Chicago Bears, Pazartesi gecesi (bizim için sabaha karşı) sahasında ezeli rakibi Green Bay Packers’ı ağırlayacak. Biz de sezona 2-0 başlayan bu iki takımın maçından önce, ve de daha dengeler bozulmadan (ufak bir ihtimal beraberlik olabileceğini ihmal ediyorum) bir karşılaştırma yazısı yazmak istedik.

İki takım tarihlerindeki 180. maçlarına çıkacaklar. Bu maçların 91 tanesini Bears, 82 tanesini de Packers kazanmış. 6 tanesi ise berabere bitmiş. Böyle tarihsel istatistikler zevkli olmakla beraber, bugün için fazla birşey ifade etmezler. Ayrıca arada da çok fark yok zaten. 2001’den beri Green Bay 11-7 önde olduğunu söyleyelim.

İstatistiklere göz atınca en göze çarpan Bears’ın koşu defansı. Öyle ki, rakiplerine 41 seferde sadece 56 yarda koşturmuşlar, bu da ortalama 1.4 yard ediyor. İzin verdikleri en uzun koşu 8 yarda, ama buna rağmen iki tane kısa TD verilmiş.

Buna karşılık Green Bay’in pas ve koşu oyunları tercihinde 60’a 60 beraberlik var. Yani koşu oyununu tercih ediyorlar ve koşu başına 3.7 yarda alıp 3 tane de TD yapmışlar. Ryan Grant’ın yokluğunda takımın esas RB’i Brandon Jackson elbette, ama fullback John Kuhn da 11 denemede 4.6 ortalama ve 1 TD ile önemli katkı sağlamış. Yani onu da gözden kaçırmamak gerekiyor.

Chicago’nun ise 65 pas oyununa karşı 52 koşu oyunu var. Koşu oyunlarında ortalama 2.8 yarda var ve hiç TD yok. Gelgelelim RB Matt Forte kendisine atılan 13 pasın 12 tanesini tutmuş, 188 yarda ilerlemiş ve 3 TD yapmış. Bu da tipik Martz hücum biçiminin bir tezahürü olsa gerek.

Pas tutma derken, QB Jay Cutler’ın favori adamı Devin Aromashodu’nun geçen maç hemen hemen hiç oynatılmaması sürpriz olmuştu. Zira ilk maçta 5 tutuş ile 71 yarda kazandırmıştı takımına. Haftaiçinde Lovie Smith ile Mike Martz Aromashodu’nun neden oynatılmadığı konusunda ipuçlarını -halatucu dense daha doğru- verdiler. Buna göre, kendisi çok pas düşürüyor, ayrıca pas sonrası bloklaması da iyi değil. Kendisine atılan 10 toptan 5’ini tutabilmiş olması en azından sayılarla ayılar konseptine göre bakıldığında koçları haklı çıkarıyor. Ancak Devin’in geçen sene Green Bay karşısında kariyerinin ilk maç başlangıcında  8 tutuşta 76 yarda ve 1 TD’lik performansı iyi anılar bırakmıştı. Bence tüm olumsuz söylemlere rağmen kendisi Green Bay karşısında oynatılacak.

Hücum hattında geçen maç sakatlanan LT Williams halen sakat ve bu maçta Idonje’nin LT’de olduğu geçen maçtaki mucize formül yine işbaşında olacak. Green Bay hücum hattında ise LT Chad Clifton’ın dizi problemli; güçlü Bears DE Julius Peppers karşısında problem yaşayabilirler.

Sezon öncesi Green Bay Packers’ın iyi başlayacağı tahmin ediliyordu da, Bears’ın böyle başlayacağı tahmin edilmiyordu. Bears bence Cowboys karşısındaki performansıyla geçen sezona göre gelişim gösterdiğini belli etti. Ama mucize beklememek lazım, güçlü Packers büyük ihtimalle yenecektir. Yine de Bears için galibiyet formülü ararsak, Packers’ın koşu oyun kafa karışıklığı ile Bears’ın iyi koşu savunması birleşince rakibini havadan oynamaya zorlayabilir. DE Peppers da QB üzerinde iyi baskı kurarsa pas oyunlarında da rakiplerini kilitleyebilirler. Hücumda ise QB Cutler soğukkanlı oyununa devam ederse ve koşularda Green Bay’in beher koşu başına 5.3 yardaya izin vermesi Bears’a yeni açılımlar sağlarsa galibiyet yolları açılabilir.