Dört sene önce siteyi yayına soktuğumuzda bir gün, bir final maçının canlı yayını birden çok kamerayla bu şekilde yapabilecek konuma geleceğimizi hiç düşünmemiştim. Zaten canlı yayının fikir babalarından Efe’de bana bu fikrini söylediğinde altından kalkabileceğimize pek inanmamıştım, ta ki forumda resimlerini paylaştığımız örümcek standı görene kadar. Canlı yayının tohumlarını bu sezonun sonlarına doğru Bora Tamer Yılmaz’ın katkılarıyla yaptığımız canlı anlatımlarla atmıştık ancak final maçını canlı yayınlamak apayrı bir deneyim oldu. Daha önce denemediğimiz bir işti dolayısıyla görüntü de ses de bazı aksaklıklar oldu ancak beş saate yakın bir süre boyunca final maçının atmosferini iyisiyle kötüsüyle sizlere aktarmaya çalıştık.

Her ne kadar final maçının yeri ve tarihinin belirlenmesi maçtan bir hafta önceye sarksa ve planlarımızı etkilese de, stadı ilk gördüğümüzde uğradığımız hayal kırıklığını da atarak maçtan yaklaşık dört buçuk saat önce Kartal Bulvar Stadı’ndaydık. Kartal Bulvarspor başkanı Adnan Balcı’nın da desteğiyle stadyumdaki ses sisteminden yayın yapmayı başardık. Bu sayede her ne kadar kesintiler olsa da tribünlere gelen bin kadar seyirciye müzik yayının yanı sıra oyunun belli bölümlerinde maç anlatımı sunduk, skorları bildirdik. Devre arasında minik bir kick yarışması yaptık, ancak öncesinde de belirttiğim gibi kısa bir sürede hazırlandığımız için kazanana sadece NFLTR tshirt’ü verebildik. Tshirt’lerimiz beklemediğimiz şekilde talep gördü ancak sınırlı sayıda olduğu için herkese veremedik umarım bir sonraki organizasyonlara herkese yetecek kadar tshirt yaptırma imkânımız olur.

Yayına gelince maçın anlatımını Bora Tamer Yılmaz ve Burak Korkmaz üstlendi, bu ikili maç anlatımında olsun, röportajlarda olsun gerçekten büyük emek harcadılar. Burak Korkmaz ilk önce kulüp binasına kurduğumuz stüdyodan daha sonradan tribünden başarılı maç anlatımını ve yorumlara Türkçe ve İngilizce olarak süslerken büyük özveri gösterdi, saat 18.00’dan gecenin sonuna kadar ya sesiyle ya da bizzat kamera karşısında olarak yayındaydı. Bora Tamer Yılmaz ise maç anlatımının yanı sıra box score güncellemesi ile ilgilendi, site ziyaretçilerinin maç skorunu anında öğrenmesini sağladı. Boğaçhan Karasu ise final için Ankara’dan gelerek bize getirdiği üç kamera bir adet fotoğraf makinesi ile yeri geldi kayıt yaptı yeri geldi fotoğraf çekmek üzere sahaya indi, maç öncesi sahanın düzenlemesiyle bile ilgilendi. Mert Nergis ise maç yayını için tripodları ayarladı ve teknik desteğini bizden esirgemedi. Maçın büyük bölümünde saha içinde fotoğraf çekimleri ile uğraşan Burak Sayım saha dışında olduğu anlarda ise tribünde kameraların arkasındaydı. Yayının teknik işlerinde ise Efe Cem Elçi tüm maç boyunca bütün enerjisi ile çalıştı, ışıklar, ses, görüntü hepsinde Efe Cem Elçi’nin büyük emeği vardı adeta yorulmak bilmedi. Bense tribündeki ekip ile stüdyodaki ekip arasında koordinasyonu sağlamak için git gel yaparken o merdivenleri inip çıkmanın yanında ve bir de fotoğraf çekimi, devre arası organizasyonu derken bitkin düştüm zaten maçın son bölümlerini de yorgunluktan tribünde oturarak takip ettim, işleri telefonla halletmeye çalıştım.

Ekibimizin bayan elemanlarından Ahu Eryılmaz ise her alanda gecenin sonuna kadar destekleğini bizden esirgemedi, yayının teknik işlerinde adeta bir profesyonel edasıyla sorunları halletti ve gün boyunca ziyaretçilerimizin yayını en iyi şekilde izlemesi için çalıştı. Yazarlarımızdan bazıları tribündeyken bazıları teknik ekipte bazıları da oyuncu olarak sahadaydı. İstanbul Cavaliers’dan Bahadır Ilgaç ve Gazi Warriors’dan Barış Uluçay’a da takımlarının kadroları hakkında bizlere verdikleri detaylı bilgiler içinde ayrıca teşekkür etmek istiyorum. İki takımın oyuncularının, teknik ekibilerinin de isteklerimizi kırmayarak maç öncesinde, devre arasında ve maç sonunda stüdyoda bizi yalnız bırakmadılar buradan onlara da gösterdikleri anlayıştan dolayı çok teşekkür ediyorum.

Maç sonrası üzerimde tüm koşuşturmaların yorgunluğu hakimdi, durmak bilmeden çalışan tüm arkadaşlarımın da benden belki çok daha yoruldular ama aldığımız olumlu tepkilere bakınca tüm yorgunluğa değmiş diyorum. Amatör ruhla profesyonel bir iş yapmaya çalıştık aslında, elimizden geldiğince. Kısıtlı imkanlarla en iyisini yapmaya çalıştık, bir hatamız olduysa affola. Umarım yeni sezonlarda daha iyi final organizasyonlarıyla karşılaşırız ve bu organizasyonları daha kaliteli bir biçimde sizlere aktarabiliriz.

Maç günü bize yardım eden büfecisinden, polisine, gözlemcisine ve buradan ismini sayamadığım herkese, bizi izleyen tüm ziyaretçilerimize çok teşekkür ederim.

Kaan ÖZAYDIN


Uzun bir gecenin ardından sabah sabah erkenden işe gelmenin dayanılmaz keyfiyle (!) yazıyorum bu satırları. Dün akşam Türk Amerikan futbolu açısından önemli bir gece yaşandı. Bir sezonun daha finali olması ve şampiyonun belli olması açısından zaten önemliydi ama NFLTR olarak uzun zamandır düşündüğümüz ve son maçların bazılarında yaptığımız canlı anlatımlarla yolunu hazırladığımız bir şeyi elimizdeki imkanlar dahilinde yapmış olmamız biraz daha da önem kattığını düşünüyorum bu güne.

Dün akşam hem kendi imkânlarımızı zorlayarak hem de bazen uzmanlığımızın dışına çıkarak final maçını canlı yayınlamaya çalıştık. Kamera sorunları oldu, bağlantı sorunları oldu, mikrofonlar kapandı, vs. ufak tefek bir sürü şey oldu ama açıkcası hem ilk deneyim hem de 4 günde hazırlanmış bir organizasyon için gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. İzlemekte zorluk çekenler veya donuk görüntünü yanında sadece sesleri duyan izleyiciler olmuştur ama sırf yazışmalarla bile maçı takip etmek mümkündü dün. Sonuçta her şeye rağmen çok olumlu tepkiler aldık ve bu final organizasyonuna bir katkımız olduğunu düşünüyorum. Çok değerli deneyimler edindik bu organizasyondan, umarım bu önümüzdeki sezonda daha büyük daha profesyonel çalışmalar yapabilmek için atılmış ilk adım olur.

Biraz da akşamın komikliklerinden bahsedelim…
Yayın ekibine yardımcı olan dışarıdan bir arkadaşın maç öncesi ‘stüdyo’muza uğrayan Hilmi’ye siz hangi takımı destekliyorsunuz demesi…
Kullandığımız Stickam hizmetini 4 günde tam çözememiş olmamızdan dolayı maç görüntülerini verirken yorumların duyulmaması…
Sunucu arkadaşlar yayın arasında yaka mikrofonlarını sessize almaları dolayısıyla maç sonrası Gazi röportajlarının bir bölümünün sessiz yayınlanması…
Maç sonrası röportaj için sahaya girmek istediğimde kapıdaki polislerin NFLTR polosu vermeden beni sahaya sokmak istememeleri…
Maçın sonlarına doğru öğlen yemeği bile yememiş yayın ekibine Dominos’dan söylediğimiz pizzaları getiren motorcunun ‘Takım için mi abi?’ diye sorması…

Size dünün sitenin ziyareti bakımından öneminden biraz bahsedeyim. Dün Türkiye’de en üst ligin finalini takip etmek amacıyla Amerika’dan Avrupa’dan bağlananlar da oldu. Toplamda 491 kişi bağlanırken, kesin azami rakamın ne olduğunu bilmemekle bir ara yayındayken 149 kişinin bir anda bağlı olduğunu gördük. Sitemiz ise bir günde 340 bin hit gördü! Size bunun ne demek olduğunu göstermek amacıyla bazı bilgileri vereyim. Mayıs ayında en yüksek ikinci gün 96 bin hit almış. Dünü ve bugünü saymazsak Mayıs için günlük ortalama 56849 hit.

Dün içerisinde Sitemize 2267 tekil ziyaret olmuş, yani 2267 ayrı bilgisayar siteye bağlanmış. En yüksek ikinci gün 3 Mayıs’ta 1363 tekil hit. Nisan’da bir gün 1655, Mart’ta bir gün ise 1887’yi görmüşüz. Günlük ortalamalar: Mayıs (967), Nisan (1018) ve Mart (1258).

Kullandıklarımız:

4 adet kamera (3 HD DV kamera, 1 handycam) ve tripodları
4 adet dizüstü bilgisayar
3 adet sayısal SLR fotoğraf makinesi
1 örümcek stand
2 banko masa
1 mikser 12 kanal
2 yaka mikrofonu ve alıcıları
3 stüdyo ışığı (üçgenleme)

Şampiyon İstanbul Cavaliers’ı ve ikinci Gazi Warriors’ı başarılarından dolayı ayrıca kutluyoruz.

Efe Cem Elçi