Bir kolej futbol sezonu daha kapıyı çaldı. Heyecanın başlamasına yaklaşık 1 aylık bir süre kaldı. Sezon başlayana kadar size ülkenin en saygın konferansları kabul edilen 6 BCS konferans’ı ile ilgili genel tahminlerimi ve analizlerimi aktaracağım. İlk yazımda son şampiyonun çıktığı ve ligin yıllardan beri en zorlu konferansı olan SEC ile başlıyorum.

2006 sezonunu Florida Gators’ın “tartışmalı” bir şekilde şampiyonluk maçına çıkması ve normal sezonun yenilgisiz takımı, herkesin favorisi, Heisman Ödülü sahibi QB’i Troy Smith’li Ohio State’i 41-14 yenerek adeta paramparça ederek şampiyon olmasına şahit olmuştuk.

2007 sezonunun ise çok daha değişik geçeceği bir gerçek. Şampiyon Gators DL’ından 9 kişiyi ve zaman zaman çok eleştirilmesine rağmen şampiyonluk maçında çok iyi oynayan QB Chris Leak’i kaybetti. Koç Urban Meyer, Gators’ın başında ki 2.sezonunda elde edilen şampiyonlukta freshman QB Tim Tebow’a da openly dakikalar verdi ve pişmesini sağladı. Tebow çok gelecek vaat eden bir oyuncu ancak pas yeteneğini geçen sene yeterince değerlendirme şansı bulamadık çünkü acil yard gereksinimlerinde ve sneak yapılması lüzumlu anlarda kendisinden faydalanıldı. Gerçekten çok güçlü ve inanılmaz top taşıyor ama iyi bir quarteback olabilmesi için pas becerisini arttırması kaçınılmaz olacak zira bu sene bütün sorumluluk kendisinde. Ayrıca Gators’ın ciddi bir RB sorunu var bu geçen senede sorundu ve Kestahn Moore’un oyununu ciddi biçimde iyileştirmesini umut etmekten başka seçenekleri yok. Defansta ellerinde hiç elle tutulur bir CB kalmaması da korkuları arttırmaya yetiyor.

Daha önce de belirttiğim gibi SEC konferans’ı ülkenin en zorlu konferansları olarak kabul ediliyor. East ve West olarak iki lige ayrılan SEC’de bu ligin en iyi quarterback’i Matthew Stafford yönetiminde ki Georgia’nın ciddi bir patlama yapmasını bekliyorum. DL’da hala sorunlar olsa da Georgia takımı kadrosunu büyük ölçüde korudu ve rakipleriyle arasındaki farkı kapattı. SEC East’de Bulldogs Gators’ın en önemli rakibi olacak. Tennessee takımı hala zayıf ve 1998’den beri SEC şampiyonu olamama geleneğini sürdürecekler gibi görünüyor. West divison’da, LSU’da ise JaMarcus Russell’in ayrılması sonrası QB’lik görevini devralan Matt Flynn onu pek aratacağa benzemiyor. Kadrosundan birkaç önemli isim kaybetmesine rağmen iskeletini büyük ölçüde koruyan LSU Tigers sadece bu konferansın değil ülkenin USC ile birlikte en büyük şampiyonluk adaylarından biri. Geçen sezon West Division’ı kazanan Arkansas ise bu sezon QB’i Mitch Mustain’nin USC’ye transfer olmasıyla adeta şok oldu. Kadrosu zayıflayan Arkansas’ın en önemli oyuncusu Heisman adayı RB Darren McFadden. SEC’de en çok şampiyon olma özelliğine sahip Alabama ise kurt hoca Nick Saban’ı başa geçirerek yeniden eski günlerine dönme amacında.

Sonuç olarak tahmini LSU ile UF arasında bir SEC şampiyonluk maçının oynanacağı şeklinde. Eminim ki ez zorlu konferans bize yine muhteşem maçlar izlettirecek.