15 Mart Pazar günü ODTÜ Amerikan Futbolu Sahası’nda ODTÜ Spor Kulübü Ege Üniversitesi Spor Kulübü’nü ağırladı. İlginç bir maç oldu denilebilir. En azından taraflı olarak seyrederken biz kenarda bir hayli eğlendik. Eğlendiğimizden fazla da donduk. Cumartesi günü ara sıra kar yağan, 5 dakika sonra güneş açan Ankara havası gece oyununu oynadı. Sabah kalkan herkes ortalığı bembeyaz buldu ve pazar günü donduk. Tabi maç öncesi en çok sahayı maça hazırlayan arkadaşlara yazık oldu. Siz uğraşın didinin; sahayı maça çıkmaya hazır hale getirin sonra sabah bir gelin çizdiğiniz beyaz çizgilerin üzerinde 5-10 cm arası kar görün… Hiç hoş olmadı.

Kukalar, plastik şeritler kullanılarak idare edecek kadar çözüm üretildi. İki takım koçlarının, hakemlerin ve federasyon yetkilisinin tercih etmediği bir saha vardı ortada ama ikinci bir saha seçeneği olmadığından maç burada oynandı. Hafta içi gelebilecekler mi gelemeyecekler mi tartışmasının döndüğü Ege Üniversitesi Spor Kulübü’nü İzmir’den gelip Ankara soğuğunda verdikleri mücadele için ayrıca tebrik etmek gerekir diye düşünüyorum.

Skor bakımından maçın özetini geçmek gerekirse; ilk çeyrekte sadece ODTÜ bir TD buldu ve ekstra sayı denemesinde başarılı oldu. İlginç pozislar izlediğimiz ikinci çeyrekte ODTÜ biri “punt return” (bu terime henüz Türkçe karşılık bulamamışız) ve biri “interception” (pas arası) olmak üzere 3 TD buldu. Ege’nin ise maçtaki tek TDu bu çeyrekte “kick return” (zannediyorum başlangıç vuruşunun karşılanması desem kısmen anlaşılır, camiada da “niye bu kadar kasıyorsun Türkçe kullanmaya” diye gülüşmelere sebep olur) ile geldi. İlk yarı 30-6’lık ODTÜ üstünlüğü ile tamamlandı. Üçüncü çeyreğe ODTÜ defansı ağırlığını koyduysa da hücum takımı bir miktar tıkandı. Burada Ege defansının bu çeyrekteki direnişini de es geçmemek lazım. Sonuç olarak bu çeyrekte sayı göremedik. Son çeyrekte üç TD bulan (ayrıntıları hatırlamıyorum, zira biraz donmuştum) ODTÜ sayı yemedi ve maç 50-6 tamamlandı.

Maç içinde göze takılanlar:

– ProLig ve ÜniLig ODTÜ için ters çalışıyor. ÜniLig’de mücadele eden takım ProLig’de tecrübe kazanıyor. ODTÜ iki ligde de hemen hemen aynı kadro ile mücadele ediyor.

– ODTÜ’nün (takımın değil üniversitenin) spor takımlarının kullanacağı sahalar konusunda acil bir çözüme ihtiyacı var. Mevcut durum üniversiteye yakışmıyor.

– İki takımın da özel takım zaafiyetleri farkedilir derecede ciddiydi.

– ODTÜ Savunma Takımı maça ciddi anlamda ağırlığını koydu.

– ODTÜ Hücum Takımı oldukça başarılı bir oyun çıkardı.

– Genelde yönetimlerini beğenmediğim hakemler bu kadar donmalarına rağmen oldukça başarlı yönetim gösterdiler. Birkaç kararda uyuşamadık ama o kadarı zaten olacaktır.

Maçı izleyemeyenlerin kaçırdığı ilginç olaylar da var. Burada onları da yazıp yorum yapmak niyetindeydim ama oyuncu arkadaşlar okuyup alınabilir diyerek vazgeçtim. Bariz hataların ne olduğunu bu arkadaşlar biliyor zaten. Maçı izlemeyenlere de anlatmanın anlamı yok bu saatten sonra. Şu kadarını söyleyeyim; seyirci için ilginç, belki komik; sahadakiler için anlamsız ve amaçsız hareketler gördük. Zannediyorum tecrübe ve bilgi eksikliğinden kaynaklandı. Hatalı karar veren arkadaşlar oturup düşündüklerinde hatalarını anlayacaklardır.

Ege Üniversitesi’nden bir oyuncu (emin değilim ama sanıyorum Barış’tı) maç içerisinde bir sakatlık yaşadı ama ben pozisyonu göremedim. Umarım ciddi bir şeyi yoktur. Kendisine geçmiş oldun dileklerimi iletiyorum.

Sonuç olarak soğuktan donmanın yanı sıra ODTÜ taraftarı olarak keyif aldığımız bir maç izledik. Ali’nin bana bi TD sözü vardı, sözünü tuttu sağolsun. Ara sıra küçük tartışmalar yaşansa da genel olarak (tüm Ege maçlarımızda olduğu gibi) centilmence bir mücadele oldu. Ben de kendi adıma ilk kez takımımın ProLig’de kazandığı bir maçı izleme şansı yakaladım. Artık önümüzdeki maçlara bakacağız…