Green Bay Packers, 2010 sezonunun ilk maçında deplasmanda galip geldi. Geldi, ama bu galibiyetle beraber gelen sakatlıklar “Keşke maçı kaybetseydik de kimse sakatlanmasaydı” dedirtecek türden. Soru cevap şeklinde ilerleyelim madem:

Soru: Kim sakatlandı?

Cevap: 
İnsan önce maç nasıl geçti diye sorar. Ama merak ettiysen al sana en önemlileri:
Ryan Grant (RB): Ayak bilek ligamenti yırtıldı. Out for season, IR, kapadı sezonu yani.
Justin Harrell (DE): Anterior Cruciate ligamenti yırtıldı. Hani meşhur ACL Tear var ya, o işte. Bu adamın da sezonu bitti.
Cullen Jenkins (DE): Elini kırdı. Rakip line oyuncusunun bloğundan kaçarken kaskına vurdu. Eli kırılsaydı da vurmasaydı keşke. Elini yuvarlak alçıya aldırıp devam etti maça.

SBrandon Jacksonoru: Nasıl Ryan Grant ya? Bu adam takımın ilk running back’i değil mi? Nasıl Super Bowl oynayacak bu takım?

Cevap: Bildiğin Ryan Grant. Maçın devamını yedeği Brandon Jackson devam ettirdi. Fena iş da yapmadı. Ancak bu noktada geçen haftaki yazımdan bir alıntı yapıyorum: “Green Bay her ne kadar çoklu receiver setlerinden oynamayı sevse de bir takımda toplam iki halfback biraz az gibi.” Şimdi bu iki halfback’ten biri sezonu kapattı. Ted Thompson da gitti, Atlanta Falcons’un practice squad’ından Dimitri Nance’i kadroya aldı. Ortalıkta Willie Parker, J.J. Arrington ve Justin Fargas gibi adamlar geziniyorken hem de. Üçüncü koşucu yine John Kuhn. Kendisi fullback olduğundan yaldır yaldır 80 yardlık koşu beklemeyin boşuna. Practice squad’a koyup Tampa Bay Buccaneers’a kaptırdığın Kregg Lumpkin’i mumla arayabiliriz.

Soru: Koşu oyunu etkisini kaybederse takımın hali nice olur?

Cevap: 
Bazı yorumcular Green Bay’in aslında bir pas takımı olduğunu, koşu oyununun sadece rakiplerin pasa kilitlenmelerini engellemek için orada olduğunu düşünüyorlar. Buna katılmıyorum. Evet, Green Bay ağırlıklı olarak pas takımı. Ve evet, Green Bay’in koşu oyununun temel amacı rakibin pasa kilitlenmesini engellemek. Ancak yeri geldiğinde etkili bir koşu oyunu olmazsa, Pazar günkü maç gibi öne geçilen maçta farkı korumayı ve zamanı bitirmeyi beceremeyebiliriz. Kendi sahasında son çeyrekte momentum yakalayan Michael Vick gibi dinamik bir QB ve genç receiver’lara karşı zamanı geçirecek ve kendi hücumunu sahada tutacak bir koşu oyunu şart. O yüzden Brandon Jackson bekleneni veremezse Packers’ın işi çok zor. Bu sene Vikings, Patriots, Giants ve Cowboys gibi takımlar var önünde.

Soru: Defans line oyuncularının sakatlığı neden bu kadar önemli? Onlardan da iki tane yok herhalde?

Cevap:
 Hayır, daha fazla var. Ama maçta Justin Harrell sakatlanınca, Jenkins’in de eli kırılınca bir ara iki line’a düştü Packers savunması. O büyük sorun değil aslında, çünkü Green Bay maça 2-4-5 nickel oynama kararıyla çıktı, zaten o yüzden 4 line vardı sadece kadroda. Dert maç boyunca yorulan ağır abilerin (ki B.J. Raji ve Ryan Pickett’ın resimlerini görmeniz lazım) dinlenme fırsatı bulamamaları, ve goal line durumundaki potansiyel zorluklar. Goal line çok büyük dert olmadı, çünkü Eagles koçu Andy Reid hücumunu kısa yardlarda bile sahaya yaymayı seçti. Maçın sonunu getiren meşhur 4 ve 1 durduruşunu bile linebacker’larla becerdi Green Bay. Hem de o ana kadar yedek girdiği maçta 100 yard koşan QB Vick’e karşı. Şimdilik takımda tam sağlam defans line olarak Raji, Pickett, çaylak C.J. Wilson ve takımdan atılıp bu hafta mecburen geri getirilen Jarius Wynn kaldı. Purdue’lu koçum benim Mike Neal kaburga sakatlığından belki bu hafta da yok. Jenkins’in zaten eli kırık.

Soru: Demin Vick dedin galiba. Nasıl oldu da geçen sene ligin en iyi koşu defansı bu adamdan 100 yard koşu yedi?

Cevap: 
Valla takımdan gelen açıklama “Biz QB Kevin Kolb’a göre hazırlanmıştık, gerçekten de sakatlanana kadar iyi durdurduk. Vick’e hazır değildik” şeklinde. Bence biraz kaypak bir cevap olmuş. Ne demek hazır değildik? Vick’i kadrosuna maça yarım saat kala eklemedi herhalde bu rakip. Bence takımın defans sistemi böyle koşan bir QB’ye karşı zaaflı. Ama varsın olsun. Zaten ligde adam gibi koşan QB yok. Steelers (Dennis Dixon) ve Titans (Vince Young) ile maç yok bu sene (Super Bowl’a çıkarlarsa ayrı). Onun dışında bir nebze Romo veya McNabb biraz sorun olabilir ama onların da açabileceği büyük sorun yok. Bunların yanında en çok koşan QB zaten Aaron Rodgers.

Soru: Haftaya nedir Packers’ın durumu?

Cevap: 
Haftaya rakip Lambeau Field’de Buffalo Bills. Kolay bir rakip, bir sorun yaşanacağını zannetmiyorum. Sakatların dinlenmesi ve Dimitri Nance’in sistemi öğrenmesi (hatta belki biraz sahaya girmesi) için iyi bir fırsat olabilir. Her ne kadar rakip Bills de olsa, Eski bir İngilizce atasözünü unutmamak lazım: “Do thou not pulleth up thy trouser’s legs, fore thou seeth ye stream.” Türkçesi “Dereyi görmeden paçayı sıvama” gibi birşey oluyor.

Siz de dereyi görmeden paçayı sıvamayın, ve futbol zevkiniz azalmasın.