Cincinnati Bengals (2-1) @ Cleveland Browns (0-3)

Bengals ilk üç hafta sonunda ligin en çok dikkat çeken takımlarından biri haline geldi. İkinci hafta deplasmanda Packers’ı yenerek sürpriz yapan Bengals geçen hafta da son şampiyon Steelers’ı uzun bir aradan sonra evinde ilk kez yenmeyi başardı. İlk hafta Broncos karşısında alınan malubiyet ise tamamen bir şansızlık sonucu meydana gelmişti. Bengals savunması Cowboys’dan aldığı iki oyuncuyu defans şemasına iyi oturtunca belirgin bir gelişme sağlanmış. Bengals ikinci hafta güçlü Packers hücumunu adeta sahadan sildi. Geçen hafta ise Steelers karşısında oyunun iki yönünde de etkili olup son drive’da maçı kazanmayı başardılar.

Browns ise geçen hafta Ravens karşısında üstüste üçüncü malubiyetini aldı. Bu malubiyet 2008 sezonunu da dahil edersek resmi olarak alınan 9. malubiyetti. Browns ikinci Lions vakası olma yolunda hızla ilerliyor. Geçen seon sonunda gönderilen koç R.Crennel’in yerine göreve başlayan E.Mangini sezonun başlamasına 1 hafta kala hala starter QB’sini belirleyememişti. Son anda tercihini B.Quinn’den yana kullanan Mangini, Baltimore maçının ikinci yarısında 2007 sezonun pro-bowler’ı D.Anderson’u sahaya sürdü. D.Anderson’da görev aldığı süre boyunca üç turnover yaparak B.Quinn’den fazlasının olmadığını gösterdi. Browns sıfıra karşı yenilmekten son çeyrekte alınan üç sayı ile kurtuldu.

Bu maçta kötünün karşısında, iyinin yanında olacağız. Şu anda ligin en kötü takımlarından biri Browns. Hücum anlamında 2007 sezonundan oldukça uzaklar. Savunma ise maç başına 31.7 sayı yeme ortalaması ile ligin en kötü takımı. Bengals tarafında ise her şey tıkırında; C.Benson nihayet sakatlıklardan tamamen kurtuldu. T.J. Houshmandzadeh  yerine transfer edilen L.Coles ise aldığı paranın hakkını vermeye başladı. Bengals dengeli hücumuyla ve yenilenmş savunmasıyla deplasmanda da olsa bu maçı kazanacak güçte.

Bengals bu maçı en az 6 sayı fark ile kazanır. (CIN -5,5)

Buffalo Bills (1-2) @ Miami Dolphins (0-3)

2Geçen hafta Bills’in göstermiş olduğu performansa bakıldığında zorlu bir division içi mücadelede hem de deplasmanda neden favori gösterildiğini anlamkata zorlanıyorum. Sanırım otoritelerin iki büyük nedeni var: 1) C.Pennington’ın sezonu kapatmış olması. 2) M.Lynch’in cezasının tamamlanmış olması. Bu iki maddeye karşı tezim olacak. Geçen hafta Saints karşısında alınan malubiyete baktığımızda Bills özellikle koşu savunmasında tamamen yerlebir oldu. Güçlü hava hücumu ile tanınan Saints, D.Brees ile anlaştığından beri ilk defa bir maçta pas hücumundan çok koşu hücumu yaptı. Dolphins’de C.Pennington’ın yokluğu Bills’i bu maçta favori göstermeye yetmez zira karşılarında ligin en iyi koşu hücumlarından birini bulacaklar. M.Lynch’in takıma katılması ise F.Jacksnon’ın oyun süresini kısaltacaktır. Geride kalan üç haftaya baktığımızda Bills’in en iyi oyuncusu kim dendiği zaman akla gelen tek cevap F.Jackson olabilir. F.Jackson hıza, M.Lynch güce dayanan oyun anlayıına sahip bu durum hücum açısından iyi gözüksede karşılarında ligin en iyi koşu savunmalarından birine karşı oynayacaklar.

Dolphins hafta arasında Chiefs’ten T.Thipgen’i kadrosuna kattı. Bu maçta Thipgen yüksek ihtimalle oynamayacaktır fakat iyi bir transfer olduğunu belirtmek istiyorum. Dolphins in son iki maçını canlı seyretme imkanı buldum. İkinci hafta evlerinde oyunu tamamen domine eden Dolphins kazanmaları gereken bir Colts maçını kaybetti. Daha doğrusu P.Manning maçı bir şekilde kazandı. Geçen hafta ise Chargers karşısında Pennington’ın yokluğuna rağmen maçı başabaş götürürken C.Henne’nin yaptığı interception ile maçı kaybettiler. Dolphins bu maçta da topu daha çok kontrol etmeyi başardı ve güçlü Chargers hücumunu sahadan mümkün olduğunca uzak tuttu. C.Henne son drive’da iyi performans göstererek TD ils sonuçlandırdıysada maçı kazanmaya yetmedi.

Dolphins ilk hafta Falcons’un yıldız koşucusu M.Turner’ı durdurmayı başardı. Geçen hafta ise D.Sproles’a falza oyun imkanı vermedi. Bu hafta karşılaşacakları M.Lynch ve F.Jackson gibi iki farklı tarzı olan koşucuya karşı da iyi performans gösterdiler. T.Edwards henüz T.Owens ile calibre olmuş değil. T.Owens geçen hafta kariyerinde uzun bir aradan sonra ilk defa top tutmadan maçı tamamladı. Dolphins savunması ve koşu hücumu bu maçı kazanacak güçte. Oyun kurucu mevkiinde yıldız bir oyuncuya ihtiyaç duymayacaklardır. Geçen sezon bu iki takım arasında yapılan iki maçı da Dolphins kazanmayı başardı.

Dolphins evinde ilk galibiyetini alacaktır. (MIA +1)

Dallas Cowboys (2-1) @ Denver Broncos (3-0)

1Son iki hafta Cowboys’un iki maçını da izleme imkanı buldum. İkinci hafta evlerinde Giants karşısında yenilirken özellikle pas savunmaları çok kötü gözüktü. Çaylak sayılabilecek Giants WR’ları ikinci alanda adeta cirit attılar. Geçen hafta ise savunma olarak işleri daha kolay oldu zira rakipte yıldız denebilecek tek oyuncu vardı: S..Smith. Sadece bir oyuncuya konsantre olması gerek Cowboys savunması ikinci yarı dizginleri aldı ve maçı kazandı. Tabi M.Barber ve F.Jones’un yokluğunda muhteem bir oyun çıkaran T.Choice’ın katkısını da unutmamak gerekir. Maçın ilk yarısında vasat denebilecek Panthers savunmasına karşı Cowboys hücumu çok etkisizdi ve koskoca yarıda skor imkanı bulamadı. Bu hafta karşılarında maç başına 5.3 sayı ortalamasıyla ligin en az sayı veren savunmasına karşı deplasmanda mücadele edecekler.

Broncos ise çoğu otoriteye göre bu sezon üç maçını da kazan en kötü takım. Ben ise pek öyle düşünmüyorum. Özellikle savunma anlamında ligin elit takımları arasında yer alıyorlar. Hücum anlamında ise K.Orton ile daha kontrolllü bir anlayış sergileyen Broncos maçı kazanmaya yetecek dengede maçları tamamlıyor. Özellikle sezon başında, iyi oyanamz gözükürken bile alınan galibiyetler o takımın iskeletinin iyi olduğunu gösterir. Tamam son iki hafta alınan galibiyetler bu ligin en kötü iki takımına karşı alınmış gibi gözüküyor. Fakat ilk hafta Steelers ve Packers’a kök söktüren Bengals karşısında deplasmanda alınan galibiyet ve rakibin sadece 7 sayıda tutulması gözlerden kaçmamalı. Koca bir yarı, zeyirci desteğini almasına rağmen Panthers’a skor üretemeyen Cowboys, Denver deplasmanında, hem de M.Barber ve F.Jones’un yokluğunda, nasıl skor üretecek merak ediyorum.

Otoriteler bu maç için Cowboys’u favori göstermişler. Cowboys bu ligin en sevilen (ben hariç) takımlarından biridir. Zaten medyada “Amerika’nın Takımı” olarak bahsedilir. Burada favori olması gereken takım keinlikle Denver ve ben evlerinde taraftar desteği ile kazanacaklarına inanıyorum.

Broncos galibiyet serisine Amerika’nın Takımı (!) karşısıda da devam edecektir. (DEN +3)

St. Louis Rams (0-3) @ San Francisco 49ers (2-1)

Geçen hafta Rams evinde Packers’a farklı mağlup olurken M.Bulger, L.Robinson ve J.Butler’ı sakat listesine eklemek durumunda kaldı. Rams’in şu ana kadar gösterdiği performans ile ilgili çok yazmaya gerek yok, hücum anlamında 8 sayı ortalaması ile ligin en kötü takımlar. Browns, Raiders ve Bucs bile Rams’den daha yüksek ortalama ile oynuyor. Ellerindeki en iyi oyuncu S.Jackson tek başına ayakta durmaya çalışsada yeterli olmuyor. Savunma ise maç başına 403 yarda vererek bu kategoride ligin en kötü dördüncü takımı. Bunun yanı sıra yeni transfer J.Butler’ı da kaybettiler. Rams sezonu onlar için geçmek bilmeyecektir, draft’ta iyi bir sıra almak ilk amaçları olmalı.

49ers ise geçen hafta ise mükemmel oynadığı bir maçta mucizevi bir şekilde yenildi. 40 yaşındaki B.Favre, son saniyede sack’ten kurtulup, o uzun pası tam noktasına göndererek neden hala emekli olmadığını herkese göstermiş oldu. 49ers maç boyunca iyi gözükmese de savunması ile oyunda kalmayı başardı. Bundan önceki iki hafta rakipleri (ARI ve SEA) karşısında tamamen oyunu domine eden 49ers hücumu F.Gore’un ilk oyunda sakatlanması ile bu gücünü yitirmiş oldu. Yine de son saniyeye maçı kaybettiler. Özellikle 49ers savunması A.Peterson’ı 100 yarda altında ve sayısız tutarak bu haftaki rakipleri S.Jackson’a göz dağı vermiş oldu.

49ers evinde bu maçı farklı kazanacaktır. Rams hücumun M.Bulger’ın da yokluğunda 49ers gibi güçlü bir savunma karşısında skor üretmesi bile benim açımdan sürpriz olur. F.Gore’un yokluğu önemli fakat onun yerini alacak G.Coffee yerden gerekli katkıyı sağlayacaktır. Özellikle S.Hill’in iyi bir maç çıkarmasını bekliyorum.

49ers zayıf ve yaralı rakibini evinde farklı yenecektir. (SF -9,5)

San Diego Chargers (2-1) at Pittsburgh Steelers (1-2)

1Chargers hücumu geçen hafta Dolphins karşısında çok etkisiz gözüktü. Rakipte C.Pennington’ın sakatlanması maçın Chargers’a dönmesini sağladı. Maçın gidişatı son derece ortadaydı. İkinic hafta ise evlerinde Ravens’a karşı oldukça kötü bir oyun sergilediler. Bu maçta da Chargers savunması tanınmaz haldeydi. Bu hafta hangi Chargers’ın sahada olacağını tahmin etmek oldukça zor. Her iki halde de işleri çok zor olacak.

Steelers üstüste iki deplasmanda son drive’larda yenilerek evine döndü. T.Polamalu’suz bambaşka bir görüntü çizen Steelers’ın tekrar çıkışa geçmesi için en önemli fırsat bu haftaki Chargers maçı. Son iki maçın üç sayıyla kaybedilmesi Steelers’ı bu maça daha çok motive edecektir. Son şampiyon genellikle sezonun ikinci yarısında açılmayı sever fakat bu sefer son derece ciddi bir rakipleri var (Ravens) ve bu maçta alınacak bir malubiyet yarıştan kopmalarına sebep olabilir. Geçen sene bu iki takım playoff’ta karşılaştığında Steelers rakibini adeta sahadan silmişti. O maçta L.Tomlinson yine görev almamıştı ve D.Sproles ve P.Rivers tek başına Steelers’a karşı koymaya çalışmıştı. Fakat Chargers savunması W.Parker’ı durduramamış maçtan 35-24 malup ayrılmıştı. BU hafta buna çk benzer bi maç izleyeceğimizi düşünüyorum. İki takımda geçen sezona kıyasla kötüye gitmişler gibi gözüksede evinde Steelers rakbine oranla bir adım önde olacaktır.

Son Şampiyon iki haftanın acısını Chargers’dan çıkaracaktır. (PIT -6,5)