Bu sezonun son güç siralamasinda takimlarin genel performanslarina şöyle bir bakalım;

1- New England Patriots (16-0): 
Butun sezon mukemmel bir performans cizdiler ve yapilamaz denileni yaparak inanilmasi guc bir basariya imza attilar. Tom Brady yaptirdigi 50 TD, yeni takimiyla adeta yeniden dogan Randy Moss yaptigi 23 TD bu alanlardaki kisisel rekorlari ellerine gecirdiler. Sampiyonlugun en buyuk favorisi onlar.

2- Indianapolis Colts (13-3): QB haric hemen hemen her pozisyonda sakatlik problemleri yasamalarina ragmen oldukca iyi bir sezon gecirdiler. Ozellikle Marvin Harrison’nin yoklugunda Reggie Wayne’nin cikisi oldukca dikkat cekiciydi.

3- Dallas Cowboys (13-3): Cowboys tarihinin en iyi normal sezon derecesini egale etmesine ve başta Tony Romo olmak uzere oldukca iyi bir sezon gecirmesine ragmen son haftalardaki kotu oyunu play-off icin suphe uyandirdi. Marion Barber gibi bir RB’leri olmasi bu kara bulutlari dagitacaktir.

4- Green Bay Packers (13-3):  Bu sezonun suprizlerinden olan Packers’in bu kadar galibiyeti tesadufen almadigi oynadigi guzel football’la kanitlandi. Yillanmis sarap gib oynayan Favre, olaganustu bir basari sergileyen savunma ve sirasidisi receiver’lari ile Packers’n basi  iki macta da teslim oldugu Bears haric her takima karsi dik. Lambeau’nun soguk havasini avantaja cevirebilirlerse NFC sampiyonluk maci fazla uzak gorunmuyor.

5- Jacksonville Jaguars (11-5):  Fred Taylor ve Jones-Drew gibi RB’ler, super bir savunma ve deha bir koc. Iste Jaguars’in basari sirri bu. Play-off’ta herseyi yapabilecek kapasiteleri mevcut.

6- San Diego Chargers (11-5): Kotu basladiklari sezonu LT sazi eline alinca ustuste 6 galibiyet alarak guclu bitirdiler. Tek sikintilari QB Rivers’in tutarsiz oyunu.

7- Pittsburgh Steelers (10-6): Big Ben disinda aslinda oyunlarinin cok mukemmel oldugunu soylemek zor. Ustelik RB Parker’in sakatligi ve  savunmanin eski etkinliginde olmamasi Jags macinda baslarini agritabilir.

8- Seattle Seahawks (10-6):  NFC West’in krali olduklari bir kez daha kanitlandi. Diger takimlari adeta ezerek hakli bir sekilde division’larini kazandilar. Iyi bir QB, savunma ve WR’lari var. Bu sezon takimin en kotusu olan RB Shaun Alexander ve onun kotu oyununda basarili maclar cikaran yedegi Maurice Morris’in Redskins onunde neler yapacaklari merak konusu.

9- New York Giants (10-6): İyi bir savunmalari oldugu bir gercek. Ancak hucum sorunlari basta Eli Manning olmak uzere devam ediyor. Shockey’nin kaybi Giants’in en buyuk sanssizligi oldu. Ligin en cok top dusuren takimi olan Giants, Jacobs’un basarili kosu oyunuyla son haftalarda iyi bir grafik cizdi ancak kosu oyununu basariyla durduran Bucs karsisinda oldukca zorlanabilirler.

10- Tennessee Titans (10-6):
 Vanden Bosch ve Albert Haynesworth onderligindeki savunmalari sezon boyu iyi oynadi ve aldiklari 10 galibiyetin adeta mimari oldu. Hucum ise bir once ki sezondan daha basarili olmasa da, Vince Young bir dusus icine girse de sonuca gitmesini bildi. Chargers onunde iyi savunmanin yaninda etkili bir hucuma da ihtiyaclari oldugu bir gercek.

11- Tampa Bay Buccaneers (9-7): Jeff Garcia gecen sene ki performansini bu sezonda devam ettirince bu isi ne kadar hakketigini kanitladi. Special team oyuncusu Earnest Graham , RB’ler Cadillac ve Pittman’nin yoklugunda super isler cikardi ve Bucs takimina inanilmaz katki sagladi. Seney Bucs’ta kalirmi bilinmez ama kendisine muthis bir gelecek yarattigi kesin.
Bucs’in son iki mactaki oyunu yedeklerle bile olsa oldukca kotuydu ve play-off icin iyi sinyal veremedi.

12- Washington Redskins (9-7): Onca kotu olaya ragmen son 4 macta cok iyi oynadilar ve haklariyla play-off’a kaldilar. Todd Collins’e sapka cikarmak lazim. Su an kimse onlarla oynamak istemiyordur sanirim.

13- Cleveland Browns (10-6): Derek Anderson harika bir sezon sonrasi bu ligte starting isi hakkettigini kanitladi. Browns iki haneli galibiyete ulasmasina ragmen bir kotu mac sonrasi play-off harici kaldi. Beklentilerin ustunde gecen bu sezon sonrasi off-season’da buyuk hatalar yapmaz ve savunmalarini guclendirirlerse seneye cok daha iyi olma potansiyelleri mevcut.

14- Philadelphia Eagles (8-8): Yazik oldu bu takima. Play-off kalibresindeki bu takim yakin maclari ceviremenin kurbani oldu. McNabb mutlaka kalmali ve cenesini kapatip isine bakmali. Eagles mevcut kadrosunu koruyarak bile basarili olmaya aday bir taikim.

15- Minnesota Vikings (8-8): Adrian Peterson gibi olaganustu bir yetenekle lige damgalarini vurdular ancak son 2 mactaki kotu oyunlari ellerindeki play-off avantajini kaybetmelerine yol acti. Tarvaris Jackson, mutlaka daha dengeli bir QB olmak zorunda yoksa isini kaybedebilir. Hucumda Sidney Rice gibi kumasi iyi bir WR almalari gerek ve pas savunmalarini biraz olsun duzeltmeleri gerekiyor.

16- Houston Texans (8-8): 
Koc Kubiak yonetiminde Texans tarihinde ilk defa maglubiyetlerinin sayisi galibiyetlerinden fazla olmadigi bir sezon gecirdiler. Iyi bir RB bulurlarsa ilerisi daha da aydinlik olacak. Mario Williams ise bu sezon ki performansiyla neden 1. sirada secildigini cumle aleme gostermis oldu.

17- Arizona Cardinals (8-8): Ken Whisenhunt ilk sezonunu oldukca iyi gecirdi. Leinart’in beklenmedik sakatligi sonrasi kurt QB Warner iyi isler cikardi. Oldukca iyi bir takimlari var ancak 49’ers gibi kotu bir takima iki kez maglup olmalari play-off disi kalmalarina sebep oldu. Bu tip maclari kazanirlarsa seneye cok daha iyi bir Cardinals bizi bekliyor.

18- Buffalo Bills (7-9): Çaylak QB ve RB’leriyle oldukca iyi bir sezon gecirdiler. Tabi 7 galibiyetin 4’nun Jets ve Dolphins ile olan maclardan gelmesi yaniltici olabilir ama Cowboys’a nasil maglup olduklarini hepimiz biliyoruz. Kisacasi,  Jauron hoca ve ekibinin dogru yolda oldugu bir gercek.

19-Chicago Bears (7-9): Gecen sene ki Super Bowl’dan sonra Devin Hester disinda oyunun butun alanlarinda gerilediler ve play-off harici kaldilar. Iyi ve veteran bir QB ve yine iyi bir RB bulmak zorundalar.

20- New Orleans Saints (7-9): Sean Payton yilin hocaliginda yilin dengesizi odulune aday haline geldi. Bircok macta yaptigi sacma sapan play-calling’ler Saints’in play-off sansini yoketti. Gecen seneden bu yana oyunun her alaninda geriledikleri bir gercek ama ilerisi icin buyuk bir sanslari var o da Drew Brees gibi kalburustu bir QB’leri olusu.

21-Carolina Panthers (7-9): Panthers sanssiz bir sezon gecirdi ve franchise QB’sini sezon basinda sakatliga kurban verdi. Yine de elde ettikleri sonucun bu sanssiz sezonda basari oldugunu dusunuyorum. Ustelik Matt Moore isminde iyi bir de yedek QB’leri olmus oldu.

22- Cincinnati Bengals (7-9): Kötü bir savunmalari oldugunu zaten bilmeyenimiz yoktur ancak hucumunda gecmis senelere oranla daha az uretken olmasi sezonu kotu gecirmelerine yolacti. Hucumda yetenek konusunda en ufak bir eksikleri yok ancak ozguven konusunda ciddi sikintilar var gibi. Savunma acilen 3-4 oyuncuyla takviye edilmeli.

23- Denver Broncos (7-9): Beklenmedik derecede kotu bir sezon gecirdiler. Hucumdan cok savunmanin kosu oyunu savunmasinin ligin en berbati olmasi bunda ciddi bir rol oynadi. Shanahan hoca’nin bu durumu duzeltecek adimlar atacagina ve bu takimi toparlayacagina inaniyorum.

24- Detroit Lions (7-9):  6-2 baslangic sonrasi Kitna’nin 10 galibiyet sozune ben bile inanmistim. Fakat sezonu bir 1-7’lik seri ile tamamlayinca Lions organizasyonunun 1957’den beri yeniden yapilandigini hatirladim. Receiver grubu haric her alanda yenilik gerekiyor. Sil bastan Lions!!!

25- Baltimore Ravens (5-11): Billick sonunda gitti. Bu sezon Ravens icin muthis bir dusus oldu ozellikle de gecen sene ki performanstan sonra. Yeni koc kim olacak?. QB kim olacak ve iyice yaslanan veteran savunmadan kimler ayrilacak kimler kalacak? O kadar cok soru var ki. Ravens icin bu off-season cok uzun gececege benziyor.

26- San Francisco 49ers (5-11): Bu sezon Seahawks’u zorlayacaklar diye beklenirken vasatin altinda kaldilar.Mike Nolan basarisiz sezona ragmen isini koruyacak. QB Alex Smith ise bu sezon sakatliklarla bogustu ve hocasiyla arasinin acik oldugu bir gercek. Caylak Pat Williams ve RB Gore disinda gelecege umitle bakmalari icin pek bir sebep yok.

27- New York Jets (4-12): Man-genious ortadan kaybolunca Jets’in sezonuda ucup gitti. Bu zayif kadroyla ilerisi icin umutlanmak zor. Ciddi degisiklikler gerekiyor.

28- Oakland Raiders (4-12): 4 galibiyet epey kotu ama soz konusu Raiders olunca cokta basarisiz sayilmaz. Bundan sonraki hedefleri JaMarcus’un olaganustu kol kuvvettinden etkili ve komple bir QB yaratmak olacak.

29- Atlanta Falcons (4-12): Hocasiz, QB’siz sezonu yine de iyi bitirdiler fakat gelecekleri oldukca belirsiz.

30-: Kansas City Chiefs (4-12): Ustuste 9 yenilgiyle ligin sezonu en moralsiz bitiren takimi oldular. Draft haklarini iyi kullanip, OL’larini guclendirir ve Croyle’u guvenilir bir QB haline getirebilirlerse duzelme ihtimalleri olabilir.

31- St Louis Rams (3-13): Tam bir hayalkirikligi seklinde gecen sezondan sonra ara sezonda bir takim degisimler olabilir. Rezalet durumdaki savunmalarina acil cozumler bulmalari lazim. 2008 draft’nin iyi savunma oyunculariyla dolu olacagini ve 2. sirada oyuncu sececeklerini dusunursek bu alanda sanslari var.

32- Miami Dolphins (1-15): Koca sezon sadece 1 galibiyete sevinebildiler. Tarihlerinin en kotu sezonundan sonra resmen bir enkaz devralan cicegi burnunda football islerinden sorumlu baskan yardimcisi “Big Tuna” Bill Parcells bu takimi nasil toparlayacak? Isinin hic kolay olmayacagi bir gercek.