I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ordularına kumanda eden Liman Von Sanders’ın bir sözü var: “Büyük bir komutan için gereken en büyük vasıflarından biri, şanstır” Von Sanders Paşa bu sözü Atatürk için söylemiştir. M.Kemal Paşa için “yetmez ama evet” bir teşhis bu. Elbette şans tek başına yetmez; talih ortaya çıktığında bunu kullanmaya hazır olmak da gerekir.

Chicago Bears, Minnesota Vikings’i 40 -14 gibi farklı bir skorla yenerek NFC North’u birinci bitirmeyi ve playoff’u garantiledi. Şans meselesi sezon içinde de yazılıp çiziliyordu, ama grup liderliği garantilenip NFL basınına yazacak menfi bir şey de pek kalmayınca, bu talih konusu iyice yazılır çizilir oldu. Doğrusu Chicago Bears’ın çok şanslı olduğu inkar edilemez.

Bir ligde 32 takım olup, her takım sadece 16 maç oynayınca, şans için ilk bakılacak şey fikstürdür. İstatistik hastası Amerikalılar, her sezon öncesi, bir önceki sezonun galibiyet yüzdelerine göre eşleşmeleri karşılaştırıp “schedule strength” diye yayınlarlar. Bu sezon öncesinde Bears fikstür zorluğu açısından .504 ile 14. sıradaydı. Tabii 2009’da Chicago .414 ile en kolay fikstüre sahip olmasına rağmen sezon içinde yine de hüsrana uğramıştı. 2010 sezonunun geçen hafta sonuna kadar gerçekleşen fikstür zorluğu durumuna bakalım:

Detroit 4-10
Dallas 5-9
Green Bay 8-6
New York Giants 9-5
Carolina 2-12
Seattle 6-8
Washington 5-9
Buffalo 4-10
Minnesota 5-9
Miami 7-7
Philadelphia 10-4
Detroit 4-10
New England 12-2
Minnesota 5-9

Toplamda 74-110, yada yüzde olarak .402 çıkıyor ki bu oran Bears’ın fikstür açısından geçen sezondan bile şanslı olduğunu gösteriyor. (Merak edip Bears maçlarını ayırarak bakarsak oran 70-100, yani .412 çıkıyor).

Bears’ın şansı sadece eşleştiği takımların iyi olmaması değildi. Örneğin, ilk maçta grubunun gelişmekte olan rakibi Detroit Lions’ın son saniyede yaptığı TD minik bir kural ihlali yüzünden geçersiz sayılmasaydı bizim Ayılar lige yenilgi ile başlayacaktı. Sezon ilerlerken Jay Cutler’ın beyin sarsıntısı geçirdiği ve bir sonraki maça çıkamayadığı hafta rakibin zayıf Carolina Panthers olması da bir talihti; ki o maçı neredeyse QB’e ihtiyaç duymadan kazandılar. Miami Dolphins, Detroit Lions rövanşı ve Brett Favre’nin sakatlanıp oyundan çıkmak zorunda kaldığı son Vikings maçında, rakipler yedek bile değil, 3. QB’leri ile oynamak zorunda kaldılar. Ayrıca gruptaki baş rakibi Green Bay Packers sayısız sakatlıklarla boğuşurken Bears sezon boyunca hemen hemen hiç sakatlık yaşamadı (nazar değmesin!!).

Şans ortaya çıktığında kullanmak gerekir demiştik. Yazının bu kısmında BBC’de 2003 yılında Richard Weismann adlı bilim adamı tarafından yazılan makaleye değinelim. Makalenin adresi aşağıda, ama özetlersek; aşırı endişeli insanların önceden tasarladıkları hedeflere fazla kilitlendiklerini ve yollarına çıkan, “tahmin edilemeyen” olayları/fırsatları farketmediklerini anlatıyor. Şanslı kabul edilen insanlar ise daha rahat (rölaks desek daha anlaşılır olur belki) olduklarından fırsatları daha kolay farkedip yakalayabiliyorlar.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/3335275.stm

Chicago Bears kenar yönetiminin bu sezon daha “rölaks” olup olmadığını bilemiyoruz, ama daha basit (keep it simple stupid!!) gittikleri kesin. Örneğin ünlü returncü Devin Hester’den ( Minnesota karşısından 14. kariyer return TD’ını yaparak NFL rekorunu ele geçirdi) WR yaratmaya çalışmaktan vazgeçip onu güçlü olduğu alana kaydırdılar. Mike Martz’ın bol paslı oyunun düzeni takıma uymayınca, kafalarını arka arkaya duvara vurmak yerine strateji değiştirip koşu ağırlıklı bir oyununa yönelecek sakin adımları attılar ve rakiplerinin şanssızlığından maksimum yararlanmayı bildiler.

Green Bay Packers’ın sakatlıklarla boğuştuğundan bahsetmiştik. Packers buna karşın -son maçta Bears’ı sürklase eden- Patriots karşısında çok iyi direndi ve maçı yakın bir skorla 20-24 kaybetti. Green Bay’in daha iyi takım olduğunu söyleyebiliriz. Ama Chicago koçu Lovie Smith ve ekibi biraz da kovulmamak için) bu sezon playoffa kalmayı  hedeflemişlerdi. Bunu başardılar. Ben devamı için umutlu değilim ama eski bir Alman generaline kanarsak, Lovie Smith Super Bowl’a çıkmak için en önemli vasfa sahip…KÖR TALİH!!