Geçen hafta Ayılar Minnesota Vikingleri’ne kötü şekilde yenilerek NFL’in ikinci lig takımı olduğu ispatlamıştı. Bu kötü yenilginin ardından savunmanın yıldızı sakat LB Brian Urlacher’ın Sports Illustrated’a “takım eskiden hem koşarak hem de iyi defansla rakiplerini yıpratarak galibiyetler yaratırdı” demesi ve ardından üstü kapalı da olsa QB Jay Cutler ile RB Matt Forte’yi eleştirmesi haftaya damgasını vurmuştu.

Urlacher’ın demeçlerine GM Angelo dahil herkes karşı çıktı. Hatta bizzat Urlacher Forte’den özür diledi. Tüm bunlara rağmen Ayılar St Louis Rams’i yenerken tam da da Urlacher’ın dediği gibi oynadı. Bir kere Bears tüm ofansif oyunların %65’inde, yani tam 38 kez koşu oyunu denedi. Forte 24 koşuda 91 yd kazandı. Cutler da az sayıdaki pas oyununa rağmen (yada sayesinde) hiç interception yapmadan 8/17 isabet ve 143 yarda ile tamamladı, QB reytingi de 90’ın üstüne çıktı.

Vikings maçında LB Lance Briggs’in sakatlanması Bears için çok önemli bir kayıptı. Ama yerine oynayan Jamar Williams tam 20 tackle yaparak hiç de sırıtmadı. İlk resmi rakam 18 idi, ancak koçlar (Rams değil defans koçları) maçın filmini tekrar izleyince 20 tane olduğuna karar vermişler.

Tabii bütün bunları söylerken St.Louis Rams’in ligin zayıf takımlarından biri olduğunu da hesaba katmak lazım. Maça başlamadan önce 11 maçta 1 galibiyetleri vardı. Maç başına 146.2 koşu yardı ile ligde 28. sıradaydılar. Ayrıca hücumda da maç başına 11.6 sayı ile sonuncu, 303.8 yarda ile de 26ncı idiler. Bu nedenle Ayılar’ın koşu oyunu ve defans başarısını çok abartmamak lazım. Ama Rams’in maç başına koşuda 120.1 yd ile 12., ve 4.5 yd/oyun ile de 8. olduğu hesaba katılırsa LB Jamar Williams’ın iyi bir iş başardığı söylenebilir. Öyle ki, Urlacher ve Briggs dönünce Williams’ın nereye yerleştirileceği bilinemediğinden gelecek sezonun transfer hesaplarında kullanılabileceği konuşuluyor artık.

Williams’ın oyununu play-by-play’lere bakarak mercek altına aldığımızda Rams’ın etkili RB’sı Stephen Jackson’ı tam 10 kere 1 yard civarında durdurduğunu görüyoruz. Williams Jackson’ı dört defa da  6 yd civarı koşu yapabildiğinde engellenmiş.

Bears gelecek hafta sahasında playoff umutları olan ezeli rakibi Green Bay Packers’ı ağırlayacak. Packers’a çelme takma ihtimali zevkli gibi gözükse de, ben pek ihtimal vermiyorum. İstatistiklerin hepsinde Green Bay üstün gözüküyor, ancak eski tarz oyun ufak bir ihtimal Green Bay karşısında geçen sezonlardaki başarıyı yakalama ihtimalini verebilir.