Senelerdir takımların farklı liglerde farklı standartlarla mücadele etmesinden sonra bu sezon tüm takımlar aynı ligde fakat yine benzer biçimde farklı gruplarda yer alarak bir sezon çıkaracaklar. Tüm takımlara öncelikli olarak başarılar dilemek isterim.

Ligin bana kalırsa en kıyasıya grubu Ankara grubu olacak. Bunda tabii en önemli etken daha fazla takımın, tek maç sistemi üzerinden mücadele edecek olması olacaktır. Alfabetik sırayla Teker teker tüm takımları kısaca inceleyelim…

Ankara Cats: Kesinlikle ligin yine iddialı takımlarından biri olacak CATS özellikle geçen sezonun etkili takımı Başkenti kendi evinde farklı bir skorla mağlup etmiş, bu sezon başında da idmanlara birçok takımdan erken başlayarak formunu üst seviyelerde korumaya gayret etmişlerdir. Hücum takımında etkili top tutuculara ve iyi pas atan oyun kuruculara sahip takımın kanımca en etkili oyuncularından biride defans takımındaki (numarası değişti mi bilemiyorum)#33 numaralı oyuncudur. Özellikle sezon başındaki hazırlık maçlarında aldıkları farklı skorlar hem kendi morallerini yükseltmiş hem de diğer takımları kara kara düşünmeye zorlamıştır. Gerçekten çok etkili bir takım olan Ankara’nın gecen senelerde bir nebze istikrarsız ve sene başındaki formunu tüm sezona yansıtamamalarının sebebi benim kanımca biraz rehavet den biraz da her maça ayni motivasyonla çıkamamalarından kaynaklanmaktadır. Benim fikrime göre eğer bu sezon takim istikrarlı bir performans sergilerse CATS Ankara grubunda mutlaka ilk üç de yer alacaktır.

Başkent Knights: Yıllarca tüm takımların antrenman maçı niyetine sahasına geldiği Başkent, 2004 sezonu sonundan itibaren inanılması güç bir yükseliş yasamış ve 2005-06 sezonunda KFK liginde Hacettepe’nin tek rakibi olarak görülen takım haline gelmiştir. Bu yükselişinin arkasında özellikle takımın geçen senelerde oturtamadığı kemik kadronun son 2 senedir oldukça oturmuş olması ve ayrıca defans takımının ligde adından soz ettirecek nitelikte sert oyunculardan kurulu olmasidir. Ozellikle kucuk dev adam #52, qblerle sorunu olduğunu sanacağınız #84 koşu oyunlarına karşı takımın bel kemiği durumundaki #48, pas oyunlarında sürekli int. koklayan #83 oldukça etkili. Hücum takımında başarılı oyun kurucu ve koşucuları ve top tutucuları barındırmakta olan takimin en hassas noktası, çabuk morali bozulan veya çabuk rehavete kapılan genç arkadaşların çizgi de yoğunlukta olmasıdır. Lig gibi uzun bir maratonda tecrübesiz oyuncuları teknik yönden olduğu kadar mental yönden de bu spora adapte edebilirlerse sanırım sadece Ankara grubunda değil tüm ligde adından söz ettirecek işler yapacaklardır.

Bilkent Judges : Senelerdir ligin en kuvvetli takımlarından biri olan Bilkent Özallıkla gecen sene kendisinden beklenmeyen bir bicimde düşüş yasamış, beklenmeyen maçlarda mağlubiyetler almışlardır. Bunun arkasında yatan sebeplerin tabii en önemlisi takımın bir çok önemli oyuncusunu kaybetmiş olması olsa da, geçen sene özellikle takımın çok ağır bir defans takımına sahip olduğu gözlerden kaçmadı. Hücum organizasyonları genelde çok varyasyonlu bir yapıdan uzak daha basit bir çizgi çizdi. Özellikle başarılı koşucu oyuncularının olduğunu düşünsem de, pas oyunlarında zayıf kaldıklarını dile getirmekte fayda var. Bunun dışında aşırı derecede QB(#4)koşusu riskine girmeleri de hem kendi oyuncularının durumunu hem de top kaybı riskini oldukça arttırmakta. Mevcut kuvvetli line oyuncularını destekleyecek arka oyuncuları da iyi geliştirir ve oturmuş varyasyonlu taktiklerle rakibin üzerine gitmeyi denerlerse sanırım Bilkent yine eski günlerine kavuşacaktır. Ama sanırım şu anda bunu söylemek için henüz çok erken.

Çankaya Cougars: Takımın kemikleşmiş kadrosunun büyük bölümü halen korunmakta. Tek dezavantajları ise ayni Başkent ve Bilkent gibi lige geç hazırlanarak başlayacak olmaları. İlk haftalarının bay olması ise bir nebze avantaj gibi gözükmekte. Çankaya takımı özellikle başarılı hücum organizasyonları olan bir takım. En önemli eksikleri ise defans çizgisinde. Dive oyunlarında bazen önemli hatalar yapabilen bir defans çizgisine sahip olduklarını düşünüyorum. Bunun yanı sıra etkili bir hücum çizgisi başarılı bir oyun kurucuları ve sağlam arka oyuncuları var. Sinirleri çabuk gerilen bu yüzden bazen hatalar yapan veya çeşitli oyuncuları ceza alan bir takim olduklarından özellikle bu konuda daha sakin olmalarını beklemek yanlış olmaz. Kişisel düşünceme göre Türkiye de kaliteli amerikan futbolu oynayan takımlardan biri ve bu sene Ankara grubunda ne yapacağı en belli olmayan takim diyebilirim. Sanırım ilk maçlarından sonra bir fikir sahibi olabiliriz.. Heyecanla bekliyoruz.

Gazi Warriors: Kişisel düşünceme göre ligde hem kendi oyuncularını hem de rakip takımı en çok yıpratan takım. Oyun varyasyonları yoğunluklu olarak koşu üzerine kurulduğu için iyi blokerlere sahipler. Koşu oyunlarında gösterdikleri başarıları şaşırtmaca pas oyunları haricinde genel bir “pas oyunları varyasyonları” sekline yansıtsalar sanırım hem kendi defans takımları pas oyunlarına karşı gelişir, hem de sporun pas oyunu nimetinden de faydalanmış olurlar. Ama su andaki resme baktığımızda yine sürekli koşu oyunu üzerine yoğunlaşmış bir Gazi takımı görüyoruz… Özellikle pas oyunlarına karşı tecrübelenmiş bir defansa sahip olmadıkları sürece, iyi pas oyunları yapan takımlara karşı şansları çok yüksek değil. Bunun yanı sıra başarılı blokerlere sahip olsalar da bunca koşu oyunu ve çarpışma sonrasında özellikle 4. periyot başlarında sürekli yorulan bir takım görüyoruz. Bu sezon takomon ne yapacağını hep birlikte göreceğiz ama kişisel kanaatim, oyun şekillerinde değişikliklere gitmedikleri sürece belli bir kalitenin altındaki takımları yine ezip geçecek olsallarda iyi pas yapan takımlara karşı yine zorlanacakları yönünde…

Hacettepe Red Deers: Ankara’daki takımlar arasında en istikrarlı çizgiye sahip takım Red Deers, geçen sezon yine istikrarlı bir grafik çizmiş, Ankara ve Başkent takımlarının kendilerini büyük ölçüde zorlamasına rağmen yine ligden şampiyon olarak ayrılmayı bilmişlerdir. Çok sayıda tecrübeli oyuncuyu kadrosunda barındıran takımda ayrıca oturmuş bir takim düzeni de vardır. Birçok takımda bulunan abilik sistemi Hacettepe de yerini biraz daha amcalık sistemi sekline çevirdiği için takımlarında tecrübesizlikten kaynaklanan, istikrarsızlık veya basit hatalar maç esnasında çoğunlukla gerçekleşmemekte. Özellikle senelerdir yenilmemişliğin verdiği bir özgüven de en tecrübesizinden en tecrübelisine tüm oyuncularında mevcut, benzer biçimde bu özgüven karşılarına çıkan takımlarda da bir stres yaratmakta. Teknik taktik yönden özellikle başarılı bir hücum çizgisine ve iyi koşuculara sahipler. Bunun yan sıra pas oyunlarında isabetlilik oranı özellikle geçen sene bir düşüşteydi. Final maçında Başkent’ e karşı “complete” siz maç tamamlayan Hacettepe özelikle etkili ofens-defans çizgisi oyuncuları ve sağlam koşu oyuncularına sahip. Sene içinde kendilerinin beklemediği bir mağlubiyet alıp bir kırılma yaşamadıkları sürece kuşkusuz ligin en favori ekiplerinden biri.

ODTÜ Şahinleri: Senelerdir batı liginde mücadele etmiş ODTU ‘nün bu sene yine Ankara takımlarıyla aynı grupta olacak olması çok sevindirici bir hadisedir. Senelerce batının ve doğunun birbirleriyle maç yapmadıklarını düşündüğümüzde ODTU geçen sene düzenlediği turnuvasıyla bunu kırmış ve iki lig takımlarının tekrar güzel bir ortamda karşılaşmaları için hoş bir organizasyon tertiplemiştir. Türkiye ‘deki amerikan futbolunun gelişmesi için sürekli olumlu isler yapmaya gayret etmiş ODTU takimi gecen sezon batı liginde yarı final oynamıştır. Açıkçası kendileri hakkında geniş bir bilgiye sahip olmasam da kişisel düşünceme göre ODTU ‘nün Ankara grubu gibi birbirlerini iyi tanıyan takımların kıyasıya bir mücadele içinde olacağı grupta bu sene ciddi bir başarı sağlayabileceğini pek sanmıyorum. Ama pek tabii ki bu sporda ne olacağı hiç belli olmaz. Merakla Ankara liginde nasıl bir performans sergileyeceklerini bekliyoruz….