Admirals, Türkiye liglerinin yeni bir takımı olmasına rağmen İzmir’de ardından iki takım kuruldu bile. Yaşar Üniversite’sinin bünyesinde bulunan bir takım iki sezondur Üniversiteler Ligi’nde mücadele ediyor ve bu sezon kendilerinden çok daha tecrübeli takımlara karşı Üniversiteler 1.Ligi’nde yer aldılar. Üç maçla sezonu kapayan Admirals galibiyet alamamasına karşın bir önceki sezona göre gözle görülür bir gelişme gösterdi. Grubunu son sırada tamamlayan Yaşar Admirals gelecek sezon Üniversiteler 2.Ligi’nde mücadele edecek ancak bu sezonki mağlubiyet genç kadroları için iyi bir tecrübe olmuş durumda. Önümüzdeki sezon aynı zamanda Kulüpler Ligi’ne de katılmayı hedefleyen Yaşar Admirals’ın kaptanı Mert Aylin ile İzmir’de yaptığımız Super Bowl XLV buluşmasında tanıştım. Orada sözleştiğimiz üzere kendisiyle Yaşar Admirals’ın iki yıllık Üniversiteler Ligi macerası ve geleceği, bireysel performansı ve İzmir’de Amerikan futboluyla ilgili zevkli bir sohbet gerçekleştirdik. İşte, Admirals’ın genç kaptanına sorularımız ve cevapları…

Adı: Mert Aylin

Doğum Tarihi:
1 Nisan 1987

Pozisyon:
FS/WR

Forma Numarası: 80

Boy/Kilo:
1.70 67

Tecrübe:
2

Oynadığı Takımlar: Yaşar Admirals

NFLTR:
Mert, Amerikan futboluyla nasıl tanıştın kısaca anlatır mısın?

Hayatımın dönüm noktası futbolla tanıştığım güne denk geliyor. 16 Mart 2009 günü koçlarımızın düzenlediği bir etkinlikte tanıştım bu sporla. Benimle birlikte 120 kişi vardı ve öncesinde benim futbola dair hiçbir fikrim yoktu. Yapamayacağımı düşünüyordum açıkçası. Alper Aruer, Mert Damlapınar (speedy), Taylan Dünar sırasıyla bize futbol, takım, mantalite hakkında bilgiler verdiler. O günden sonra tabiri caizse “zehir” kanıma işledi. Geçmek veya daha iyi olmak zorunda olduğum 120 kişi vardı önümde ancak sonradan o kişilerin rakibim değil ailem olduğunun farkına vardım.

NFLTR: Yaşar Admirals, yeni kurulan bir takım ve sen bu takımın kaptanısın. Bu sana nasıl sorumluluklar yüklüyor, takım arkadaşlarınla kaptan olarak diyalogun nasıl?

İlk kaptan olduğumda açıkçası ne gibi bir sorumluluk üslendiğimin farkında değildim. Önceki spor hayatımda kaptan olduğum basketbol takımlarında bu kadar sorumluluk ve yük olmuyordu üstümde. Takım dışında ve içinde farklı biriyim. Arkadaşlarım da buna alıştı ve farkındalar zaten. Bu takım benim için çok önemli. En yakın arkadaşım veya benden yaşça büyük ve tecrübeli bir insan olsa bile karşımdaki,  takımın menfaatleri doğrultusunda davranışlarım değişmez. Hissettiğim kadarıyla hepsi bana saygı duyuyor, bu çok büyük bir gurur benim için. Onlar için yapamayacağım bir şey olduğunu sanmıyorum.

NFLTR:
Takımınız maddi anlamda imkânları Türkiye’de birçok takımın maddi olanaklarından daha fazla. Bunun takım üzerindeki etkileri sence nedir?

Eğer fazla ise bu fazlalık takım arkadaşlarımın birbirlerini sevmeleri ve düzenli olarak takıma katkıda bulunmalarından kaynaklanıyor. Yönetim kurulu ve coaching staff’ın organizasyonları, maddi kaynak arayışları bu açığımızı kapatıyor. Üniversite takımı olmamıza rağmen sadece üniversiteden bir şeyler beklemiyoruz, ne gerekiyorsa önce kendimiz halletmeye çalışıyoruz.

NFLTR:
Yeni bir takım olmanıza rağmen bu sezon Üniversiteler 1.Ligi’nde mücadele ettiniz. Bunu avantaj mı dezavantaj mı olarak nitelendiriyorsun?

Bana göre kesinlikle avantaj. Futbolda tecrübe çok önemli, en iyi antrenman maçtır. İnsan neler yapılabildiğini görünce hırslanıyor ve ona göre çalışıyor. Yeni takım kurmak gerçekten kolay değil özellikle hiç eski oyuncun olmadan. Artık bir şeyler yapabildiğimizi gösterdiğimize inanıyorum.
vakti geldi artık başarının.

NFLTR: Bu sezon Üniversiteler Ligi’nde ikisi deplasmanda olmak üzere üç maç oynadınız ve Ege, Bilgi, Koç gibi güçlü rakipleriniz vardı. Galibiyetiniz olmasa da üç maçta 32 sayı yaparak dikkat çektiniz. Ancak yediğiniz 87 sayı var. Sorunun nerede olduğunu düşünüyorsun?

Bu sene maç kazanabilirdik. Çabuk demoralize olmamız ve basit hatalar yapmamız attığımız ve yediğimiz sayılar arasındaki farkı açtı. Ben bu sene gerçekten maç kaybettiğimizi hissettim. Bir önceki sene maçlar oynanmadan 2-3 hafta önce ekipmanlı idmanlar yapmaya başlamıştık. Bu yüzden
geçen seneki mağlubiyetleri oyunu öğrenme aşaması olarak nitelendirmek gerekiyor bence. 3.000 kişilik bir okuldan iki senede çıkardığımız bu takım önemli rakipler karşısında galibiyet aradı. Geleceğe dair çok umutluyum.

NFLTR:
Ege Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi maçlarının hangisini en çok zevk aldığın maç olarak nitelendirirsin?

Öncesinde QB ve önemli oyuncularımızın sakat olduğu Bilgi Üniversitesi maçı sanırım. Bu güne kadar karşılaştığımız en ciddi rakiplerden biri olan Bilgiye karşı 2.yarı arkadaşlarımın mücadelesi benim için çok önemliydi.

NFLTR:
Yine bu üç takım arasında bireysel olarak en çok zorlandığını düşündüğün maç hangisiydi?

Ege Üniversitesi maçında konsantrasyon eksikliği yaşadım. Saha içinde takımı iyi motive edemediğimi düşünüyorum. Rakip kim olursa olsun oyuncunun önce kendini iyi hissetmesi şart, zaten yeterli çalıştıysan onların sana karşı önlem alması gerekiyor.

NFLTR: Bu sezon Üniversiteler Ligi’ndeki ikinci sezonunuzdu. İstatistiksel olarak bir gelişim gösterdiğiniz ortada. Bu konuda ne demek istiyorsun, Admirals’ın performansını geçtiğimiz sezonla kıyaslaman gerekirse, neler söylemek istersin?

Takımda şu an hiç son sınıf öğrencisi yok. 45 kişilik kadromuzun 30’u hazırlık veya 1.sınıf öğrencisi. İlk nesil takımın geleneğini belirleyecektir. Sadece kazanan ve diğer olasılıkları kabullenmeyecek olan bir ekol oluşturmak istiyoruz. Hedeflerimizi geçmişte yaşadıklarımıza göre belirleyip ona göre adım atmak
hayalperestlik değil. Başaracağız.

NFLTR: Takımınızın coaching staff’ında ülkemizin köklü takımlarından Hacettepe Red Deers’dan oldukça tecrübeli isimler yer almakta. Böyle bir coaching staff ile çalışmak hakkında ne diyeceksin?

Örneğin Bora İnan koçumuzun benim oynadığım mevkide oynaması benim için büyük bir şans . Rookie sezonumda 9 maçta 10 interception ve iyi bir tackle oranını yakalamamın en büyük etkenlerinden biridir.

NFLTR: Birazda İzmir’deki Amerikan futbolu hakkında konuşalım. İzmir’de şuanda dört aktif takım var ve bu sayı giderek artacak gibi gözüküyor. Türk Amerikan futbolunun gelişimine paralel olarak İzmir’deki oluşumları nasıl değerlendiriyorsun?

İzmir’de Amerikan futbolu Ankara ve İstanbul’daki kadar popüler değildi. Yavaş yavaş yayıldığımıza inanıyorum. Geç bile kalındı bana göre. Bu sporun reklama ihtiyacı var. İzmir’deki potansiyeli doğru kullanırsak İzmir’deki takımların zirveye oynayacağını inanıyorum çok kısa bir süre içinde. Yerel basın gereken ilgiyi göstermeye başladı bile.

NFLTR: Kişisel kariyerine dönersek, bu yaz 1 – 4 Temmuz arasında yapılan klinik’te oldukça dikkat çeken bir isimdin. Bu kliniğin sana kattıklarından bahseder misin?

Bilindiği üzere İTÜ’de Ayazağa kampüsünde gerçekleştirildi bu klinik.  Üç Amerikalı koç vardı (Coach Michael Lee, Coach Peek, Coach Johnson). İzmir’den ilk idmana zar zor yetiştim ve çıktığım ilk idmanda gerçekten çok yorgundum. Ancak ertesi günler alıştım ve fena olmayan bir performans gösterdiğimi düşünüyorum. Gerçekten iyi koçlar ve oyuncuların bana kattığı şeyleri başka bir yerde kolay kolay bulabileceğimi sanmıyorum.Keyifli ve güzel bir ortam vardı. Keşke daha sık böyle organizasyonlar olsa. Emeği geçen herkese ve orada bana yardımcı olan herkese tekrar teşekkür ediyorum.

NFLTR:
Bu yaz yapılan Milli Takım kampının ardından Milli Takıma seçilmek bir çok genç oyuncunun hedefi oldu. Senin Milli Takım ile ilgili hedeflerin/düşüncelerin neler?

Hedefim, hayalim. Çok çalışıyorum bunun için. Umarım bir gün Milli takıma seçilirim.

NFLTR: Üniversiteden mezun olduktan sonra Amerikan futboluyla ilişkisi kesilen birçok oyuncu var. Peki, sen, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra bu spora devam etmeyi düşünüyor musun?

Çok önemli bir sakatlık olmadıkça tabii ki devam etmek istiyorum. İki sene boyunca hiç idman kaçırmadım, bundan sonra da kaçırmayacağım. Mutlu olmanın kıstasları her insana göre değişebiliyor tabi ama ben sahaya çıktığım her an nefes aldığımı hissediyorum.

NFLTR: Takımın, Yaşar Admirals’ı ne zaman Kulüpler Ligi’nde görebileceğiz?

Büyük ihtimalle gelecek sezon. Çoğunlugu hazırlık ve 1.sınıf olan bir kadromuz olduğunu söylemiştim. Yeterli tecrübeyi edindiğimize inanıyorum. Her zaman yeni bir hedef koyup üstüne gitmek istiyoruz. Bu sporun yapıldığı her kulvarda var olmak istiyoruz.

NFLTR: Zaman ayırdığın için teşekkür ederiz, son olarak eklemek istediklerin…

Ben teşekkür ederim. Bizim için hayaldi her şey. Aylar boyunca ekipmansız idmanlar yaptık. Şimdi ise basında, NFLTR’de haber olmanın gururunu yaşıyoruz.

Öncelikli hedefimiz dürüst oyun, sportmenlik ve centilmenlik, önce sporcu olmaya çalışıyoruz, günü geldiği zaman herkese Admirals’ın ne kadar iyi takım olduğunu ve ne kadar iyi sporculardan oluştuğunu göstermek istiyoruz.