Herkese merhaba,

43.’su Florida’nin Tampa kentinde yapılacak olan Super Bowl karsılaşmasında oynanacak takımlar geçtiğimiz hafta belli oldu. AFC konferansı finalinde Pittsburgh Steelers takımı ezeli rakibi Baltimore Ravens’i bu sezon 3. kez devirdi ve adını Super Bowl’a tam 7. Kez yazdırmayı başardı. Steelers daha önce 6 kez mücadeleyi şampiyonluk mücadelesinde 5 defa Lombardi kupasını kaldırmış ve bu alanda 49’ers, Cowboys ekipleriyle birlikte bir rekorun ortağı.

Steelers, efsane koç Chuck Nolan ile başlayan muhteşem savunma geleneğini hep sürdürmüş bir takım ancak 70’lerden bu yana da bu sezon ki kadar iyi bir savunma şahsen ben izlememiştim. Etkili 3-4 savunmanın mütevazi 3’lüsünün arkasında Linebacker hattında  undrafted olmasına rağmen ligin bu sezon en iyi defansif oyuncusu ödülünü kazanan “James Harrison” tam bir sack canavarı ve bu alanda yaptığı 15 sack ile 4. durumda.

Tarihte ilk defa undrafted bir oyuncu bu ödüle layık görüldü. Bu da onun ne kadar özel bir oyuncu olduğunu bize gösteriyor. DB’ler de ise SS Troy Polamalu ise olağanüstü bir oyuncu. Yaptığı interception’lar ve gerçekleştirdiği büyük hit’ler ve yol açtığı top kayıpları ile sadece varlığı rakip takımların korkulu rüyası olmaya yetiyor.
3 sene evvel Seattle Seahawks’u 21-10 yenerek şampiyon olan Steelers’da QB Ben Roethlisberger yaptığı top kayıpları ve berbat QB rating’ine rağmen savunmanın başarısı şampiyonluğu getirmişti. Hücum da Steelers’dan olağanüstü şeyler beklemek çok gerçekçi olmaz zira Big Ben 3 sene önceki kadar istikrarsız olmasa da günü gününe tutmayan bir QB. Bir de buna WR Hines Ward’un 100% olmaması da eklenince hücum varyasyonlarında değişimler görülebilir. Steelers bütün sezon  yeniden kurduğu OL’nin oturmasına çalıştı ve bu yolda zaman zaman oldukça sıkıntı çekti. RB Willie Parker ağırlıklı bir maç görebiliriz. Bakalım  Panthers ve Falcons’i bu alanda adeta kapatan Arizona Cardinals savunması rakibi önünde neler yapacak?

Arizona Cardinals evet yanlış duymadınız Arizona Cardinals Super Bowl’da. Ben bunun sadece Madden oyunlarında ve Cardinals taraftarlarının rüyalarında olabileceğini düşünürdüm hele ki ligin son maçlarında ve özellikle Patriots deplasmanında ki hezimetten sonra kimin aklına gelirdi ki Cardinals’in bu noktaya geleceği? Bu takıma wild-card’da oynadığı Falcons maçıyla bir hal olmaya başladı. Artık Pro Football Hall Of Fame’i hakkettiğini kanıtlayan QB Kurt Warner bütün sezon oynadığının da üstüne çıktı. OL onu harika bicimde koruyarak bu başarıda büyük pay sahibi oldu.

Sezon sonunda yerini Tim Hightower’a kaptırmış görünen bu ligin istatistik açısından en iyi 10’u arasında yer alan RB Edgerrin James ise adeta küllerinden doğdu ve başarıda tuzu var. Ve pek tabi WR Larry Fitzgerald. Karpuz halinde hiç bulundunuz mu bilmem. Tecrübeli karpuz tutucuları nerden atarsanız atin o karpuzu yakalar. Fitzgerald’da o misal. Adama nereden veya hangi mesafeden top atarsanız atın yakalıyor. Bu ligin en iyi WR’si olduğunu bu play-off’lar da ispat etti bana kalırsa. OC Todd Haley ile atışmasını bir kenara bırakıp kafasını oyuna veren bir Anquan Boldin ile korkutucu bir WR hattı oldukları su götürmez bir gerçek.
Savunma da ise Arizona SS Adrian Wilson önderliğinde ki backlerden top kazancı beklemek oldukça akla yatkın. Zira yukarıda da bahsettiğim gibi Big Ben istikrarsız bir oyuncu olmasına rağmen ayaklarına hakim ve çok güçlü bir QB. Double-threat dediğimiz hem pas hem koşu tehdidine sahip Big Ben eğer iyi gününde olursa Cardinals’in isi zor. Çaylak CB Rodgers-Cromartie büyük ihtimalle Hines Ward’a verilecek ve müthiş hızıyla ligin en “tough” WR’i Ward’u control etmeye çalışacak. Arizona’ on alanının Pittsburgh OL’i ile vereceği mücadele maçın kaderini belirleyecek zira Steelers’in koşu oyununu maçın basında rakibine kabul ettirmek isteyeceğini düşünüyorum.

Maç saatinde Tampa’da hava sıcaklığının yapılan ilk tahminlere göre yaklaşık 20 dereceye kadar çıkabileceği konuşuluyor. Bu sporseverler için çok iyi haber ama umalım yağmur yağmasın zira Florida’nin havası pek belli olmaz ve insana kötü sürprizler hazırlayabilir. Maçın oynanacağı Raymond James stadyumu içinde bulunan korsan gemisi, ilginç mimari tarzıyla ligin en otantik stadyumu sporseverleri bu muhteşem organizasyon için en iyi biçimde ağırlayacaktır.

Buccaneers’in sezonunda yaşadığı anlamsız çöküş sonrası sessizliğe bürünen Tampa şehri, bu hafta içinde yeniden canlanacak. Şehirde şimdiden gelen Steelers taraftarlarını görmek mümkün. Biletlerin en ucuzu $1,300 ila $1,500 aralığında. Suite’lerde bu fiyat $200,000 civarında ve bu maç saatine kadar kaça katlanır bilinmez.

Uzun lafın kısası 1 Şubat akşamı bizi bir şölen bekliyor. İçimde daha önce bir çok Buccaneers maçı izlediğim Raymond James Stadın da  bir Super Bowl için bulunacak olmanın heyecanı olsa da Bucs’in evinde Super Bowl oynama fırsatını kaçırmış olması içimi burkmuyor değil. Bu ziyafeti zevkle seyretmenizi diliyorum.