NEW YORK (AP) – Eski Super Bowl kahramanı Plaxico Burress, salı günü – kendisini bir gece kulübünde yanlışlıkla kalçasından vurmuştu – yargılandığı silah suçları sonucunda iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

New York Giants’ın kararı ailesine açıkladıktan sonra cezasını çekmek üzere teslim oldu. Burress’ün iyi halden 20 ay ile şartlı tahliye olması söz konusu. Cezaevinde davranışları gözlenecek olan Burress iki yıl sonra hapishaneden çıkarsa 2011 yılının baharında özgürlüğüne kavuşacak.

32 yaşındaki Plaxico Burress, nisan ayında New York Giants tarafından serbest bırakılmıştı ancak Burress ESPN’e yaptığı açıklamada cezasını çektikten sonra NFL’e geri dönmeyi planladığını söylemişti.

Burress mahkemede yumuşak bir sesle konuşarak özür dilemiş ve izleyicilerin kendisini anlayabileceğini söylemişti.

Plaxico Burress’i “özünde iyi bir insan” olarak nitelendiren savunma avukatı Benjamin Brafton “davanın bir çok yönede çok trajik” olduğunu söyledi.

Burress, 2008 yılında New York Giants’ın Super Bowl’a kadar yenilgisiz gelip, muhteşem bir sezon geçiren New England Patriots’ı yenip şampiyon olduğu maçta takımına maçı kazandıran touchdown pasını tutmuş ve şampiyonluğu New York’a getirmişti.Daha sonra geçtiğimiz kasım ayında Latin Quarter adlı bir gece kulübünde eski takım arkadaşı Antonio Pierce ile eğlenirken, kemirindeki silah kayarak ateş almış ve Burress’ü yaralanmıştı.

Daha sonra silahın Burress’ün yaşadığı New York’da ya da New Jersey’de lisanslandırılmadığı öğrenilmişti. Silahın lisansı sadece Florida için geçerliydi ve Mayıs 2008’de sona ermişti.

Burress’i olay sonrasında hastaneye götüren Antonio Pierce ise olayda zanlı olarak görülmemişti.

Burress’in avukatı iki yıllık cezanın çok ağır olduğunu ve olayın kasıtlı bir suç olmadığını öne sürüyor.

NFL Sirius Radio’nun anlistlerinden ve Dallas Cowboys’un oyuncu-personel departmanın eski başkanı Gil Brandt, Plaxico Burress’un cezasını tamamladıkdan sonra NFL’e dönmesi için çok geç olmadığını söyledi.

“Herşeyden önce, Plaxico daima kendini formda tutan bir isim” dedi Brandt. “Genellikle insanlar off-season’da kilo alır ve ağırlaşır. O bunu yapmayacak türden biri.”

Ancak Brandt, sahalardan bu kadar uzak kalmasının Burress’ün football yeteneklerini köreltebileceğini de söyledi.

“Bu bir insanın üniversiteye ya da liseye gidip iki sene okulu bırakmasına benziyor. Çalışma alışkanlıklarınızı geri kazanmanız zordur. Bence iki sene bu oyundan geri kaldıktan sonra başarılı olmak için gereken bu çalışma alışkanlığını kazanmak çok zor olacak.”

Plaxico Burress hapisten çıktığı zaman 34 yaşında olacak. Burress hatırlanacağı üzere 2000 yılında Michigan State olan Burress NFL Draftı’nda birinci tur sekizinci sıradan Pittsburgh Steelers tarafından seçilmişti. Dokuz yıllık NFL kariyerinde 5 sezon Steelers, 4 sezon Giants forması giyen Burress’ün 55 kariyer touchdown’ı bulunmakta.