Brett Favre bir eyalet üstte Vikings ile ilk maçına çıkarken, Packers Aaron Rodgers ile “I will survive” oynamaya devam ediyor. Sezon öncesi hazırlık maçlarının ikincisi 22 Ağustos Cumartesi günü Lambeau Field’de Buffalo Bills ile oynandı.

Daha Bills’in ilk drive’ında safety Nick Collins’in tokatladığı topu yakalayan Brady Poppinga, 6 yardlık yalan linebacker return’ü ile Buffalo 37 yardında topu Rodgers ve ekibine teslim etti. Green Bay hücumu first down alan bir drive’ı 4 ve 1’de başarısız olarak skorsuz kapattı.
Packers savunması burada sahneye çıktı, 3 hakta 2 sack yaparak bir de fumble toplayarak topu yeniden Rodgers’a verdi. O da 5 yarddan ilk hakkında Greg Jennings’e rahat bir slant pas ile skoru 7-0 yaptı.

1Trent Edwards ve Bills hücumu bu drive’da en azından punt yapana kadar dayanabildiler. Akabinde Green Bay hücumu tight end Jermichael Finley’nin 2 seferde tuttuğu 40 yard pas ile kapıya dayandı. Ryan Grant ise kısa bir koşuyla dokunulmadan endzone’a girdi: 14-0.
Buffalo top yine ellerine geçince daha etkili bir drive ortaya koydu, ama yine topu fumble ile Packers’a teslime etti. Jennings’in slant pasına benzer bir tanesini düşüren Donald Driver, bir sonraki pası endzone’un ön köşesinde ağır coverage altında tuttu: 21-0.

Sonraki kickoff’ta Buffalo Bills return oyuncusu şaka gibi bir fumble daha yaptı, ama hakemler bunu vermediler. Drive her zamanki gibi göz doldurmadı ve üç hak sürdü. Green Bay’de ise oyun kurucu olarak giren Brian Brohm Green Bay’in ilk defa punt yapma ihtiyacı duymasına sebep oldu. Brohm da zaten bir sonraki seride de interception attı. Hemen peşinden gelen Bills fumble’ı ile topun ilk yarının son iki dakikasında el değiştirmekten başı döndü. Briahn Brohm’un zorlamasıyla biraz ilerleyen drive, Mason Crosby’nin 20 yard geriden atsada olabileceği bir field goal ile skoru 24-0 yaptı. Bills hücumunun son birkaç saniyeyi top kaybı olmadan geçirmesiyle ilk yarı sona erdi.

İkinci yarı her zaman olduğu gibi yedekler geçidine sahne oldu, bahsetmeye değer bir yarı da değildi doğrusu. Üçüncü çeyreğin sonlarına doğru Buffalo hücumu Ryan Fitzpatrick’in önderliğinde güzel bir drive ortaya koydu ve 9 yardlık bir pasla durumu 24-7 yaptılar. Green Bay ‘de 0’a karşı oynadığı 6 çeyrek sonrası ilk sayısını yedi. İkinci yarıda first down alamayan drive’lar ve bir türlü durdurulamayan rakip drive’lardan anlaşıldığı gibi Green Bay yedek kulübesi fazla derin değil. Ancak takım kadroları netleştiğinde ve yedeğin yedeğinin yedeği adamlar, kamp oyuncuları ve Brian Billick’in deyimiyle “slapdick” oyuncular evlerine gittiğinde birşeyler söylemek daha doğru olur herhalde. O zamana kadar preseason maçlarının ikinci yarılarında yenilen sayılar fazla önemli olmamalıdır.

Maçın bitmesine 8 dakika kala yenilen ikinci touchdown serisi de bunun bir örneği herhalde. Unutulan görevler, bırakılan gap’ler, kayan ayaklar, kaçırılan bloklar kampta bir gece “Birader, koç seni görmek istiyor, playbook’unu da getir” ziyaretlerine sebep oluyor. Maçta ise skor 24-14’e geldi.
Maçın bundan sonraki süresinde takımlar birer touchdown daha attılar ve maç 31-21 bitti. Burada bahsedilmeye değer tek nokta Tyrell Sutton’ın üçüncü HB olabilme çabası içinde yeri geldiğinde etkili koşularıydı. Sonuçta maçı Green Bay aldı, ama preseason maçları için Madden oyunlarının güzel bir sözü vardır: “Kaybedeceğimize kazandık işte”.

Maçın hikayesi bittiğine göre birkaç notumu da ileteyim:

2– Green Bay’de hücumda göz dolduranlar QB Aaron Rodgers ve TE Jermichael Finley oldu. Aaron Rodgers 9 pastan 8’ini başarıyla tamamladı, birini Driver düşürdü. 98 yardlık pas performansına iki de touchdown sığdırdı. Jermichael Finley ise 3 pasta 46 yard tuttu, ama hızıyla rakip safety’lerle arasında bıraktığı boşluklar bir TE’den beklenmeyen seviyedeydi.

– Green Bay savunmasında Desmond Bishop yine bir maça damgasını vurdu. Hem pas, hem koşu savunmasında etkili olan Bishop, sözleşme yenileme zamanı Ted Thompson’ın başını ağrıtacağa benziyor, takımda yedek olmasına rağmen. Yaratılan 5 top kaybı, geçen haftaki eğilimin devamı niteliğindeydi, ama her zaman ısrarla dediğin gibi preseason maçlarını çok dikkate almamak lazım.

– Brett Favre Minnesota – Kansas City maçında iki drive sahadaydı. Ağır saldırı altında 4 pastan birini tamamlayabilen Favre futboldan anlamayan futbol otoritelerine “Aha bak biz demiştik” dedirtti. Halbuki ben diyorum ki, kaçan paslardan ikisi Rosenfels ve Jackson sahada olsaydı ya sack, ya interception ile sonlanırdı. Ben bütün maçı seyrettim, ama Vikings takımının kadro durumuna ve sistemine (Green Bay’in yarısı kadar bile) hakim olmadığımdan maçı yazmıyorum. Sadece şunu söyleyeyim: Paçası tutuşan Tarvaris Jackson muhteşem bir maç ortaya koydu, fırsatını bulursanız, en azından onun highlight’larını seyredin.

– Maçta Matt Flynn bir sack sırasında omuz veya kolundan sakatlandı, Nick Collins kaburgalarından sakatlandı ve suratından çok iyi niyetli olduğunu sandığım, ama nasıl olsa takıma giremeyeceğinden adını yazarak hafızanızı boşuna işgal etmeyeceğim bir de TE sakatlandı.

– Green Bay hariç diğer NFC North takımlarından notları sezon başlayınca yazmaya başlayacağım. Açıkçası 50 kişi hakkında yazmak dururken Lions’ın 4. Yedekleri yüzünden 80 kişiyi inceleyemem.

– Bu not NFL’den değil, ülkemizden. Milli takım aday kadrosunu da verdik NFLTR’den. Ancak bazı yanlış anlaşılmalar olmuş. Birkaç sık sorulan soruyu, cevaplarıyla beraber kamptan haberler serisinin üçüncü ve son sayısında yazdım. Ortalığı velveleye vermeden önce ona bir bakın derim.

– Hakem kurulumuza (ya da artık tam adları neyse oraya) soruyorum: Şu sert tekmelik kullanımını serbest bırakın. Tekmelik kullanmasak altındaki kemik tekmelikten daha da sert. NCAA kurallarını temel olarak alıyoruz biz, anayasa olarak değil. Şunu değiştirelim gelin.

– Geçen birileriyle daha konuştum. Biz bazı cezaları (block in the back, holding, vs.) NFL ve NCAA’den çok çok daha sert uyguluyoruz. Yani ortalama bir NFL maçında arkadan blok çalınması için rakibi epey hırpalamak gerekiyor. Holding ise daha beter. İki parmağın ucuyla rakip formayı hafif tutsak hemen flagler havada uçuşuyor, Amerika’da biraz daha farklı. Oradaki uygulama buradakinden daha iyi demiyorum ama bu farklılık nedendir acaba?

– Ciddi notlar bittiğine göre şimdi başlasın: KINANANLAR!

1. Boğaziçi ve İTÜ’nün kampa getirdikleri toplar. Kabak araba lastiğine benzeyen bu toplarla Boğaziçi QB’si Veli dışında kimsenin pek arası yoktu. Yani insanın elinden kayıyor kardeşim.

2. Trakya Üniversitesi Yurtlar Müdürlüğü. 80 tane haso delikanlıyı pembe çarşaf pembe yastıkta nasıl yatırırsınız? Biz kampta adamları agresif hırslı oynatmaya çalışıyoruz, gece prensesler gibi uyuyup bütün elektriği nevresime boşaltıyor adamlar.

3. Yazılı ve Görsel Medya. Tamam geldiniz, sağolun ilgi gösterdiniz, iyi niyetli sorular sordunuz röportaj verdik her türlü yardımcı olduk. Ama iş görüntü almaya gelince acaip pozlar, kemik kırılan çarpışmalar, eksantrik profiller falan istemeniz üzdü. Türkiye’nin gururunu medya maymunu yapamayacaksınız.
Ters bir durum olmazsa haftaya yine bir NFL maçı yazısında görüşürüz.

Futbol sevginiz azalmasın…