NFL’in ikinci haftası sonunda ABD spor basını, muhtemelen en çok Dallas Cowboys’un, nam-ı diğer “Amerika’nın Takımı”nın -şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olmasına karşın- lige 0-2 ile başlamasını konuşacak. Ancak bu biz Ayılar’ı ilgilendirmiyor, çünkü biz, önümüzdeki hafta Monday Night Football’da Green Bay Packers karşısına lige iki galibiyetle başlamanın keyfini yaşayarak çıkacağız. Ama önce Kovboylar’a karşı yapılan mücadeleyi inceleyelim.

Jay CutlerBears, ilk maçı Detroit karşısında kazansa da pek umut vermemişti. Lions daha 2 sene önce ligi 0-16 ile bitirmiş, ardından yeniden yapılanma sürecine girmiş bir takımdı. Cowboys maçı gerçek bir test olacaktı. Maçın başlarında “Eyvah, işte gerçek test!!” dedik, çünkü top Cutler’ın eline geldiği anda yanında bir sürü kovboy bitiyordu. Gerçi bir INT sonrası Bears 3-0 öne geçti ama durum çok umutsuzdu. Cutler’ın ilk 7 pas denemesi sonucu maruz kaldığı muameleyi görelim:

1. Sack
2. Ware tarafından darbe alma
3. Yanlış başlangıç ve akabinde yere kapaklanma.
4. Sack (yine Ware)
5. Cutler’ın kendi kaçışı ile alınan 4 yarda.
6. Darbe (yine Ware)
7. Darbe (yine Ware)

Moraller bozukken iki koçun ayrı ayrı müdahaleleri maçı Bears lehine döndürdü. Hücum hattı zaten dökülürken bir de LT Williams sakatlanıp oyun dışı kalmıştı. Yerine yedeği Schaffer geçti. Hücum hattı koçu Mike Tice riskli bir kararla RT Omiyale’yi sol tarafa, Schaffer’i de onun yerine aldı. Bundan sonra Omiyale Ware’i başarıyla tuttu ve maçın geri kalanında Cutler anormal bir baskı yaşamadı.

Ardından başarılı blitz’lerden şımaran Cowboys defansına karşı Martz devreye girdi. Hızlı paslarla defansı şaşırtan Cutler, bundan sonra TE Greg Olson’a çok başarılı bir screen pas vererekı 39 yardalık bir TD koşusu yapmasını sağladı ve Ayılar 10-7 öne geçtii. Hücumdaki temel sorun böylece çözülmüş oldu. Geçen maçta sadece 1 pas atılmış olan Devin Hester ile RB Matt Forte maçın devamında hücumu sürüklediler. Tek ilginç olan, geçen maçın yıldızı WR Devin Aromashodu’nun hemen hemen hiç oynamamasıydı. Bunun nedeni konusunda henüz bir bilgiye ulaşamadık.

Defans bu maç yine çok iyiydi. Cowboys, aslında yarda bakımından 410’a 308 önde olmasına rağmen Bears’ın defansını kritik anlarda geçemedi, üstüne tam 3 top kaybı yaptı. Kovboylar, Bears defansının doğrudan sorumlu olmadığı punt dönüşünde yaptıkları TD dışında normal oyunla sadece tek TD yapabildi. İki takımın da havadan oynadığı maçta arka saha savunucuları en çok sayıda tackle yapan grup oldular. CB’ler Tillman ile Bowman toplam 18 tackle yaparken CB Moore tam 2 INT ile büyük katkı sağladı. İhtiyar LB’ler Urlacher ile Briggs yine formdaydı. Müdafaa hattı elemanları QB Romo’yu  sack edemedilerse de 4 hit’le sarstılar.

Bears’ı eleştirmek gerekirse, üçüncü down’larda 1/11 ile başarısızlığa devam ettiler. Ancak 4.  ve 1 durumunda Cutler sinsi bir QB dalışıyla birinci hakkı alıverdi. İlk yarının bitimine az kala gerçekleşen bu oyunun ardından da 40 yardalık FG geldi.

WR Devin Hester’ın geçen haftaki pasif görüntüsü üzerine return’cülüğe geri dönüp dönmemesi konuşuluyordu. Hester eleştirileri yanıltırcasına 4 pasta 77 yarda aldı ve bir de son derece atletik  TD’a imza attıı. Tek return denemesinde ise -5 yarda yapabildi . Yani bir anlamda WR pozisyonunda oynamaya devam dedi.

Sonuç olarak defansı defans, hücumu hücum Cowboys’u yenmek, Bears için rüştünü ispat ettiği gerçek bir test oldu.