İlk hafta maçında Eagles’ı zorla da olsa yenen Green Bay, bu hafta kendi evinde ligin güçsüz takımlarından Buffalo Bills’i ağırladı. Maçı 34-7 gibi rahat bir skorla kazandı Green Bay. Üstelik kolay görünüp zor geçen maçlardan da değildi; bildiğimiz ezip geçti rakibini. Bu kadarını maçı seyreden herkes görebilir. Gelelim Packers için taraftarı coşturan konulara, ve galibiyetin arkasında sinsice saklanan sorunlara. Soru cevap gidelim ilk yazıda olduğu gibi; ben de mühendis kafasıyla paragrafları birbirine bağlama derdinden kurtulayım.

Soru: Nasıl oldu da bu kadar kolay kazandı Green Bay bu hafta?
Cevap: Öncelikle rakip hem hücum hem defansta çok zayıf. Trent Edwards vasat bir QB olduğundan 3 tane sağlam koşucu (Marshawn Lynch, Fred Jackson ve C.J. Spiller) koşuya kilitlenmiş defanslara yem oluyor. Buffalo tamamını geride götürdüğü bir maçta sadece 18 pas denemesinde bulunduysa bunu takımın koçlarının da anlaması gerekir. Pas-koşu dengesi koşu tarafında olsa bile maçın sadece yarısında top Buffalo’da bulundu. Bills defansı devamlı sahada olunca Green bay hücumu ritmi rahat yakaladı ve maçı böyle kolay kazandı.

Soru: Green Bay’in defansı nasıldı?
Cevap:  Tadından yenmedi. Böyle ağırlıklı koşan bir rakibe karşı geçen senenin en iyi koşu savunması fena değildi; ama 124 yard da az değil. Maçın sonlarına doğru rakip kazanmaktan vazgeçince Packers da biraz geriden oynayıp garantiye aldı. Savunmanın kralı yine 7 tackle ile Nick Barnett olsa da prensi 3 sack ile Clay Matthews idi. Matthews yine 3 sack yaparak NFL’de bu kategoride zirveye yerleşti. Yine de bu sene koşu savunması geçen senekini aratıyor.

Soru: Aaron Rodgers ligin en iyi QB’si mi?
Cevap:  Şu ana kadar böyle gözükse de, karşısına sağlam birkaç defans çıkmadan bilmek zor. Bu Pazartesi rakip Chicago Bears, ve Rodgers için daha zor bir sınav olma ihtimali var. Özellikle Mike Martz hücumu ve QB Jay Cutler skorboard’a büyük rakamlar yazabilirse Rodgers’a çok büyük iş düşecek. Yine de zamanında “Favre’dan vazgeçmek doğru muydu” sorusunun cevabı belli oldu kesinlikle.

Soru: 
Bu koşu oyunuyla playoff’lara gidilir mi?
Cevap:  Playoff’lara yine bir şekilde gidilir, ama ötesi hakkında sallama olmayan bir yanıt vermem için birkaç maç daha seyretmem lazım. Bills’e karşı 11 koşuda 29 yard alabilen Brandon Jackson’ın bu performansını heyecanına versek bile, yedeği fullback’ten bozma John Kuhn 9 koşuda 36 yard aldı. Rodgers’ın 20 yardına bakmayın siz, onlar pas oyunundan türüyor. Brian Urlacher’a karşı ne yaptıklarını bir görelim. Çünkü haftalar geçip havalar bozdukça koşu oyununun önemi artar her zaman.

Soru: “Morgan Burnett oldu” diyebilir miyiz?
Cevap:  Çaylak safety iyi işler yapıyor, ama “oldu” demek için biraz erken. Şu ana kadar karşısına Kevin Kolb, Michael Vick ve Trent Edwards çıktı sadece. İddialı bir maçta (bu yüzden sezon öncesinde Peyton Manning’e karşı mücadelesini saymıyorum) iyi bir QB’ye karşı performansını görmek lazım. Geçen sene rakip QB’ler Atari Bigby’yi çok parmaklarında oynatmışlardı.

Dikkat ettiyseniz devamlı bir “acele etmeyelim, birkaç maç daha görelim” diye yazıyorum, ama durum böyle. Ligin flaş ekiplerinden Chicago Bears karşısında -hem de deplasmanda- pazartesi gecesi dünyanın gözü önünde ne yapacaklarını görelim, görelim, görelim.

Soru: Senin bu yazılarına neden hiç yorum gelmiyor?
Cevap:  Nereden çıktı bu şimdi? Bence nfltr.com’un adı böyle olsa da, camiamızda NFL’i fazla sallayan yok. Okunma ve yorum kralı olmak isteyen yazar için ise formül belli:

1- Federasyona giydirme veya yaranma yazıları. İki türlüsü de olur.
2- Türkiye’nin en iyi takımı / oyuncusu / QB’si kimdir yazıları. Hele bir de yanlı bir yazıysa deme gitsin.
3- Tartışmalı geçen bir maçın yazısı. Özellikle maçın sonucuna etki eden bir karar varsa, veya maçın içinde tartışma/kavga çıkmışsa.

Ben kendi yazılarımda da bile daha fazla ses getirebilirim. Şunları eklemem yeterli: “Aaron Rodgers ligin tartışmasız en iyi QB’si”, “Green Bay bu sene kesin şampiyon”, “Dallas’tan bir numara olmaz” gibi… Özellikle Dallas denince klavyeye köpüklü salya akıtarak nefret yorumları yapılması Amerika’da çok yaygın. Bu tarz yazılar arıyorsanız yanlış yerdesiniz.

Takımın gidişatı biraz daha belirginleşince, ve NFC North Division’ı (ve ligin tamamı) biraz daha kızışınca daha derin yazılar yazarım. O zamana kadar bekleyip görelim. Chicago maçı sonrası tekrar buradayız. O zamana aşağıdaki linklere bir bakın ve futbol zevkiniz azalmasın.

www.nationalfootballpost.com: Burada NFL Insider’larından (agent, oyuncu, idareci, vs.) özenle yazılmış yazılar, ve haberler var. Tavsiye ederim yani, bizim “çakma insider” Evre gibi değiller.

www.playoffstatus.com
: Sadece NFL değil, bir sürü spor dalında takımların playofflara kalma şansları, en iyi / en kötü ihtimaller ve bunun gibi olasılık-istatistik sevenleri mutlu edecek sayfalar var. Özellikle 8. haftadan sonra şiddetle tavsiye ederim.

www.nfl.com/fantasy: Yeni bir oyun değil, ama fantasy football kısmını tamamen elden geçirip, internetin bütün maymunluklarıyla yoğurup, süper bir sunum yapmışlar. Bu sene olmasa da seneye bir deneyin.