Son günlerde forum sayfamızda Alper Gerdaneri’nin yaptığı açıklama ile TBSF nin EFAF’a gözlemci olarak üye olduğu ve bu sayede Türkiye’den takımların 2010 yılında yapılacak EFAF – Challenge Cup karşılaşmalarına katılabileceği açıklandı. Bu açıklamanın hemen ardından da M. Paul Vincent Miraval’ın EFAF delegesi olarak bu hafta sonu İstanbul’da incelemeler yapacağı açıklaması geldi.

Peki EFAF nedir, ne değildir diye bir soru akıllara gelebilir. www.efaf.org adresine girerseniz detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ben yinede üşenenler için oradan derlediğim bilgileri ve kendi yorumumla paylaşmak istedim.

The European Federation of American Football adı üstünde Avrupa Amerikan Futbol Birliğidir. Amacı Avrupa’da Football, Flag Football ve buna bağlı diğer organizasyonları tanıtmak ve ülkeler arası iletişimi kurup maçlar düzenlemektir. Yeni bir oluşum olan EFAF’ın ülke federasyonlarını bağlayıcı bir özelliği olmamakta ve bağlı federasyonlar kendi liglerinde serbest uygulamalar yapabilirler.

EFAF bünyesinde milli takımlar seviyesinde düzenlenen müsabakalar A, B ve C kategorisi olmak üzere 3 farklı grupta düzenlenmektedir. C kategorisi turnuvası en son 2007 yılında oynanmış ve kazanan Avusturya bu sene oynanacak B- Kategorisine katılma hakkı kazanmıştır. Bu turnuvanın galibi de A kategorisinde 2010 da oynanacak müsabakaya katılma hakkı kazanacaktır. Kategorilerdeki takımları…

Kategori A: (Turnuva tarihi 2010)
– Finland
– France
– Sweden
– Germany
– United Kingdom
– B kategorisi galibi 2009

Kategori B: (Turnuva tarihi 2009)
– Czech Republic
– Denmark
– Italy
– Spain
– Russia
– Austria (Kat. C galibi 2007)

Kategori C: (2007 de oynandı)
– Austria (Lider)
– Netherlands
– Norway (2. sıra)
– Serbia
– Switzerland (3. sıra)

Eğer Türk milli takımı önümüzdeki C kategorisi Turnuvasına katılıp kazanabilirse bu Medya’da yer alan bir başarı olacaktır. Bu sayede Hem milli takım için sponsor olanakları artar, hem de sporumuzun tanıtımı için fayda sağlanmış olur.

Kulüpler bazında ise EFAF kupası olarak adlandırılan yıllık turnuva organizasyonu ise futbolda UEFA kupasına benzer bir turnuva. EFAF kupası 2002 den beri oynanmakta. Bölgesel maçlarla başlayan turnuva her bölgenin galiplerinin oynadığı turnuva sonucu şampiyonu belirliyor.

Euro-Bowl ise EFAF bağlantılı bir diğer kulüpler arası turnuva EFAF web sayfasında bu turnuva ile ilgili bilgi olmasa da, verilen bağlantıyı takip edince Euro-bowl’un sayfasına ulaşıyorsunuz. Burada organizasyon kendini Avrupa’da kulüp Football unun en üst seviyesi olarak adlandırıyor. EFAF’a üye kulüpler arasından davet sonucu seçilen takımlar mücadele ediyor. 1986’dan beri düzenlenen turnuvanın bu seneki galibi 14.000+ kişinin önünde oynanan maçın galibi Berlin Adler takımı olmuş.

Kulüpler seviyesinde bu tür bir organizasyona katılacak takımlarımızın olabilme olasılığı bile tüylerimi diken diken yapıyor. Lise yıllarında 1000 kişilik bir salonda bile maça çıkarken hissettiğim duygularla kıyaslamak lazım. Türkiye’de Amerikan futbolu oynayan herkesin hayali olsa gerek. Ama bu tür organizasyonlara katılmak sadece sportif başarı ile olmaz.

Hepimizin ortak destek ve gayretleri ile Türkiye de Football’u bu seviyelere getirmek mümkün. Sahada ne kadar rakip olsak ta saha dışında organize ve birlik olmak. Hem Milli takımlar seviyesinde, hem de kulüpler seviyesinde uluslar arası müsabakalara katılmak ve buralarda mücadele etmek için gerekli.

EFAF gibi bu işi bizden daha uzun süredir sürdüren organizasyonların içinde yer almak. Ve buralardan elde edilecek bilgileri uygulamak önemli ve gereklidir. Ama ne olursa olsun sonucun olumlu olması için hepimizin aynı gemide birlikte yol aldığımızı unutmamak gereklidir.