Geçen hafta “her hafta cinayet masası muhabiri gibi maçın hikayesini uzun uzun yazdığımı” anlatmıştım, onu engellemek için yazının masal kısmını azaltmıştım. Bu hafta o kısmı olduğu gibi iptal edip analize yoğunlaşıyorum. Bunun birinci sebebi, bu kısımların haberler bölümünde yer alması, ikinci sebebi de play by play, yani maçın oyun oyun gidişini nfl.com’dan görebilmeniz. Kaç kere seyretmek istediğim maçı –indirme imkanım da olmadığında- play by play’lerden takip ettiğimi hatırlamıyorum bile. Bu haftalık linki vereyim size:

http://www.nfl.com/gamecenter/2009100500/2009/REG4/packers@vikings/recap#tab:analyze/analyze-channels:cat-post-playbyplay

Burada önemli pozisyonların tek tek video görüntüleri de var. Tavsiye ederim. Maçımınz Viking’in 30-23 kazandığı Green Bay Packers @ Minnesota Vikings maçı. Maçın önemi Favre’ın ilk kez Green Bay’e karşı oynaması, ve akabinde NFL’de bütün takımları yenen ilk QB olması. Peyton Manning Indianapolis’i ve Tom Brady New England’ı yenemediler.

Başlamadan önce belirteyim; bu yazıda bir deneme yapacağım. Bir karakter yaratacağım ve onunla etkileşerek yazıyı ilerleteceğim. Tutarsa ileriki haftalarda da devamı gelir. Karakterin adı “Cemil”. Bu Cemil olacak adam futboldan anlamayan, skora ve istatistiklere fazlaca takılan, yüzeysel analizler yapmaya çalışan ve bence fazlasıyla boş bir adamdır. Cemil heryerdedir. İdman öncesi haftasonu maçlarıyla ilgili geyik çevirdiğiniz takım arkadaşınız, üyesi olduğunuz bir forumda yazan çok bilmiş biri, belki de siz veya ben. Devam edelim:

Cemil: Ya Vikings kat kat iyi Packers’dan. Ezdiler resmen.

Off Cemil dakika 1 touchdown 1! Benim gördüğüm; takımlar az çok eşit güçteydi. Aradaki farkı 2-3 nokta yarattı sadece. Bu noktalardan önemlisi pass rush farklılığı. İki takımın da rakibin koşusunu engellediği bir maçtı ve olay pas oyunlarının etkinliğinde bitti. İki takımın da pas oyunları potansiyeli yakındı, hatta Green Bay’in biraz daha iyiydi; pas oyunları QB’de bitmiyor sonuçta. Fark ise şurada. Vikings 8 sack yaptı, bir o kadar knockdown ve hurry (yani kısaca QB’nin ritmini ve sağlığını bozan hareketler). Favre ise neredeyse dokunulmadan bitirdi maçı. Tek bir kere bile sack olmadı. Bunun çoğunluğu line’da savaşı kazanmaksa birazı da QB’nin yeteneği. Ancak elbette çoğunluğu line.

Cemil: Line tabi! Off Jared Allen muhteşem oyuncu. 4-5 sack yaptı!

Ya Cemil geçen hafta da Antwan Odom diye yerinde zıplıyordun. Anlasana artık; Green Bay’in sol tackle’ı sakat ve yerine yedek yok. Sol guard onun yerine geçti ve Odom onu yerle bir etti. Bu hafta da aynı adam az çok Allen karşısında birşeyler yapıyordu ama o da sakatlanınca Jared Allen’a gün doğdu. Olay bundan ibaret. Ha, “süper defensive end değil” demiyorum ama maçtaki başarısının büyük sebebi bu. Tackle oynamayanlar da o mevkiye geçince hep “speed rusher” denilen hızlı end’lere karşı zorlanır zaten.

Cemil: Bu durumda 2-3 maç sonra Aaron Rodgers’ın bir yeri kırılır.

Cemil’cim, bak: Sakat olan Clifton iyileşiyor. Üstelik geçen sene sözleşmesi yenilenmeyen Mark Tauscher ameliyatın etkilerinden kurtulduğu için sözleşme yapacak. Üstelik de bunların olması için güzel bir zaman, çünkü Green Bay bu hafta bye.

2Cemil: Vikings’i kim durduracak? Peterson var, Favre var, defans var…

Bulunur Cemilim. İki sene önceki Patriots yenilmişse herkes yenilir. Ancak bu lafımı böyle bırakmayayım, biraz destekleyeyim: Şimdi öncelikle Vikings’in secondary’sinin iyi olmasının iki sebebi var. Antoine Winfield ve defans line’ının pass rush yeteneği. Sağlam line’li bir pas takımı Winfield’in öteki tarafına yüklenebilir. Peterson iyi, lafım yok. Yedeği Taylor da iyi aslında. Yalnız Peterson durdurulmaz diye birşey yok. Nitekim bu maçta Green Bay hep geriden gelmesine rağmen Minnesota’dan daha fazla koşu yardı aldı. Favre için birşey söylemiyorum, herhalde Türkiye’de en büyük Favre hayranı benim çünkü. Yalnız Favre’ın omzunun sene içindeki gidişatını görmek lazım. Bir de Favre maç zora gidince tek başına kurtarıcı olmayı seçer hep. Çoğunlukla da başarılı olduğu için şu anda Hall of Fame adayı. Ancak Brad Childress biraz daha temkinli bir koç. Şimdilik işler iyi gidiyor, ama zamanında Favre-Holmgren arasında geçenler Favre-Childress için de geçerli olacak mı? Son nokta: Vikings çok iyi gidiyor, inşallah devam eder. O kariyere bir yüzük az çünkü.

Cemil: Favre da yaşlandı ha, 40 oldu mu?

İki gün sonra (10 Ekim) 40 oluyor. Manning biraderleri, Brady’i, hatta Brees’i bırak. Bir QB’yi en iyi yapan sadece kolu değildir. Favre hayatı boyunca çok iyi bir koşucu ile aynı takımda olmadı, hatta hep arkasındakileri o yüceltti. Şimdi göreceğiz kalitesini. Tabi omzu ayrı bir konu.

Cemil: Aaron Rodgers Favre’ın yerini doldurabilecek mi?

Aaron yer doldurma değil kendi ismini yapma peşinde. Aklına Montana-Young ikilisi gelsin. Tabi Favre-Rodgers ikilisi bunlardan daha yetenekli. Onlar sistem ürünüydü. (Eyvah eyvah tartışma kapısı açtım)

Cemil: Ryan Grant neden eskisi gibi değil?

Ryan Grant iyiydi hoştu ama ilk geldiği sene koyunların arasındaki keçi gibi yükselmişti sadece. Hiç bir zaman pro bowl kalitesine gelemedi, daha da gelemez muhtemelen… Bir saniye… Arkadaşlarım Ryan Grant’in hatta olduğunu belirtiyorlar, söz hakkı doğdu. Buyurun Ryan Bey:

Ryan Grant: Arkadaşlar ben bu takıma ilk geldiğimde yeni koçla zone blocking’e geçiliyordu ve kimse ne yaptığını bilmiyordu. Line beni çok sefer 2 yard geride rakibe yem etti. Öyle durumda başarılı olmuştum ben, hemen hakkımı yemeyin. Aldığım her yardda terim, kanım var; lütfen!

Şimdi Sayın Grant, olayı dramatize etmeyelim. Yanınızda ligin belki o zaman en iyi pas oyunu vardı. Önünüz az çok açıktı. Adrian Peterson ilk senesinde dünyaları yıkarken kimdi QB’si? Receiver’ları? Sayın Grant? Even Ryan Grant telefonu kapattı.

Cemil: Neyse geçelim NFL’i. Şu milli takım olayı ne oldu? Bir kamp yaptınız bıraktınız olayı.

Cemil az kuru üzüm ye kafan çalışsın ne olur… Ligler başlamadı, oyuncular izlenemedi. Neye göre seçilecek ikinci kampın kadrosu?

Cemil kuruyemişçiye gitti ben de bundan faydalanarak yazıyı kapatayım. Siz de boş bir zamanınızda Clay Matthews’un Adrian Peterson’ın elindeki topu alıp yaptığı touchdown’ı seyredin. O zamana kadar:

Futbol sevginiz azalmasın ve kör tarafınızdaki tackle’ınız sakatlanmasın.