ok güzel geçen bir NFL sezonunun ardından playoff’lara ulaştık. NFC’de son birkaç haftaya kadar gayet netleşen playoff tablosu, AFC’de son maça kadar belirsizdi. Sene sonunda, her conference’da (AFC-NFC) kendi 4 takımlık division’ını kazanan 4’er takım, ve 2 de en iyi kazanma oranlı wild-card takımı sezonunu devam ettirdi. Playoff’ların bu ilk haftasında 2 wild card takımı, division galiplerinden en kötü oranlı ikisiyle maç yapıyor. Bu round’un adı da wild-card round oluyor. Ardından Divisional ve Conference Championship round’ları geliyor. Hadi bunları da bilmiyorsunuz, bunlardan sonra geleni bilirsiniz artık: Super Bowl!

Playoff’lara büyükçe bir iddia ile giriyorum: Bütün maçları izleyip playoff’ları sonuna kadar takip edeceğim. Daha maçlar oynanmadığı için bu yazı kısa bir önizleme olacak. Maçların oynanma sırasına göre başlayalım:

New York Jets @ Cincinnati Bengals
9 Ocak 2010 Cumartesi, 16:30 ET (Türkiye saati için 7 saat ekliyorsunuz)

Bu sezon ilginç bir durum var. Wild Card round’daki 4 maçın üçü, geçen hafta oynanan 3 maçın tekrarı olacak. Bunlardan ilki Jets-Bengals maçı. Sezonun son haftasında New York’ta, Giants Stadium’da oynanacak son NFL maçı Jets’in Bengals’i 37-0 ezmesine sahne oldu. Bengals zaten playoff’u garantilediğinden maça hiç asılmadı. Jets zaten bir önceki hafta da Indianapolis Colts’u aynı şekilde yenmişti.

Biraz da fikstür şansı gerekliyiş demek ki bu işlerde. Her ne kadar Bengals maça asılmasa da, playoff’lara bu moralle girmek iyi bir şey olmasa gerek. Bengals koçları mantıklı düşünse de, oyuncular için psikolojik bir etkisi olmalı. Bunu bu haftasonu göreceğiz zaten. Çoğu kimse bu maçın sonucu için sadece “Colts’a kim yem olmak ister?” sorusunun cevabı olarak bakıyor. Ben ise “Playoff’lar ayrı iştir, sezon boyu başarısı ayrı…” diye yaklaşıyorum.

3Philadelphia Eagles @ Dallas Cowboys
9 Ocak 2010 Cumartesi, 20:00 ET

Bir tekrar maçı da bu. Tek fark, geçen hafta Dallas’ın Philadelphia’yı 24-0 yendiği maçın iki takım için de önemli olduğu. Sonuçta maçı Eagles alsaydı Philadelphia division galibi olacak, Dallas deplasmanına gitmek zorunda kalmayacaktı.

Bütün gözlemlerim, Dallas’ın bu maçı da rahat alması gerektiğini düşündürüyor, ancak bir de son yıllarda Cowboys’un (ve özellikle Romo’nun) playoff’lardaki sürünmeleri aklıma geliyor ve bu maçta güzel bir mücadele bekliyorum.


4Baltimore Ravens @ New England Patriots
10 Ocak 2010 Pazar, 13:00 ET

New England biraz tökezlese de sezonu beklendiği gibi henğz sona ermedi. Ravens ise biraz zorlanarak, biraz da şans yardımıyla bu maça kadar gelebildi. Bu maçta karşımıza “Gerçekten güçlü olan, ama sezon içi birkaç kayaya çarpıp yavaşlayan, ve futbolun her bölümünde etkili oynayan bir takım”, ve “Belirli noktalarda çok iyi olan, diğer eksikliklerini bir şekilde kapatan, ve işlerin öyle veya böyle iyi gittiği bir kader takımı” olacak.

Wes Welker’ı son maçta kaybeden Patriots’ın receiver eksikliği var denemez. Bütün takımlar açısından sakatlık olayına bakınca, zaten Ocak ayına gelince her takımda sakatlıklar birikmiştir. “Vah şu adamım sakat, vah bu adamım eksik” diye ağlayanlara iyi gözle bakılmaz. Takımın gücü, sadece ilk 11’lere bakılıp ölçülmez. Yeterli bench derinliğin yoksa ne işin var playoff’larda… Bu maç New England’ın, kendimizi kandırmayalım…

1Green Bay Packers @ Arizona Cardinals
10 Ocak 2010 Pazar, 16:40 ET

Son oynanacak maç, yine bir 17. hafta tekrarı. O maçta 33-7 Green Bay galip gelmişti, ancak Arizona hiç zorlamamıştı. Hatta sahada 3 değişik Cardinals oyun kurucusu seyrettik. Green Bay de playoff’ları garantilemişti, ama sıralama için önemi vardı maçın, ve koç McCarthy sezon sonunda ayağı gazdan çekmenin momentumu etkileyeceğini savunuyordu. Gerçi maçta Aaron Rodgers gibi biri sakatlansaydı o zaman çok eleştiri alırdı. Ben bir şey demezdim muhtemelen. Her zaman verilen kararı, verildiği anda eleştirmeye inanırım, sonuç ortaya çıktığı zaman değil. İşin felsefesini bir yana bırakalım, Green Bay Kurt Warner’ın pas oyunlarını durdurabilir, ve Aaron Rodgers’ı koruyabilirse maçı alır diyorum.

Yazının sonunda, kendi yarı-İngilizce tarzımla da dalga geçerek “The Kehanet” adını verdiğim; Kasım başında yazığım bir yazıda yaptığım Green Bay Packers playoff tahminimi copy-paste yapıyorum: “Green Bay Packers 2009’da regular season’ın son 5 maçından üçünü alır ve playoff’lara wild card’dan çıkar. Wild card round’unu geçer, ama divison round’unda New Orleans’ta Drew Brees’in koluna yenik düşer.” Green Bay 5 maç’tan 3 değil 4’ünü aldı. Yani The Kehanet tökezledi, ama yoluna devam ediyor. Green Bay Arizona’yı geçer, Dallas da Philadelphia’yı yenerse Division Round’da Green Bay @ New Orleans maçına geleceğiz.

Futbol sevginiz azalmasın, ve The Kahin’in sözünü dinleyin.