Bu sene NFL’e sonradan katılan Amerikan Futbol Ligi’nin kuruluşunun 50. senesi. Bu sebeple AFL’in orjinal takımları kendi aralarındaki bazı maçlara eski formalarını giyerek çıkıyorlar.  Bu yüzden dün New York’daki maçta sahadaki Titanların sayısı iki idi. Kurulurken adı Titans of New York olan Jets ve Houstan Oilers olarak kurulduktan sonra Tennessee’ye taşınınca adını Titans olarak değiştiren yeni Titans.

İki takımın maça başlarkenki durumları birbirinden ancak bu kadar farklı olabilirdi. Jets çaylak bir koç ile çaylak bir QB’nin takımı olarak kimsenin beklemediği kadar iyi bir giriş yaptı sezona ve Texans’ı deplasmanda, Patriots’ı da evinde yenerek fikstürün en zor bolümü olan ilk 4 haftasını en azından 2-2 geçmeyi garantiledi. Bununla beraber 9 senedir ilk defa evinde yendiği Patriots maçından sonra Jets oyuncularının rehavete kapılma riski fazlaydı. Sahanın diğer tarafında ise böyle bir hiç yoktu.

Faal koçlar arasında NFL’in en uzun süredir takımının başında olan koçu Jeff Fisher’ın oyuncuları ilk maçta Pittsburgh’e deplasmanında uzatmalarda kaybettikten sonra kendi evlerinde Texans’a hücum takımlarının domine ettiği bir maçta yenildi. Jets maçının kaybedilmesi geçen seneyi 13 galibiyet ve 2 yenilgi ile tamamlayan Titans’ın ilk 3 haftada kaybedilen maç sayısını egale etmesi anlamına gelecekti.

Kalkış

Bu sene ilk defa Jets’in hücum takımı maça başladı ve 5 dakika süren 10 oyunluk bir top sürmeden sonra Mark Sanchez’in 14 Yardalık koşusu ile TD’ye ulaştı. Sanchez’in TD çizgisi üzerinde Titans’ın Safety’si Michael Griffin’görmesine rağmen omzunu düşürüp kafasını eğip bir fullback gibi Griffin’i ezerek sayıyı yapması görülmeye değerdi.

Bart Scott maçtan sonra “o koşuyu poster yapmalılar, Titans oyuncusu kendinden utanmalı” diyordu. Bu TD’nin ardından Jets’in yaptığı başlama vuruşunda Jason Trusnik Titans’ın çaylak oyuncusu Ryan Mouton’a önce acımasızca vurarak fumbla’a sebebiyet verdi ve daha sonra da düşen topun üzerine de yine kendisi kapandı Titans’ın 19 yarda çizgisinde. 5 oyun sonra New York yine kale sahasının içerisindeydi. Bu sefer 2 yarda çizgisinden Sanchez topu Thomas Jones’a verir gibi yaptı ve savunmayı uyutarak yapayalnız kalan Ben Hartsock’a pasını verdi. NY kicker’ı Jay Feely ekstra sayıyı yaptığında maç 14-0 olmuştu ve Tennessee hücum takımı henüz sahayı görmemişti.

Türbülans

Bütün sezonu gözlerinin önünde eriyip giden Tennessee kolay pes etmeyecekti. İlk iki top sürme denemelerinde başarısız olarak topu punt etmek zorunda kalmalarına rağmen Sanchez’in yaptığı bir çaylak hatasından – savunmanın kurduğu baskıdan kaçmaya çalışırken topu vücudunun çok açığında tuttu ve fumble yaptı – faydalanarak ikinci çeyreğin başında Jets savunmasına karşı bu sezon yapılanpilen ilk TD’yi yaptılar. Bu dakikadan sonra özellikle Jets hücumları çok etkisiz göründü. Ama bunun esas sebebi çaylak QB değil koşuların hiç işe yaramayışıydı.

Tennesee savunması hem Thomas Jones’u – 14 Koşu 20 Yarda – ve Leon Washington’u – 12 koşu 46 Yarda – birer faktör olmaktan çıkarınca Jets top sürmekte çok zorlandı. Bu arada Titans QB’si Kerry Collins müthiş paslar vererek Titans’ın en büyük silahı Chris Johnson’un da etkisiz olmasına rağmen Titans’ı 3. çeyreğin bitimine 11:39 kala 17-14 öne geçirdi. Artık momentum Titans’ın yanındaydı ve maçtan önce beklendiği gibi Jets ilk 2 hafta gösterdiği hırsı bu hafta gösteremiyordu.

Ryan Mouton

Tennessee savunması New York’u son 5 atağında da tek bir first down bile vermemiş maçı tamamen kontrolü altına almıştı. 3. çeyreğin sonuna doğru bu ataklardan birinin sonunda bir Jets puntını kontrol edemeyen Ryan Mouton maçtaki ikinci fumble’ını yapıyor ve top süremeyen Jets hücumuna hayat veriyordu.

23 yarda ve 4 oyun sonra Sanchez Titans’ın safety’lerini blitz yapacağını okuyarak “quick slant” koşusu yapan Jerricho Cotchery’yi kale sahasına girerken topla buluşturdu ve Jets’in tekrar öne geçmesini sağladı. Maçın kalan bölümünde ilk iki hafta vizyonda olan Jets savunması geri geldi ve 2 sack, 1 interception ve 13 arka arkaya yakalanamayan pas ile maçı bitirdi.

Önümüdeki hafta haftanın maçında henüz maç kaybetmemiş olan iki takımdan NFL’in en iyi savunmalarından birine sahip Jets ile NFL’in en iyi hücumlarından birine sahip New Orleans Saints ile Superdome’da karşı karşıya gelecekler.

Maçın Adamları:

Hücum: Jerricho Cotchery –WR – Pas 8 Yarda 108 En Uzun Pas 46 Yarda 1 TD

Savunma : David Harris – ILB – 3 Tackle 2 Assist 1 Sack 1 Interception

Özel Takımlar: Jason Trusnik – 1 Fumble’a zorlama ve 1 Fumble’dan top kazanma