Sezonun ortasına geldiğimiz şu dönemde, bütün division’lara şöyle bir göz atalım ve ileriye ilişkin tahminlerde bulunmaya çalısalım.

AFC

AFC East

Superstar QB Tom Brady’nin sakatlanmasıyla allak bullak olan bu division’da lider durumdaki Patriots’in bütün sakatlıklara rağmen bu division’i kazanacağını düşünüyorum. Diğer 3 takim arasında ise amansız bir mücadele olacağını ancak sonunda wild card şansını yakalayamaya yakın olan takımın, hem koşu oyununu RB Thomas Jones’un başarısıyla hem de yeni oyunculardan kurulu OL’inin iyice kaynaşmasıyla oturtan Jets’in olacağını düşünüyorum. Jets’in savunması da ilk haftalara göre oldukça basarili.

 

Miami Dolphins ise geçen sezonki rezaletten sonra bu sezon yeni hocası ve QB’si  ile oldukça zevk veren bir takım görüntüsünde. Buffalo sezona 5-1 başlıktan sonra oynadığı 3 maçı kaybetti ve düşüş içerisinde. Division rekoru 0-3 durumda olan Bills’in acilen toparlanması gerekiyor aksi takdirde bu sezonu kaybetmekten çok uzak değiller.

Sezon sonu tahmini sıralama:

NEW ENGLAND PATRIOTS  10-6
NEW YORK JETS 9-7
MIAMI DOLPHINS 8-8
BUFFALO BILLS 7-9

AFC North

Pittsburgh Steelers sezonun ilk yarısını bir ileri bir geri modda geçirmiş olsa da bu division’da son gülen olacaktır. Baltimore Ravens bu sezon ciddi bir çıkış yakalasa da Steelers’i geçme ihtimallerini çok görmüyorum. Wild card için sonuna kadar şanslarını zorlayacaklar ve bu konuda şansları oldukça fazla. Sezona çok iddialı giren Cleveland’da ise savunma sorunlarının yanına hoca hataları da eklenince sezon hemen hemen bitmiş oldu. Cincinnati’de ise sezon ortası karışıklıkları, berbat organizasyonu, yönetimi ve QB Carson Palmer’in dirsek sakatlığı ile bu sezon erkenden bitti ve ilerisi de pek parlak görünmüyor.

Sezon sonu tahmini sıralama:

PITTSBURGH STEELERS  10-6
*BALTIMORE RAVENS  9-7
CLEVELAND BROWNS  6-10
CINCINNATI BENGALS  3-13

AFC South

İlk 9 maçta yenilgisi olmayan Tennessee Titans bu division’ı kazandı diyebiliriz. İnanılmaz güçlü savunmalarına bir de yaşlı kurt QB Kerry Collins’in iş bitiren top kaybı yapmayan oyunu da eklenince başarı kaçınılmaz oldu. Sezona sürpriz bir şekilde kotu başlayan  bu division’a son 5 senedir ambargo koymuş olan Colts ve geçen senin flash ekibi Jaguars için ise tek şans wildcard gibi görünüyor. Geçen seneki çıkısı tekrarlayamayan Texans’in ise şansı yok denilecek kadar az.

Sezon sonu tahmini sıralama:

TENNESSEE TITANS  13-3
*INDIANAPOLIS COLTS  10-6
JACKSONVILLE JAGUARS  8-8
HOUSTON TEXANS  6-10

AFC West

Ligin belki de en kotu division’inda mücadele Broncos ve Chargers arasında devam edecek. İki takımda defansif anlamda korkunç durumdalar. Division lideri Broncos’ta QB Jay Cutler önderliğindeki hücum takımın içinde bulunduğu konumun tek sebebi. San Diego’nun ligin sonuna doğru çıkışa geçip toparlanacağını düşünüyorum. LT’nin ayak bas parmak sakatlığı Chargers’in hücum yapısını değiştirirken QB Phillip Rivers başarılı oyunuyla dikkat çekiyor. Yeniden yapılanan ve genç oyunculardan kurulu Chiefs ve takım sahibi Al Davis’in saçmalıklarının kurbanı olmaya devam eden Raiders için sezon zaten başlamadan bitmişti.

Sezon sonu tahmini sıralama:

SAN DIEGO CHARGERS  9-7
DENVER BRONCOS  9-7
KANSAS CITY CHIEFS  3-13
OAKLAND RAIDERS  2-14

Buna göre Play-off sıralaması su şekilde oluşuyor:

1-TENNESSEE TITANS
2-PITTSBURGH STEELERS
3-NEW ENGLAND PATRIOTS
4-SAN DIEGO CHARGERS
5-*INDIANAPOLIS COLTS
6-*BALTIMORE RAVENS

*WildCard

NFC

NFC East 

Son Superbowl şampiyonu NY Giants bu sezona da bomba gibi girdi ve su anda 8-1 gibi olağanüstü bir dereceye sahipler. İçinde bulundukları division bütün division’lar içinde en zor olanı ancak onlar defansta yaşadıkları kayıplardan ( Osi’nin sezon bitiren sakatlığı, Michael Strahan’nin emekliliği) hiçte etkilenmişe benzemiyorlar. İlk 9 maç sonunda 2 maçlık üstünlükleri var ve olağanüstü şeyler olmazsa bu division’i kazanacaklar.
Diğer 3 ekip ise 2 wildcard pozisyonu için mücadele edecekler. Sezon başında bütün analistler 2 wildcard hakkının da bu division’dan çıkacağına emindi ama NFC South’un inanılmaz çıkısı sonrası bu düşünceler şimdilik rafa kaldırılmışa benziyor. 6-3’luk derecesiyle aslında beklentilerin üstünde bir derece elde Washington Redskins takımı yeni hocasıyla West Coast Offense’e geçişte özellikle Giants ve Steelers gibi etkili savunmalara karşı oldukça zorlandı. Ancak her şeye rağmen iyi yoldalar ve wildcard mücadeleleri son ana kadar devam edecek. 5-4 durumda bulunan iki ekipten Dallas Cowboys yıldız oyuncularına rağmen savunma ve OL’nin kotu performansı yüzünden bekleneni veremezken son haftalarda yıldız QB’si Tony Romo’nun yokluğunu da ciddi bicimde hissettiler. Romo’nun bu hafta dönmesiyle bir çıkış ivmesi yakalamak zorundalar aksi halde Dallas’ta ortalık karışır. Philadelphia Eagles ise kendi division rakiplerine karşı oynadığı 3 maçı da kaybetti ve oldukça iyi bir takım olmasına ve division dışındaki rakiplerini rahat yenmesine rağmen, division içi başarısızlığını gideremezse büyük ihtimalle sonuncu olup wildcard hakkı elde edemeyecek.

Sezon sonu tahmini sıralama:

NEW YORK GIANTS  13-3
*WASHINGTON REDSKINS  10-6
DALLAS COWBOYS  9-7
PHILADELPHIA EAGLES  8-8

NFC North

Geçen sene Packers tarafından adeta domine edilen bu division’a bu sene rekabet tekrar döndu. Chicago’nun toparlanması bunda temel etken. Kyle Orton’nin 2 hafta önceki sakatlığından önce oynadığı football hayatının ve Bears’in son dönemde bu pozisyonda gördüğü en iyi oyundu. Sakatlık sonrası aynı performansı sürdürebilirlerse benim division şampiyonluğu için favorim onlar.

 

Green Bay Packers ise sezona Aaron Rodgers’in başarılı performansının etkisiyle oldukça iyi başlamasına rağmen sonrasında gerek Rodgers’in düşen performansı gerek koşu hücumunun geçen seneye göre yok denecek kadar az etkisinin olması gerekse de defansif anlamdaki zaaflar bu ekibi oldukça tutarsız bir takim haline getirdi.

 

Minnesota Vikings’te ise QB konusunda ki sıkıntılar Koc Childress takımın başına geçtiğinden beri devam ediyor. Genç yetenek Tarvaris Jackson’ın tutarsız oyunu sonrası yedeğe çekilmesi ve ardından Gus Frerotte’in 2 TD ve 3 INT’lik ortalama performansları, bütün yükü müthiş yetenek, RB Adrian Peterson ve Minnesota’nın geçilmez koşu savunmasına yüklüyor. Detroit Lions ise gecen senenin ikinci yarısında yaşadığı çöküşü  bu senede devam ettiriyor ve 0-9 durumda. Tarihte ilk defa 0-16 olan bir takim görebiliriz. Umarım böyle bir şey olmaz.

Sezon sonu tahmini sıralama:

CHICAGO BEARS  9-7
MINNESOTA VIKINGS  9-7
GREEN BAY PACKERS  8-8
DETROIT LIONS  1-15 (Mantığım 0-16 dese de yazmaya vicdanim el vermiyor…)

NFC South

NFL’in son yıllardaki en berbat division’ına sanki sihirli bir değnek değdi ve her şey değişti. Sonuncu bitiren takımın bir sonraki sezon gelip division’ı kazanmasına epey de alışmıştık oysaki.
Carolina Panthers’in QB Jack Delhomme’un Tommy John ameliyatını başarıyla geçirip sağlam bir şekilde dönmesiyle ve biraz da fikstür avantajıyla öne fırlamasına rağmen diğer takımların sezon sonuna kadar peşini bırakmayacakları bir gerçek. Panthers, Tampa ve geçen haftaki deplasmanları dışında bu sezon genelde oldukça iyiydi ve hata yapmazlarsa bu divison’ı kazanmaya en yakin takım onlar olurlar.

 

Tampa Bay Buccaneers ise güçlü savunması ve iç sahadaki güzel football’uyla dikkat çekerken gecen sene ki problemlerini bu seneye de taşımış görünüyor. Özellikle pas hücumunun yetersizliği ve deplasman başarısızlığı Tampa’nin ligin ikinci yarısında üzerinde çalışması gereken önemli konuların başında geliyor.

 

Gelelim bu sezonun en büyük sürprizine. En çok saygı duyduğum takım sahiplerinden ve geçen sezon Bobby Petrino isimli hainden büyük kazık yiyen, Arthur Blank, yeni koç Mike Smith ve süper çaylak QB Matt Ryan ile turnayı gözünden vurmuşa benziyor. Matt Ryan adeta 10 yıllık veteranlar gibi oynuyor ve bir QB’de olması gereken bütün özelliklere sahip. Ayrıca Turner the Burner lakaplı RB Michael Turner’in performansı ve Falcons savunmasının başarısı da parmak ısırtıyor. Benim su anda bu ligde izlemekten en çok keyif aldığım  takımlardan biriler ve gönlüm play-off’a girmelerinden yana ancak tecrübe eksikliği yüzünden nefesleri yetmeyecek gibime geliyor. New Orleans Saints ise gecen seneden beri süre gelen tutarsız oyununu bu sezonda sürdürüyor. QB Drew Brees’in olağanüstü çabasına rağmen özellikle savunmanın kotu performansı onları büyük olasılıkla play-off’un dışına itecek.

Sezon sonu tahmini siralama:

CAROLINA PANTHERS  11-5
*TAMPA BAY BUCCANEERS  10-6
ATLANTA FALCONS  9-7
NEW ORLEANS SAINTS  7-9

NFC West

Her iki konferansında bati divisionları berbat vaziyette ve geçen seneden bu yana çıkış içerisinde olan Arizona Cardinals bu sene bu division’i şimdiden kazanmışa benziyor. MVP’lik bir performans sergileyen yaşlı “kurt” Warner önderliğindeki hücum, süper WR ikilisi Larry Fitzgerald ve Anquan Boldin ve yeni yıldız RB Tim Hightower’in başarılı oyunlarıyla ligin en heyecan verici hücumlarından biri halinde.
Ligin belki de en şanssız takımı olan Seattle’in başına gelenler helalde pismiş tavuğun başına gelmemiştir. WR hattında ki bütün starter’lari sezon başında ciddi sakatlıklar geçiren Seahawks o yetmezmiş gibi bir de uzun haftalar boyu tecrübeli QB’si Matt Hasselback’ten de yoksun kaldı ve koç Mike Holmgren’nin son sezonu adeta kâbusa donuştu. Son haftalarda sakatlıkların düzelmesiyle oyununu düzelten Seahawks’in içinde bulunduğu 2-7’lik bataktan çıkması neredeyse imkansız ve bu sezonu artik “lost” olarak tabir etmek sanırım yerinde olacak.

 

Sezon’un ilk çeyreğinde hoca değişikliğine giden 2-7 durumdaki diğer iki takımdan St Louis Rams 0-4’luk başlangıç sonrası Jim Haslett’in göreve gelmesiyle Redskins deplasmanında büyük bir sürprize imza atarak galip gelmiş ve ertesi haftada evinde Dallas Cowboys’u darmadağın etmişti. Ancak bu başarılar kısa surdu ve kadrodaki yetenek eksikliği takımın kısa sürede eski haline dönmesine yol açtı. San Francisco 49’ers ise oyunundan ziyade Mike Nolan’nin kovulmasından sonra göreve atanan asistan koç Mike Singletary’nin ilginç davranışlarıyla dikkat çekiyor. 1985 sezonunun efsane takımı Bears’in defansının bel kemiği olan Singletary’nin o donem attığı bakışlar bütün hücum oyuncuların gözünü korkuturdu. Vernon Davis’le yaşadığı tartışma ve pantolon indirme olayı bu agresifliğin bir göstergesi olsa gerek.

Sezon sonu tahmini sıralama:

ARIZONA CARDINALS  10-6
SEATTLE SEAHAWKS   6-10
SAN FRANCISCO 49’ERS  4-12
ST LOUIS RAMS  3-13

Buna göre Play-off sıralaması su şekilde oluşuyor:

1-NEW YORK GIANTS
2-CAROLINA PANTHERS
3-ARIZONA CARDINALS
4-CHICAGO BEARS
5-*WASHINGTON REDSKINS
6-*TAMPA BAY BUCCANEERS

*WildCard