Chicago Bears, normal sezonun bitimine bir maç kala kendisine savunma anlamında çok benzeyen New York Jets’i 38-34 yendi. Savunmada çok iyi iki takımınmücalesinin böylesi yüksek skorla bitmesi, kendi içinde ayrı bir yazı konusu olabilir (ki son çeyrekte sadece tek FG olduğunu da belirtelim). Maç bittikten sonra Jets, Washington Redskins’in Jaguars’ı uzatma FG’ü ile yenmesiyle playoff’u garantiledi. Bears da Salı günü Minnesota Vikings’in Eagles’ı yenmesiyle playoff ilk turuna katılmak yerine dinlenmeyi garantiledi.

Son durumu kısaca özet geçtikten sonra, başlık konumuz olan Chicago Bears’ın müthiş dönüşçüsü (returner) Devin Hester’a değinmeye başlayabiliriz. Hester 1982’de Florida’na doğmuş bir kardeşimiz. Hayatı bir hayli zor başlıyor, çünkü daha çok ufakken annesi hayli ciddi bir trafik kazası geçiriyor. Bu kazadan 2 sene sonra babası kanserden vefat ediyor. Minik Devin Hester girdiği depresyondan abisi ve üvey babasının oluşturduğu özel takımın bloklamasıyla normal duruma “dönerek” çıkıyor ve kendini futbola veriyor.

Lise ve üniversite hayatı futbol yıldızı olarak geçiyor. Kariyerinin her safhasında olduğu gibi bu safhada da dönüşçü olarak görev alsa da, aynı filmlerde gördüğümüz gibi savunma, hücum ve özel takımlarda bol bol yer alıyor. Çok iyi bildiğimiz hızı sebebiyle “hurricane” lakabını aldığı gibi, herşeyi yapmasından dolayı “anytime” lakabını da alıyor. (Arada bizim normal futbol (soccer) ve beyzbola da merak salmış. Kendisi bu sporlarda dursaydı rüzgar sağaçık ve yüksek derecede base çalma tehditli leadoff hitter olabileceğini tahmin etmek zor olmasa gerek)

Hester 2006’da Chicago Bears tarafından ikinci turda bir savunma pozisyonu olan cornerback olarak draft ediliyor. Draft’ına “takımın hücuma ihtiyacı var” diyerek dudak bükülüyor ilk önce. Ama Hester ilk sezonunda 6 dönüş TD’sı ile rakibin kaçan FG’undan 108 yardalık bir dönüş TD’ı üretiyor. O sezon  Super Bowl’a çıkan Bears’ı daha maçın en başında yaptığı dönüş TD’ı ile öne geçirerek hücum katkısında doruğa çıkıyor ve kendisine dudak bükenleri “döndürüyor”du.

2007’de koç Lovie Smith onu Wide receiverlığa geçirdi ama Hester’ın dönüşçülüğü devam etti. 2008’de ise, bugün bakınca çok yanlış olduğu kolayca anlaşılan bir kararla kendisini tam zamanlı WR olarak ilan etti, dönüş işi ise Daniel Manning’e verildi. 2008 ile 2009 bu anlamda kayıp yıllar olarak geçti. Hester bu dönemde ara ara dönüşçülük yapsa da, bu denemelerinde genelde eski başarısını gösteremedi. Hatta bu otoritelerin “dönüşçülük de genç işi canım, yaşlanılınca cesaret kalmıyor. bkz. Hester’in şimdiki durumu” gibi yorumlarına yolaçtı.

Bu sezon koç Smith, bir anlamda attan inip eşşeğe binme sayılabilecek olan 1 no.lu WR’likten tekrar dönüşçülüğe “dönmeye” ikna etti Hester’i. İlk başlarda dönüşçülüğü punt ile sınırlıydı. Hester ezeli rakip Green Bay Packers karşısında 2007’den sonraki ilk dönüş TD’ına ulaştı. Başarılı sezon devam etti ve 20 Aralık 2010’da Vikings karşısında 14. dönüş TD’ını yaparak NFL rekorunu eline geçirdi. Bu aşamada yıllar itibariyle Bears takımının kick ve punt dönüş rakamlarına bakalım:

2010 Kick 25.7 0 TD/Punt 17.1 3 TD
2009 Kick 25.0 1 TD/Punt 8.5 1 TD
2008 Kick 24.9 1 TD/Punt 6.7 0 TD
2007 Kick 28.4 2 TD/Punt 14.8 4 TD
2006 Kick 23.3 2 TD/Punt 12.1 3 TD

2008 ve 2009’daki punt ortalamalarının düşüklüğü dikkat çekici, ama şaşırtıcı değil.

Bears’ın son maçı Green Bay Packers ile; rakibi için ölüm kalım demek olan bu maçta Hester’a doğru topu vurmama kararlarını bugün açıkladılar. Jets de aynı şekilde düşünmüştü, ama Hester’ın yine müthiş dönüş performansından sonra Jets’in çaylak putçısı bu işin o kadar kolay olmadığını şeklinde demeç vermişti. Bu eğilim playoff’larda da devam edecektir. Bakıp göreceğiz.