Burak Sayım’ın sezon tahminleri…

1. Seattle Seahawks
Superbowl’da yenilgiyle noktalanan başarılı bir sezonun ardından-zaten ligin elit savunmalarından birine sahipken-çaylak sezonlarını çok başarılı geçiren iki linebacker’larının yanına Julian Peterson’ı ekleyerek savunmaya önemli bir katkı yaptılar. Receiver’lardaki Jurevicius – Burleson değişimi de onlar için olumlu oldu diyebiliriz fakat ne DB’lerden Andre Dyson’ın yerini çaylak Jennings ne de ligin en iyi O-Line oyuncularından Hutchinson’un yerini Womack doldurabilir.Bu kayıplara rağmen Seahawks şu anda benim en büyük şampiyonluk favorim,özellikle Deion Branchdedikoduları gerçek olursa sezon boyunca takımın başını ağrıtması şu anda muhtemel gözüken WR rotasyonu da aradığı yıldız receivera kavuşmuş olacaktır.

2.Carolina Panthers
Geçtiğimiz sezon en iyi WR seçilen Steve Smith’in yanına ikinci recevier ihtiyaçlarını Keyshawn Johnson gibi sorunlu da olsa yeteneği tatışılamayacak bir isimle doldurdular. Zaten kaliteli olan O-Line’larına C Justin Hartwig’in eklenmesi ve drafttan aldıkları Williams ve artık bir numaralı RB olacak DeShaun Foster ile-Stephen Davis’in gidişine rağmen- çok kaliteli bir hücum takımlarının olduğunu söyleyebiliriz.Belki de ligin en iyi D-Line oyuncularından ikisini barındıransavunma takımları da yaba atılmayacak cinsten, bu sezon sonunda onları Super Bowl’da görmemiz hiç de uzak bir ihtimal değil.

3.New England Patriots
İkinci receiver’ları David Givens’ı Titans’a kaybetmeleri ve ardından Deion Brach’ın çıkarttığı sorunlar WR pozisyonunda onları zora sokmuştu. Raiders’tan açıklanmayan bir draft hakkı karşılığında Gabriel ise her ne kadar aradıkları çözüm olmasa da bu mevkinin derinliğini arttırması açısından çok olumlu bir hamle oldu. LB Willie McGinest’ı çok aramayacaklarını düşünsem de Adam Vinaeteri’nin gidişi-en azından bu sezon-canlarını çok yakabilir.Dillon-Faulk ikilisine drafttan Maroney’i alarak bir önemli isim daha eklemeleri ise koşu hücumlarını gerçekten göz korkutucu yapıyor.

4.Pittsburg Steelers
Jerome Bettis’in emekli olması, hem iki numaralı receiver hem de punt returner olan Antawn Randle El’i Redskins’e kaptırmaları ve de Roethlisberger’ın geçiridiği ameliyatlık kazasından sonra bir de -en azından- sezonun ilk haftasını kaçırmasına neden olacak-sakatlığın eklenmesi verecekleri performans hakkında soru işaretleri doğuruyor. Eğer Big Ben eski performansına ulaşırsa, Randle El’in yerine rotasyonda ikinci sıraya yerleşen Cedrick Wilson post-season’ın ilk iki maçındaki performasını sezon geneline yayabilir, Ryan Clark da Chris Hope’un yerini doldurursa bir başarılı sezon daha geçirmemeleri için bir neden yok; fakat eğer Bettis’in takımda yaratacağı eksiklik istatistiklerden fazlası olursa ve giden diğer isimlerin yeri tam olarak dolmazsa bu sezon sıkıntılı anlar yaşayabilirler.

5.Indianapolis Colts
Her ne kadar Edgerrin James’i Cardinals’a kaybetmeleri onlar için büyük bir darbe de olsa ilk tur seçimleri Joseph Addai ve Dominick Rhodes da yabana atılacak RB’ler değil. Belki de kariyerinin en büyük hatasını yaparak takımının Super Bowl’a gidememesinin bir nevi günah keçisi olan Mike Vanderjagt’in Cowboys’a gitmesini-bu konuyla ne kadar alakalı olduğu tartışılır-Adam Vinaeteri ile son derece iyi doldurdular. Thornton’un kaybı da savunmalarına elbette zarar verdi fakat Colts Peyton Manning’in liderliğinde hala favorilerden.

6.Denver Broncos
Mike Anderson’ı kaybetmelerinin ardından Ron Dayne, Cobbs, Tatum Bell, Mike Bell hatta Damien Nash arasındaki as HB mevkisi için yaşanan rekabet artık olumlu bir rekabetten çok kafa karıştırıcı bir belirsizlik olmaya başladı.Fakat  bu isimlerden hangisi başlarsa başlasın Plummer-Walker & Rod Smith ile pek çok takımı imrendirecek bir pas hücumu potansiyeli ile hala en iddialı takımlardan biri durumundalar. Bailey başta olmak üzere gayet kaliteli bir savunma takımları da olduğunu düşünürsek onların üstüne yerleştirdiğim takımları bile Super Bowl yolunda yenebilecek bir potansiyele sahipler.

7.Cincinati Bengals
Ligin en iyi hücum tkaımlarından birine-belki de en iyisine- sahip olan Bengals için şu anda en kritik şey Palmer’ın sakatlığı. Palmer’ın birinde oynamayıp birinde sezonun en kötü performanslarından birini verdiği maçta Steelers’a kendi evlerinde iki kere yenilen Bengals’in Palmer’ın sezon ortalamalarıyla oynadığı maçta aynı ekibi deplasmanda yendiğini düşünürsek onun bu takım için önemini anlarız (QB’in en önemli mevki olduğu elbette bir gerçek fakat Palmer’ın önemi bunun da çok üstünde diyebilirim). Eğer Palmer sağlıklı kalırsa, Chad Johnson, T.J (soyadını yazdırmayın lütfen bana), Rudi Johnson, Chris Henry gibi isimler içeren bir hücum takımı ile çok can yakabilecek bir takım Bengals.

8.Dallas Cowboys

QB Drew Bledsoe ile ilişkileri pek iyi olmayan Keyshawn Johnson’ın yerine T.O’yu almaları yazın en çok dikkat çeken hamlesiydi. K Mike Vanderjagt’ın eklenmesi de özel takımlarına seviye atlatacak.Eğer O.Lineman Larry Allen’ı çok aramazlar ve de T.O sakatlığının etkilerini sezonda çok hissetmezse bu sezonun en iddialı takımlarından biri olacaklarına şüphe yok.

9.Washington Redskins
Randle El ve Anthony Bryant gibi iki WR’ın Santana Moss’un yanına eklenmesi pas hücumlarını korkutucu bir düzeye ulaştırdı denilebilir. HB olarak Clinton Portis gibi ligin elit isimlerinden birine sahipler fakat onun sakatlığı canlarını sıkmış olsa gerek. O iyileşene kadar Falcons’tan üçlü bir takasla aldıkları T.J Duckett’la idare etmeye çalışacaklar. Savunma takımına gelirsek LaVar Arrington ve Ryan Clark ibi önmeli isimleri kaybettiler fakat Adam Archuleta’nın alınması ve hazırlık maçları gayet iyi gözüken Rocky McIntosh’un draftları bu mevkilerde biraz olsun rahatlamlarını sağladı. Savunma takımlarından bahsetmişken Sean Taylor, Archuleta ve Rogers gibi yer tutup pasa izin vermemelerinden çok yaptıkları sert tacklelar ile  dikkat çeken üç DB’in arasında bir Recevier için topu yakalamak mı daha cazip
yakalamamak mı tartışılır.

10.Miami Dolphins
İkinci tur hakkı karşılığında eski MVP’lerden Culpeper’ı almaları ve Ronnie Brown’ın göstereceği muhtemel gelişme onlara ligden atılan Ricky Williams’ın kaybını büyük ölçüde unutturacak gibi gözüküyor. Eğer Sam Madison’ın kaybı pas savunmalarını çok etkilemez ve Dante Culpeper, Chris Chambers-Marty Booker ikilisinin performasını artırırsa bu sezonun tehlikeli takımlarından biri olmaya adaylar.

11.Chicago Bears
Rex Grossman’ın bir türlü beklenene ulaşamaması ve sakatlık sorunu nedeniyle Cardinals’dan aldıkları QB Griese’in sezon içinde as QB olması muhtemel,bu sezon da yedek kalacağı söylenen Benson bir çıkış yakalarsa ve Grossman-Griese ikilisinden birisi artık takıma liderlik edecek QB olursa hücum takımları seviye atlayabilir. Bir diğer önemli kayıpları da, artık sakatlıklara dayanamayıp,emekli olan Jerry Azumah. İkinci tur seçimleri Devin Hester’ın onun KR olarak yerini dolduracağından şüphem yok fakat CB olarak takıma yaptığı katkının yerini doldurmaları zor gözüküyor.

12.Jacksonville Jaguars
Zaten QB’leri Byron Leftwich şu anda pek güven vermezken bir de geçen sezon 1000+yardla oynayan 20 WR’dan biri olan Smith’in emekliliği pas hücumları konusunda soru işaretleri yaratıyor.Bu sezon Reggie Williams silkelenip kendinden beklenen çıkışı gerçekleştiremezse hücum takımların pek başarılı olamayacak gibi. Fakat savunma takımları hala ligin en iyilerinden.

13.Baltimore Ravens
Zaten Ed Reed,Ray Lewis,Haloti Ngata,Samari Rolle gibi kaliteli bir savunma takımı hakkında kafalarda pek soru işareti yok. Asıl soru işaretleri geçen sezon beklenenin çok altında kalan Jamal Lewis,Titans döneminde de en sevdiği hedeflerden biri olan Derrick Mason’a kavuşan fakat ne ölçüde etkili olacağı bilinmeyen McNair hakkında eğer bu isimler başarılı performanslar sergilerse Ravens çok başarılı bir sezon geçirebilir.

14.New York Giants
Dört as DB mevkisinin üçünün yeni olması onlara bir uyum sorunu yaşatmazsa LaVar Arrington takviyesi ve iki Pro Bowler DE ile kaliteli bir savunma takımına sahip oldular denebilir. Bu seneki başarının sırrı ise Tiki Barber’ın geçen seneki performansını sürdürüp sürdüremeyeceği ve Eli Manning’in paslardaki başarı yüzdesi olacak gibi gözüküyor.

15.Kansas City Chiefs
Willie Roaf ve John Welborne’ın emekli olması,Priest Holmes’ın sakatlığı savunmaya yapılan Tamba Hali,James Reed ve Ron Edwards ve en önemlisi Ty Law takviyelerini geride bırakmış görünüyor. Bu off-season yaşananların  Chiefs’i daha iyi savunması daha kötü hücumu olan bir takım haline getiridğini söyleyebiliriz.

16.Tampa Bay Buccaneers

Geçen sezon hücum takımlarında yılın çaylağı seçilen Carnell “Cadillac”Williams’ın bu seneki performansı çok önemli. Eğer geçen sezonki oyununa bir şeyler ekler ve ligin süper yıldız diyebileceğimiz RB’leri arasına girerse ve Chris Simms QB mevkisinin bütün yükünü tek başına kaldırabilirse bu sezonun elit takımları arasına girebilirler fakat henüz play-off’lar için çok erken.

17.Arizona Cardinals
Ligin muhtemelen en iyi WR ikilisine sahip olan Cardinals harika bir off-season’ın ardından ligin en iyi RB’lerinden Edgar James’i de kadroya ekleyerek koşu hücumlarını da tehlikeli hale getirdi.Bu hamle dışında Kendrick Clancy ile D-Line’larını güçlendirdiler. Adrian Wilson
ve Antrel Rolle gibi gelişme göstermesi muhtemel iki DB’leri de olduğunu düşünürsek bu sezon,her ne kadar play-off’lara kalmarı zor gözükse de bu sezonun onlar için keyifli geçeceğini söyleyebiliriz.Hele ilk tur seçimleri Matt Leinart artık eski günlerinden çok uzaktaki Warner yerine QB pozisyonunda güven vermeye bu sezondan başlarsa onlar için tadından yenmez bir sezon olacaktır.

18.Philedelphia Eagles

2004’de Eagles’ı Superbowl’a taşıyan McNabb-Owens ikilisinin sakatlıkları nedeniyle hatırlamak istemeyecekleri bir son 10 hafta geçiren Eagles her ne kadar Owens’ın takımdan ayrılmasıyla sağlıklı bir McNabb,ona hucumda uyum sağlayacak Westbrook,Stallworh,L.J Smith gibi isimler ve Brian Dawkins’in liderlik ettiği bir savunma ile can yakabilecek bir takım.

19.San Diego Chargers
LaDanian Tomlinson, Antonio Gates gibi mevkilerinin en iyisi oldukları söylenebilecek isimler ve hiç de fena olmayan WR’larla ilk bakışta rakibe korkutucu gelecek bir hücum takımları olsa da Brees’ın gitmesine izin verip QB’te 2004 yılında dördüncü sırada sçeilen Rivers’ı başlatacak olmaları bir soru işareti yaratıyor. Profosyonel kariyerinde daha toplam 30 pas denemesinde bulunmuş olan Rivers’ın performansı bu sezon onlar için başarıyı belirleyici faktör olacak.

20.Atlanta Falcons
Savunmaya John Abraham ve Lawyer Milloy gibi iki önemli isim (ikisi geçen sezon toplamda 165 tackle yaptı) eklemeleri onlar için kuşkusuz çok iyi oldu. Hücumda WR rotasyonuna ekledikleri Lelie de kuşkusuz takıma katkı yapacak fakat takımın bu sezonki kaderini -alışıldık şekilde- çok spektaküler ve gözde bir QB olsa da receiverları için pek de nimet sayılamayacak Michale Vick belirleyecek.

21.St.Louis Rams
Geçen sezon son üç maçını kaybederek kötü bir bitiriş yapan Rams, yazın özellikle savunma takımında önemli değişiklikler yaşadı. S Adam Archuleta’yı kaybedip yerine Corey Chaovus’u, DT Ryan Pickett’ı kaybedip yerine La’Roi Glover’ı alan Rams, geçen sezonu 80 tackle ve iki interception ile bitiren LB Will Witherspoon’u da kadrosuna kattı. 2001 yılındaki Super Bowl’dan bu yana bir düşüş içerisinde olan Rams bu sezondan da çok şey beklemese iyi eder.

22.Minnesota Vikings
Randy Moss’tan sonra Culpeper’la da yolları ayrılan Vikings için artık bir dönemin bittiği ve yeniden yapılanmanın başladığı apaçık ortada. Michael Bennett, Nate Burleson, Corey Chaovus, Brians Williams gibi başka önemli isimleri de kaybeden Vikings’in kadrolarına yaptığı en kaydadeğer gelişmeler Titans DB’i Tank Williams ve Seahawks guardı Dan Hutchinson, ve kicker Ryan Longwell oldu. Özellikle yıllık yedi milyon dolar gibi bir O-Line oyuncusu için akıl almaz bir rakam ödedikleri Hutchinson’dan çok şey bekleyen Vikings, Tank Williams ve ilk tur seçimleri Chad Greenway’in sezonu kapatmasıyla büyük hayal kırıklığı yaşamış olsa gerek. Ne bir başarı beklentileri ne de Troy Williamson dışında, gelişmesini heyecanla izleyecekleri bir oyuncuları olduğunu düşünürsek Vikings adına pek merakla beklenen bir sezon olmasa gerek.

23.Tennesse Titans
McNair ve Hopkins’e, yani Oilers döneminin son üç isminden ikisine veda ederek artık yeni bir dönemin başladığını iyice belli ettiler. Her ne kadar as QB’lerinin kim olacağı büyük bir soru işareti olsa da (hatta kim başlarsa başlasın pek güven vermese de) draft’ta Vince Young ve LenDale White gibi kulubün geleceğinde yer etmesi muhtemel iki ismin seçilmesi, David Givens, Thornton, Hope ve Kevin Mawae gibi çok kaliteli ve tecrübeli isimlerin kadroya katılması ile Titans açısından ümit verici bir off-season oldu. Her ne kadar playoff pek mümkün gözükmese de Titans taraftarlarının bu sezondan büyük keyif alması muhtemel.

24.Green Bay Packers
Charles Woodson, Ryan Pickett, Marquand Manul gibi savunma takımına önemli katkı yapabilecek isimleri kadrolarına katkmalarının yanı sıra………bla bla…… Packers taraftarlarının bütün bunları pek önemsediğini sanmıyorum, bu sezonun Packers açısından tek önemi Brett Favre’ye veda edecek olmaları.

25.Cleveland Browns
Patriots ile dört Super Bowl oynamış Willie McGinest’ı kadroya katmaları özellikle bu kadar genç bir takıma liderlik etmesi ve de ikinci turun başından seçtikleri D’Owell Jackson’ın gelişimine katkıda bulunması açısından çok önemli bir hamle. WR Joe Jurevicius ise büyük bir yıldız olmasa da genç QB Charlie Frye’ın bu sezonki ilk opsiyonu olacak gibi gözüküyor ve geçen sezon  Super Bowl oynamış hem genç hem de tecrübeli diyebileceğimiz bu isim gerçekten çok yerinde bir hamle oldu. Fakat bu hamlelerin yakın vadedeki başarı açısından pek bir önemi yok ve Browns için birkaç senenin daha en önemli anları draft’ta yaşanacakmış gibi gözüküyor.

26.Detroit Lions
Bu sezonki en önemli değişikliği QB mevkisinde yaşayan Lions, O-Line’ına da Ross Verba’yı ekleyerek önemli bir hamle yaptı. Onlar adına bir başka dikkat çekici hamle de 2003 yılında ilk tur ikinci sıradan seçtikleri fakat tam bir hayal kırıklığı olan Charles Rogers’ı kadrodan kesmeleri oldu. Aklıma gelmişken bu sezon ilk turdan WR seçmeyerek önemli bir irade örneği! gösteren Lions GM’i Matt Millen’ı buradan tebrik etmek istiyorum.

27.New Orleans Saints
Draftın ikinci sırasından Reggie Bush’u seçip, QB Drew Brees’le anlaşarak birkaç sene sonrası için başarıyı getirebilecek çok önemli bir hamle yapan Saints’in taraftarları muhtemelen şimdi Bush’un ilk spektaküler hareketlerini heyecanla beklemeye başlamıştır

28.Oakland Raiders
Charles Woodson’ın Packers ile anlaşması üzerine yedinci sıradaki haklarından Michael Huff’ı seçen ve Kerry Collins’i bırakıp yerine Randy Moss’a daha uygun bir QB olduğunu söyleyebileceğimiz Aaron Brooks’u alan Raiders’ın O-Line’ına da çaylak McQuistan’ı eklemeleri gençleşme yolunda önemli hamleler oldu diye düşünüyorum.

29.Houston Texans
Reggie Bush’un önünden Mario Williams’ı seçerek ileride çok pişman olmaları muhtemel bir hamle yaptılar fakat her ne kadar Reggie Bush seçimi daha doğru gözükse de Mario Williams’ı da küçümsememek lazım.En büyük sorunları olan O-Line konusunda hamleler yapan Texans
Packers Center’ı Mike Flanagan’la anlaşıp, üçüncü turdaki iki hakkıyla iki tackle seçti. Bunun dışında pas hücumunu düzeltmek için ikinci ve üçüncü receiver’ları olan Jabar Gaffney ve Corey Bradford’ı bırakıp tecrübeli WR Erick Moulds ve TE Jeb Putzier’la analaşarak David Carr’a paslarını yollamak için iki kaliteli hedef verdiler. Ayrıca savunma takımını ilk iki turdaki seçimleri (Mario Williams,MLB Demeco Ryans) ve D-Line oyuncusu Anthony Weawer ile ile güçlendirdiler. Bu off-season’da gayet olumlu hameler yapan Texans için her ne kadar kısa vadede başarı uzak bir hayal olsa da bu sezon QB’lerinin geçen seneki gibi 68 kere sack’lendiği kabus bir sezon olmayacaktır.

30.Buffalo Bills
J.P Losman’ı QB’te başlatacak olan Bills için bu seozn pek de aydınlık görünmüyor.Geçen sezonu yüzde 50’nin altında bir pas isabet oranıyla ve de bir touchdown/interception ortalamalarıyla tamamlayan J.P Losman’ı as başlattıklarına göre ya J.P Losman’da önemli bir ışık gördüler ya da çok çaresiz durumdalar.

31.New York Jets

O-Line’larındaki üç oyuncu takıma bu sene katıldı ve bunların ikisi çaylak! Bunlara bir de bu Line’ın koruyacağı QB’in geçen sezon sakatlıklar nedeniyle 13 maç kaçırdığını, as halfback’lerinin sakat olduğunu ve de Laveranues Coles dışında düzgün bir recevier’ları olmadığını ekleyin. Savunma takımlarından da Ty Law, John Abraham gibi isimleri kaybettiklerini düşünürsek karşımıza gerçekten umutsuz bir manzara çıkıyor.

32.San Francisco 49ers
Alex Smith, elbette çaylak bir QB’den ilk seoznunda çok etkili olmasını, üniversitede ulaştığı rakamlara ulaşmasını bekleyemeyiz fakat bir QB’in NFL’deki TD/INT oranı üniversitedekinin
88’de biri ise bu tam bir hayal kırıklığı demektir. 49ers işte bu hayal kırıklığını gerçekleştiren Alex Smith’i as başlatarak sezona giriyor. O-Line’larının Larry Allen Dışında pek güven vermediğini, geçen sezon toplamda en çok yard kazanan HB’lerini, bir numaralı receiver’larını, geçen sezon en çok tackle yapan ikinci ve yedinci oyuncuların kaybettiklerini ve receiver dışında hiçbirini dolduramamış olarak sezona giriyor. 49ers taraftarları adına üzücü bir sezon olacağa benziyor.