Chicago Bears, Seattle Seahawks deplasmanında 25-19 galip gelerek 3.maçında 2. galibiyetine ulaştı.

1Bu galibiyet kolay olmadı. Gürültülü Seattle seyircisi karşısında oyun planlarını duymakta zorlanan Ayılar ilk yarıda tam 3 tane yanlış başlangıç (false start) yaptı. (2005’den beri Qwest Field’da tam 85 false start yapılmış ve NFL’de bu süre zarfında daha fazla false start yapılan stadyum yokmuş.) Sakatlanıp sezonu kapatan LB Brian Urlacher’ın yerine oynayan Hillenmeyer de maç içinde sakatlandı. Bütün bunlar yetmezmiş gibi Ayılar daha maçın başlarında 0-13 geriye düştü. Yine de devre sonuna doğru toparlanan Ayılar 5 dakikalık bir sürüş (drive) sonucunda Jay Cutler’ın TE Greg Olsen’e verdiği 1 yardlık TD ile durumu 7-13’e getirdiler.

İkinci yarıda şahlanan Ayılar 17-13 öne geçti fakat Seahawks iki FG ile 17-19’a getirdiler. Fakat akabinde topu eline alan Cutler, maçın bitimine 1 dakika 52 saniye kala WR Devin Hester’a verdiği 36 yardlık TD ile durumu 25-19 yaptı. Seattle’ın son çabaları sonuç vermedi ve maç Ayılar’ın oldu.

Bu maçla beraber Ayıların ofans sayılarını geçen senekilerle karşılaştırmak istiyorum. Tabii karşılaştırmalar 3 maç ile 16 maç arasında olacağından ortalamalar kullanılacak; tabii ki 3 maç çok az bir örnekleme sunmakla beraber, birazcık fikir verebilir.

Başarılı QB Jay Cutler’ın transferi sonrasında daha fazla pas oyunu yapılacağını anlamak için sezonun başlamasına bile gerek yoktu; ama biz yine de sayıları verelim: Geçen sene oyunların %45.1’i koşu oyunu iken, bu sezon bu oran %42.9. Geçen sezon pas oyunlarında oyun başına ortalama 6.1 yard alınırken bu sezon bu sayı 7.5’a çıkmış vaziyette. Koşu oyununda ise 3.9 yarddan 2.7’ye inmiş vaziyetteyiz ve henüz koşuoyunuyla yapılmış TD yok. Matt Forte “sophomore slump”‘a girmiş gözüküyor, inşallah yakında çıkar.

Ancak bu aşamada enteresan bir trend’i vermek lazım. Green Bay’e yenildiğimiz ilk maçta pas-koşu sayıları 36-31 iken pas başına ortalama yarda 7.4 olmuş. İkinci maçta pas oyununu abartarak 38-17 yapmışız, ortalama yarda ise 6.1 olmuş. Son maçta ise 27-28 iken pas verimi sezonun maksimumu olan 8.6’ya ulaşmış. Tüm bu maçlarda koşu oyunu verimi 2.6-3.0 arasında kalmış. Sanki koşu oyunu arttıkça pas oyunlarımızın verimi artmış gibi bir durum var. Sezon içinde bu rakamları kontrol etmeye devam edeceğiz.

Sevdiğim diğer bir istatistik yard başına sayı. Bu rakamı maç içinde kazanılan sayıyı toplam geçilen yardaya bölerek elde ediyoruz; sonuçta ilerlemek tek başına yeterli değil, bu ilerlemeyi sayı ile taçlandırmanın izole bir değerini elde edebiliyoruz. Bu ilk maçta 0.043 iken sonra 0.062’ye, en son da 0.079’a çıkmış. Geçen sezonun tüm maçları için bu ortalama 0.079. Bu rakamlardan FG vesaireyi çıkarıp sadece TD’leri 6 puan sayarak hesapladığımızda ise geçen sezon 0.044 olan rakam bu sezon 0.038’e gerilemiş. Bu alanda da yavaş yavaş ilerleyeceğiz inşallah. Bunlar da ilk yazımızın ilk sayılarla ayıları değerlendirmesi olsun.