Bayram tatiliydi referandumdu derken ilk hafta tahminlerini yazamadan geçirdim. Kısmet, bu sezon tahminlere ikinci haftadan başlayacağım. Herkese iyi sezonlar dileyerek ikinci hafta oynanacak maçlar arasından seçtiğim karşılaşmalarla 2010 sezonu maç tahminlerine başlıyorum…

FosterHouston Texans (1-0) @ Washington Redskins (1-0)

Texans, son finalist Colts’u yenerek, geçtiğimiz haftanın sürprizini yapan takım oldu. Aralarında oynanan 16 maçın 15’ini kazanmış olan Colts yine maça favori olarak çıkmasına rağmen tüm maçı geride götürerek ilk hafta ilk yenilgisini aldı. Texans Football 101 dersini iyi çalışmış: “Run the ball, stop the run”. Böyle skorlu bir maçta herkes M.Schaub ve A.Johnson’ın harika bir maç çıkardığını düşünebilir. Fakat Schaub sadece 17 pas denemesi yaptı ve bunun sadece 9’unda isabet sağladı. Texans koşucusu A.Foster’ın performansı öne çıksada asıl farkı yaratan unsur yıllardır kanayan yarasına çözüm bulamayan Colts koşu savunmasıydı. Erken yenik duruma düşüp bir türlü skora ortak olamayan Colts koşu hücumundan da vazgeçince oyunun kontrolünü tamamen Texans’a kaptırmış oldu.

Diğer tarafta ilk haftadan NFL’in en eski rekabetlerinden birine tanık olduk; Cowboys vs Redskins. İlk yarısı savunmaların savaşı şeklinde geçen maçta ilk TD’da Redskins savunma takımından geldi. Maçın özellikle ikinci yarısında Redskins savunması M.Austin’i tutmakta zorlandı ve maç başa baş bir hale geldi. Maçın son oyununda Cowboys TD yapmasına rağmen OL’da yapılan bir faul sayıyı geçersiz kıldı ve Dallas ilk maçından eli boş ayrıldı. Cowboys’un hücumdaki istatistiksel üstünlüğüne rağmen topu 10dk gibi bir farkla daha çok kontrol eden takım Redskins oldu. Maçı kazanmalarının en büyük sebebi de buydu.

Bu hafta Redskins yine evinde Texans ile oynayacak. Texans, geçen hafta aldığı galibiyetin de etkisi ile 1 FG farkla favori olarak gösteriliyor. Benim tahminim Texans geçen haftaki oyun anlayışından oldukça farklı bir  strateji ile sahaya çıkacak. Yeni defans koçu J.Haslett ile 4-3 savunmadan 3-4 savunmaya geçen Redskins özellikle koşu oyunlarında arka tarafta bir fazla adam bulundurmanın avantajını kullanacaktır. Bu sefer A.Foster benzer bir performans sergileyemeyecektir. Dolayısıyla Texans’dan beklenen Schaub Johnson kombinasyonunu bu maç sıklıkla görebiliriz. Redskins D.Hall ve Safety grubundan bir kişilik yardım ile Johnson’ı iki kişi kontrol edecektir. Johnson başarılı olursa maçı Texans kazanır. Broncos’un efsane koçu Mike Shanahan’ı başa getiren Redskins oyun kurucu pozisyonuna da McNabb’i alarak yine flaş transferlerle sezona başladı. M.Shanahan’ın alışılmış çift koşulu sistemi ilk maçtan hafifçe kendini gösterdi. Texans bu maçta karşısında Colts gibi pas ağırlıklı oynayan bir taım bulmayacak. Alan blokları ile sıkça koşan bir takım olacak karşısında. Üstelik iki koşucu da NFL’i bir zamanlar domine etmiş oyuncular, hatta C.Portis Denver yıllarından eski öğrencisi. Erken dakikalarda skor Texans leyhine çok açılmazsa, koşu hücumu ve savunması sebebiyle top kontrolünün Redskins’den yana olacağını düşünüyorum. Bu sebeple 2010 seonunun ilk tercihini ev sahibi underdog’dan yana kullanıyorum.

Washington Redskins +3

New England Patriots (1-0) @ N.Y. Jets (0-1)

Patriots geçen hafta 2009 sezonun AFC North şampiyonunu Bengals’ı rahat yendi. Sezon başında kadrosuna T.Owens’ı da katarak 2010 için de iddialı olduğunu gösteren Bengals, Patriots karşısında adeta ezildi. Farkın erken açılması sayesinde rakibini pas hücumuna zorlayan Patriots büyük oyunlara izin vermeyerek maçı baştan sona domine etmeyi başardı. T.Brady ve W.Welker’in performansı Patriots’ın efsanevi 2007 sezonunu akıllara getirdi.

Diğer tarafta Jets bir başka AFC North takımı Ravens ile karşılaştı. Jets koçu R.Ryan’ın eski takımı Ravens oldukça çekişmeli ve sert geçen maçta Jets’i 10-9 yenmeyi başardı. İki elit savunmanın mücadelesinde ofansif anlamda göza çarpan bir performans yaşanmadı. İki takım arasındaki en büyük fark top kontrolü oldu. Ravens tam 38 dk hücum ederken, Jets uzun süre önde götürdüğü maçta sadece 21 dk top kontrolü sağladı. Dolayısıyla oyunun kontrolünü elinde tutan Ravens rakibine TD şansı vermeyince maçı kazandı. Jets için ise en kötü haber NT K.Jenkins’in sezonu kapatması oldu.

Son iki sezona kadar Patriots’ın Jets karşısında ciddi bir üstünlüğü vardı. Son iki sezonda Jets Patriots’ı iki kere yenmeyi başardı. Özellikle geçen sezon New York’da oynanan maçta Jets savunması ofansif anlamda Patriots’ı sahadan silmeyi başardı. New England’da oynanan ikinci maçta ise W.Welker’in sakatlıktan dönüşü ile Patriots intikamını almayı başardı. Ligin en iyi savunma takımlarından biri olan Jets’e karşı başarılı olmak için koşu hücumunda ısrarlı olmak gerekiyor zira Jets koşu hücumunu durdurduktan sonra ikinci alanda Revis ve Cromartie gibi oldukça etkili savunmaçılara sahip. Patriots C.Dillon zamanından beri koşu hücumunda bir türlü istikrarı sağlayamadı. Jets’te Jenkins’in yokluğu bu anlamda belki Patriots koşu hücumuna bir fırsat sağlayabilir. Diğer yandan iki takım arasındaki en büyük farkın Welker olacağını düşünüyorum. Kontrat sezonunu yaşayan R.Moss’a kilitlenmiş Jets savunması karşısında Welker yine başarılı bir performans sergileyecektir.
Patriots sağlıklı olduğu zaman kuşkusuz bu ligin en etkili hücumuna sahip takımı. T.Brady ve ekibi önemli bir division maçında rakibini yenerek henüz ikinci haftadan 2 galibiyet fark yaratma fırsatını kaçırmayacaktır.

New England Patriots -1

Philadelphia Eagles (0-1) @ Detroit Lions (0-1)

Eagles için ilk hafta oldukça kötü başladı. McNabb’den bayrağı alan Kolb’un sakatlanarak oyundan çıkması sonucu oyuna giren Vick’in sütün performansına rağmen alınan yenilgi Eagles tarafın bu maçın önemini bir kat daha arttırıyor. Eagles savunma anlamında güçlü Packers pas hücumunu durdurmayı başarsa da kaşu savunmasında etkili olamayınca skor olarak bir türlü rakibine yaklaşmayı başaramadı.

Lions tarafında ise durum daha da kötü. Bears karşısında hücumda hemen hemen hiç varlık gösteremeyen Lions’da da QB Stafford sakatlanarak oyundan çıkmak durumunda kaldı. Savunmada M.Forte’yi durdurmayı başaramayan Lions maçı 19-14 kaybetti.

İlk haftayı yenilerek kapatan iki takım arasında belirgin bir kalite farkı var. Eagles gerek hücum gerekse savunma anlamında rakibinden üstün. İlk hafta eşleşmelerinde de daha güçlü bir takıma (Packers) karşı alınmış bir malubiyet söz konusu. İki takımında starter QB’leri bu maçta oynamayacak. M.Vick’in varlığı sebebiyle bu durum ibreyi Eagles tarafına çeviriyor. Vick yakaladığı bu fırsatı kaçırmamak için maksimum performans gösterecektir.

Philadelphia Eagles -4.5

N.Y. Giants (1-0) @ Indianapolis Colts (0-1)

Giants geçen hafta son çeyreğe kadar başa baş geçen maçta Panters’ı H.Nicks’in üstün performansı ile yenmeyi başardı. Eli Manning’in kötü Turnover rasyosu maçın başa baş gitmesinin en büyük sebebiydi. Giants savunması Manning’in yardımına yetişti ve ortadaki maçı çevirdi.

Diğer tarafta ise Colts Texans karşısında sürpriz bir malubiyet alarak ilk defa ilk hafta sonunda AFC South’ta dipte yer aldı. Yukarda Texans için yazdığım yorumda da belirttiğim gibi Colts’un zayıf koşu savunması maçın kaybedilmesinde önemli rol oynadı.

Kardeşlerin bu ikinci karşılaşmasında (Manning Bowl 2) ilk hafta performansları göz önüne alındığında küçük kardeş Eli’ın takımı Giants bir adım önde gözüküyor. Özellikle Giants koşu hücumu düşünüldüğünde Colts’un işi bir kat daha zorlaşıyor. Fakat yine de yıllardır AFC South’u domine eden Colts’un bu sezona iki malubiyet ile başlama ihtimalini düşük buluyorum. Geçen sezonun takımını finale taşıyan büyük kardeş Payton, yüksek skorlu geçecek mücadelede, kendi evinde, ne yapıp edip bu maçı kazanacaktır.

Indianapolis Colts -5