Bu hafta NCAA’da önemli bir haftayı geride bıraktık. Zira bowl karşılaşmalarını ve en önemlisi şampiyonluk maçını hangi takımların oynayacağını belirleyen Bowl Championship Series (BCS) standings’i bu hafta itibarıyla (18.10.2009) açıklandı. Önce isterseniz size kısaca NCAA Division I FBS’de uygulanan bu bowl sisteminden bahsedeyim. NCAA Division I FBS bünyesindeki takımlar sezon boyunca gerek kendi conference’larında gerekse diğer conference’lardaki takımlarla mücadele ediyorlar fakat sezon sonunda hangi takımların şampiyonluk maçına çıkacaklarına ise dört farklı oylama kuruluşu (polling agencies) karar veriyor.

1Sezon öncesinden itabaren yayınlanmaya başlayan AP Poll ve USA Today Coaches’ Poll haftalık olarak sezon boyunca oylama sıralamalarını yayınlıyorlar. Harris Interactive Collage Football Poll sezonun 4. haftasından sonra, BCS standings ise 7. haftanın ardından açıklanıyor. Harris Poll ve Coaches Poll, ortalamalara dayanan bilgisayar sıralamaları ile birlikte, her biri eşit ağırlıkla BCS standings’i belirliyorlar. Sezon sonunda ise hangi takımların Bowl maçlarını oynayacağı ve hangi takımların şampiyonluk maçına çıkacakları işte bu BCS standings sonuçlarına göre belirleniyor. Bu nedenle BCS standings Poll’ler içinde en büyük öneme sahip oluyor.

NCAA’da geride bıraktığımız 7. haftanın sonuçlarına bakacak olursak öne çıkan şu sonuçları görürüz:  Boise State Tulsa’yı 28-21, Cincinati South Florida’yı 34-17, Pittsburgh Rutgers’i 24-17, Iowa Wisconsin’i 20-10, Texas Tech Nebraska’yı 31-10, USC Notre Dame’ı 34-27 ve Miami-Florida UCF engelini 27-7 aşarak haftanın önemli deplasman galipleri oldular. Texas ise evinde Oklahoma’yı 16-13 yanmeyi başardı. Florida yakın bir galibiyetle de olsa Arkansas’ı 23-20 yendi.

Penn State’in evinde Minnesota’dan sayı yemeden 20-0 kazanması, West Virginia’nın kendi seyircisinin desteğiyle Marshall’ı 24-7 skoruyla geçmesi, TCU’nun Colorado State önünde 44-6 kazanarak farka gitmesi, teknik üniversitelerden Georgia Tech.’in evinde Virginia Tech.’i 28-23 yenmesi ve son olarak da Alabama’nın kendi evinde South Carolina’yı 20-6 mağlup etmesi haftanın diğer önemli sonuçlarıydı. Bu sonuçların ardından AP Poll’da sıralamanın ilk on takımı şöyle oluştu: 1. Alabama 2. Florida 3. Texas 4. USC 5. Cincinati 6. Boise State 7. Iowa 8. Miami-Florida 9. LSU 10. TCU.

Ancak değerlendirmede daha önemli olacak olan BCS standigs’de ilk 25 takıma baktığımızda ise karşımıza şu sıralama çıkıyor:  1. Florida 2. Alabama 2. Texas 4. Boise State 5. Cincinnati 6. Iowa 7. USC 8. TCU 9. LSU 10. MiamiFlorida 11. Oregon 12. Georgia Tech.  13. Penn State 14. Virginia Tech. 15. Oklahoma State 16. BYU 17. Houston 18. Utah 19. Ohio State 20. Pittsburgh 21. Wisconsin 22. Arizona 23. West Virginia 24. South Carolina 25. Kansas.

2Henüz sezon sonuna dair konuşmak için erken olsa da BCS standings’de dikkat çeken takımlar mevcut. Florida 6-0, Alabama 7-0, Texas 6-0, Boise State 6-0, Cincinati 6-0 ve Iowa 7-0’lık recordları ile sezon sonunda en kötü prestijli bir bowl maçı oynacaklarmış gibi duruyorlar. Şampiyonluk maçı içinse yine çok erken olmakla birlikte benim gönlümden bir Florida – Texas maçı geçtiğini söyleyebilirim.

Gelelim haftanın benim için en büyük hayal kırıklığı olan USC Notre Dame maçına. Bu gidişatıyla sezon sonu prestijli bir bowl maçına çıkması zorlaşan Notre Dame için belkide sezonun en önemli maçıydı. Çünkü Notre Dame USC rekabeti şu an NCAA’deki en önemli rekabetler arasında sayılıyor. Notre Dame, Indiana’da her iki takımında 4-1’lik recordları ile ve USC’nin iki takım arasındaki son 7 maçı kazanmış olarak çıktıkları mücadelede ilk çeyrek karşılıklı 1’er td ile sonuçlandı. İkinci çeyrekte iki field goal bulan USC skoru devrede 13-7’ye getirdi. Karşılaşmanın ikinci yarısı ise daha zevkli bir mücadeleye sahne oldu. 3. çeyrekte USC’nin bulduğu 2 td’a Notre Dame tek td ile karşılık verebildi. Son çeyrekte ise 3. çeyreğin tam tersi bir tablo ortaya çıkarak 2 Notre Dame td’una 1 USC td’ı yazıldı.

Notre Dame’ın kaçırdığı extra sayısı ve USC’nin 2. çeyrekte bulduğu 2 field goal aradaki farkı belirledi. Sonuç olarak birbirine çok yakın iki takımın zevkli mücadelesinde USC sahadan 34-27 skoru ile ayrılırken, bana göre Notre Dame’a yazık oldu. Notre Dame’da son birkaç sezondur görünen yetersiz futbolun nedeniyse, Brady Quinn’den sonra takımın o kalibrede bir qb’ye sahip olamaması oldu. İzleyenler bilirler Brady Quinn gerçekten de tüm gençlere örnek olacak niteliklere sahip, bir qb, dahası çok önemli bir liderdi. Ondan sonra takımda liderliği onun kadar dolduracak oyuncu çıkamaması belkide bunun nedeni olabilir. Tabi ki Notre Dame için henüz herşey bitmiş değil, tüm maçlarını kazanmaları halinde ki kalan fikstürlerine göre bu oldukça mümkün yine de bir bowl karşılaşmasını (prestijli olmasa da) zorlayabilirler.

Benden bu haftalık bu kadar. Herkese iyi haftalar ve bol futbollu günler dilerim.