TENNESSEE TITANS (6-8) @ KANSAS CITY CHIEFS (9-5)

Titans son üç maçını evinde oynamasına rağmen sadece geçen hafta yine kendisi gibi lige havlu atmış Texans karşısında galip gelmeyi başardı. Titans’In playoff için ümidi bulunmuyor. Geçen hafta C.Johnson ve K.Britt’in muhteşem performansları ile kazanan Titans’ın deplasman performansı pek iyi değil. İlk 6 hafta içerisinde dışarıda yaptıkları 3 maçı kazanan Titans bu tarihten sonra deplasmanda galip gelebilmiş değil. Bu hafta Chiefs karşısında galip gelebilmek için şanstan fazlasına ihtiyaç olacak.

Chiefs bu sezon evinde oynadığı 6 maçıda kazanmayı başardı. 2 hafta önce Chargers deplasmanında M.Cassel’in forma giymediği maçta adeta sahadan silinen Chiefs ofansı geçen hafta M.Cassel’in tekrar ilk onbie dönüşüyle galibiyeti kazanmayı bildi. Arkasındaki Chargers tarafından markajda bulunan Chiefs’in son iki haftaya girilirken maç kaybetme lüksü yok, zira bu division’dan ikinci çıkacak takımın playoff’a kalması zor gözüküyor.
Playoff ümidi olmayan bir takım ile tek şansı kazanmak olan takım eşleşince, üstelik bu eşleşmede kazanmak zorunda olan takım ev sahibi olunca ve kendi evinde yenilgisiz olunca o takımı tercih etmek yanlış gözükmüyor. İki takımın da koşu ağırlıklı oynayacağını ve çokta iyi koşu savunmalarına sahip olmadıklarını düşündüğümüzde düşük skorlu bir mücadele olacağı izlenimini uyandırıyor.

KANSAS CITY CHIEFS -4,5
UNDER 42,5

NEW ENGLAND PATRIOTS (12-2) @ BUFFALO BILLS (4-10)

Patriots 9. Hafta Browns deplasmanında kaybettikten sonra üst üste 6 maçı 37.8 sayı ortalaması yakalayarak kazandı. Patriots bu performansı ile ligin en çok skor üreten takımı pozisyonunda. AFC’de liderliği elinde bulunduran Patriots’ın amacı bu sezon hiç kaybetmediği “Gillette Stadium” için playoff’ta “ev sahibi” avantajını elde etmek. Bu sezon aralarında oynanan ilk maçta Patriots kendi evinde galip gelmeyi başarmıştı. Toplam 68 sayı üretilen maçta Ptariots adına B.Green-Ellis ligin en kötü koşu savunmasına karşı parlayan isim olmuştu. Tabi ki T.Brady’i performans konusunda es geçmek olmaz. Bu ikilinin son haftalardaki formu da düşünüldüğünde Bills için oldukça uzun bir gün olacakmış gibi geliyor.

Bills son 6 maçının 4’ünden galip ayrılarak iyi bir çıkış yakaladı. Özellikle R.Fitzpatrick ve S.Johson’ın yakaladığı uyum bir çok QB-WR tandemine taş cıkaracak cinste. Son haftalarda ofansif olarak işler iyi gözüksde defansif anlamda Bills ligin en kötü koşu savunmasına sahip. Ayrıca ligin en fazla sayı yiyen 8. Takımı konumunda. Bu haftakarşılarında ligin en formda hücum takımı olacak. Bills zayıf olduğu koşu savunmasına konsantre olmaya kalkarsa T.Brady’e esir düşecek. Özellikle maçın ikinci yarısında Bills savunmasından ciddi bir kırılma bekliyorum. Zaten 3. Hafta oynanan ilk maçta da Brady ikinci yarıda dizginleri eline almıştı. Bu hafta Playoff şansı bulunmayan Bills, division rival’ı Patriots’a elinden geldiğince çelme takmaya çalışacak.

Patriots her ne kadar division’ı eline geçirmiş gibi gözüksede henüz ev-sahibi avantajını elde edemedi. Bu sezon evlerinde hiç kaybetmediklerini düşünürsek Patriots için çok önemli bir avantaj olabilir. Steelers’ın da hafta içi Panthers karşısında galip gelmesi Patriots’ın kazanması için ekstra motivasyon sağlayacak. Her nekadar açılan handikap bir rivalry için yüksek olsa da son haftalarda beni utandırmayan Patriots’a sarılı kalmayı tercih edeceğim.

NEW ENGLAND PATRIOTS -8

NEW YORK GIANTS (9-5) @ GREEN BAY PACKERS (8-6)

İki adet “iddialı vs iddiasız” maç seçiminden sonra biraz daha heyecanlı maçlara doğru yönelelim. Haftanın “win or go home” temalı maçlarından biri; Giants @ Packers. Giants geçen hafta oldukça dramatik bir malubiyet alarak playoff şansını oldukça zora soktu. Son iki hafta deplasmanda oynayacak olan Giants bu hafta karşılaşacağı Packers’a yenilirse Wild-Card yarışında rakibinin arkasına düşecek ve son hafta Packers’ın kaybetmesini bekleyecek. Giants bu maçı kazanırsa playoff’a kalmaya hak kazanacak. Giants bu baskıyı geçen hafta kaldıramadı. İlk yarısını farklı şekilde önde tamamlayan Giants maçın son 7 dakikasında rakibine tam 28 sayı vererek maçı kaybetti. Bu hafta benzer bir hata Ocak’ta evlerinde oturmalarını sağlayacak.

Packers ise Lions maçında Rodgers’ı ve sonrasınfa maçı kaybettikten sonra geçen hafta da yine Rodgers’sız çıktığı maçta Patriots karşısında sahadan yenik ayrıldı. Rodgers’ın yerine oynayan M.Flynn iyi bir maç çıkarsa da rakip çok dişliydi. Bu hafta ise evlerinde oynayacaklar ve çok yüksek ihtimal ile Rodgers ilk 11’de ki yerini alacak. Packers bu sezon ligin en az sayı yiyen savunmasına sahip. Üstelik yaşadığı çokça sakatlık problemine rağmen. Bu hafta Giants karşısında Packers’ı sıkıntıya sokacak tek nokta koşu savunması zira Giants B.Jacobs ve A.Bradshaw ile ligin en iyi koşan takımlarından biri. Packers ise tam tersine koşu hücumu konusunda oldukça sıkıntılı. Gerçi geçen hafta Patriots karşısında B.Jackson iyi iş çıkarsa da Giants koşu savunması karşısında işler pek kolay olmayacak.

Geçen hafta oldukça dramatik bir şekilde kaybeden Giants’ın baskı altında oyunu kontrol etme konusunda sıkıntı yaşadığını gördük. Bu hafta deplasmanda ligin en az sayı yiyen savunmasına karşı başa baş bir mücadele geçeceğini düşünüyorum. Packers’ın Aralık ayında, soğuk sebebiyle, evinde oynuyor olması bir avantaj gibi gözükse de Giants’ın alışık olmadığı bir iklim değil. Yine de Rodgers’lı ev sahibini şanslı görüyorum.

SEATTLE SEAHAWKS (6-8) @ TAMPA BAY BUCCANEERS (8-6)

Haftanın bir başka “win or go home” temalı maçı; Seahawks @ Bucs. Bu maç için çok uzun uzun yazmaya gerek yok. Şu anda 2 konferansı da baz aldığımızda playoff yarışı içerisindeki en zayıf 3 takımdan 2’sinin maçı (diğer takım da STL Rams). Seahawks’ın 4. Hafta Chargers (ki son haftalardaki Chargers karşısında farklı bir sonuç olacağına eminim) ve 6. Hafta Bears karşısında alınan galibiyetler dışında .500 üzerindeki bir takıma karşı galibiyeti yok. Özellikle deplasmanda Seahawks hakkında iyi şeyler söylemek daha da zor. Seahawks son iki haftada 49’ers’dan 40, Falcons’dan da 34 sayı yedi. Ligin en kötü pas savunmalarından birine sahip olan Seahawks’ın en büyük şansı zayıf division’ı.

Bucs’ın durumu da pek iç açıcı değil. Bucs son 4 maçının 3’ünü kaybederek bir anda playoff yarışında gerilere düştü. Bu süreçte alınan tek galibiyette Redskins deplasmanından 1 sayıyla (kaçan ExtPt) ile alındı. Özellikle geçen hafta kendi evinde zayıf Lions’a uzatmada yenilen Bucs’ta ofansif performans oldukça vasat gözüktü. Koskoca ikinci yarıda sadece 6 sayı (2 FG) kaydedebilen Bucs savunmada da M.Morris’i durduramayınca sahadan yenik ayrıldı.

Aslında bu iki takım arasnda seçim yapmak oldukça güç. Burada seçimimi destekleyecek koşullar şunlar;
1) Seahawks’ın tüm Kuzey Amerika’yı diyagonal geçerek bu maça çıkıyor olması.
2) Seahawks’ın deplasmanda oynuyor olması.
3) Seahawks’ın Bucs’dan daha kötü bir takım olması.
4) Seahawks’ın pas savunması.

TAMPA BAY BUCCANEERS -6