Regular sezonun tamamlanmasının ardından, kolej futboluyla ilgilenenler için yılın en güzel dönemi gelmiş bulunuyor. 19 Aralık’tan başlayarak Şampiyonluk karşılaşmasının oynanacağı 7 Ocak tarihine kadar, 21 Aralık, 25 Aralık ve 3 Ocak günleri dışında her gün en az bir bowl karşılaşması futbolseverleri bekliyor olacak. Bowl Championship Series (BCS)’e dahil olan ve olmayan toplam 34 bowl müsabakası önümüzdeki 3 hafta içerisinde oynanacak. Kolej futboluyla ilgilenen herkesin kolej futbolu ruhunu en derinden yaşayacağı yoğun bir 3 hafta olacak. Bu sürede izlenecek takımların her biri de kendini kanıtlamış takımlar olacak ancak iyilerin en iyileri BCS Bowl karşılaşmalarını oynayacaklar. Bütün Bowl müsabakalarında yani 34 karşılaşmada da yer alan takımlar sezonlarını en iyi şekilde bitirebilmek için çıktıkları o karşılaşmadan evlerine bir ünvan götürmeyi hedefleyecekler.

NCAAFBu karşılaşmalardan New Mexico Bowl, St.Petersburg Bowl ve New Orleans Bowl çoktan oynandı bile. Albuquerque, New Mexico’da Wyoming karşılaştığı Fresno State’i iki kez uzatmaya giden mücadelede 35-28 yenerek New Mexico Bowl galibi olmayı başardı. St. Petesburg, Florida’da ise sezonun ikinci bowl mücadelesi olan St. Petersburg Bowl’da Rutgers ve Central Florida takımları karşı karşıya geldi. St. Petersburg Bowl’un galibi ise rakibini 45-24 yenen Rutgers oldu. Rutgers takımınında takımını 3 TD ile sırtlayan maçın MVP’si Mohamed Sanu karşılaşmanın en ilgi çeken oyuncusuydu. Çünkü Freshman yılında olan Sanu bu 3 TD’ın birini pas diğer ikisini koşu olarak yapan genç bir WR.

Oynanan diğer bowl maçında ise Louisiana Superdome  stadında Southern Mississippi ile Middle Tennessee New Orleans Bowl galibi olabilmek için mücadele ettiler. Middle Tennessee’nin Southern Mississippi’yi 42-32 yenerek kazanadığı karşılaşmada ise Middle Tennessee junior QB’si Dwight Dasher, takımını ateşleyen performansı ve kazanma hırsıyla maçin MVP’si seçildi. Dasher’in iki kez sakatalanarak oyun alanını terk etmek zorunda kalmasına karşın her seferinde de geri dönerek gösterdiği azim ve New Orleans Bowl rekoru kırarak ve aynı zamanda NCAA Bowl tarihinde bir QB’nin koştuğu en uzun mesafeyi koşarak karşılaşmayı 201 yardlık koşu performansı ve 2 koşu TD ile ayrıca 162 yard pas ve 2 de pas TD atarak tamamlaması gerçekten de tam anlamıyla bir showdu (Kaynak: http://www.neworleansbowl.org/news/bowl/index.html?article_id=1438).

Bunun dışında önümüzdeki günlerde oynanacak Bowl müsabakaları ise şu şekilde olacak:
22 Aralık 2009 – MAACO Bowl Las Vegas: BYU vs. Oregon State
23 Aralık 2009 – San Diego County Credit Union Poinsettia Bowl: Utah vs. California
24 Aralık 2009 – Sheraton Hawaii Bowl: SMU vs. Nevada
26 Aralık 2009 – Little Ceasar’s Pizza Bowl: Marshall vs. Ohio
26 Aralık 2009 – Meineke Car Care Bowl: North Carolina vs. Pittsburgh
26 Aralık 2009 – Emerald Bowl: Boston Collage vs. USC
27 Aralık 2009 – Gaylord Hotels Music City Bowl: Clemson vs. Kentucky
28 Aralık 2009 – AdvoCare V100 Independence Bowl: Texas A&M vs. Georgia
29 Aralık 2009 – EagleBank Bowl: Temple vs. UCLA
29 Aralık 2009 – Champs Sports Bowl: Miami-Florida vs. Wisconsin
30 Aralık 2009 – Ready’s Humanitarian Bowl: Bowling Green vs. Idaho
30 Aralık 2009 – Pacific Life Holiday Bowl: Nebraska vs. Arizona
31 Aralık 2009 – Bell Helicopter Armed Forces Bowl: Houston vs. Air Force
31 Aralık 2009 – Brut Sun Bowl: Oklahoma vs. Stanford
31 Aralık 2009 – Texas Bowl: Navy vs. Missouiri
31 Aralık 2009 – Insight Bowl: Minnesota vs. Iowa State
31 Aralık 2009 – Chick- fil- A Bowl: Virginia Tech. vs. Tennessee
1 Ocak 2010 – (!BCS) Allstate Sugar Bowl: Cincinnati vs. Florida
1 Ocak 2010 – (!BCS) Rose Bowl presented by CITI: Ohio State vs. Oregon
1 Ocak 2010 – Outback Bowl: Northwestern vs. Auburn
1 Ocak 2010 – Capital One Bowl: Penn State vs. LSU
1 Ocak 2010 – Konica Minolta Gator Bowl: Florida State vs. West Virginia
2 Ocak 2010 – International Bowl: South Florida vs. Northern Illinois
2 Ocak 2010 – AT&T Cotton Bowl: Oklahoma State vs. Ole Miss
2 Ocak 2010 – PapaJohns.com Bowl: Uconn vs. South Carolina
2 Ocak 2010 – AutoZone Liberty Bowl: East Carolina vs. Arkansas
2 Ocak 2010 – Valero Alamo Bowl: Michigan State vs. Texas Tech.
4 Ocak 2010 – (!BCS) Tostitos Fiesta Bowl: Boise State vs. TCU
5 Ocak 2010 – (!BCS) FedEx Orange Bowl: Iowa vs. Georgia Tech.
6 Ocak 2010 – GMAC Bowl: Troy vs. Central Michigan
7 Ocak 2010 – (!BCS) CITI BCS Ulusal Şampiyonluk Karşılaşması: Texas vs. Alabama

Bunun dışında NCAA sistemi içerisinde mevcut olan oyuncu ödüllerine de değinecek olursak, en ön plana kuşkusuz bu alandaki en önemli ödül olan Heisman ödülü çıkar. Adını Brown Üniversitesi takımı eski oyuncusu ve koçu John Heisman’dan alan bu ödül her sene kolej futbolundaki en başarılı oyuncuya verilir. En başarılı oyuncuya verilen tek ödül Heisman olmasa da (Walter Camp ve Maxwell ödülleri de kendi kurullarınca en başarılı futbolcuya verilir) en prestijlisi olarak kabul edilir ve en fazla ilgiyi de yine Heisman ödülü çeker. Bu seneki Heisman ödülünü kazanan oyuncu ise Alabama running back’ı Mark Ingram olmuştur. Az önce de belirttiğim diğer iki önemli ödülün yani Walter Camp ve Maxwell ödüllerinin bu yılki sahibi ise aynı olmuştur: Texas QB’si Colt McCoy. Ayrıca bunlar dışında bölgelere göre de en iyi oyuncuları seçen diğer çeşitli ödüller de verilmektedir. Ancak oyuncuların kariyerinde  büyük birer katkı olsalar da medyanın yoğun ilgisi Heisman, Maxwell ve Walter Camp ödüllerine yoğunlaşmaktadır.