Yeni sezon, Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece Titans ile son şampiyon Steelers arasında Pittsburgh Heinz Field’da oynanacak maç ile başlayacak.

Her sezon olduğu gibi bu sezonda mümkün olduğunca maçı izleyip sizlere takımların yapacağı maçlarla ilgili tahminlerimi yazacağım. Sezon boyunca, her hafta 4 maç seçerek detaylı bir analiz ile tahminlerimi desteklemeye çalışacağım.

Tabi ki açılış maçı ile başlamak çok şaşırtıcı olmaz…

Tennessee Titans @ Pittsburgh Steelers

1Titans geçen sezoun flaş ekiplerinden biri. Titans güçlü savunması ile öne çıktıktan sonra, özellikle hücumda C.Johnson ve L.White’ın yakalamış olduğu ivme ile sezonu 13-3 tamamlamayı başardı. V.Young’ın sakatlanması ile K.Collins tecrübesini sahaya yansıttı ve güney ekibinin son yıllardaki en iyi sezonuna öncülük etti. Playoff’ta güçlü savunması ile öne çıkan Ravens’a 13-10 yenilerek elenmekten kurtulamadılar.

Sezon öncesi, bu haftaki rakipleri Steelers’dan WR Nate Washington’ı renklerine bağlayan Titans savunmada ise ligin en iyi savunma oyuncularından birini (Albert Haynesworth) Redskins’e kaptırdı. Yine de koşu ağırlıklı oyun yapısı ve güçlü savunması ile Titans bu sene de AFC South’ta söz sahibi ekiplerden biri olacak.

Geçen senin şampiyonu Steelers tarafında ise Nate Washington dışında çok büyük bir kayıp olmadı. Geçen sezon özellikle savunması ile bütün ligi domine eden Steelers son resmi yenilgisini bu haftaki rakibi Titans karşısında aldı. Aralarında oynanan bu son maçta Steelers alışık olmadığımız bir şekilde rakibine tam 4 kere turnover imkanı sundu. Maçı da 31-14 gibi farklı bir skorla kaybetti.

Şampiyon, kendi evinde yeni sezonun açılış maçında, geçen sezonun bu son yenilgisinin acısını çıkarmak isteyecektir. Geçen sezon sakatlıkları sebebiyle fazla etkili olamayan W.Parker ve R.Mendenhall’ın bu sezona sağılklı bir şekilde sezona başlaması bekleniyor. İki güçlü savunmaya sahip ve koşmayı seven takımın karşılaşmasında düşük bir skor beklemek hata olmaz. Fakat Steelers’ın maçı 5 sayıdan farklı bir şekilde kazanmasını beklemek daha doğru olacaktır.

PIT Steelers en az 5 sayı farkla kazanır.  (PIT -5)

2St. Louis Rams @ Seattle Seahawks

Cardinals’ın geçen sezonki çıkışını saymazsak NFC West son senelerde bu iki takımın arasında paylaşıldı. Seahawks özellikle geçen sene çok büyük hayal kırıklığı yarattı. Hemen hemen tüm etkili WR’ları sezon boyunca sakalıktan kurtulamayan Seahawks’ta Hasselbeck’te sezon çoğunu belindeki ağrı ile oynayarak geçirdi. Geçen sezon özellikle pas savunmasında ligin en kötü takımlarından biri olan Seahawks bu sezona girerken J.Peterson gibi önemli bir LB’ini kaybederek giriyor. Hücum hattında ise T.J.Houshmandzadeh ve E.James gibi iki transfer yaparak dikkatleri üzerine çeken Seahawks’ta ise en büyük gelişme sakatların iyileşmesi. Tabi ki efsane Holmgren’in yerine Jim Mora’nın göstereceği pereformans en büyük merak konusu.

STL Rams’de sezona rakibi gibi yeni bir koç ile başlayacak; Giants’ın eski defansif koordinatörü S.Spagnuolo.  Geçen sezonun en kötü takımlarından birini toprlamak hiç te kolay olmayacak. STL Rams hem savunmada hem hücumda ligin en kötü takımlarından biriydi. Sezona S.Jackson’ın yokluğunda giren Rams, özellikle hücum line’ında bir türlü istikrarı yakalayamadı. Spagnuolo transferi hücum gücü ile hatırlanacak Rams’in tamamıyla kabuk değiştireceğinin habercisiydi. Sezon öncesi O.Pace ve T.Holt takımdan gönderildi. Giants’tan J.Butler’ın alınmasıneşterin ilk savunmaya vurulacağının ohabercisi oldu.

Seahawks, Rams’e oranla çok daha organize bir görüntü çiziyor. Özellikle takıma yeni katılan yıldızlar ile bu maçın mutlak favorisi Seattle Seahawks. Rams’de bu sezon amaç takımın yeniden yapılanma sürecinde mümkün olan en az hasarla ligi kapatmak olacaktır. Sezonu Qwest Field’da ateşli taraftarı önünde açacak olan Seahawks’tan farklı bir galibiyet bekliyorum.

SEA Seahawks en az 9 sayı farkla kazanır. (SEA -9)

3Chicago Bears @ Green Bay Packers

NFL tarihinin en eski rekabetlerinden biri sezon açılışında efsanevi Lambeau Field’da karşı karşıya gelecek. CHI Bears geçen sezonu 9-7 ile NFC North ikincisi olarak bitirdi. Ortalama bir sezon geçiren Bears’da özellikle QB pozisyonundaki yetenek eksikliği eleştirilerin odak noktasıydı. Bu sezon bu eksikliği kapatmak amacıyla DEN Broncos’dan J.Cutler transfer edildi. J.Cutler’ın hücuma getirdiği zenginlik pre-season maçlarında hissedildi. Fakat bu seferde WR mevkiinde istenilen bir derinlik yok. TE G.Olsen sezonu WR’lardan iyi istatistiklere kapatırsa şaşırmamak gerekir. Tabi diğer mevkilerde yaşanan bu problem geçen sezon M.Forte’nin yıldızlaşmasını sağladı. Bears savunması sakatlıklar sebebiyle eski günlerinden uzak gözüksede 22 interception ile bu alanda ligin ilk 3 sırasında yer aldı. Bu sezonda Vasher, Urlacher, Brown ve Briggs gibi kilit oyuncular sağlıklı kalabilirlerse Bears savunması eski günlerine dönüş yapabilir.

Packers ise 2007 yılındaki muhteşem çıkışın ardından geçen sezon beklentileri karşılayamadı. Packers için en olumlu gelişme Favre’ın gölgesinde kalmasından korkulan A.Rodgers’ın performansı oldu. Rodgers iki WR’ın (G.Jennings, D.Driver) 1000 yarda üzerinde sezonu kapatmasını sağladı. Bunun dışında R.Grant’in de iyi bir yıl geçirmesi Packers’ın ofansif anlamda ligin en iyilerinden biri olmasını sağladı. Fakat sakatlıklar sebebiyle defansta istenilen seviyeye bir türlü çıkamadı Packers.

Sezonun açılış maçında evinde en büyük rakibini ağırlayacak olan Packers’ın oyunun iki yönünde de rakibine oranla üstün olduğunu düşünüyorum. CHI Bears J.Cutler’a rağmen çok fazla sayı üretecek yıldıza sahip değil. Diğer tarafta ise hem yerde hem havada oldukça üretken bir Packers hücumu olacak. Packers’ın maçı rahat bir skorla kazanacağını düşünüyorum. Ayrıca CHI Bears’in skora etkisinin çok fazla olacağını düşünmüyorum.

GB Packers en az 4 sayı farkla kazanır. (GB -3,5)
Bu maç beklentilerin aksine yüskek skor ile bitmez (UNDER 46,5)

Dallas Cowboys @ Tampa Bay Buccanneers

Bu hafta Fox Sports ekranlarından canlı olarak izleme fırsatı bulacağımız Cowboys @ Bucs maçını haftanın son maçı olarak seçtim. İki takımda sezon öncesi takıma aldıkları oyunculardan ziyade takımdan gönderilen oyuncular ile gündemde kaldılar. Dallas T.Owens, R.Williams(S), Z.Thomas, T.Johnson ve A.Jones gibi yıldızlar ile sözleşmesini sona erdirirken, Bucs D.Brooks, W.Dunn, J.Galloway, J.Garcia ve I.Hilliard ile yollarını ayırdı. Bucs’ta tabi ki en büyük değişiklik koç mevkiinde gerçekleşti ve J.Gruden dönemi sona erdi. Takımın yeni koçu Raheem Morris sezona kendi evinde iyi bir giriş yapmak isteyecektir. Bucs kadrosuna B.Leftwich, D.Ward ve K.Winslow gibi oyuncuları kadrosuna katarak hücum hattını güçlendirdi.

Dallas Cowboys tarafında ise en büyük gelişme yapılan yeni stadları oldu. Tabi bu stad bu hafta için gündemimizde olmayacak. Dallas Cowboys T.Owens kaybına rağmen takımdaki mevcut oyuncuları ile NFC East’te başa oynayabilecek bir takıma sahip. T.Romo, J.Witten, M.Barber, R.Williams(WR), D.Ware gibi yıldızlara halen sahipler ve otoritelere göre bu maçın favorisiler.

Geçtiğimiz sezon TB Bucs ligin en iyi hava savunmalarından birine sahipti. Bu sezon da bu istikrarı devam ettireceklerini düşünüyorum. Özellikle T.Owens gibi bir oyuncunun yokluğu Bucs savunmasının koşu oyunlarına da dikkat etmesini sağlayacaktır. Bucs’ta son pre-season maçında forma giymeyen B.Leftwich’in başlaması bekleniyor. B.Leftwich ligin iyi pasörleri arasında gösterilmese de C.Williams, E.Graham ve D.Ward’dan kurulu koşu hücumu B.Leftwich’in JAC Jaguars’dan alışık olduğu bir sistemle sezona girmesini sağlayacaktır. TB Bucs’ın kendi evinde sezona sürpriz ile başlayacağını düşünüyorum.

TB Buccaneers kazanır.
TB Buccaneers en fazla 5 sayı fark yer. (TB +5,5)