Chicago Bears güçlü Philadelphia Eagles’a 24-20 yenilerek playoff şansını -matematiksel olmasa da- efektif olarak kaybetti. O halde bundan sonra daha çok tek tek maçlara ve oyuncuların gelişimine yoğunlaşabiliriz.

QB Jay Cutler’ın çok kötü bir oyun çıkardığı maçta, onun adına en olumlu hareket ise rakip QB’den geldi. Maç sonrası Donovan McNabb Cutler’ı kenara çekip kulağına uzun uzun konuştu. Sonrasında soru soran gazetecilere Cutler “Elbette ne konuştuğumuzu açık edecek değilim, ama bilin ki McNabb çok klas biri” diye cevap verdi. Sahalarımızda görmek istediğimiz türden bir hareket idi McNabb’ın yaptığı; kendisini saygıyla selamlıyoruz.

McNabbMaçı ESPN sitesindeki play-by-play sayfasını analiz ederek önce önemli oyunlara göre filtreledim, sonra da oyunları kategorilere ayırarak kaçar kere yapıldığı ve kimlerin rol aldığını belirledim. Yazının bundan sonraki kısmında kuru box score sayılarına takılmadan bazı analizler yapabiliriz. Ham sayılar için aşağıdaki forum sayfasına bakılabilir:

https://www.nfltr.com/forum/index.php?topic=3114.0

Öncelikle, geçen hafta da belirttiğimiz gibi, Bears defansı geri döndü. Bu iyi haber, zaten Eagles gibi bir takımdan sadece 4 sayı fark yemek başka türlü mümkün olamazdı. İlk yıldız rakibi 3 fumble’a zorlayan Charles Tillman idi; bu fumble’lardan ikisinde top Bears’a geçti. Ayrıca 8 kere Eagles üçüncü hakkı ilk hak vermeyecek şekilde durduruldu. Bu 8 engellemenin dördü Lance Briggs’den geldi.

Buna karşılık Eagles’ın sadece 3 kere 3. hakkı tackle ile durduruldu. Fakat Cutler 3. hakta oynanan pas oyunlarında tam 8 defa pası yerine ulaştırmayı başaramadı. Bunlardan 3 tanesi en sevdiği receiver olan arkadaşı Greg Olsen’e atılmıştı. Diğer tarafta Philadelphia ve McNabb sadece 1 kere 3. hakta pas tamamlayamadı.

Bears defansını överken, 3 tane sack yaptıklarını da belirtmek lazım. Özel takımlarda ise Bears 2, Eagles da 3 kere etkili return yaptı; Eagles 2 kere başarılı return savunması yaparken Bears bu konuda başarısız oldu. Return savunmasının etkili adamı Garrett Wolfe’un sakat olması bunda etken olmuş olabilir.

RB Matt Forte bu maçta fazla etkili değildi ve ancak bir kere etkili 1. hak koşusu yapabildi. Ama Bears’ın tek touchdown’ından sonra 2 sayılık conversion’da pas oyunu ile sayıyı alan isim de Forte oldu. Jay Cutler çok eleştirilmesine karşın TD öncesi 4. hak denemesinde almaları gereken 1 yardalık mesafeyi bizzat kendisi almayı başardı. Ayrıca Chicago Bears 4 kere başarılı uzun pas oyunu yaptı, bunların iki tanesi E.Bennett’e ait idi, bunu da notlarımız arasına ekleyelim.

Yedek RB Garrett Wolfe’un sakatlanmasıyla antrenman kadrosundan esas kadroya alınan Kahlil Bell ise 72 yardalık koşu yaparak birden ön plana çıktı. Gerçi diğer koşularında çok fazla bir başarı sağlayamadı ama kötü geçen haftada Ayılar’ın tesellisi oldu. İşin en güzeli, haftaya Vikings maçı var ve Bell kendisini sezon öncesi kampında beğenmeyen Vikinglerden intikam almak istiyor.