TAFL’de sezon birbirinden çekişmeli play-off maçları ve uzatmalarda sonuçlanan bir final ile tamamlandı. Başa baş geçen bir çok maçtan sonra o maçın pozisyonları ve hakem hataları gündeme geldi. Öncelikle hatırlamamız gereken ligimizin çok yeni olduğu ve camiamızdaki her bireyin önemli ve vazgeçilemez olduğudur. Bu sebeple birbirimizi eleştirirken yıpratmamak ve egolarımızı bir kenara bırakarak daha iyiye nasıl gideceğimizi bulmak gerekmektedir.

Amerikan futbolunda oyuncular kadar belkide daha zor bir görev kalabalık hakem ekibine düşmektedir. Ligimizin genç hakemlerinin başarılı olması için ilk öğrenmeleri gereken nokta nasıl pozisyon almaları gerektiğidir. Bu sayede kural bilgileri noksan bile olsa pozisyon kaçırmayarak daha başarılı bir yönetim çıkartacaklardır. Bu sebeple hem hakem arkadaşların faydalanması hemde oyuncu arkadaşların bilgilenmesi için “HAKEM EĞİTİMİ” isimli yeni bir yazı dizisine başlıyorum. Bu seride her hafta 7 hakemle yönetilen bir maçta hakemlerin bulunması gereken özel pozisyonları ve görevlerini inceleyeceğiz.

Temel Dizilişte Alan Sorumlulukları

Dikkat: Genel prensip hakemlerin aynı oyuncuyu takip etmemesidir.  Baş hakem haricinde bütün hakemler snap sonrası topu değil kendi sorumlu oldukları oyuncuları takip etmelidir. Oyuncu paylaşımında dikkat edilmesi gereken noktalar:
1.   Alan paylaşmasında bilinmesi gereken noktalar:
a.   Hücum dizilişinin kuvvetini pas tutma hakkı olan oyuncuların ne tarafta olduğu belirler. Bu noktada centerın her iki yanındaki hücum çizgisi oyuncularına değil, OT (hücum Tackle) dışındaki eligible receiverların sayısına bakılmalıdır.
b.   Tight End – line of scrimmage de en yakın hücum çizgi oyuncusunun 4 yard mesafesine yerleşmiş oyunculara denir.
c.   Backler, Arka alandaki hücum oyuncuları – İki OT nin arasında hücum arka alanında yer alan oyuncular.
d.   Trips – OT nin dışında 3 veya fazla receıverın bulunduğu durumlar.

2.   Hakemlerin oyuncu paylaşımındaki öncelik sırası şöyledir:

a.   Field Judge ve Side Judge.
b.   Back Judge.
c.   Line Judge ve Linesman.

3.   Genel prensip öncelikli hakemle aynı oyuncuyu seçmemektir. Line Judge ve Linesman adamlarını seçerken Back Judge ile aynı adamı seçmemeye dikkat etmelidir.

Pozisyonlara göre görev dağılımı:

Side Judge ve Field Judge
1.   Kenar çizgisine yakın ve top tan 15 yard mesafede yerinizi alın.
2.   Oyun ilerlerken pozisyonunuzu ayarlamaya özen gösterin topla aranızdaki 15 yard mesafeyi açmamaya özen gösterin.
3.   Dışarıdan içeri doğru oyuncuları değerlendirin: Kenar çizgi ile aranıza oyuncu OLMAMASINA dikkat edin.
4.   Sorumlu olduğunuz receiveri kaybetmeyin
5.   Saha kenarında takımlara ayrılan yerin dışındaki oyuncu koç ve diğer kişilere dikkat edin gerekli uyarılarda bulunun.
6.   Defans takımını sayın. Birbirinizle defans sayısının uygun olduğuna dair yumruğunuzu havaya kaldırarak haberleşin. Oyuncu değişikliklerinde çıkan oyuncuların sahayı bir an önce terk ettiğinden emin olun.

Back Judge
1.   Back Judge ın temel görevi oyunun en arkasında sorumludur.
2.   Toptan 20-25 yard derinde sahanın ortasında TE e yakın tarafta  yerinizi alın.
3.   Pozisyona her zaman içeriden takip edin (kenar çizgisine bakacak şekilde)
4.   Snap öncesi hareket halindeki (Motion back) oyuncuya dikkat edin. Bu oyuncu her zaman BJ sorumluluğundadır.
5.   25 saniye süresini kontrol edin sürenin dolmasına 5 saniye kalan (20. saniyede) sağ elinizi avucunuz açık şekilde havaya kaldırın.

Linesman ve Line Judge:
1.   Kenar çizgisinde veya yakınında topla aynı hizada pozisyon alın. Hücum çizgisine ve eligible receiver sayılarına dikkat edin.
2.   illegal formasyonlara ve snap öncesi encroachmentlara dikkat edin.
3.   Hücum oyuncularının hatalı başlangıçlarına (false start) dikkat edin.
4.   Hücum line of scrimmage i (topun arka ucu) bir ayağınızla basarak belirleyin. Sonra diğer ayağınızı neutral zonu tanımlayacak şekilde yerleştirerek başlama pozisyonunuzu alın.
5.   Motion yapan oyuncunun ileri hareket ederek illegal motion yapmasını takip edin. Bu oyuncu hangi hakeme doğru harekete başlamışsa o hakemin sorumluluğundadır ve snap yapılana kadar yön değiştirse dahi o hakem tarafından kontrol edilir. (Diğer hakemde bu oyuncunun bariz hatalarından sorumludur).
6.   Eğer hücum takımı dengesiz bir çizgi dizilişindeyse kendi tarafında 4 yada daha fazla OL (hücum çizgisi) oyuncusu olan hakem açık elini yanağına koyarak bunu diğer taraftaki hakeme işaret eder.
7.   Eğer en dıştaki receıver line of scrimmage a yerleşmişse kolunuzu hücum tarafına kaldırıp snap yapılana kadar bunu diğer hakemlere işaret edin. Eğer bu oyuncu snapten önce bu pozisyondan ayrılırsa kolunuzu indirip işareti bitirin.
8.   Linesman en az 7 oyuncunun hücum çizgisine dizildiğini kontrol etmekle görevlidir.

Umpire –
1.   Defans çizgi oyuncularının arkasında Line Backleri engellemeyecek şekilde 5 ila 7 yard derinlikte pozisyonunuzu alın. Normal de Umpire ın TE tarafında yer alması söylense de yerinizi Baş Hakem ile Line oyununu en iyi takip edebilecek şekilde belirleyin.
2.   Hücum dizilişini kontrol edip 5 elligible oyuncuyu belirleyin.
3.   Hücum oyuncularını sayıp 11 oyuncu olduğunu Baş Hakeme kapalı yumrukla işaret edin.
4.   Line oyuncuları tarafından snap öncesi illegal hareket yapılıp yapılmadığını kontrol edin.
5.   Defans takımın hücum oyuncularının dikkatini dağıtmaya yönelik konuşup konuşmadığını kontrol edin.

Baş Hakem –
1.   Topu, backleri ve tackleı rahatça görebileceğiniz bir şekilde yerleşin. Genel olarak Baş hakemin pozisyonu en geri deki backin 5-7 yard uzağında oyun kurucunun pas kolu tarafında olmalıdır.
2.   Hücum dizilişini ve oyuncu sayısını kontrol edin. Hücumun 11 kişi olduğunu kapalı yumrukla Umpire a işaret edin. Oyuncu değişikliklerinde çıkan oyuncunun sahayı bir an önce terk etmesine dikkat edin.
3.   Oyun kurucu ve RB lerin snap sırasında illegal hareketine dikkat edin. Umpire a line oyuncularının illegal motionında yardımcı olun.

Kaynak : http://football.refs.org/