NFC’de bu akşam Packers evde Seattle Seahawks’la, yarın gecede NY Giants, Cowboys’la Dallas’da karşılaşıyor. Çok gergin bir müzik eşliğinde harika birde reklam kampayası var, Fox takip edenler yakalamıştır. Slogan olayı açıklıyor.”Who wants it more”. Yani türkçesi ”kim daha çok istiyor”.

Konu playofflar olunca takımlar gerçekten o eski kolej günlerine dönen oyuncularla dolup taşıyor. Çünkü profesyonel futbol oynamaları her ne kadar bu adamlardan işin zevkli ve duygusal kısımlarını çekip alsa da, tek maç eliminasyon sistemi onları kolejdeki gergin, duygusal kişiliklerine geri döndürüyor.

Packers istatistiksel olarak Seahawks’tan çok daha iyi durumda. Maç Winsconsin’de elde var iki. O-line artık zone blocking olayına alıştı. Defans D line’dan en geriye kadar başarısını katlayarak her seviyede iyi oynuyor.

Saha avantajı ve seyirci artısını ben tartışmayacağım, tartışmak isteyen önce nfl.com’a girip en iyi saha avantajı olan stad kimdir anketi var bugün lütfen sonuçlara baksın. Sonuç Lambeau çıkıyor. Fark yapmış.

İki senedir bu hücum çizgisi saçmalıyordu. Ama bu sene coştu. Öğrendiler bu işi. Guardlar iki,center’sa üç senelik oyuncular, tackle’lar ligin eski ve deneyimli adamları Chad Clifton ve Mark Tauscher. Zaten bu maçta Favre’ın hayatı en çok bu iki adama bağlı. Çünkü Seahawks tehlikeli bir defansa sahip. Defans oyunları Tampa’ya çok benziyor. Etkin bir cover 2 takımı. Defensive line dörtlüsü, ki bunların içinde ligin bu seneki sack lideri Patrick Kerney’de var, toplamda yirmi yedi sack yapmış bu sezon. DE’ler bütün gün tackle’larla boğuşacak. Açıkçası atış dirseği ve diğer omzu daha yeni iyileşen Favre’a ulaşmak için çizgi çok çabalayacaktır. Bunlardan daha tehlikeli olan ekip ise LB’ler üçü birbirinden iyi bu ekipte, passrush adına Julian Peterson, pas cover için Tatupu’ya dikkat etmek gerekiyor. DB’de oldukça iyi olan defansta Favre’ı çok iyi tanıyan Marcuss Trufant etkili bir isim.

İyi peki ne olacak? Cover 2 olayının yumuşak karnı sürekli etkin koşu ve LB çizgisinin hemen arkasındaki, safety’lerle arasındaki zone’a yapılan cross route’lar ve daha da etkini smash konsepttir. Yani şunu görürsek şaşırmayalım, WR 10 hook yapar, RB aynı taraftaki flat’e pasa çıkar ve TE aynı taraftan 10 slant yapar. Tersteki WR deep gider. Bu smash konsepti Cover 2’nin en büyük ilacıdır. Mucidi de Kansas City Chiefs’in eski Offensive Coordinator’ı Al Saunders’tır. Qb defansı okur ve teke tek kalan oyuncuya topu çıkarır. Çoğu zaman bu oyuncuda TE olur.

Ben Green Bay’in baştan itibaren ciddi bir koşu oyunu kuracağını ve uzun paslara pek bulaşmadan devam edeceğini düşünüyorum. Seahawks hücumuna bakarsak açıkçası Packers defansının LB üçlüsüne koşamayacaklarını Hawk, Barnett ve Popinga’nın Hasselbeck’i DE’ler Kampman ve KGB’nin ellerine düşmeye zorlayacağını düşünüyorum. Ve eğer bu çok ciddi passrush ikilisi erken baskıyı kurarlarsa CB’ler Al Harris ve Charles Woodson skora katkı sunabilirler.

RB Grant Green Bay adına büyük bir önem kazanıyor bu maçta çünkü bu maçı iki takım arasındaki rushing yards farkının belirleyeceğini düşünüyorum. Bu arada her ne kadar yedekte olsa red zone’a girildiğinde ve goal line’da Bubba Franks, Favre’ın hep en önemli adamıdır. Ona atacaktır.

Eğer Favre 2004-2005 sezonunda Vikings’le oynadıkları playoff maçındaki gibi bazı mental hatalar yaparsa (LOS’i geçtiği halde garip pas denemeleri mesela) bu iş zorlaşır ve baya sinir olunur. Ki maç yakın gittikçe bu olaylara yatkında bir yanı var. Yok eğer disiplinde devam ederse maç bir TD yada on sayı kadar farkla Packers’ın olur. Seahawks yirmi civarı, Packers’sa yirmi üzerine çıkar diye düşünüyorum. Yani herşey yolunda Favre kendine sahip ol.