KANSAS CITY, Mo. — Cuma günü Todd Haley, Kansas City Chiefs’in yeni head coach’u olarak atandı. Haley bu sezon hücum koordinatörü olarak, Arizona Cardinals’in Super Bowl’a çıkmasına yardım etmişti.

 

NFL Network’den Adam Schefter’ın ilettiğine göre Chiefs, Todd Haley ile dört yıllık anlaşmaya imza attı.

 

Todd Haley head coach olarak basına tanıtılırken, Genel menajer Pioli, Haley’nin organizasyon için doğru kişi olduğuna inandıklarını söyledi.

 

Böylece Haley 2-14’lük derecesiyle tarihinin en kötü sezonunu geçiren Chiefs’i 23 Ocak’ta işine son verilen Herm Edwards’dan devralmış oldu. Hatırlanacağı üzere Edwards Chiefs’de bir yeniden yapılanma başlatmıştı ve Chiefs bu sezonun en düşük yaş ortalamasına sahip takımıydı.

 

Geçen ay, Chiefs organizasyonunda genel menajerlik görevine başlayan Scott Pioli, Haley’in oyuncularla güçlü bir iletişim kurduğunu ve bunun şampiyon takımları yaratacak bir unsur olduğunu söyledi.

 

Haley, onun için bunun ideal bir durum olduğunu ve Scott Pioli ile yeniden çalışma deneyimini yaşamak için bir şans olduğunu belirtti.

 

Chiefs, Joe Montana’nın takımın oyun kurucusu olduğu 1993 sezonundan beri bir postseason maçı kazanamadı.

 

Edwards, Chiefs tarafından bir oyuncu koçu olarak kabul ediliyordu. Ancak Haley bazen oyuncularla arasında çatışmalar yaşayabilen bir isim. Daha önce Cardinals’da Warner ile yaşadığı tartışma ve NFC Şampiyonluk maçı sırasında yıldız WR Anquan Boldin ile televizyon kameralarının önünde yaşadığı tartışma ile biliniyor. Ayrıca Haley’nin Dallas Cowboys’da receivers coach olarak çalışırken Terrell Owens ile yaşadığı ağız dalaşı hala akıllarda.

 

Konu ile ilgili olarak Haley, “Bu benim koçluğumun bir parçası. Bu benim oyuncuları motive ediş şeklimle alakalı ve bunda başarılı olduğumu düşünüyorum. Ama açıkçası işleri kontrol altında tutmak zorundasınız. Bu yapmam gerekirse, yapabileceğim bir şey. Ama kontrolümü kaybetmemek için elimden geleceğimi yapacağım.” dedi.

 

Bu ay 42 yaşına girecek olan Haley, etkili hücumuyla bilinen Cardinals’ın NFC şampiyonu olmasında ve Super Bowl’u kazanmaya yaklaşmasında büyük pay sahibiydi.

 

Haley, 2007 sezonunun sonlarına doğru sahada oynanacak oyunu söylemiyordu. Ama bu sezon, Kurt Warner’ın önderliğindeki Cardinals hücumu kulüp rekoru kırarak 427 sayıyla sezonu bitirdi ve NFL genelinde en çok skor üreten üçüncü takım, en çok yard pas atan ikinci takım oldu.

 

Haley, Kansas City’deki koçluk pozisyonu için adaylardan biri olduğunu ilk defa Super Bowl’dan bir gün sonra öğrendiğini söyledi. Genel menajer Pioli ve Haley daha önce NY Jets organizasyonunda Todd Haley’nin babası Dick Haley, personel yönetmeniyken bir arada çalışmışlardı.

 

Chiefs bu sene draft’ta üçüncü sıradan seçme şansına sahip iken yeni koç Haley’nin en büyük sıkıntısı kırgın yıldızlar Tony Gonzalez ve Larry Johnson olacak. NFL’in gelmiş geçmiş en iyi Tight End’lerinden biri olan, en çok touchdown yapıp en çok top yakalayan oyuncusu Tony Gonzalez bu hafta Pro Bowl’da Kansas’dan ayrılabileceğini söyledi. Gonzalez, eski koç Edwards’ın Kansas’ın sahasında top yakalama rekorunu kırmasını engellemesi yüzünden mutsuz durumda.

Genel menajer Pioli çalışmalarının sadece Tony Gonzalez ve Larry Johnson ile ilgili değil tüm kadro ile ilgili olduğunu ve önlerinde oyuncularla oturup konuşmaları için uygun zamanları olduğunu söyledi.

 

Chiefs tarihinin en çok para kazanan oyuncusu olan Larry Johson ise geçen haftalarda kulüpte kendine bir gelecek göremediğini belirtmişti.

Todd Haley’nin önemli sıkıntılarından biri ise oyun kurucu poziyonu. Herm Edwards’ın birinci tercihi olan, Brodie Croyle şuan sakat ve güvenilir bir oyun kurucu değil. Oyun kurucu pozisyonundaki bir diğer alternatif ise Tyler Thigpen, geçen sezon oynadığı 14 maçın 11’inde ilk on birde başlayarak sezonu 18 touchdown ve 12 interception ile kapattı.

Ancak en büyük sorun ise, savunma.

Chiefs savunması Gunther Cunningham koordinatörlüğü altında geçen sezon sadece 10 sack yapabildi ve bir maçta en çok sayı yeme, bir maçta en çok yarda izin verme gibi alanlarda kulüp rekoru kırdılar. Cunningham ise daha sonra bu sezon bir galibiyet bile alamayan Detroit Lions’ın savunma koordinatörü oldu.

Aynı zamanda Kansas City Chiefs geçen sezon draftta birinci tur beşinci sıradan seçtiği ancak çaylak yılı büyük bir hayal kırıklığı olan defensive tackle Glenn Dorsey’den daha çok verim almak zorunda.

 

Yazan: Kaan Özaydın