İstanbul grubunda ilk yarı maçları tamamlandı, yoğun bir mücadele örneği yansıtan kulüplerimize, öncelikle bir izleyici olarak, bu zevkli ve seyir kalitesi yüksek maçlardan dolayı teşekkür ediyorum. Ligin ilk devresini maç fazlasıyla Boğaziçi Sultans kulübü namaglup kapatıyor. Oynadığı İstanbul Cavaliers, Sakarya Titans ve Yildiz Stallions maçlarında zorlanmadan galip gelmeyi başaran geçen senenin şampiyonu, özellikle defans takımının başarısıyla göz dolduruyor. Her ne kadar bugünlerde iki başarılı defans oyuncuları askerlik görevlerini yapmak için birliklerine katilmiş olsa da, Boğaziçi’nin bu iki açığı takım oyunu ve yetenekli yeni oyuncularıyla aşacağına eminim.

Özellikle geçen yaz ki  klinikte de göz dolduran Atilla Türköz ve tecrübeli Ferhat Sezer sert tacklelariyla dikkat çekiyor. Başarılı linebackerların yanında sağlam bir d-line ünitesine ve başarılı backlere sahip defansının yanında, QB Veli Yildiz, WR İlker Çelenk, RB Ali Rıza Dikici gibi kaliteli ve tecrübeli isimlerle Touchdown yapmakta pekte zorlanmıyorlar. Genel olarak Sultans hücumunun en çok eleştiren unsuru O-Line oyuncularına gelecek olursak, ben bazı yorumlarda olduğu gibi başarısız olduklarına katılmıyorum. Öncelikle uzun ve atletik yapıları ile Turkiyede alıştığımız offence line yapısından ayrı düşen Sultans offenceline’i en kilolu elemanının 110 kilo olmasıyla bir çok takımı şaşırtıyor. Fakat bu line oyuncuları tecrübeleri ve yoğun kondisyonları sayesinde, belki de İstanbul grubunun en başarılı runblock yapan takımı. Ayrıca pass protectionda da genel olarak her takımın yaptığından daha fazla hata yapmadıkları inancındayım, pass protectionda bazen arklarındaki backlerle yaşadıkları uyumsuzluklar dolayısıyla sack verdiklerini gözlemlemiş olsak da.

İstanbul grubunu maç eksiğiyle ikinci tamamlayan Galatasaray Tigers, ilk yarı Yıldız Stallions ve Yeditepe Eagles takımlarını mağlup etti. Kadrosunda oldukça kaliteli isimleri barındıran Tigers, ligin en tecrübeli defans takımlarından birine sahip. Defence Line’ da Uğur Sungur ve Serkan Saygıner gibi iki tecrübeli isimle, QB leri sacklemek ve koşuları durdurmakta pekte zorlanmayan Tigers ,basarili linebackerlarıyla da dikkat çekiyor. Özellikle 55 Pat ve 54 diğer Amerikalı Linebackerlarının yanına Emir eklenince, rakip offence için pek hoş olmayan bir zaman dilimi başlıyor. Backler Ayhan ve Efe Cem ‘de hızları ve tecrübeleriyle dikkat çekiyor. Offence’te iri fakat hızlı bir line beşlisine sahip olan Tigers, bu alanda özellikle Oktay Çavuş’un oyun bilgisinden faydalanıyor.

Bunun dışında QB’leri Dennis hızı sayesinde pek kolay sacklenebilen bir oyuncu değil, baskı altındayken bile başarılı paslar çıkartabilen Dennis’in belki de tek negatif yanı, snap’lerde ve topu RB’lere  verirken bazen fumble yapmasıdır. WR Arif ufak boyuna rağmen hızı ve top tutma yeteneği sayesinde başarılı receptionlara imza atıyor. TE Uraz ‘da gerek bloklarda gerekse pas oyunlarında kendisini gösteriyor. RB ‘ler Pat ve Saygın başarılı blocklarla güzel koşu oyunlarına imza atiyor. Galatasaray Tigers ‘ı belki zorlayacak tek şey, playofflar için savaştığı takımlarla genel olarak ikinci yari oynayacak olmasıdır. Cavaliers-Tigers ve Sultans-Tigers maçlarını özellikle izlemenizi öneriyorum.

Üçüncü ve dördüncü sıraya gelecek olursak burada 2 galibiyet bir mağlubiyet ile Koc Rams ve İstanbul Cavaliers takımlarını görüyoruz. İlk yarının belki de en zevkli maçı olan bu iki takim arasındaki maçı kazanan Cavaliers, playofflara giden yolda kendini biraz rahatlatmış olsada, Koc Rams ne kadar disiplinli bir takim olduğunu, onca sakat oyuncusuna rağmen Yeditepe Eagles karşısında aldığı galibiyetle göstermiş oldu. İlk 2 sezonunu Ankara’da geçirmiş olan Rams’in disiplini ve mücadele gücü ile İstanbul grubuna renk kattığı görüşündeyim. Kaptanları Saygun oyun kurucularılar 4 ve numaralar, linebackerları 59 numara özellikle dikkat çeken unsurlar. Saygun sakatlanmış olmasına rağmen savaşmayı sürdüren Rams’in kaderi birazda ikinci yarı oynayacağı Sultans ve Tigers karşılaşmalarına bağlı.

İstanbul Cavaliers hücum da QBleri Burak, WR Onat, FB Emre ve RB Bulut’la dikkat çekiyor. QB Burak koşuyor, pas atıyor ve kesinlikle korkmuyor. O varken takımı her zaman beklenmedik şeyler yapabiliyor, bu beklenmedik şeyler genelde kendi takımını sevindiren bir TD olabildiği gibi, bazende beklenmedik anlarda rakibini maça ortak eden bir interception yada sack olabiliyor. Her şeye rağmen offence line i tarafından yeterli korumayı alırsa, takımını playofflara çıkartacak yeteneğe sahip olan Burak, her zaman izlemek isteyeceğiniz türden bir QB.Defans’a gelEcek olursak bu alanda Tolga ve Burak gibi iki tecrübeli isme sahip olan Cavaliers ayrıca Gurkan’ın güzel oyunuyla desteklenince seyir zevki yüksek tacklelar izletiyor.Bunun dışında basarili bir D-line a sahipler. Defanslarındaki sorun olarak, backlerin hatalarını çözerlerse başarılarını sürdüreceklerinden eminim.

Beşinci ve altıncı sırada oynadıkları iki karşılaşmadan da puan alamamış olan Yeditepe Eagles ve Yildiz Stallions takımları var.Yeditepe Eagles takimini ne yazık ki bu sene izleme fırsatı bulamadım, pazar günü maçlarını izlemeyi çok istemekle birlikte, cumartesi kendi maçımda sakatlanınca bu şansı kaçırdım. Fakat ayrılan oyuncularına rağmen, başarılı ve disiplinli bir takım kurmak için çalıştıkları skorlardan da belli oluyor, en kısa zamanda galibiyet alacaklarını düşünüyorum. Yildiz Stallions’a gelirsek,basarili bir QB ve basarili recieverlara sahipler, fakat offenceline ve backler bazı pozisyonlarda gerekli korumayı sağlayamayınca QB Efe zor durumda kalıp, sacklenme yada topu elinden çıkarma tercihi yaparken, interception atabiliyor. WR Armağan top tutma yetenekleriyle dikkat çekiyor bu sene takimin ilk TD’sine de kendisi imza attı. TE Bora Saatçi ‘de takımın offence yükünün büyük bir kısmını üstleniyor. Yıldız’ın hücumda en büyük sorunu koşu oyunlarındaki başarısızlık ve bu yüzden genelde pas oyunlarının tercih edilmesi ve rakibin bu duruma göre koruma sağlaması. Defansta Seyfo, Kaya ve Kaptan Ahmet’in güzel oyununa donem defence line da katılsa, takımdaki sakatlıklar ve cezalılar, kadro darlığı içinde defansın gücünü de azaltıyor. Yıldız’ın bir başka problemice özellikle Bogazici maçında da gözlemleyebildiğim, cornerlarin ve safetylerin bazı pozisyonlarda yavaş kalmasıdır. Eğer lige verilen arada pas defansını iyileştirirse ve gerek OL gerekse RBler birlikte uyumlu bir şekilde koşu ve pas oyunlarına imza atarsa, Yıldız sürpriz yapabilecek potansiyele sahip bir takım.

Son sıradaki Sakarya Titans takımı da, sezonun ilk touchdownunu Cavaliers karşısında elde ederken, centilmence mücadeleleriyle dikkat çektiler. Tecrübe kazandıkça, ligde daha üst sıralara yükseleceklerine eminim.

Centilmence ve çekişmeli bir ikinci devre izlemek dileğiyle.