Not: Yazı Amerika’dan alınmış bir laptopda yazıldığı için Tükçe karakter içermemektedir, bilginize….

Izlenmesi Gereken Maclar;

9 Eylul- Ohio State @ Texas

16 Eylul- LSU @ Auburn

16 Eylul- Oklahoma @ Oregon

7 Ekim- Texas vs. Oklahoma

2 Kasim- West Virginia @ Louisville

18 Kasim- Michigan @ Ohio State

25 Kasim- Notre Dame @ USC

 

Takip Edilmesi Gereken Yeni Oyuncular

 

Freshman

 

Percy Harvin, WR, Florida

Stafon Johnson, RB, USC

Gerald McCoy, DT, Oklahoma

Jerrel Powe, DT, Mississippi

 

Redshirt Freshman

 

Cedric McGee, WR, Pittsburgh

Ike Whitaker, QB, VA Tech

 

Junior College Transfers

 

Larry Grant, LB, Ohio State

Louis Holmes, DT, Arizona

Andre Jones, DB, Nebraska

Brent Shaeffer, QB, Mississippi

 

En Zor Mac Programlari

 

Florida, at Tennessee, Alabama, LSU, at Auburn, UGA, at FSU

USC, at Arkansas, Nebraska, Arizona State, Oregon, California, Notre Dame, at UCLA

LSU, Arizona, at Auburn, at Florida, Fresno State, at Tennessee, Alabama

Colorado, Arizona State, at UGA, Texas Tech, at Oklahoma, at Nebraska

Bowling Green, Wisconsin, at Ohio State, at Akron, at Toledo

 

SEC

 

Yukselen Takim

 

Mississippi; gecen seneki kotu hucumlarini bu sene yeni oyuncularla cok daha iyi bir duruma getirecekler.

Dusen Takim

 

Vanderbilt; 6 maclarini deplasmanda oynayacaklar. Ustune bir de cok hizli olmayan defanslarini ve yeni bir QB’lerini eklersek bu sene kendileri icin zorlu gececek.

 

Pac-10

 

Yukselen Takim

 

Arizona; 1998’den beri 0.500’un uzerinde mac kazanamayan Arizona icin, ucuncu senesinde Mike Stoops ile mac kazanmaya baslayacagi tahmin ediliyor.

 

Dusen Takim

 

UCLA; Hucumda ve defansta cok fazla eskiklikleri var bu sene. Gecen seneki gibi 10 mac kazanmalari ihtimal dahilinde degil. Fakat gerekli oyuncularin bulunmasi ile herhangi bir bowl game’e gitme sansina sahip olabilirler.

 

Big-12

 

Yukselen Takim

 

Iowa State ; Son 6 senesinde 5 bowl game oynayan, Iowa State, onemli oyuncularinin geri donmesi ile beraber bence artik daha iyi bir performans sergileme zorunlulugu icinde.

 

Dusen Takim

 

Texas A&M ; Son 3 senesinde 2 kere 0.500’un altinda bitirdiler sezonu ve de yeni bi QB’leri var ayrica defanslari da sorunlu. Bu sekilde A&M’in duzelmesi icin bir iki seneye ihtiyaci var ve bence bu surec bu sene baslamayacak.

 

Big-10

 

Yukselen Takim

 

Iowa ; Son 5 senede sadece Ohio State, Iowa’dan daha iyi bir genel performansa sahip. Bence bu sene butun bu basari oturmus takimla beraber daha yukari seviyelere ulascak.

 

Dusen Takim

 

Purdue; Gecen sene bana bayagi bi “lost” yazdiran bir takimdi. 9 yillik surecte ilk defa bowl game oynayamadilar. QB’leri yeterince kaliteli degil ve defansta alarm veren bir takim. En kisa zamanda toparlanmaya baslamalari gerekiyor.

 

ACC

 

Yukselen Takim

 

Clemson; 15 tane ilk takim oyuncusu geri dondu. Gercekten cok zor bir mac programimiz var, deplasmanda BC, FSU ve VA Tech gibi, ama bir supriz galibiyet bizi Atlantic Division sampiyonu yapabilir.

 

Dusen Takim

 

Virginia; Cok fazla guc kaybettiler. Sayayim; QB’leri gitti, Tailback’leri gitti, iki tane OT gitti, defensive line’in buyuk bi cogunlugu gitti, iki tane LB gitti. 4 tane de assistant coach gitti. Ellerinde birsey kalmadilar. Ayni zamanda FSU, Miami ve VA Tech maclari ardarda. Dususe gececekleri kesin.

 

Big East

 

Yukselen Takim

 

Rutgers ; QB’lerini kaybettiler ama onun disinda tum takim 1978’den beri ilk defa Bowl Game oynayan bir Rutgers takimi. Eger QB’lerinin yerine yenisini koyabilirlerse bence yine bir bowl game oynayacaklar.

 

Dusen Takim

 

Pittsburgh; Takim genclesiyor ve bu trend bu sene de devam ediyor. Ustune bir de zor bir non-conference mac programina sahipler. Dusuk performans gostermeleri olasi.

 

Mountain West

 

Yukselen Takim

 

BYU ; Basarili QB’leri John Beck ve RB’leri Curtis Brown ile kendi liglerini domine edebilceklerini dusunuyorum.

 

Dusen Takim

 

Air Force ; Son uc sezonda 6-18 performans sergileyen Air Force, bu durumu tersine cevirecek gibi durmuyor.

 

Western Athletic

 

Yukselen Takim

 

Hawaii ; Guclu bir hucum hattina sahip olan Hawaii, gecen sezon bowl game oynamayadi. Bu basarisizligi ikinci kez yasamayacaklardir.

 

Dusen Takim

 

Nevada ; Cok zor bir mac programlari var ve bu yetenekli butun oyuncularina yine sahip olcak Nevada icin cok buyuk sorun dogurcak.

 

Conference USA

 

Yukselen Takim

 

Houston ; Houston butun yetenekli ve onemli oyuncularina bu sene de sahip. Ayni zamanda maclarinin 8 tanesini sehir sinirlari icinde oynayacaklar. Bu da kendilerine ustuste ikinci senelerinde bowl game oynama sansi taniyor.

 

Memphis; RB’leri DeAngelo Williams gitti, LB’leri Tim Goodwell gitti ve hatt kicker’lari Stephen Gostkowski de gitti. Bu sene bowl game’e kalmalari buyuk supriz olur.

 

Mid-American

 

Yukselen Takim

 

Ball State; 15 tane oyuncu geri dondu gecen seneden. Gecen sene basarili bir sezon gecirdiler bu sene de bunun tekrari cok olasi.

 

Bowling Green; QB’lerinin NFL’e erken gitmeleri kendilerini cok tecrubesiz bir QB ile birakti. Bu durumda Bowling Green belki kolay maclari kazanabilir ama gecen seneden cok daha fazla zorlancak.

 

Sun Belt

 

Yukselen Takim

 

Florida International; Acikcasi gecen sene Divison-I A’ya gelen takim, yeni stadlarinin yapiliyor olmasi, daha iyi oyuncular getirebilmesi liseden, sayesinde bir donem boyunca hep daha iyiye gidecektir.

 

Dusen Takim

 

Louisiana-Monroe; QB’leri ve de en iyi WR’lerini kaybettiler. Zaten basarilari bu oyunculara bagli idi. Bu sezon zorlancaklar.

 

Notre Dame

 

Simdi Charlie Weis’in ne kadar iyi bir hucum kocu oldugunu biliyoruz. Zaten bu okulun felsefesine de yerlesmis durumda. Rakibin en zayif alanini bulup o bolgeye pass veya kosu oyunu ile saldirmak. Gercekten farkli formasyonlari basari ile oynayabilen bir takim Notre Dame ve bu ozellikleri ile durdurulmasi zor bir takim.

 

QB’leri Brady Quinn, gercekten Weis’in egitimi altinda cok gelistirdi kendisini. Ozellikle kendisinin cok sevdigi derin passlar atmasina Weis’in oyun sistemi de uyuyor ve bu konuda gercekten cok efektif calisiyor bu takim.Hucum hattinda, ozellikle kosu oyunlarinda Offensive Line’lari biraz zorlaniyor. Fakat gecen seneden bu seneye eminim bu dalda da iyilesme olacaktir. Defans oyunlari olarak da Notre Dame gecen sene gibi bu sene de alan savunmasi yapacaklar.

 

Bu ozellikleri ile Notre Dame No.1 olmayi hak eden ve de bu pozisyonda cok uzun sure kalabilecek bir takim. Erkenden sampiyon ilan edilmeleri kendilerinin islerini guclendirecek cunku mac yapacaklari zor rakipleri kendilerini yenmek icin cok daha istekli olacaklar. 9 Eylul’de Penn State macini illa ki galibiyet ile gecmeleri gerekiyor. Bir sonraki hafta yorulmus bir Notre Dame’a karsi Michigan’in sansi yuksek olabilir, bir surpiz gelirse ordan gelir. Son maclari USC ile ve kendilerinin en zorlu maci.

 

Florida Gators

 

Bu takim pass oyunu oynamayi seven bir takim. QB’leri Chris Leak de bu oyuna ayak uyduran bir oyuncu. Son senesinde tecrubesini kullanacagini dusunuyorum. Gerektigi durumlarda da kosan bir oyuncu. Gercekten hem WR’leri hem de RB’leri hizli bir takim ve bunu iyi kullanabiliyor. Offensive line pozisyonu da gercekten guclu olan bir takim ve derin bir oyuncu secenegi de mevcut. Guclu defansi ve de basarili QB’leri ile gecen sene bowl game oynamis 9 takim ve ek olarak Tennessee’ye karsi oynayacak olan Florida icin 10 mac kazanmak normal bir hedef. Kolay olmayacak zorlancaklar ve bud a kendilerinin post-season basarisini dusurebilir.

 

16 Eylul’deki Tennessee maci, deplasmanda oynayacak olmalari sebebi ile zorlu bir mac olacak ve supriz gelebilir. Yine deplasmanda Auburn maci kendilerini oynayacaklari en zor mac olacak. 14 Ekim’deki bu mactan sonra 28 Ekim’de oynanacak UGA maci da kendileri icin kazanilmasi zorunlu bir mac.

 

UGA Bulldogs

 

Daha cok kosu oyunu tercih eden bir takim. Ozellikle guclu tailback’lerini duzenli kullaniyorlar. Fakat bu sene QB’leri DJ Scokhley olmayacak takimda. Bu da kendilerinin pass oyunu secimlerini dusurecek. Ozellikle kosu oynayan bir takimin bu oyunlara daha cok basvurma zorunluluguna sahip olmasi, defansi ile unlu SEC’de rakiplerine buyuk avantaj saglayacak.

 

Yeni bir QB’ye sahip olmalari benim kafamda soru isareti uynadiriyor. Kosu oyunlarinin rakipler tarafindan durdurulmasi, UGA’in defansa daha cok odaklanmasina sebep olacaktir. Bu da zaten defansif bir konferans olan SEC’de, UGA maclarinin daha da zorlu gececegi anlamina gelir. 9 Eylul’de South Carolina’ya karsi maclari var ve supriz bir maglubiyet alabilirler Steve Spurrier’e karsi. 28 Ekim’deki Florida maclari kendileri icin kazanmalari zorunlu bir mac. 11 Kasim’daki deplasmandaki Auburn maci da en zor maclari olacak.

 

Tennessee Volunteers

 

Gecen sene cok kotu hucum hattina sahipti. Yeni hucum kordinatorlerinin oyun anlayisina alisamamis olabilirler. Bu sene ayni felsefede ikinci seneleri. Gecen seneden daha iyi oyun yapacaklardir. Ozellikle screen-pass denemeleri basarisiz olurdu gecen sene bu sene bu konuya daha fazla onem vermis olabilirler. Defansta ise gercekten karmasik oyunlar oynuyorlar ve rakibe bayagi baski uyguluyorlar. Bu konuda ellerinden geleni yapabiliyorlar. Gecen sene Notre Dame’dan yedikleri 41 sayi disinda cok da yuksek sayili maglubiyetleri yok.

 

Bence bu sene Tennessee icin bir yukselis senesi olacak. Gecen seneki 5-6’lik sezonun acilarini dindircekler ve 2007’den itibaren de artik eski buyuk gunlerine donmeye calisacaklar. 16 Eylulde’ki Florida maclari kendileri icin kazanmak zorunda olduklari kritik mac. 7 Ekim’de UGA deplasmani ise en zorlu maclari. South Carolina maclarindan yine bir supriz bekliyorum cunku South Carolina’dan bir supriz bekliyorum bu sene.

 

South Carolina Gamecocks

 

South Carolina’nin kocu olan Steve Spurrier’in taktigi, macin baslarinda pass yap, daha sonra ise kosu oyunu oyna idir. Bu yuzden macin baslarinda sayi bulup defansa agirlik vererek, one gecmeyi planlarlar. Bu oyun anlayisi bu sene de devam edecek. Defans’ta ise gecen sene ilk yarida cok karmasik unorthodox oyunlar oynamislardi ve basarisiz olmuslardi. Bu sene bence back to basics senesi olacak. Bu da kendilerinin defansif basarilarini arttirabilir.

 

South Carolina cogu kisinin gozunde SEC sampiyonu olmasi icin daha hazir degil gibi duruyor. Fakat acikcasi ben kendilerinden supriz bekliyorum. Alacaklari bir kac supriz galibiyet kendilerini Konferans Sampiyonluk macinda gormemizi saglar. 3 tane mac yapacaklar, 28 Ekim Tennessee, 4 Kasim Arkansas ve 11 Kasim Florida. Sirasi ile supriz galibiyet icin ilkini, kazanmalari gereken kritik mac icin ikinciyi ve en zor mac icin ucuncuyu dusunuyorum.

 

Kentucky Wildcats

 

Hucumda bir varlar bir yoklar idi gecen sene. Az sayi da atiyorlar, cok sayi da. Tamamen QB’lerine bagli. Genelde QB arkasina biraktiklari bir FB sayesinde hucum yapan bir takim. Ama bu sene QB olarak Curtis Pulley oynucaksa, daha cok pass denemesi yapabilir cunku kendisi kosabilen bir QB ve de bu sayede rakibin kafasini karsitirabilir. Defans’da gecen sene 4-3 oynadilar fakat cok sakatlikla ugrastilar. Bu sene de herhalde ayni anlayista kalirlar ama belki biraz daha iyilesme gorulebilir.

 

0.500 uzerine cikmalari icin ellerindeki kadro ile bu zorlu konferasta mukemmel is cikarmalari gerekir. Bunu da ben olasi bulmuyorum. 16 Eylul’de Mississippi maci var kazanmalari gereken zorlu bir mac. 23 Eyluldeki Florida maclari en zor mac bence. South Carolina karsisinda kendi evlerinde 7 Ekim’de mac yapiyorlar ve supriz bir galibiyet almalari bayagi bir ses getirir.

 

Vanderbilt Commodores

 

Acikcasi pass oyunu oynayan bir okulun bu sene de yeni QB ile bu oyunlarda inatci olacagini dusunmuyorum. Bu cok buyuk maglubiyetler getirebilir. Bu yuzden bence bu sene daha cok kosu oyunu denemeye calisacaklar. Bu alandaki basarilari da takimin basarisi olacak.  Defansta da alan savunmasi yapacaklar cunku tailback’de kotu oyunculari var. Asil amaclari derin pass oyunu yememek olacaktir.

 

Gecen sene 5 mac kazandilar ki bu sene bu bile zor bence. QB’leri degsiti, kosu oyunu yapabilen bir takim degil basarili olarak, defansta sorunlar var. Zorlu bir yil onlari bekliyor. Acilis maclari Michigan’a karsi ve en zor maclarindan biri olcak. 16 Eylul’de Arkansas maclari supriz galibiyet elde edebilecekleri bir mac. 11 Kasim’daki Kentucky maclari da mutlak kazanmalari gereken bir mac olabilir.

 

Auburn Tigers

 

Defansif ozelligi one plana cikan Auburn hucumda, play-action oynamayi ve de farkli guclerde eslesmis oyuncular uzerinden sayi uretmeyi seven bir takim. Ozellikle yaptiklari orta mesafe pass oyunlari rakipler icin dururmasi zor oyunlar. Guclu RB’leri sayesinde rakip defansi her alanda zorlayan bir hucum hattina sahipler. Bu sene defansta da gecen seneden cok daha iyi bir Auburn izleyecegiz. Cogu onemli oyuncusu hala takimda ve de zaten bu takim iyi defans yapan bir takim. Ozellikle kosu oyununa daha cok basvuran rakiplerine gore dizayn edilmis sert defans oynayacaklar. Bu takima karsi sayi bulmak hic de kolay olmayacak.

 

Auburn oynadiklari son 25 macin 22 tanesini kazandilar ki, son 17 SEC macindan 16 kez galibiyetle ayrildilar. Bu da takimin bu konferansin en guclu takimlarindan biri olmasini sagliyor. Gercekten sert defansi cok guzel uyguluyorlar ve de iyi hucum organizasyonlari sayesinde de sayi bulmakta zorlanmiyorlar. 16 Eylul’de oynayacaklari LSU maci cok kritik bir mac olacak kendi division’lari icin. En zor maclarina ise kendi evlerinde Florida karsisina cikarak oynayacaklar. Yogun bir tempoda gececek bir sezondan sonra son mac Alabama maci suprize en acik mac olarak gozukuyor.

 

LSU Tigers

 

Simdi bu takim kosu oyunlari ile taninan bir takim. Gercekten her zaman cok ama cok guclu kosuculara sahipler. Fakat iyi bir QB sayesinde, rakiplerin kosu defansina odaklanmalari sonucu derin pass’larla cok rahat TD yapmalari da hep goz onunde olan bir olay. Bunu da rakipleri bir turlu onune gecemiyor. Bu sene de benzer maclar izleyecegimiz kesin. NFL’e giden RB Addai’nin eksikligi hissedilecek. Defans yonunde ozellikle rakibe top kaybi yaptiracak baski uygualamayi seviyorlar. QB uzerinde olusturduklari baski ile derin pass yapmaya zorluyorlar ve de geri alanda interceptions yapmakta zorlanmiyorlar. Bu anlayisi defanstan cok oyuncu kaybetmedikleri icin bu sene de basari ile uygulayacaklar. LSU’ya karsi derin pass oyunu yapmak rakiplerin pe ktercih edecekleri oyun olmayacak.

 

Deplasmanda bu sene onemli maclara cikacaklar. Bu maclar arasinda Florida, Tennessee, Auburn gibi maclar var. Bu maclarin sonuclari LSU’yu ulke genelinde ilk 3’te gorup gotmeyecegimizi belirleyecek. 16 Eylul Auburn maci en zor maclari olacak bana gore. Tennessee macinda ise 4 Kasim’da bir supriz gelebilir ve maglubiyet alabilirler. Hemen arkasindan gelen Alabama maci ise kesin galibiyetle ayrilmalari gereken bir mac.

 

Alabama Crimson Tide

 

QB’leri Brodie Croyle artik NFL’de. Bu da Dolphins’in eski kocu, Alabama’nin 3 senelik kocunun bu sene cok daha fazla olarak kosu oyunu oynatcagi anlamina geliyor cunku profesyonel bir takimdan gelmesinin sonucu olarak cok farkli formasyonlar uygulatiyordu fakat yeni bir QB ile bu kadar cesur olacagini zannetmiyorum. Defansta ise her zamanki gibi birebir adam tutma felsefesini uygulayacaklar. Zaten Alabama dab u defans anlayisi ile basarili olan bir takim. Bu defansa karsi rakiplerin en buyuk kozu, iyi WR’ler.

 

Bu seneki basarilari buyuk oranda QB’lerinin performansina bagli. Fakat islerin iyi gitmesi kendilerini top10’de gormemizi saglar. 23 Eylulde Arkansas ile deplasmanda oynuyorlar bir supriz ordan gelebilir. 30 Eylul Florida maclari tabiki de kendilerinin en zor maclari. Sezonun kapanis maci olan Auburn maci ise bowl game belirleyici olarak kazanmak zorunda olduklari bir mac.

 

Arkansas Razorbacks

 

Arkansas her zamanki gibi bu zor konferansta isini sansa birakmak istemeyecek ve kosu oyunlarina bas vuracak. Fakat defansi bu kadar iyi olan takimlara karsi arada play-action oynuyorlar ve bu da genelde kendilerinin mac kaybetmesi ile sonuclaniyor. Defansif olarak ise hizli oyunculara guvenen bir takim. Fakat bu dalda cok iyi oyunculari olmamasi ozellikle pass oyunlarinda kendilerini zayif kiliyor.

 

Gecen sene 4 tane SEC macini toplam 13 sayi iel kaybetti. Eger defansta pass oyunlarini daha iyi onleyebilirlerse bu maclardan bir kismini kazanabilirler. Acilis maclari USC’ye karsi ve tabiki de inanilmaz zor bir mac onlari bekliyor. 23 Eylul’deki Alabama macinda bir supriz yapabilirler ve kazanabilirler. 21 Ekim’deki Mississippi maci ise artik kazanmak zorunda olduklari bir mac cunku sonucta zor bir mac programina sahipler.

 

Mississippi Rebels

 

Yeni coordinatorleri Miami’den geldi ve de genelde kosu oyunu oynatan bir kisi. Fakat Mississippi bu oyunlarda ne kadar basarili olacak bu iste buyuk bir soru isareti. Gecen sene defansta alan savunmasina basvuran Mississippi bu sene daha fazla birebir oynayacak bu da ellerindeki oyuncularin tecrube kazanmis olmalarinin bir sonucu.

 

Mississippi bu sene de herhangi bir bowl game oynama amaci ile sezona baslayacaklar. Bu yolda 30 Eylul’deki Georgia macinda supriz bir galibiyet alabilirler zor da olsa. 18 Kasimdaki LSU maclari en zor maclari olcak ve bowl eligibility icin son maclari olan Mississippi State macini kazanmak zorundalar.

 

Mississippi State Bulldogs

 

Iyi bir QB’leri yok. Fakat buna ragmen sanki West Coast takimiymis gibi pass oyunlarina dayali bir hucum anlayisi icindeler. Eh herhalde kendilerinin her sene 2-3 galibiyet aliyor olmalarinda bunun payi cok yuksek. Coordinator degismedi demek ki yine benzer bir sezon bizi bekliyor olacak. Defasta ise genellikle onemli buyuk oyunlari oynatmamaya odaklilar. Bu yuzden mesela bu takima karsi 40 yard pass atilmiyor ama cok rahat 5-10 yard’lik oyunlar yapiliyor.

 

Bu defans ile belki rakiplerini durduracaklar ama yine sayi bulmakta zorlancaklar. Bu da kendileri icin kazanilcak 4-5 macin buyuk bir hedef olmasi sonucunu doguruyor. Acilis maclarinda South Carolina’ya karsi bir supriz galibiyet elde edebilirler. 30 Eylul LSU maclari en zor maclari. Son maclarini da Mississippi’ye karsi kazanmak zorundalar.

 

FSU Seminoles

 

Bobby Bowden usta bir koc. Kendisi ozellikle kosu oyunu oynatan ve de bu dalda basarili bir koc. Fakat takim gecen sene mac basina sadece 94 yard kostu. Acaba baba Bowden oyun anlayisini mi degistiriyor yoksa gecen sene sadece basarisiz bir sene miydi. Bunu hep beraber bu sene gorucez. Gecen sene defansif olarak da cok kotu bir sezon gecirdiler. Takim en son 1978’de 5 mac ust uste 20’den fazla sayi yemisti. Gecen sezon son 9 maclarinda 20’den fazla sayi yediler. Acikcasi FSU gibi bir okulda bunun da caresine bakacaklarini dusunuyorum.

 

Simdi gecen sene FSU kotu bir sezon gecirdi. Yukarida da yazdik ve 8-5 bitirdiler sezonu. Ama ACC sampiyonu kimdi ?? VA Tech’i yenen FSU idi. Demek ki son 5 sezonda toplam 20 mac kaybeden FSU, kotu de olsa sampiyon olabiliyor bu zorlu konferansta. Bu sene defansinin ve hucumunun duzelmesi ile 8 maclarini evlerinde oynamanin bir sonucu olarak 10 mac kazanmalari hic de zor degil. Acilis maclari Miami’ye karsi ve de en zor mac bu olacak. 16 Eylul’de Bowden Bowl olarak gecen Clemson maclari ise supriz sonuca acik bir mac olacak. Daha once bu takimi yendik, bu kez de yenebiliriz (gercekten deplasmanda yenebilir miyiz?? Gorucez) Son maclari Florida’ya karsi ve almalari zorunlu bir mac.

 

Clemson Tigers

 

Simdi Clemson Charlie Whitehurst gibi iyi bir QB’miz varken deli gibi kosu oyunu oynayan bir takim havasina burunmustu. Bunda Mad Scientist lakabi ile anilan hucum coordinator’umuzun payi cok yuksek. Gecen sene bu kadar cok kosu oyununda israr edilmesi beni bazen cileden cikariyordu. Fakat bu sene yepyeni bir QB’miz var, Will Proctor. Bence bu sene yine once kosu, sonra screen pass oyunu oynayacaz. Ki bunu guclendiren bir baska durum da yildiz bir kosucumuz olmasi, James Davis. Yani zamanda benim arkadasim Reggie Merriweather’in da son senesi ve kendisi basarili bir oyuncu ondan da faydalanmaya caliscaz son senesinde. Tek sorun bu hucum anlayisinda tailback’ler cok onemli idi ve bu pozisyonda Tye Hill vardi. Bu sene kendisini NFL’de izleyecegiz. Son senesinde Thomas Hunter ve de WR oynayan Chansi Stuckey cok daha fazla oyun oynayacak bu seneki hucumumuzda. Acikcasi ikisine de guvenim tam. Special teams olarak cok guclu bir takim degiliz fakat, Jad “The Automatic” Dean, son senesinde gecen senedeki gibi mukemmel bir performans sergileyecektir ondan da eminim. Ayni zamanda lisede 60 yard’dan FG atabilen bir kicker aldik takima, onumuzdeki seneden itibaren katki yapacak fakat gerek goruldugunde bu sene de kendisinden fayda alacagimiza inaniyorum. Defansa baktigimizda ise yine rakibin QB’sine blitz yapmadan baski uygulanacak ve boylece derin pass oyunlarina izin verilmemis olacak. Bu konuda da Gaines Adams 3 senelik tecrubesi ile cok kritik. Umarim kendisi bu sene yuksek performans sergiler.

 

Takimin zayif karni QB’si. Bu sene eger Charlie Whitehurst oynuyor olsaydi, ACC Championship macina cikiyoruz diyebilirdim. Fakat buna ragmen bu sene division liderligi icin cok iddali bir senemiz olacak. Her zamanki gibi lige yavas baslayip hizli bitiren bir havayi bu sene ligin basinda gostermememiz gerekiyor. Aslinda bu konuda mac programi bizden yana diyebiliriz. Acilis maci Florida Atlantic’e karsi ve bir galibiyet yaziyorum o maca. Kotu senaryo’da ikinci mac deplasmanda Boston College maci ve ona maglubiyet yazabiliriz. Ucuncu mac yine kotu senaryo olarak FSU maci ve maglubiyet yaziyoruz. Daha sonra UNC ve Louisiana Tech gibi kolay rakipler var ve bu iki maci kazanarak 3-2 yapmis oluyoruz ilk 5 macimizda. Ve her zamanki gibi hizlanma donemi. Deplasmanda Wake Forest, ertesinde Temple maclari kazanilarak 5-2 yapiyoruz. Sonrasinda kendi evimizde almamiz gereken bir intikam maci GA Tech var. Bu maci kaybettik diyelim 5-3 oldi. Sonrasinda deplasmanda VA Tech maci var maglubiyet yazabiliriz ona. Sonrasinda kendi evimizde Maryland, NC State ve South Carolina maci var. bunlarin iki tanesini kesin kazaniriz, son mac South Carolina maci cok zorlu gecer. 7-5 bir performans kotu senaryo olarak sonuclanabilir ve orta ayar bir bowl game oynayabiliriz. Iyi senaryoda ise, Florida Atlantic, Boston College, North Carolina, Louisiana Tech, Wake Forest, Temple, GA Tech, Maryland, NC State ve South Carolina maclarinda alincan galibiyetler bizi 10-2 yapabilir, veya South Carolina’ya kaybetsek bile, allah yasatmasin, 9-3 ile iyi bir bowl game oynayabiliriz. Tanri bu sene de Clemson Tigers ile beraber olsun, yeni stadimizda, eski stad genisletildi yaklasik 84bin kisilik bir stadimiz oldu, rakiplerimizi sahaya gommek umidi ile. GO TIGERS!!!

 

Boston College Eagles

 

Simdi gecen sene bu takimda QB’ler arasinda kisisel sorun vardi. Bu sorunu yasatan QB bu sene yok artik Benim de begendigim Matt Ryan bu sene baslicak ve eger gecen seneki gibi oynarsa BC yine hucum olarak cok tehlikeli bir takim olacak. Pass oyunlarina cok daha fazla basvuracaklar orasi kesin. Fakat defansta gecen sene cok kotu bir kosu defanslari vardi. Genelde alan savunmasi yapiyorlar bu da cok iyi olmayan defans hatlari sebebi ile rakiplerine iyi kosu oyunlari veriyor. Bakalim bu sene bu kotu huylarini duzeltmisler mi.

 

Bu sene yine bowl game garanti diyebiliriz kendileri icin. Fakat hangi duzeyde bir bowl game oynayacaklari 9 Eylul’deki Clemson maci, 21 Ekim’deki FSU mac ive 18 Kasim’daki Maryland maclarinin sonuclarina bagli olcak. Bize yenilmeleri ve FSU’yu yenmeleri en buyuk istegim cunku bu sene Clemson zirve mucadelesinde bana gore FSU ile kapisacak.

 

Maryland Terrapins

 

Farkli yonlerde gelistirdikleri kosu oyunlarina bu sene de basvuracaklar. Yapacaklari pass oyunlari dikey olmak yerine yatay olacak. Bunlar hep bilinen seyler. Bu da Maryland’I durdurmasi kolay bir takim haline sokuyor. Fakat defansta islerini saglama aliyor olmalari sonucu kolay sayi vermiyorlar ve de bud a rakiplerini strese sokuyor. Bu sene de benzer bir oyun anlayisi gorecegimize inaniyorum.

 

QB’lerine bagli bir basari icinde olacaklar bu sene. Ortalama bir QB basarisi ile 7 mac kazanmalari muhtemel. Iyi bir QB kendilerinin iyi bir bowl game oynamalarina sebep olacak.14 Eylul’de deplasmanda West Virginia ile oynuyorlar ki en zorlu maclari diyebiliriz. 21 Ekim’de NC State maci kazanmak zorunda olduklari bir mac. 11 Kasim’daki Miami maci ise supriz galibiyet elde edebilecekleri bir mac.

 

NC State Wolfpack

 

Gecen sene koclari West Coast hucum anlayisini uygualamaya calisti, daha cok pass daha cok pass. Fakat bir QB olarak Marcus Stone yeterince basarili degildi. Bu sene oyun anlayislari degismeyecek fakat Marcus ne kadar kendini gelistirmisse, NC State hucumda o kadar basarili olacak. Defansta ise blitz yaparlardi fakat bu NFL’e giden Mario Williams olmadan gercekten cok zor olacak. Acikcasi bu sekilde oynarlarsa benim dusuncem, biraz daha iyi hucum yapacaklar ama, defansta ozellikle geri alanda cok acik verecekler ve rakipleri ozellikle uzun pass oyunu oynamayi seven ve beceren rakipleri bayagi rahat sayilar bulacaklar.

 

3 tane cok kolay non-conference mac yapacaklar, Appalachian State, Akron ve Southern Mississippi. 5 Ekim’d zorlu FSU maclari var. 14 Ekim’deki Wake Forest maci ise kendileri icin oldukca kritik oluyor. 4 Kasim’da kendi evlerinde GA Tech macini kazanmalari ise tum ulkede buyuk ses getirecektir.

 

Wake Forest Demon Deacons

 

Simdi Wake Forest cok iyi bir takim olmamasina ragmen iyi kosu oyunlari yapan bir takim. Bu ozelliklerini bu sene de devam ettircekler fakat ayni zamanda QB’leri Benjamin Mauk’un pass atma yetenegini de kullanacaklar. Fakat bu pass’lari tutacak ve sayiya cevirecek WR’lere ihtiyaclari var ve iste bu noktada Wake Forest zorlaniyor. Nate Morron’un bu sene kendi performansindan daha iyi oynamasi gerekiyor. Defansta ise 3-4 alan savunmasini uyguluyorlar ve basarili sekilde istedikleri sonuclari aliyorlar. Bu sekilde devam etceklerini tahmin etmek guc degil.

 

Mauk iyi pass’lar atarken, Morton veya diger WR Moore bu pass’lari sayiya donusturebilirse, Wake bu sene bir kac mac fazlada kazanabilir. 9 Eylul’deki Duke maci tabiki de kazanmalari gereken bir mac. Clemson’a karsi yaptiklari supriz galibiyetler serisine bu sene de devam edebilirler. 11 Kasim’daki FSU maci ise en zorlu maclari.

 

Miami Hurricanes

 

Simdi Miami duzenli olarak saglam kosu oyunu ve derin pass oyunu yapan bir takim. Fakat bu sene yildizlari Sinorice Moss olmadan oynayacaklar. Onun yerine yeni bir yildiz bulabilecekler mi bilmiyorum ama, bence Coker bu kadar cok kosu oyununa basvurmayacaktir. Bu arada Miami Coker gorevdeyken, underdog oldugu her maci kazanmisti. Gecen seneki VA Tech macini kazandiktan sonra soylenen bir istatistikti. Olur da underdog acilirlarsa degerlendirilmeli. Defans’i da hucuma kadar hizli olan bir takim Miami. Bu yuzden gercekten her pozisyonda QB’ye saldirmak uzerine oynuyorlar. Bunda da gercekten cok basarililar.

 

Kolay bir non-conference mac programlari var. Ayrica onemli maclari da hep icerde. Bu yuzden ben Miami’den kesin bi division liderligi bekliyorum ve ACC Championship macina cikacaklarini dusunuyorum. Acilis maclari her zamanki gibi FSU’ya karsi. Cok zevkli olacaktir o mac, gecen senekini hatirliyorum da. 16 Eylul’de deplasmanda Louisville ile mac yapacaklar, supriz olursa belki o macta olur diye dusunuyorum. VA Tech ile iceride oynuyorlar, VA Tech gecen senenin intikamini almak isteyecektir bu yuzden Miami icin kazanmasi gerekli bir mac olacak.

 

VA Tech Hokies

 

VA Tech cok fiziksel bir hucum oynuyor. Genelde kosu oyunlarini tercih ediyorlar bunun sebebi de fiziksel olarak cok guclu oyunculardan kurulu olmasi. Fakat VA Tech bu sene iyi kalitede WR’lere de sahip. Bunlari da kullanmalari verimli sekilde, VA Tech’in skor seceneklerini arttiriyor. Fakat Marcus Vick bu sene QB degil artik. Kendisi skandallarla anilsa da bayagi basarili bir QB idi. Kendisinin yoklugunda VA Tech, WR’lerini nasil kullanabilecek bilemiyorum. Acikcasi Marcus’u izleyemeyecek olmam uzucu bir durum. Bu yuzden bence bu sene daha iyi defans yapmaya calisacaklar. Her zamanki gibi adam adama savunma yapacaklardir ve pass oyunlarina izin vermemeye calisacaklardir.

 

Bu sene ben VA Tech’den ACC’de cok basarili bir sene beklemiyorum. 10 mac kazanabilir mi, bence cok zor. Cunku yepyeni QB’ler bu takimi yonetecek. Evet Beamer iyi bir coach ama bence VA Tech’in en buyuk basarisi, iyi bir bowl game’de oynamak olacaktir bu sene. 12 Ekim’de Boston’da BC’ye yenilebilirler. Miami maclari ise en zor maclari olacak. Son maclari rakip UVA’e karsi ve VA Tech illa ki kazanmak zorunda o maci.

 

GA Tech Yellow Jackets

Simdi GA Tech’in iyi bir QB’si var ; Reggie Ball. Fakat bu adam cok istikrarsiz. Bazi maclar super oynuyor bazi maclar ise macin kaybedilmesinin sebebi. Bu adamin daha istikrarli oynamasi sart. Ayrica kendisi iyi de kosabiliyor. Bence artik GA Tech, Reggie’den kosarak da yararlanmaya baslamasi gerekiyor. Ayrica Calvin Johnson denilen iyi bir WR’leri var. O da efektif oynamaya basladiginda takimin guclu bir hucumu oluyor. Defans olarak coordinator’leri ulkenin en iyisi gosteriliyor. Isini de iyi yapiyor. Guclu defanslari var. Kolay sayi vermiyorlar ama zayif olduklari noktayi rakipleri buldugunda ciddi anlamda rakip onu somuruyor.

 

Acilislarinda Notre Dame ile oynuyorlar ama ertesindeki 3 mac da iceride. Eger Reggie iyi oyun sergilerse ve bu oyununu duzenli yapabilirse, Johnson da iyi kullanilabilirse bence GA Tech supriz yapmaya en acik takimlarin basinda geliyor. Acilis maclari dogal olarak en zor maclari. Maryland maclarini mutlak kazanmak zorundalar. 28 Ekim’de kendi evlerinde, gecen sene deplasmanda yendikleri Miami ile oynayacaklar ve galibiyet almalari olasi.

 

North Carolina Tar Heels

 

Tecrubeli olmayan QB’leri var. Yeni coordinator’leri de kesinlikle QB’lerin defansi okuyup ona gore oyun oynatmasini isteyen, QB’lere sorumluluk alma bilincini yerlestirme cabasinda olan birisi. Bunun iki sonucu olabilir, ya QB’leri Dailey sorumluluk alabilecek ve takimi yonlendirebilecek. Ya da kotu oyunlar oynatip takimina cok kotu bir sezon yasatacak. Kesinlikle Blitz oynayacaklar defansta. Sebebi de defensive line’da cok kalabalik bir kadroya sahip olmalari. Gecen sene cok iyi defans yapmislardi, benzer sekilde basarili defansif bir yil olabilir bu sene.

 

Acikcasi cok da kolay olmayan bir mac programina sahipler. Bu programa sahipken kendilerinden 7-8 galibiyet beklemek zor olur. Gecen sene 5 tane mac kazanmislar bu sene de bence bu rakam yeterli olacaktir, belki bir tane daha fazlada kazanabilirler. VA Tech’e karsi kendi evlerinde supriz yapma potansiyelleri var ama kolay is degil. Notre Dame deplasmani hem mesafe hem de rakibin gucu acisindan en zorlu maclari olacak. Son maclarini zayif ekip Duke’e karsi oynayacaklar ve kazanmak zorundalar.

 

UVA Cavaliers

 

Al Groh genelde TE’leri de icine alan pass oyunlari oynatan bir koc idi, bu pass oyunlarinin yaninda da profesyonel takimlara tas cikartacak kadar basarili kosu oyunlari oynatirdi takimina. Fakat son iki sezondur Hagans’in QB olmasi ile UVA bildigimiz hic bir oyununu gosteremedi bizlere. Bu sene Olsen starter olacak buyuk ihtimalle ve bu eski UVA hucumlarinin geri gelecegini gosteriyor.

 

Defansta ise, Groh genelde buyuk oyunlara izin vermeyen biraz daha sakin defans anlayisina sahip. Bu anlayistan vazgecmeyecektir. Defansin acik vermemesi bu yuzden cok onemli. Simdi UVA bu sene de ACC’nin en kotu takimlarindan birine sahipler. Taraftarlar da belki bunun farkinda fakat artik sabirlari da tukenmek uzere. Groh tecrubeli bir koc, yeniden yapilanma surecini kisaltmak icin elinden geleni yapacaktir. Shaub’u cok ama cok ariyorlar. Kapanis maclarini yine VA Tech’e karsi oynuyorlar ve bir supruz galibiyet gelirse ancak o macta gelir. 19 Ekim’deki maclarini kazanmak zorundalar UNC’e karsi. 4 Kasim FSU deplasmani ise en zor maclari.

 

Duke Blue Devils

 

Simdi Duke kocu genellikle QB’lerine onemli olcude sorumluluk veren, oynancak oyunu belirleme acisindan, bir koc. Fakat bu tecrubesiz QB’ler yuzunden takimin da sonunu getiriyor. Genelde kosu oyunu oynayan Duke, play-action’lar ile bisiler yapmaya calisiyor. Fakat oyuncularin cok yetenekli olmamasi ve de agir kalmalari rakip defanslarin en buyuk avantaji.

 

Defans tarafinda ise Duke genellikle kosu oyunlarini durdurmaya calisacak. Pass oyunlarinda yine kotu bir Duke defansi izleyecegiz gibi geliyor bu sene bana. Bakalim napcaklar.  VA Tech maclari en zor maclari olacak. Hemen ardindan 30 Eylulde UVA macinda supriz bri galibiyet alabilirler. Son kapanis maclari UNC’ye karsi ve kazanmak zorunda olduklari bir mac.

 

Dikkat Edilmesi Gereken Takimlar

 

Purdue Boilermakers

 

Ati kizcak bana…sebebini biliyor…Purdue gecen sene cok kotu bir sezon gecirdi…5-6 gibi kendilerine yakismayan bir siralama bitirdiler. Ayrica maglubiyetlerinin hepsi ustuste geldi ve bir kacinda kotu rezil oldular. Ben bu sene kendilerinden bu kadar kotu bir sezon beklemiyorum. 4 tane zor maclari var bana gore ; Minnesota, Notre Dame, Iowa, Penn State. Yukselik beklemekteyim Purdue’den.

 

South Florida

 

Bu takim gecen sezon Bowl Game oynadi ve beni cok sasirtti. Bu sezon da benzer bir basari gelebilir. Fakat defansta cok adam kaybettiler. Ayrica hucumda da okulun tum zamanlarinin kosu rekortmeni gitti. Bunlar onemli gelismeler. Ilk uc macinda rahat rahat galibiyet alirlar ama Kansas maclari degisik olacak. Hem yukari hem de asagi yonlu suprizlere dikkat edilmesi gerekiyor.

 

UCF

 

Kesinlikle izlenmesi gereken ve takip edilmesi gereken bir takim. Cunku kucuk bir konferansin takimi ve oranlari biraz yuksek acilabilir. Bence son derece de rahat bir macp programlari var. Gecen sene 5 mac kaybetmisler, bu sene de bu rakam civarinda maglubiyetleri olacak.

 

Louisiana-Lafayette

 

Gercekten kendi konferanslari icin guclu bir takim kurdular. Ilk iki mac, LSU ve Texas A&M zor maclar, ama ondan sonra kolay bir programlari var. Sampiyonluk icin cok buyuk bir aday. Takibe almakta cok fayda var.