Merhaba, Amerikan futboluna gönül verenler, bundan sonra İzmir takımlarının durumları ve İzmir’den haberler ile buradan sesleneceğim size. Bu hafta Üniversiteler Ligi mücadelesinde, İzmir için soğuk ve rüzgarlı bir havada Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü’nde 12:00 da başlaması gereken Ege Üniversite – Bilgi Üniversitesi maçı artık alışılageldiği gibi biraz gecikmeyle 12:30’da başladı.

120-130 kadar seyircinin takip ettiği karşılaşmada altı resmi hakem ve üç kenar görevlisi (chain, down indicator) güzel bir gelişme olarak değerlendirilebilir, özellikle chain hakemlerinden birisinin bayan olması da ayrı bir hava katmıştı. Maç öncesi Ege Dolphins Koçu Hikmet Gökhan Açar ile yaptığım konuşmada; Koç, İzmir’in en eski takımı Ege Dolphins’in ne kadar istekli olduğunu, yarı finallerde bir İzmir takımı olacağına inandıklarını ve takımındaki tecrübeli oyuncularına ve takımının son periyot performansına çok güvendiğini söyledi.

Bilgi Hunters’ın favori olduğu karşılaşma Bilgi’nin kick-off’u (#10) ile başladı. Touchback sonucu Ege kendi 20. yardından ilk hücumuna başladı. Receiversız diziliş Ege’nin Yaşar Admirals maçında da olduğu gibi ilk tercihi oludu. Bu formasyonla Yaşar’a karşı yard ve first down almakta oldukça zorlanan Ege’nin koşu oyununa karşı çok tecrübeli ve kuvvetli Bilgi defansı karşısında başarılı olması zor gibi gözüktü.

Ege’nin ilk 3.hak denemesi başarısız oldu ve 40 yardlık bir punt geldi. 5 yardlık return sonucunda Bilgi için güzel bir alan pozisyonu oluştu. Bilgi ilk hücumunu kendi 47.yardından yaptu. Ege’nin çift safety tercihi koşu oyunlarını seven Bilgi karşısında çok zorlanacağa benziyordu. İlk 3. hak denemesinde başarılı olan Bilgi ilk Touchdownın da uzak olmadığı sinyallerini güçlü bir şekilde vermişti izleyenlere. #28’in güçlü koşusu End zone’a 1 yard kala durdurulabildi ve #8 Can’ın 1 yardlık QB koşusu ile gelen TD maç öncesi favori gösterilen Bilgi’nin Ege’yi çok zorlayacağını gösteriyordu. Ekstra sayı denemesinde snap hatasını Ege defansı affetmedi ve skoru 6-0’da tutmayı başardı. Oysa ki #10 “Bilgi’nin kickerı” maçtan önce 20 dakikalık alan golü çalışması sırasında çok başarılı vuruşlar yapabildiğini göstermişti.

Daha sonra #10 yine topu dışarı gönderdi ve touchback. Ege aynı dizilişle ilk firstdown’ını #13 Buğrul ile alıyordu. Bu andan itibaren Bilgi’nin ceza kabusu başladı. 3 “illegal use of hands” ve 1 personal foul ile toplam 60 yardlık ceza Ege’ye mükemmel bir alan pozisyonu sağladı. Bilgi Üniversiteli oyuncuların aşırı motivasyonundan kaynaklandığının değerlendirdiğim hataları sonucunda kenar yönetimi yerinde uyarılar ve değişiklikler yaptı. Bugüne kadar oynadığım ve bizim liglerimizde seyrettiğim maçlarda hiç karşılaşmadığım bu cezanın bu kadar çok çalınması “hakem seminerinde en son bu ceza çalışılmış” esprilerinin yapılmasına sebep verdi. Ege’nin güçlü oyuncusu #7 Efe’nin pas tutması ile gidilen 20 yard Ege’yi 1 ve goal pozisyonuna getirdi. Herkes TD gelecek diye düşünürken Bilgi defansı ayakta durmayı bildi. 1 ve 1, 2 ve inch başarısız olunca alınan Ege molası da etkili olmadı ve false start cezası ile kaybedilen 5 yard sonucunda 3 ve 6 oynayan Ege başarısız oldu ve  4. hakta gelen interception (#21 Kerim) ve touchback ile Bilgi topu geri aldı. Kritik anda defansının bu duruşu, hücumu zaten kusursuz işleyen Bilgili oyuncuların özgüvenini arttırdı.

Bilgi #8’in kusursuz işleyen fakeleri sonucu #28’in güçlü koşusuna karşı Ege defansı çok zorlandı ve 49 yard sonra durdurabildi siyahi oyuncuyu. Sonrasında #31’in 27 yardlık koşusu Ege defansını iyice demoralize etti. Can, bize ilk TD’ın bir kopyasını izletti ve 4 yardlık koşuyla skoru 12-0’a getirdi. #10 bu yine işini yapmak için sahadaydı, önce encroachment sonrasında yine snap hatası buna engel oldu ve ilk periyod bu skorla bitti.

Periyot sonrasında Ege’nin acil bir şeyler yapması gerekiyordu, hem hücum hem de defans formasyonlarını değiştirerek bu sorunu çözmeleri gerekliydi.

Ege 2.periyota kendi 19.yardından başladı ve beklenen formasyon değişiklikleri yapılmıştı. Spread Offence oynamaya başlayan Ege, QB’sinin #14 başarılı pasları ile ilerlemeyi amaçlıyordu. Quick routelar ve screen oyunları ile yard kazanan Ege’ye Bilgi reaksiyon göstermekte hem geç kaldı hem de çok zorlandı. Koşu savunmasındaki başarısından eser kalmamıştı, bunun yanında CBlerinin coveragelarda yaşadığı sorunlarda göze çarpıyordu Bilgi tarafında. Bir de Bilgi #53’ün bitmek bilmeyen ceza sendromu ile gelen 15 yard (illegal use of hands) Ege’nin ilerlemesini kolaylaştırdı. #13 Buğrul’un 12 yardlık pas tutmasını, #7 Efe’nin 14 yardlık TD pas tutması izledi ve hem seyirci hem Ege tekrar havaya girdi. Ekstra sayı denemesi başarısız olunca skor 12-6 olmuştu. Tekrar maça ortak olan Ege yarı finali ne kadar çok istediğini göstermişti.

Kerim’in 20 yardlık return ile 30. yarda taşıdığı Bilgi, yine bir dive oyunu ile (#31) 15 yard aldı. Bilgi yine işini yapıyor derken center, qb anlaşmazlığı sonucu gelen fumble’ı Ege alınca 45. yardda first down Ege’nin oldu. Şimdi de momentum Ege’ye geçiyor derken gelen 3 tamamlanamayan pas Ege’yi punta zorladı. 35 yard vurulan punt saha dışına çıkmadan Ege tarafından tutuldu ve Bilgi kendi 10. yardında topa sahip oldu. #28’in 12 yard kazanan koşusuna bence günün en iyi tackle’ı geliyor Ege’nin cornerback’i #26 Deniz Aksan’dan. Sonrasında Bilgi yine bir 3. hak denemesinde (maç boyunca 3rd down conversion 2/7) başarılı olan Bilgi bir sonrakinde başarısız olup 35 yardlık bir punt vurudu. Bu arada gerilen sinirler sonucu Bilgi’nin ilk kaybı #69 numara Eyüp Can oldu, special team’de gelen cut tackle sonucu aşırı reaksiyon gösterince diskalifiye edildi

Periyot bitmeden Ege bir şans daha yakaladı derken günün başarılı isimlerinden Bilgi #17 Barış 3 interceptionından ilkini yapıyor ve Ege’nin 48. yardında düşürülüyordu. Devre böyle biter derken her anı heyecan ve sürpriz dolu olan maçta müthiş bir koşu geldi Kerim’den, tam 48 yardlık TD koşusu. Günün akıllarda kalan en güzel anlarından birini yaşattı maçın bence en değerli oyuncusu. Başarılı ekstra sayı sonucu ilk yarı 19-6 Bilgi’nin üstünlüğü ile bitti.

Devre arasında diskalifiye edilen koçu Erkan Avan’dan yoksun kalan Ege, 2. yarıyı kick offla başlattı. Yine Kerim ve yine çok başarılı bir kick return koşusu, 48 yard. Bu koşunun sonunda Ege’nin en etkili oyuncularından Efe’nin sportmenlik dışı hareketi sonucu gelen 15 yard ceza, Bilgi’ye mükemmel bir alan pozisyonu sağladı. #31’in koşusu ile gelen 14 yard TD’ın habercisi  oldu ve sonrasında günün yıldızlarından #8 Can 18 yard koştu ve TD. Bu pozisyonda Can sakatlandı ve oyuna devam edemedi bununla birlikte gelen arkadan blok cezası (#21) TD’ı değersiz kıldı.

Sakatlanan QB Can’ın yerine oyuna #17 Barış girdi. Kerim yine güzel bir koşu ile TD yaptı fakat şimdi de #79’un arkadan blok cezası alması ile TD iptal edildi, bir de #53 ile gelen false start 3 ve 20 Bilgi’yi 3 ve 20 oynamaya zorladı. Burada Bilgi’nin 53 numarasına parantez açmak istiyorum; çok kuvvetli ve hacimli bir oyuncu, OL, DL ve LB olarak oynuyor, aşırı motivasyondan kaynaklandığını düşündüğüm çok hata yapıyor ve istemeden takımının konsantrasyonunu aşağı çekiyor. Daha kontrollü oynarsa çok etkili bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. Oyuna yeni giren QB’den  beklenmedik bir anda gelen 25 yardlık pas, iki kere iptal olan TD’ı geçerli kıldı ve Kerim 2. TD’ını yaptı. Ekstra sayıyı değerlendiren #10 skoru 26-6 yaptı. Bilgi kenar yönetimi, çok organize, iyi çalışmış bir takım yaratmışlar ve kendileri de oyunları yerinde ve zamanında oynatmaları, doğru müdahaleleri ile çok başarılı bir maç geçiriyordu.

Önce Ege’nin (65 yard) sonra Bilgi’nin (35 yard) puntları ile Ege kendi 35.yardında topa sahip oldu. #7’nin 27 yardlık top tutması ve Bilgi 53’ün cezaları ile Ege ilerledi. 14 numaranın 13 yardlık TD pası ile #13 Buğrul skoru 26-12’ye getirdiğinde 3. çeyreğin bitmesine 2 dakika vardı. Bu andan itibaren defansların ve basit hataların ortaya çıkması, Bilgi’nin Can’ın yokluğunu ciddi anlamda hissetmesi ile iki takım için de sıkıntılı bir periyot başladı.

Ege son periyoda planladığından kötü girmişti, en güvendikleri kondisyon ve kadro derinliği istediklerini almalarını sağlamadı. Gün boyunca 3 hakları başarısız kullanan Ege (3rd down conversion 0/4) yakaladığı fırsatları değerlendiremeyince bu sonuç ortaya çıktı. Bunun yanında maç boyunca 7 interception veren Ege (#21 Kerim-2, #17-3, #62-1 ve #55-1) buna karşılık yalnızca 1 (#26 Deniz) interception yapabildi.

Son periyotta arka arkaya gelen interceptionlar (Ege #26, Bilgi #17), Bilgi 28 numaranın üst üste fumbleları, Kerim’in koşuları, Efe’nin gayretleri, Bilgi’nin Can’ın yokluğunda bocalaması, Bilgi #55 Talat’ın diskalifiye edilmesi, Ege #67 Türker’in sack ve tackleları son periyotta akıllarda kalanlardı. Bilgi yine sıkıntılı bir son periyot yaşamıştı buna rağmen sayı yemeyen defanslarını kutlamak gerekir.

İzmir’de güzel bir futbol günü sona erdi akıllarda heyecanlı bir maç kaldı. Centilmen Ege Üniversitesi’ni tebrik ediyor ve Bilgi Üniversitesi’ne başarılar diliyorum. Yarı finalde Hacettepe Üniversitesi ile karşılaşmasını beklediğim Bilgi Üniversitesi’nin yarı finalde işi daha zor olacak. İki takıma da İzmir’den başarılar dilerim. Kalın sağlıcakla…