Merhaba football severler, Patriots bu senenin “perfect” Super Bowl şampiyonu oldu sayılır. Zira Pats’i yenebilme potansiyeli olan 2 takım, Cowboys ve Colts, daha konferans finali bile oynayamadan elendiler. Colts’un da, Cowboys’un da mağlubiyetlerindeki en büyük pay konsantrasyon eksikliği, aşırı motivasyon ve rakibi küçümseme olarak açıklanabilir.

Zira Colts’un Chargers’a, Cowboys (highest seed) Wild Card’tan gelen (lowest seeded) Giants’a yenildikleri maçtan hafızalara kazananlar görüntüler bir sürü gereksiz penalty, Colts ve Cowboys WR’larinin düşürdükleri pass’lar ve defans hataları olarak gösterilebilir. Özellikle Cowboys maçının 2. çeyreğinde, bitime saniyeler kala, Giants “Field goal range’e girebilir miyim?” diye başladığı drive’da, biri 15 yard’lik intentional face mask olmak üzere Cowboys’un aldığı 2 hayati penalty ve Giants’in hiç zahmet etmeden red zone’a girmesi, akabinde de TD’u bulması ve soyunma odasına moralli gitmesi maçın en önemli olayıydı.

Akabinde kick off return ve punt return’lerde de görüldü ki, Giants maça çok daha önem vermiş, çok daha motive olmuştu. Giants’in bu kararlılığı karşısında Cowboys’un “Sezonda da yendik, her zaman da yeneriz” umursamazlığı içine düşürdükleri pass’lar, konsantrasyon eksikliği sonucu gelen false start’lar, illegal shift’ler, 6 man on the line gibi lise takımlarının bile yapmayacağı hatalar maçın kaderini etkiledi. Cowboys cidden de Giants’i her zaman yenebilecek kalitede bir takım, ancak her zaman yenmesine gerek yoktu, eğer konferans yari finalinde yenebilseydi.

Şu an Giants adını AFC Champion olarak yazdırdı bile. AFC’nin 2nd highest seeded takımı da Giants’a boyun eğmek zorunda kaldı. Defans açıklıkları sezon başından beri Green Bay’in en büyük sorunu ve zayıf noktasıydı. Division’daki diğer takımlar döküldükleri için, kritik bir kaç maçı başarı ile atlatarak bu günlere gelmeyi başardı.

Ancak veteran QB’leri Favre’ın muhteşem performansına rağmen play-off’larda fazla ileri gidemeyecekleri belliydi. Sanırım tüm planlarını da Cowboys ile Dallas’ta oynamak üzerine kurdukları için, Giants ile Green Bay’de, hem de beklenilenin aksine günlük güneşlik bir havada oynamaları onlar için büyük bir sürpriz oldu. Eminim ki bütün hafta hazırlandıkları Cowboys yerine, oldukça tutarsız oynayan, kış güneşi gibi bir parlayıp bir sönen Giants, Green Bay’in de dengesini bozdu ve hak ettiği bir “imkansız” galibiyet daha aldı.

Sezon başından bu yana herkesin beklentisi Colts vs. Patriots ile Green Bay vs. Cowboys konferans finalleri ve bu maçların neticesinde Pats vs. Cowboys Super Bowl’uydu. Ancak geçen sene hak ettiği basariyi gösteremeyen Chargers ile Giants’in sürprizleri tüm beklentileri boşa çıkardı.  Elbette ki NFL düzeyindeki her takım bir diğer takımı yenebilme kapasitesine sahiptir. Ancak kadro derinliği, takım oyuncuları arasındaki uyum ve coaching staff’in tecrübesi ve basarisi ibrenin oynamasını sağlar.

Artık Cowboys ve Colts icin ibrelerin yerini çanlar aldı. İki takım da Pats’i yenebilme başarısı gösteremezken, çok basit hatalar sonucu kaybettikleri maçlarla bir nevi bindikleri dalları kestiler. Önümüzdeki sezon için yapmaları gereken defanslarını biraz daha güçlendirerek son derece disiplinli bir şekilde çalışmaya koyulmaktır.

Colts’un D-line ve backing kadrosu icin iyi bir draft chart’i çıkarması hayati önem taşımakta. Ayni şekilde Cowboys da (ozellikle Middle) Line Backer ve D-back mevkilerine sağlam takviyeler yapmak zorunda. Hele son Giants maçı ile daha da belli oldu ki, long snap yapmasını bilen ve signal call’u aklında tutabilen bir Center transferi de mantıklı olabilir.

Colts ve Cowboys için gelecek seneye dayalı yazılar yazmaya başlamamın sebebi, bu seneyi kapatmış olmam. Bu senenin şampiyonu olması son derece kuvvetle muhtemel Pats’e dur diyebilecek takımlar arasında da Cowboys ve Colts da başı çekmekte. Super Bowl tahminime gelince de; son yillarin en “tek taraflı” Super Bowl’unu seyredeceğimizi düşünüyorum. Pats ve Tom Brady’nin zirve yapacağı, “perfect” geçirdikleri sezonu aynı şekilde “perfect” bir Super Bowl oynayarak, NFC’nin son yıllarda AFC üzerinde kurduğu üstünlüğü bir adim öteye taşıyacakları bir “American Success Story” daha bizi bekliyor. Bence Giants, ne yazık ki, bu filmde sadece figüran olarak kalacak ve başroldeki Tom Brady ve arkadaşları tarafından epey hırpalanacak. Bol football’lu günler diliyorum.