NFL’de sezonun yarı noktasını geçtiğimizde beklenen sıralama aşağı yukarı gerçekleşse de sürpriz takımlar her zaman vardır.

Örneğin geçtiğimiz sezonun şampiyonu Pittsburg Steelers (3-6-0), bir zamanlar rüzgarı esen “Super Bowl şampiyonu laneti” ekseninde AFC North Division’ında son sırada. (3-6-0), 3 galibiyet, 6 mağlubiyet ve 0 beraberlik anlamına geliyor ki geçen sene özellikle defansıyla rakip koçların uykularını kaçıran bir takımın bu sene kazandığının iki katını kaybetmesi, lanet veya değil, büyük hayal kırıklığı.

Yıllardır tahmin ettiğim yükselişlerini bu yıl sahneye çıkaran iki takım var: New York Giants (6-3-0) ve Chicago Bears (8-1-0).

Chicago Bears güçlü defansına oyun kurucuları (QB) Rex Grossman’ın sağlıklı oyununu katınca NFC’nin en iyi takımı oldu. Geçen haftaya kadar kayıpsız giden Bears, lig tarihindeki tek namağlup şampiyon Miami Dolphins (1972) tarafından frenlendi. Fikstürün geri kalanında 3-4 zor maçı kalan Bears takımı, NFC’nin bu seneki perişan halini göz önünde bulundurunca playoff’lara rahat girer.

Giants artık NFL’e iyice ısınan genç oyun kurucusu (QB) Eli Manning ile sağlam bir hücuma sahip. Koşucuları (HB) Tiki Barber bu sene sonunda emekli olacağını sene ortasında açıklaması yüzünden eleştiri oklarına hedef oldu. İkizi Tampa Bay Buccaneers cornerback’i (CB) Ronde Barber oynamaya devam ediyor.

Türkiye şartlarında son derece talihsiz bir ön ada sahip Tiki’nin bu kararı bence erken. Ya bizim bilmediğimiz bir sakatlığı / rahatsızlığı / sorunu var, ya da takımını bu sene nispeten zirvedeyken bırakmak istiyor. Kicker ve punter’lar dışında bir sürü fosil yaşında adam varken bırakması gerçekten erken. Minnesota Viking QB’si Brad Johnson ve Green Bay Packers QB’si Brett Favre için yaşlı deniyorken, New England Patriots Tom Brady’ye yarenlik etsin diye 43 yaşındaki Vinny Testaverde’ye sözleşme imzalattı.

Brett Favre ve Brad Johnson’dan söz açılmışken bu hafta seyrettiğim maçtan bahsetmek istiyorum. Ben Green Bay taraftarı olduğumdan, ve normalde Türkiye’de futbolseverlerin yaşam kaynaklarından biri olan Fox Sports Green Bay maçlarını es geçtiğinden Yahoo! ve NFL ortak yapımı NFL Game Pass kullanıyorum. Streaming Video formatında bütün maçları izliyorum internetten. Bu hafta tesadüfen Packers – Vikings maçını yayınlayınca FOX, ben de bilgisayarın başından televizyonun başına geçtim.

NFL kalibresindeki oyuncuların yapmaması gereken bir kaç hata dışında zevkli maçtı. Minnesota (4-5-0) koşu oyunlarına karşı NFL’de bir numara fakat bunu pas oyunlarına karşı zaafları yüzünden kullanamıyorlar.  Derin alan savunması yapan iki safety’nin arasından giden 80 yardlık touchdown pas oyunu Brett Favre’ın efsane olmuş kolu veya zamanında 7. roundda draft edilmiş WR Donald Driver değil olay. Takımın pas koruması can çekiyor ve koç Brad Childress bunu görmüyor.

Vikings’in iki tane kritik cezası vardı ki bunları es geçmeyelim. İkinci yarının başında touchdown’a giden bir kick return’ün illegal block in the back (Arkadan blok) yüzünden geri gelmesi, ve maç sonunda 6 sayı gerideyken kendi yakaladıkları onside kick’lerinin offsides (ofsayt) yüzünden tekrarlanması  maçın kaderini belirledi.

Sonuç olarak iki takım da (4-5-0) durumundalar ve Green Bay bu maçı aldığından NFC North’da ikinci sırada.

Green Bay’in başarısız olmasını tahmin eden herkesin düşündüğü faktörler şunlardı:

  •  İki çaylak guard ve ikinci senesini oynayan bir center. Yani görünüşte zayıf hücum line.
  • Yeni bir head coach (koç). Mike McCarthy geçen sene ligin en kötü hücumunun (San Fransisco 49ers) koordinatörüydü.
  • Brett Favre’ın ilerleyen yaşı.
  •  Sıfırdan takıma monte edilen alan bloklama (zone blocking) sistemi, ve bir takım başka nedenler.

Buna rağmen (1-4-0)’dan durumu nispeten toparlayan Packers, matematiksel olarak playoff şansına bile sahip. Bunda yine NFC’nin bu seneki perişan halinin payı var. 3 kez NFL MVP’si (En Değerli Oyuncu) seçilen Brett Favre ise yukarıda yorumladığım maçta attığı iki touchdown ile kariyerindeki touchdown sayısını 409’a yükseltti ve NFL rekoru sahibi Dan Marino’ya (420) yaklaştı.

Bu ilk yazımı “Yaşlandı” diye kimsenin önemsemediği, birer Super Bowl yüzüğü sahibi oyun kurucular Brett Favre ve Brad Johnson’a saygılarımı sunarak bitiriyorum. Önemli olan şu anda parlayan yıldız olmak değil, çaba, özveri ve alçak gönüllülükle devamını getirmektir.

Bu veya ileriki yazılarımla ilgili yorum, eleştiri, önerilerinizi veya merak ettiklerinizle ilgili sorularınızı [email protected] e-mail adresime veya NFLTR Forumunda bekliyorum.

Futbol sevginiz azalmasın.