ATL Falcons @ ARI Cardinals

Playoff zamanı geldi… Dolayısıyla savunması daha güçlü, daha iyi koşan ve daha formda takımlara yöneleceğiz… ATL @ ARI eşleşmesinde ATL yukarıdaki konuların çoğunda ağır basıyor.

ATL Falcons

Son 6 maçlarının 5’ini kazanarak bu maça geliyorlar. Çaylak koç ve çaylak QB ile bulundukları zorlu NFC South division’ında CAR Panthers’ın ardından ikinci olarak playoffa kalmayı garantilediler. Son haftaya kadar division şampiyonluğu için CAR Panthers ile çekiştiler. Rakiplerini içerde ezerek yenmelerine karşın alınan NO Saints mağlubiyeti Falcons’u ikinciliğe itti.

ATL Falcons bu sezon SD Chargers’dan transfer edilen M.Turner üzerine hücum planını oturtuyor. M.Turner ligin en çok koşu yardı kazandıran ve en çok TD yapan ikinci oyuncusu. M.Turner’ın bu istatistikleri ATL Falcons’u ligin en iyi koşan ikinci takımı haline getiriyor. Bulunduğu zorlu division’a rağmen 20.3 sayı ortalaması ile ATL Falcons savunması ligin elit kısmında yer alıyor. Bu maçta savunmanın kuşkusuz en önemli oyuncusu J.Abraham questionable gözüksede oynaması bekleniyor. Ligin en iyi pas yapan takımlarından birine karşı Abraham’a baya iş düşecek.

ARI Cardinals

Cardinals için söylenebilecek en güzel şey Playoff’a kalmayı garantileyen ilk takım olmaları. Zayıf NFC West division’ında bunu başarmak pek zor olmadı ARI Cardinals için. Cardinals son 6 maçının 4’ünü kaybederek bu maça geliyor. Bu düşüşten önce ligin en etkileyici pas hücumuna istatistiksel olarak sahiptiler. Kadro olarak hala Falcons’a göre bir adım öndeler. Zira yetenek ve tecrübe birleşimi playoff’ta önemli etken olur.

Cardinals rakibinin aksine oyun kurgusunu pas hücumu üstüne kurmuş durumda. Yaşlı kurt K.Warner, L.Fitzgerald, A.Boldin ve S.Breaston bu takımın yükünü taşıyorlar. Cardinals, NO Saints’ten sonra pas hücumunda ligin en iyi takımı. Fakat koşu hücumunda tüm NFL’in en kötüsü. Ayrıca zayıf division’da bulunmalarına rağmen maç başına yenilen 26.6 sayı ortalaması Cardinals savunmasının bu sezon pekte istenilen seviyede olmamasının göstergesi.

Buradaki tercihim çok basit olacak; daha zor bir division’da daha iyi bir galibiyet yüzdesi yakalamış ATL Falcons’u tercih edeceğim. Ayrıca playoff’larda önem kazanan koşu hücumu, savunma ve top kontrolü değişkenlerinin tümü ATL Falcons’dan yana. ATL Falcons koşu hücumu ile oyunu kontrol ettiğinde etkili ARI Cardinals hücumunu mümkün olduğu kadar sahadan uzak tutacaktır.

ATL Falcons -1

IND Colts @ SD Chargers

Bu iki takım arasında son 2 yılda baya çekişme yaşandı. Geçen sezon ligde ve playoff’ta birer kere karşılaşan iki takımda SD Chargers yüzü gülen taraf oldu. Bu sezon oynana maçı ise IND Colts deplasmanda kazandı.

IND Colts

Lige kötü bir başlangıç yapan Colts bu maça son 9 maçını kazanarak geliyor. Bu 9 maçın içerisinde playoff’a kalan 3 takım var: SD Chargers, TEN Titans ve PIT Steelers. IND Colts özellikle şampiyon olduğu 2006 sezonundan bu yana çok kan kaybetti. Sezon öncesi iki ameliyat geçiren P.Manning önderliğindeki hücum takımı eski görüntüsünden oldukça uzak.

Koşu hücumunda bu sene yaşanan sakatlıklar P.Manning’in omzuna yükü biraz daha yıktı. Fakat yine de IND Colts son 9 maçını kazanarak playoff’a kalmayı başardı. IND Colts savunması ise koşu hücumundaki başarısızlığına rağmen maç başına 18.6 sayı yiyerek ligin ilk 7’si içinde kendine yer buldu.

SD Chargers

Chargers biraz da şansın yardımıyla inanılmazı başararak playoff’a kaldı. Sezona 4-8 başlayıp son 4 maçını kazanarak playoff’a kalan ilk takım oldu. Chargers, Saints’ten sonra ligin en çok sayı yapan hücumuna sahip. L.Tomlinson ve P.Rivers bu başarının mimarları. Asıl sıkıntı Merriman’dan yoksun savunmada. Rakiplerine maç başına 350 yard veren Chargers savunması playoff’a kalan takımlar içerisinde bu alanda en kötü takım.

Daha önce de yazdığım gibi Playoff’ta savunması daha iyi olan takımlar öne çıkar. Ayrıca tecrübe ibreside IND Colts’tan yana… Bu sezon San Diego’da oynanan maçta P.Rivers’ın mükemmel oyununa karşın IND Colts sahadan 23-20 galip ayrılmayı başardı. Bu maçtada tecrübesi ile P.Manning ve takım arkadaşlarının .500 galibiyet yüzdesi ile playoff’a kalan tek takımı yeneceklerini düşünüyorum.

IND Colts -1