Geçtiğimiz hafta Dallas Cowboys’u ağır yenip koç Wade Phillips’in Dallas’taki koçluk serüvenine son noktayı koyan Green Bay “Yeşiliyle Sarısı / Gönlümüzün Yarısı” Packers, Pazar günü de Metrodome’da Minnesota Vikings’i hezimete uğratıp koçları Brad Childress’ın biletini kesti. Neden, nasıl olayına hemen soru-cevap ekseninde girelim.

Hilmi ÇeltikçioğluSoru: Ne yani, bu koçlar Green Bay’i yenmeseydi kovulmayacaklar mıydı?

Cevap: Öyle birşey demedim, sadece koçların kovulmaları Packers maçlarının sonuna denk geldi. Suları ısınmıştı zaten, keseyi Mike McCarthy vurmuş oldu. Geçen sene başarılı olan bu iki takıma ne oldu da bu hala geldiler, o benim konum dışında kalıyor. Çıkar fikrimi söylerim ama Packers yazılarım kadar etkili saptamalar olmaz. NFL vefasız yer kardeşim, o kadar diyeyim.

Soru: Kim tutacak bu Packers’ı Hilmi Abi?

Cevap: Pazar günü görürsün kimin tutacağını. Falcons NFC’nin en sağlam takımı. QB Matt Ryan’ın kendi sahasında kazanma-kaybetme istatistiği 18-1. Green Bay sakatlıklara rağmen iyi gidiyor, ama tam bir saatli bomba. Nerede patlayacağı belli değil. Normal sezonda patlarsan haftaya toparlarsın, özellikle bu yıl çok ezici takım yokken. Ancak playofflarda bir yerde patlarsan Super Bowl’u sahanın içinde elinde topla değil, evde patlamış mısırla seyredersin.

Soru:
 Hakkaten bu sene neden öyle ezici, yenilmemiş takımlar yok?

Cevap: Güzel soru, soran arkadaşı tebrik ediyorum. Bunun cevabı zor. Özellikle de bu sene salary cap’in olmaması zengin ve züper / fakir ve felaket takım ayrımını güçlendirir diye düşünüyordum. Onun yerine son yılların en çekişmeli playoff yarışına tanıklık ediyoruz. Belki de salary cap’in olmaması oyuncuların kendilerini göstermesine daha bir motivasyon sağlamıştır. Yani şimdi allem kallem edip soruya cevap vermemiş olacağım ama durum böyle.

Soru: Anlaşıldı sen Packers’dan başka bir şey bilmiyorsun bu aralar. Neyse, bu Clay Matthews MVP olur mu bu sene?

Hilmi ÇeltikçioğluCevap: Keşke… MVP kalitesinde oynuyor, ama defans oyuncularının MVP alması zor. Bu kalitede oyununa devam ederse belki Defensive Player of the Year’i alır, geçen sene yine Packers’dan Charles Woodson’ın aldığı gibi. Bu tip ödüllerde defans oyuncuları hep es geçilir. Bora Tamer Yılmaz, sözüm sana: Geçen sene Warriors – Cavs finalinde ne fiyaskoydu o öyle Smile. Yine de Sezar’ın hakkını Peyton Manning’e verelim; adam bu oyununu 3-4 sene daha devam ederse gelmiş geçmiş en iyi oyuncu seçimimi Favre’dan alıp Manning’e vereceğim. O Jerry Rice’lar falan da peynirimin kenarını ısırsın. Bir de gençlerden Phillip Rivers diyorum.

Soru: Packers bu sene koşu oyunu yapamayacak mı?

Cevap: Net cevaplıyorum; hayır. Packers’ın koşu oyununda nabız gösterdiği anlar sadece şunlar: Rakibin iyice pasa odaklandığı anlar (mesela 3 ve 14’de field goal’e yaklaşma çabaları), Rodgers’ın kaçışları, öndeyken zamanı bitirmek için arka arkaya koşunca koşulardan birinin yard alması, vs. Ancak yine de Brandon Jackson ve Dimitri Nance çok gelişme gösterdiler. 5 iken 10 oldular (maalesef 20 üzerinden).

Soru: Yedekler başarıya koşuyor, taraftar coştukça coşuyor. Nedir bunun sırrı?

Cevap: Anlatayım. Yedeklerden bazıları draft edilmemiş veya çok geriden edilmiş, kendilerini gösteremezlerse bir iki sene sonra NFL rüyalarının sona erdiğini görüp mezun olmak için seçtikleri saçma sapan bölümlerin diplomalarıyla sokağa düşebilecek adamlar. Frank Zombo (LB) ve Sam Shields (CB) bunlardan ikisi sadece. Zombo lisede receiver ve defensive end oynamış, üniversitede ise sadece defensive end. Şimdi bir anda ilk 11’de LB çıkıyor ve birkaç açık alan tackle sorunu dışında şahane oynuyor.

Sam Shields hızlı diye draft sonrası edinilmiş, return için kullanılacak bir adam. Takımdaki diğer etkili cornerback’lerden üstüne başına kalite bulaşmış gibi oynuyor. Vefa’nın Google’dan koordinatlarını yeni öğrenen Al Harris’in (sakatlandı, toparlanamadı, kesildi, Miami’ye gitti) yerini dolduran Tramon Williams, Charles Woodson kalitesinde oynuyor. Woodson ise her tackle’a gittiğinde fumble yaptıracak mı diye seyrediliyor. Lanetli Strong Safety mevkisinde bu sefer Atari Bigby sakat ve oynamıyor. Anthony Smith keza… Charlie Peprah ise yedek gibi oynamıyor ama bakalım Matt Ryan onu Şükran günü haftasında hindi gibi dolduracak mı?

Line yedekleri Wilson ve takımda eksik var diye halı saha maçına çağrılır gibi alınan Green, 3-4 defansın en önemli unsurlarından biri olan line’da kalabalık yaratmayı zaten çok iyi beceriyorlar. BJ Raji ise biraz makyajla Ndamukong Suh’ya benzetilebilecek kalitede oynuyor. Onun yedeği zaten yok.

Sonuçta yedeklerin bazıları yeni, bazıları eski ve hepsi kendini göstermek zorunda. Ancak bundan ötesi, takım ilginç bir kenetlenme içinde. Bunun sebebini öğrenmek için soyunma odasında bulunmak gerek, yoksa dışardan gazel okuruz ancak.

Soru: Hücum ritmini buldu diyebilir miyiz?

Hilmi ÇeltikçioğluCevap: Aslında hücum her hafta aynı. Ryan Grant ve Jermichael Finley’i kaybettikten sonra  Driver dışında bir sakatlık olmadı. Peki neden bir hafta öyle bir hafta böyle gidiyor bu hücum? Bu da rakip defanslara ve defans koçlarına bağlı. Örneğin en son maçta Packers hücumu ilk üç drive punt yaptı, tribünler coştu. Gel gör ki maç 31-3 bitti. Mike McCarthy ve Packers hücum koçları gerçekten birinci kalite. Defans koçu Dom Capers ise zaten bu işin (3-4 savunma) gurusu. Hem taktik yeterlilik verip, hem de oyuncuların yırtıcı içgüdülerini dindirmeden oynatmak zordur. Kısaca Ahmet’e Mehmet’e baktığın kadar biraz da takımın kenar yönetimine bakacaksın. Kafan mı karıştı? Sana daha kolay cevap: Buldu ritmini hücum buldu…

Soru: NFC North’u kim alır? Chicago bence daha iyi takım…

Cevap: Bears taraftarı karışmış araya, tutuklayın! Kardeşim NFLTR’de Sayılar, Ayılar, Filler falan National Geographic tarzı bir köşe var, git onu oku. Ama ciddi fikrin buysa, bu fikrine katılmak için çok sebep var. Chicago savunması en son Super Bowl oynayan takım tadında, ve Jay Cutler Denver’daki eski günleri gibi oynuyor. Yine de Denver’ın o takasta Chicago’yu kazıkladığı fikrindeyim; bu değişmez. NFC North’un zirve savaşı Packers-Bears maçına bakar gibi. Takımların fikstürleri de az çok denk. Öte yandan NFL oynak bir lig; her an her takım 4 maçını birden kaybedebilir. Biraz da ondan seviyoruz zaten…

Soru: NFL’i sevmek için 10 neden sayabilir misiniz?

Cevap: Sorular bu noktaya geldiyse sona yaklaştık demektir. Cevabını 1-Packers, 2-Packers, 3-Packers, 4-Packers, 5-Packers, 6-Packers, 7-Packers, 8-Packers, 9-Packers, 10-Favre olarak verip yazıyı sonlandırıyorum.

Bakın arkadaşlar; NFL sezonu kısa, sonra yazın ağzımız açık geziyoruz. Süper zevkli bir sezon sürüyor. Seyredebildiğiniz kadar maç seyredin derim. Seyredin ki futbol zevkiniz azalmasın.