Evet arkadaşlar biraz geç oldu ama geç olsun güç olmasın. Özel işlerini dolayısıyla Türkiye’deyken en azından bir maç izlememek olmaz dedim ve gelin görün bendeki şans ki tam o hafta İstanbul ve Ankarada son derece önemli maçlar oynandı. İş güç koşturmaca derken yolun tez savunmamdan bir gün önceki Gazi’nin sahasında ağırladığı Hacettepe maçına düştü. Saat 1’e doğru yaklaşırken kardeşimle birlikte maçın oynanacağı Gazi rektörlük kampüsüne ulaştık. Sahaya geldiğimizde çok güzel bir atmosferle karşılaştık. Bir çok diğer takım oyuncusu bu güzel maçı izlemeye gelmişti. Ankara’dan ve Konya’dan bir çok arkadaşımla karşılaşmak keyfimi iyice yerine getirdi. Herkesle selamlaşıp laflarken maçın başlama saati de geldi çattı.

24 Mart 2007 Gazi  Savaşçıları (Warriors),  Hacettepe Ala Geyiklerini’ni (Red Deers) ağırlıyor. Maç daha başlamadan ilk ilgimi çeken nokta iki takımında ısınmak için sahaya geç çıkışı oldu.  iki takımda sahaya tam takım halinde çıkıp kendi yarı sahalarında hafif koşu ile tur atıp daha sonra statik ısınma hareketleri ile 15 dakika içinde maç öncesi ısınmalarını tamamladılar. Bu konuda affınıza sığınarak benimde yeni öğrendiğim bir konuda ahkam kesmek istiyorum. Gülümseme Maç öncesi ısınmada artık dinamik yöntemlere geçmemiz gerekiyor. Bu konuda daha detaylı bilgi isteyen arkadaşlara seve seve yardımcı olurum. Daha da önemlisi takımca ısınma öncesinde Qb ve Wr sahaya daha erken yollamak bu oyuncuların pas için ayrıca ısınmaları. Buna ek olarak punter, kicker, snapper ve holderlarında yine takımdan önce sahaya çıkıp ısınmaya önceden başlamaları çok önemli nitekim Gazi bunun cezasını 1 sayılık ekstra denemesini kaçırarak ödedi. Maça dönecek olursak…

Heyecanla beklediğim maç beklediğime değercesine çok hızlı başladı. Maçın hemen başında Hacettepe oyun kurucularının koşusunda sayıyı buldu fakat iki sayılık ekstra denemesinde başarılı olamadı. 0-6. İkinci çeyreğin hemen başında bu sefer Gazi oyun kurucusu koşuyla sayıya ulaştı. Fakat Gazide 1 sayılık ekstra denemesinden kötü bir snap sonrası gelene dengesiz vuruş blok edildi. Bloktan sonra ise amerikan futbolunda görmeye alışık olmadığımız bir sahne yaşandı. Hala canlı olan top gazi hücum çizgisinden bir oyuncunun elinde kaldı. Hakemler düdük çalmamasına rağmen sahadaki oyuncuların bir anlık tereddütü ve sonrasında gelen iki sayı denemesi izleyiciler arasında gülüşmelere neden oldu. 6-6.  Hacettepe’nin bu sayıya cevabı çok gecikmedi. Gazi 1 yard çizgisine kadar gelen topu yine Hacetepe Qb bir iç koşu ile sayıya çevirdi. Ve 2 sayılık ekstra denemesinde de başarılı bir pasla durumu 6-14 e getirdi. Ve ilk yarıda bu skorla tamamlandı.

İkinci yarı sağnak yağan yağmura rağmen hızlı başladı. Hacettepe’nin açılış vuruşunda Gazi receiverı topu düşürdükten sonra bu hatasını sayıya dönüşmesini engellese de Gazi’ye kendi 5 yard çizgisinde çok kötü bir saha pozisyonu bıraktı. Bu kötü pozisyona rağmen ilk hakkında sağ dıştan büyük bir boşluk yakalayan gazi hücumu topu orta sahaya kadar taşıyarak kendini içinde bulunduğu zor pozisyondan kurtardı. Hemen arkasında 3 downda bu sefer QB keeple yine sol taraftan uzun bir koşu ile sayıya ulaştı. Fakat ekstra 2 sayılık ekstra denemesinde başarısız oldu.12-14. Bu anda maçın hala üçüncü çeyreğinde olmamıza rağmen ve ek olarak ekstra sayı denemesinde atılan bayrak sonucu kendi 20 yardından başlama vuruşu yapan Gazi bütün maç olduğu gibi on-sight kick deneyince Hacettepe’ye çok iyi bir saha pozisyonu bıraktı. Bu andan itibaren T-bone dizilişine geçen Hacettepe hücumu Gazi defansının sağ tarafında bıraktığı boşluğu hemen değerlendirip aynı oyunla arka arkaya hem sayıyı, hemde 2 sayılık ekstrayı bulmakta gecikmedi. 12-22.
Bu noktadan itibaren iki tarafta karşılıklı koşu oyunlarına ağırlık veridi. Bu taktikle Hacettepe zamanı akıtarak maçın sonlarına da topa hakim olarak girdi. Maçın son beş dakikasında ise Hacettepe kazanmak için sadece top kontrolünü elinde tutması gerektiğini unutmuşcasına   sayıya ulaşmak için saha dışında sonlanan koşulara ve paslara başladı. Gazi red-zone una kadarda gelmelerine rağmen sol kanada atılan bir pası Gazi defans oyuncusu elinden düşürmeseydi. Bu gereksiz çaba neredeyse bir Gazi sayısı ile tamamlanacaktı. Bütün maç boyunca çok iyi bir yönetim gösteren Hacettepe Koçunun bu hatası neredeyse Gaziyi bitmiş olan maça yeniden ortak edecekti. Dördüncü çeyrekte iki takımda sayıya ulaşamadı ve maç 12-22 konuk takımın üstünlüğü ile tamamlandı.

Son derece zevkli ve çekişmeli geçen maçın sonucunda takımların kısa bir analizini yapmak gerekirse. İki takımda playoff’a hazır olduklarının sinyallerini verdi. Gazi değişik double-wing düzeni ile oynamaya devam ediyor. Son dört yıldır bu dizilişini benimseyen Gazi koşu oyunlarında son derece etkili ve double-wing’in bu kısmını çok iyi oturtmuş görünüyor. Gazinin  bu dizilişe pas oyunlarını da eklemesi başarılarını bir üst seviyeye taşımaları için gerekli görünüyor. Defansta ise Gazi genelde başarılı bir çizgi sergilese de rakip hücumundaki değişikliklere uyarlanmakta güçlükler yaşıyor. Hacettepe ise disiplinli defansları ile göz dolduruyor. Bu maçta kapalı Gazi hücumuna çok iyi adapte olduklarını gördüm yer yer sağdan ve soldan verdikleri açıklar ise zayıf noktaları olarak görünüyor. Hücumda ise 3 Rb li oyunlarda başarılı koşular ve çok sık olmasa da pas oyunlarında  sonuç aldılar. Eğer disiplinli oyunlarını maç sonuna kadar koruyabilirlerse playoff’lar için iyi bir tablo çizdiler…

İki takımı da bizlere böylesine güzel bir maç izlettikleri için tebrik ediyorum. Playoff’larda başarılar diliyorum.