Bu hafta Jets’in maçı Pazartesi gecesi oynandığı için canlı seyredemedim. Maçtan sonra skoru görünce de seyretmek istemedim. Bu sebeple bu hafta maç yazısı yazmayacağım. Onun yerine 2009 jetlerinin yeni duruma nasıl başladıklarını analiz edelim.

Koçlar:

Bu yazıyı ilk 3, hatta 4 maçın ardından yazıyor olsam Ryan’ın muhteşem bir baş koç olduğundan bahsederdim. Ancak Miami maçı ile ilgili okuduklarım Ryan hakkında da ilk şüpheleri uyandırdı. Ryan’ın babasının NFL tarihinin en iyi savunma koçlarından biri olduğunu ancak buna rağmen bu başarısını hiçbir zaman baş koçluk seviyesinde gösteremediğinden bahsetmiştim. Önümüzdeki 3 maç Ryan için çok önemli. Jets takımı evinde Buffalo ve Miami’yi deplasmanda da Raiders’ı yenecek güçte. Sezonu erken kapatmamaya uğraşan bir takımın evinde en büyük rakibini yenmesini anlarım, ama Ryan önümüzdeki 3 maçın herhangi birini kaybederse bu sene playofflar bile hayal olabilir.

Schotty Jr. benim aslında beğendiğim ama bazen anormal akıl tutulması yaşadığını düşündüğüm bir koç. Sanchez’den bence şimdilik çok iyi verim alıyor ama Keller’dan ve Leon Washington’dan yeterince faydalandığını düşünmüyorum.

Mike Pettine, kağıt üzerinde Jets’in savunma koçu olabilir ama o işi hala Rex yapıyor. Savunma seneye muhteşem başladı. Gerçi o muhteşem savunmanın bile çok büyük bir eksiği vardı, QB’ye baskı yapabilmelerine rağmen sack yapamıyorlardı. Buna cezası Miami maçından önce biten Calvin Pace’in çare olacağını düşünürken, Miami maçında savunmanın komple çöküş yaşadığını gördük. Bu maçın bir yol kazası olup olmadığına bakacağız.

Mike Westhoff hala ligin en iyi özel takım koçlarından biri. Senelerdir Jets bu alanda ligin en iyi takımlarından biri ve bunun en büyük sebebi “the Cane” denilen Mike Westhoff. Son maçta da aynı devrede iki tane fake punt’ı başarıyla uygulattı.

QB’ler:

Sanchez benim beklediğimden çok daha iyi gidiyor. Gerçek anlamda tek bir kötü yarı oynadı o da New Orleans maçının ilk yarısıydı. Şimdi bir de Braylon Edwards ile topu atabileceği uzun hedefi de olunca hayat onun için biraz daha kolay olacak.

RB’ler:

Thomas Jones kariyerinin en kötü senelerinden birini yaşıyor. Offensive line’ın açtığı deliklere sert dalışlar yapmak yerine sürekli dans ediyor ve buda 2-3 yardalık koşularla sonuçlanıyor. Leon Washington geçen sene onu Pro-Bowl’a gönderen formundan uzak olsa da TJ kadar büyük bir düşüş yaşamıyor. Görevini yapıyor ancak maç kazandırmıyor.

WR ve TE’ler:

Cotchery, Edwards gelene kadar bu grubu sırtlamıştı. Sezona çok iyi başladı ve Edwards’ın gelmesi ile daha da rahatlayacağı kesin. Edwards bundan 5 sene önce draft’de 3. sırada seçildiğinde çok büyük umutlar başlanmıştı ona. Daha sonra NFL’in en kötü yönetilen takımlarından biri Browns’da geçen kaybolan yıllar ve New York’ta bir beyaz sayfa. Genelde bu tarz WR’lar ile ilgili gerçekten “tedbili mekanda ferahlık vardır” sözünün doğru olduğunu görüyoruz.

Moss Raiders’dan New England’a geldiğinde hiç kimse ondan tekrar ligin en iyi WR’ı olmasını beklemiyordu, keza TO’da her gittiği takımda kanser olmadan önce genelde muhteşem bir ilk sezon yaşar (bu sene Buffalo’da bu olmadı) sonra kendi haline dönerdi. Edwards işini yapmak isterse ligin en iyi WR’larından biri olur ve doğruyu söylemek gerekirse iyi de başladı. Keller’ın hücumda daha fazla top alması gerekiyor. Bu cümleyi 100 defa tekrar yazabilirim.

Lines

OL fena olmasa da sezon öncesi beklentilerini karşılayamıyor. Takımın koşu oyunu çok kötü. 5 oyuncunun 4’ünün eski 1. round seçmeleri olan bir line’da – ki tek 1. roundda seçilmeyen adam 8 kere Pro Bowl’a gitmiş olan Alan Faneca – idare eder yeterli olmuyor. Defensive line da ise Kris Jenkins anormal bir adam, ve anormal bir adam gibi oynamaya devam ediyor. Geri kalanı pek de ortada yok.

LB’s

Scott ve Harris ligde 3-4 oynayan takımlar içindeki en iyi ILB kombosu, ama OLB’lerde sorun var. Bryan Thomas fena değil ama özel bir oyuncu da değil, Pace daha yeni geri geldi ve okuduğum kadarıyla kabus gibi bir ilk maç oynadı, Gholston geçen seneden iyi olsa da halen çok zorlanıyor. Ama 5 maçın 4’ünden muhteşem oynayan bir savunmanın da ortasını kontrol eden adamların hakkını da fazla yememek lazım, şimdiye kadar işlerini yaptılar diye düşünüyorum.

DB’s

Geçe hafta Darelle Revis için seyrettiğim en iyi cornerbacklerden biri, muhakkak seyredin demiştim; inşallah bu maçı seyretmemişsinizdir! Bazen iyi oyuncuların bile kötü günleri olur diyelim ve geçelim.

Kerry Rhodes’u gören var mı? 2 sene önce 8 interception yapan, maçın kaderini değiştirme makinesi adam gitti yerine dublörünü gönderiyor galiba maçlara.

Dwight Lowery geçen seneden beri oyununu çok geliştirdi. Adam adama WR’lar karşısında halen yavaş kalıyor ama oyunu okumada üzerine yok. Çok akıllı bir oyuncu ve bence kariyeri ilerledikçe Safety’ye kayacak ve o pozisyonda CB’den daha başarılı olacak. Sheppard sakatlanmadan önce beklentilerin çok üzerinde oynuyordu. Leonhard ise aynen Baltimore’da yaptığını yapmaya devam ediyor, çok faydalı bir oyuncu.

K/P

Jay Feely henüz bu sene FG kaçırmadı. Punter hakkında ise ne denir ki? Son maçta fake punt da güzel koşmuş…