N.Y. Jets (13-5) at Pittsburgh Steelers (13-4)

Özellikle sezonun ikinci yarısı düşünüldüğünde Patriots’In karşısında durabilecek bir takım olduğunu düşünmüyorudum. Geçen hafta Jets’in performansı benim düşünüp düşünmememin konuyla fazla bir alakasının olmadığını gösterdi. Aslında şaşılmaması gerek konu şuydu; playoff zamanı defanslar konuşur. Jets savunması maçı kazanmak için gerekli performansı gösterdi. Diğer tarafta Steelerse evinde rival’ı Ravens’ı yenerek son 5 sezonda 3. Kez AFC Finali oynama başarısını gösterdi. NFL’in en çok Superbowl kazanmış takımı ile bu kupaya çok uzun zamandır hasret olan Jets’in Heinz Field’de oynayacakları mücadele için görüşlerim aşağıdaki gibi.

Steelers Pas Hücumu (#14) vs Jets Pas Savunması (#5):

Steelers pas hücumunun istatistiksel olarak iyi gözükmemesinin birkaç sebebi var. En önemli sebep; Steelers’ın bir koşu hücumu takımı olması. Diğer en önemli sebep ise 2 yüzük sahibi Big Ben’in cezası sebebiyle sezona 6. Haftada başlaması. Tabi sezon başında Steelers’ın son Superbowl MVP’si S.Holmes’un bu haftaki rakip Jets’e transferi de etkenlerden biri. B.Roethlisberger, M.Sanchez’den 6 maç eksik oynamasına karşın yakın istatistiklere ve daha iyi bir QB rating’e sahip olduğununu altını çizmek gerekir. Steelers’ın pas hücumunda en büyük problemi pas koruması gibi duruyor.

Jets A.Cromartie ve D.Revis gibi ligin en iyi CB oyuncularına sahip. Bu sezon QB baskısı konusunda da bir sınıf yukarı çıkan Jets’te özellikle geçen hafta Patriots karşısında alınan galibette bu baskı önemli rol oynadı. Rakip Steelers’ın zayıf yönünün de bu baskıya cevap verememesi lduğunu düşünürsek bu eşleşmede Jets üstün olan taraf gibi gözüküyor.

Seçim Jets

Steelers Pas Savunması (#21) vs Jets Pas Hücumu (#22):

Steelers pas savunması ypg istatistiklerinde iyi durumda gözükmese de normal sezon boyunca 48 sack ile bu alanda ligin en iyi takımı. Tabi bu istatistiğin kötü gözükmesinin en önemli sebebi Steelers’ın ligin en iyi koşu savunmasına sahip olması; dolayısıyla Steelers’ın rakipleri koşu hücumunu tercihini düşünmemesi. Ayrıca Steelers ikinci alnda da T.Polamalu gibi insan üstü bir oyuncuya sahip. Polamalu rakiplerin büyük oyun yaratma ihtimalini oldukça azaltıyor.

Jets ise pas hücumu konununda, güçlü pas korumasına ve iyi WR kadrosuna rağmen iyi istatistiklere sahip değil. QB M.Sanchez’in lige iyi başlayıp sonradan ortalama bir görüntü çizmesi bu durumun en büyük sebebi. Tabi koşu hücumunda da başarı sağlayan Jets sezon ilerledikçe hücum stratejisini yerden kurma yoluna gitti. Bu eşleşmede seçim yapma konusunda oldukça zorlansam da Jets’in koşu hücumu konusunda oldukça problem yaşayacağını düşünmem ibreyi Steelers lehine çeviriyor. Steelers’ın ev sahibi olduğunu da düşünürsek M.Sanchez üzerindeki baskı bir kat daha artacaktır.

Seçim Steelers

Steelers Koşu Hücumu (#11) vs Jets Koşu Savunması (#3):

Steelers koşu hücumu bu sezon R.Mandenhall’ın omzuna binmiş durumda. Mandenhall bu sezon 1000 yarda barajını aşmayı başarsa da koşu stili bakımından maç koparacak bir oyuncu değil. Zaten sezon boyunca sadece 3 maçta 100 yardadan fazla koşmayı başardı. 15. Hafta Jets karşısında 99 yardada kalan Mandenhall koşu başına 5.8 yarda alarak maçın etkili oyuncularından biri olmayı başarmıştı. Steelers’ın maçı kazanabilmesi için Mandenhall’ın bezmer bir performans göstermesi gerekecek.

Jets buraya gelirken iki deplasman maçı oynadı. Bu iki maçta da koşu hücumu arka planda olan takımlara karşı ezici bir üstünlük sağlamayı başardı. Bu hafta karşılaşacakları Steelers oldukça dengeli hücum eden bir takım. Jets bu başarılı istatistikleri elde ederken fikstür avantajının olduğunu da belirtmek gerekir. Yine koşu savunması iki takımın da bu maçı kazanmak için yoğunlaşacağı alan olacaktır. Jets’in bu eşleşmede üstün olan taraf olduğunu düşünüyorum.

Seçim Jets

Steelers Koşu Savunması (#1) vs Jets Koşu Hücumu (#4):

Steelers bu sezon rakiplerine yerden ortalama 62.8 yarda performansa izin verdi. Belki de sezon boyunca birtek bu haftaki rakip Jets 100 yarda üzerine çıkmayı başardı. O maçta da t.Polamalu’Nun sakatlığı sebebiyle oynamadığını belirtmekte fayda var. Geçen hafta ligin iyi koşan takımlarından Ravens’ı durdurmayı başaran Steelers Jets koşu hücumuna da çok şans tanımayacaktır.

Jets bu sezon L.Tomlinson ve S.Greene ikilisi ile oldukça etkili bir tandem oluşturdu. İki koşucu normal sezonta toplamda 2000 yarda barajını geçmeyi başardı. Jets buraya gelirken böyle güçlü bir koşu savunmasına karşı oynamadı ve koşu hücumu ile oyunu kontrol etmeyi başardı. Bu hafta tablonun değişeceğini düşünüyorum. Steelers koşu yollarını kapatarak Jets’i tek yönlü hücum yapmaya zorlayacaktır. Bu eşleşmede #1 koşu savunmasını tercih etmek doğru olacaktır.

Seçim Steelers

Steelers vs Jets:

Sezonun 15. Haftasında yine Pittsburgh’da karşılaşan bu iki takımın oldukça çekişmeli geçen mücadelesinde Jets galip gelmeyi başarmıştı. Jets özel takımı o maçta belirleyici etken olmuştu. Fakat Heinz Field’da Ocak ayında bir playoff mücadelesi kazanmak oldukça zor bir durum. Steelers adına oldukça ciddi bir ev-sahibi avantajı olacağını düşünüyorum. Ayrıca bu tip maçları kazanma konusunda B.Roethlisberger’in tecrübesini de tercih sebepleri arasına koymakta fayda var. Steelers’ın maçı kazanacağını ve son 5 senede 3. Superbowl başarısını göstereceğini düşünüyorum. Ayrıca, iki güçlü koşu savunmasının koşu hücum yollarını durduracağını düşündüğüm mücadelede pas hücumunun yoğunlukla tercih edileceğini düşünüyorum. Bu durum da maç saatini yavaş işlemesine ve skorun yükselmesine sebep olacaktır.

Steelers -3,5
Over 38,5