Detroit Lions (0-2) at Minnesota Vikings (0-2)

Lions geçen sezonu da devreye sokarsak tam 8 maçtır galibiyet alamıyor. Tüm bu olumsuzluklar yetmezmiş gibi 2010 sezonunun ilk maçında QB M.Stafford’u Ekim ayının ortasına kadar keybettiler. Lions bu sezon kaybettiği iki maçtada kolay pes etmedi. Bears önünde uzun süre önde götürdükleri müadelede son 2dk da maçı kaybettiler. Eagles maçında ise tam tersine son çeyreğin başında 18’e çıkan farkı çeyrek sonunda kapatmayı başarıp oyuna oyuna ortak olmayı başardılar. İlk maçta Bears karşısında ofansif olarak sahaya pek bişey koyamayan Lions, Eagles karşısında RB J.Best’in performansı sayesinde oyunda kalmayı başardı. Fakat ilk 11 fırsatını değerlendirmeye çalışan QB M.Vick’in hatasız performansına karşı fazla şansları olmadı.

Geçen sezonun flaş ekiplerinden Vikings ise geçen hafta, B.Favre dönemindeki ilk iç saha yenilgisini aldı. Dolphins karşısında topu oldukça iyi kontrol eden Vikings yaşlı kurt Favre kaynaklı turnover’lara engel olamayınca  maça bir türlü ortak olamadı ve Dolphins rahat sayılabilecek bir galibiyet aldı. Son yılların en iyi koşu savunmasına sahip Vikings geçen sezonun en iyi koşan takımlarından birine karşı yine iyi performans sergilemesine rağmen, kritik zamanlarda kaptırılan toplar momentumun Vikings leyhine dönmesini engelledi. Tabi ki ligin en iyi savunmalarından birine karşı oynamalarının da büyü etkisi vardı.

Bu hafta iki takımda 2010 sezonunda ilk galibiyetlerini almak için sahaya çıkacak. Vikings’in ilk iki hafta eşleşmeleri sebebiyle açılan handikap gerekenin altında gözükmekte. Bu iki NFC North takımının son 10 maçının 9’unda Vikings sahadan galibiyetle ayrılan taraf oldu. Geçen sezon yapılan iki maçta da Vikings’in ezici bir üstünlüğü vardı. Evinde oynamanın da avantajını kullanacak olan Vikings, Liıons karşısında evinde ilk galibiyetini farklı bir skorla alacak güçte.

Minnesota Vikings -11

Washington Redskins (1-1) at St. Louis Rams (0-2)

İlk hafta ezeli rakibini zorla geçen Redskins geçen hafta Texans karşısında yine kendi evinde son çeyreğe 17 sayı farkla girmesine rağmen bu üstünlüğünü koruyamadı ve uzatmada kaçan FG sonrasında rakibini durduramayınca yenildi. Tahmin ettiğimiz gibi bir önceki hafta Colts’u yerde ezip geçen Texans, Redkins karşısında aynı başarıyı sergileyemedi. Fakat havadan M.Schoub’u durduramayan Redskins son çeyreke topun kontrolünü sağlayamayınca maçtan yenik ayrıldı. Malubiyetin asıl sebebi yüksek skorla önde olmalarına rağmen Redskins’in koşu hücumunu askıya almasıydı. Uzatmaya giden maçta sadece 17 koşu hücumu deneyen Redskins kritik down’larda ilk hakkı kazanamayınca saati kontrol etmeyi başaramadı.

Diğer tarafta Rams geöen sezoun Kasım ayından bu yana ilk galibiyetini almak için çıktığı iki maçta da hayal kırıklığına uğradı. İlk hafta çaylak QB S.Bradford’un kötü performansı yenilgiyi getirirken geçen hafta da zayıf koşu savunması D.McFadden’ı durdurmayı başaramayınca Rams sahadan yine başı önde ayrıldı. Raiders ezici bir top kontrolü üstünlüğü sağladığı maçta savunma performansı ile maçı kazanmayı bildi.

Dikkat ettiyseniz maçlarını çoğunu top kontrolünü sağlayan takımlar kazanıyor. Bu eşleşmede bu istatistiği Redskins’in tutacağını düşünüyorum. M.Shanahan aynı hatayı iki hafta üst üste yapmayacak ve bu sefer C.Portis’i daha fazla utilize edecektir. Hücumda ve savunmada daha etkili isimlere sahip olan Redskins çok rahat olmasada maçı kazanacak tecrübeye sahip.

Washington Redskins -3,5

N.Y. Jets (1-1) at Miami Dolphins (2-0)

Geçtiğimiz hafta Jets, çok kritik bir maçta Patriots karşısında rahat sayılabilecek bir galibiyet aldı. Özellikle oyunun ikinci yarısında top kontrolünü tamamen eline geçiren Jets T.Brady’yi kenarda tutunca güçlü Patriots hücumuna skor imkanı tanımadı ve maçı kazanmayı başardı. M.Sanchez’in yıldızlaştığı maçta D.Keller’ın da ekstra performansı galibiyeti getiren önemli etkenlerden biri oldu.

Dolphins ise sezona ilk iki maçını kazanarak harika bir giriş yaptı. İlk hafta zayıf Bills karşısında gösterilen hücum performansı kafalarda soru işareti yaratsada geçen hafta Vikings karşısında sergilenen savunma performansı bu sezon Dolphins’in oyun karakterini bize göstermiş oldu. Geçen sezon evinde hiç yenilgi tatmamış Vikings’i maçın 3. çeyreğine kadar skorsuz tutan Dolphins savunması alınan galibiyetin en büyük sebebiydi.

Dolphins bu hafta rival Jets karşısında ilk iç saha maçına çıkacak. Diğer tarafta Jets ise bu sezon ilk deplasmanını Miami’de oynayacak. Bu iki takımın son 3 maçında Miami handikapı da kapatarak sahadan galibiyetle ayrılmayı başardı. İki güçlü savunmanın karşı karşıya geleceği maçta Miami’nin galibiyete daha yakın olduğunu düşünüyorum. İki savunma da koşu hücumunu durdurup rakibi pas hücumuna yönlendirecektir. Jets’te all-pro CB Revis’in oynamayacak olması yeni transfer B.Marshall’ı eşleşmede öne çıkaracaktır. Dolphins evindeki ilk maçını kazanarak AFC East liderliğini pekiştirecektir.

Miami Dolphins -1

Indianapolis Colts (1-1) at Denver Broncos (1-1)

Sağolsun büyük kardeş P.Manning geçen hafta tek doğru tahminimi tutturmamı sağladı. Colts maçın başında erken öne geçince Giants bir türlü koşu hücumunu oturtamadı ve top kontrolünü sağlayamadı. Colts savunması Giants’ı ilk yarıda skorsuz tutarken, J.Addai ve D.Brown’dan oluşan koşu hücumu da iyi iş yapınca Payton yüksek QB rating ile maçın yıldızı oldu. Colts savunmasında ikişer sack yapan Mathis ve Freeney ikilisini de unutmamak gerekir.

Broncos ise geçen hafta kendi evinde çıktığı ilk maçta Seahawks’ı K.Orton’un performansı ile rahat geçti. Topu rakibinden 15dk (neredeyse 1 çeyrek) fazla elinde tutan Broncos savunmada da rakibini ilk yarıda etkisiz skorsuz tutunca maç farklı bir skorla tamamlandı. Bu maçta özellikle K.Moreno’nun scrimmage paslardaki başarısı öne çıktı.

Bu iki takım aynı division’da olmamalarına rağmen son yıllarda oldukça fazla karşı karşıya geldiler. Bir ara playoff’larda sıklıkla karşılaşan bu iki takımdan Colts rakibine karşı genelde üstünlük sağamayı başaran taraf oldu. En son geçen sene Aralık ayında karşılaştılarında B.Marshall’ın yıldızlaştığı maçta P.Manning’in kötü performansına rağmen maçı farklı kazanan taraf Colts olmuştu. Bu sezon B.Marshall yok, K.Moreno’da bu maçta sakatlığı sebebiyle oynamayacak. Geçen hafta Seahawks karşısında maçı yarım bırakan yıldız CB C.Bailey’in de oynaması şüpheli. Geçen seneye nazaran birçok önemli oyuncusundan eksik sahaya çıkacak Broncos’un Colts karşısında fazlasıyla şansa ihtiyacı olacak.

Indianapolis Colts -5,5