Üniversiteler 1.Ligi’nde normal sonlanmış durumda, 2.Lig henüz başlamış değil, Kulüpler 2. Ligi’nde ilk hafta maçları oynandı, Kulüpler 1. Ligi ise başlamak üzere. Bu sezon malesef liglerimizin durumu organizasyon açısından pek iç açıcı gözükmüyor. Böyle bir dönemde Atakan Keskin adında genç bir oyuncu bizimle iletişime geçti ve kendisinden bahsetti. Atakan, Amerika’da lise seviyesinde Amerikan futbolu oynayan oldukça başarılı bir oyuncu aynı zamanda Türk Amerikan futboluyla da uzakta da olsa bağını koparmamak istiyor. Bizde hem Atakan’ı daha iyi tanımak hem de kendisini camiamıza tanıtmak amacıyla kendisiyle bir röportaj gerçekleştir. Hedefi NCAA seviyesinde Amerikan futbolu oynamak olan, ülkemizi bu sporun anavatanında başarıyla temsil eden genç oyuncu ile Amerika’ya gidiş öyküsünden, Türk Amerikan futbolu ve Baltimore Ravens’ın yıldızı Ray Lewis ile olan diyaloguna kadar uzanan güzel sohbetimiz umarız zevk alırsınız.

#51 Atakan Keskin

Adı: Atakan Keskin

Dogum Tarihi: 13 Ağustos 1994

Pozisyon:
FB/NG/MLB

Forma Numarası:
51

Boy / Kilo: 5’9” / 215 lbs

Tecrübe:
3

Lakabı: A.K 47, The TURK

Oynadığı takımları:
LCA Eagles, Lake Mary Prep Griffins

NFLTR: Atakan, bu sporla nasıl tanıştığını kısaca anlatır mısın?

Bu sporu aslında Türkiye’deyken internetten çok da az olsa takip ediyordum. Kendim önceden aslen güreşçiydim. Babam beni 8.sınıf yazı Amerika’ya dil kursuna yollamıştı, o zaman okulda aktivite olarak basic football drills yapıyorlardı. Bende onu seçtim ve ilk önce beni MLB pozisyonuna koymuslardi. Ve defans oyunları 43 tackle pinch, mike blitz rattler creep idi. İlk blitzimde LG’ı pancake’ledim (kısaca vurdum ve sırtının üstüne düştü) ve QB’yi sack yaptım. Herkes “Oo Atakan çok iyi” falan demişlerdi ama pek anlamadığımdan pek sevinmemiştim ama kısaca ilk anim buydu. Sonra Türkiye’den özel bir şirket aracılığıyla 9.sınıf yazı Amerika’ya geldim.

NFLTR: Amerika’da şuana kadar hangi seviyelerde ve hangi okullarda oynadın?

Amerika’da şuan benim yaşımda oynayabileceğiniz en yüksek seviye varsity football team’dir. Bunlar, Türkiye’deki gibi kulüp takımları sadece küçük çocuklar için çünkü okullarda sadece ortaokul ve lise football takımları var. College scout’ları okul maçlarına gelirler, kulüp takımları genelde sizleri öbür sezonki maçlarınız için fit tutar. Ve ben burada varsity seviyesinde LCA Eagles ve LMP Griffins takımlarında oynadım ve şuan ki anlaşmalı takımım LMP Griffins.

NFLTR: Bildiğimiz kadarıyla şuanda Florida’da bir okulda burslu olarak okuyorsun? Amerikan futbolu bursu kazanma maceranı anlatır
mısın?

Geçen yıl LCA Eagles’la çok iyi bir sezon geçirdim. 11 maçta (7 district, 3 league, 1 play-off) 116 tackle (72 solo 44 assist) ve 301 rushing yard’ım vardı. Genelde blocking fullback olunca topu sadece 35 kere verdiler ve genelde dive, shuffle pass ya da veer gibi durumlarda topu aldım. Ama benim için önemli olan defans tabii ki de. O sezon, 116 tackle benim pozisyonumda eyalette en çok beşinci, Layton’da da birinci oldu. Sophomore’lar arası All-Star’a seçildim ve en iyi defansif oyuncu seçildim.

Daha sonra, buraya beni yollayan şirket, çok iyi bir okulla anlaşma yaptıklarını ve oraya yeni öğrenciler yollayacaklarını söylediler. Oranın  koçu Sheddrick Buck Gurley’e (Florida Gators, Chicago Bears, Tampa Bay Bucs ve Frankfurt Galaxy’de oynamış , bir NFL şampiyonluk yüzüğü ve  bir SEC üniversite şampiyonluk yüzüğü var.) benden bahsetmişler. Koçta beni biraz araştırmış, sonra benim e-mail adresimi istemiş. Bana e-mail attı, biraz konuştuk, Ray’le konuşturdu beni. (Baltimore Ravens’dan Ray Lewis’in oğlu) Bende onu benim koçuma yönlendirdim. Koç tabi gitmemi istemedi ama yinede yazmış güzel şeyler sağ olsun benim highlight kasetimi falan yollamış. Ve koçta beni cidden çok beğenmiş. Benim şirkete mesaj atmış ve beni istediğini söylemiş. Şirkettekilerde bana e-mail attı, okula baktım önceden pek başarısı yok ama koça baktım beni kesin iyi bir college’a yönlendirebilir dedim. Sonra koça kabul ettiğimi söyledim. O da okula yalvar yakar konuşup beni bursumu sağladı.

NFLTR: Genel olarak saha içindeki performansın hakkında okurlarımızı bilgilendirebilir misin?

Dediğim gibi MLB oynuyordum ama bu yıl bizim acayip offensive/defensive line sıkıntımız vardı. En büyük offensive linemiz 5’11 265 lbs idi. İlk iki maç çok sıkıntı çektik. 31 dive yapacağız, 1 hole’u diye bir şey yok, gördüğüm tek şey blitz eden linebacker yada center’i pancake’lemiş nose guard. Sonra koç çok kızdı ve tüm offensive line’ı değiştirdi ve tight end’leri değiştirdi. Benle linebacker oynayan arkadaşı tight end yaptı ve beni center yaptı. Skill oyuncularımız zaten çoktu ve gerek yoktu. Defansta da yine dört lineman olursa beni nose guard’a koyuyordu, üç lineman olursa MLB. Sezonda zaten iki maç hariç hep dört lineman ya da 5 lineman oynadığımız için nose guard oynamak zorunda kaldım. Başka pozisyonda oynadığım için hiç mutsuz olmadım  çünkü line of scrimmage’da hızlı ve güçlü olan kazanır. İkisininde bende olduğuna inandım ve o pozisyonlarda iyi oldum ve nose guard oynadığım yedi maçta 32 tackle yaptım ki bir lineman olarak cok iyi. Öbür yıl koç dokuz tane lineman getiriyor takıma ve beni kendi pozisyonumda oynatacak.

NFLTR: Amerikan futbolunda ileriye yönelik hedeflerin neler? Üniversitelerden burs teklifleri alıyor musun?

Bu yıl ben 2 tane All-Star Juniors maçına seçildim. Birinde MVP seçildim ve bunlar college scout’ları çok etkiledi. Şuan herhangi bir teklif almam yasa dışı çünkü sadece 11.sınıfım ama senior olunca teklif alabileceğim. Aldığım mektuplar üç tane Division II ve iki tane Division I okullarında sadece spring maçıma gelip beni izleyecekleri, benle ilgili oldukları mektuplarıdır çünkü üniversitemize gel diye bir teklif veremezler ama koçumla konuştular ve söylediklerine göre teklifler gelecek. Bende Amerikan futbolunu college seviyesinde oynamayı çok istiyorum. İlerde de Turkiye’de benim yaş grubum için milli takım açılırsa seve seve gelip yardımcı olurum.

NFLTR: Türkiye’deki Amerikan futbolu hakkında ne kadar bilgi sahibisin?

Türkiye’de bildiğim kadarıyla üniversite ligi ve normal lig var. Benim doğduğum şehir olan Konya’nın da bir takımı olduğunu gördüm ve cidden beni çok mutlu etti. Turkiye’de baktığıma göre pad’siz başlamış spor ve simdi ciddi şekilde ilerliyor tabii ki yatırım şart. Tur

kiyedeki maçlara bakıyorum ve sizin sitenizde okuduğum yazılara göre ciddi bir ekipman ve hakem sorunu yaşanıyor. Ayrıca bir kaç Amerikalı koç haricinde pek koç göremedim. Koçlar çok önemli ve koç sistemimizin biraz daha gelişmesinin gerektiğine inanıyorum bazı üniversitelerde, diğer üniversite takımlarının oyuncuları koçluk yapıyormuş ve Türkiye’de oynanan football seviyesinde iki, üç yıl oynayan oyuncuların koçluğunun, diğer koçların koçluğu arasında büyük fark olduğuna inanıyorum. Koçların otoritesi çok önemlidir. Antremanlarda bağırıp çağıran bir koç olmadıktan sonra takım disiplini bozulur. Birkaç yeni oynamaya başlayan arkadaşlardan bu şikâyetleri hep duyuyorum. Ayrıca oyuncuların kaskları ciddi şekilde eski ve bir takım antrenmanında hokey formaları giyildiğinin resimlerini gördüm. Tabii ki Türkiye’mizde bu spor ilerliyor, biraz daha yatırım olsa çok iyi şeylerin ortaya çıkacağına inanıyorum.

Atakan, rakip QB’yi sack’lerken…

NFLTR: Türk Milli Takımından ne kadar haberdarsın? Milli takımda oynama gibi bir hedefin var mı?

Pek bir bilgim yok açıkçası. Sadece sitenizde okuduğum haberlere göre bir kaç turnuva kaçırmışlar. Ayrıca, Kerem Ateş Bey ile bir ara mailleştik bu konu hakkında. Eğer milli takımda oynanmam istenirse ve benim yaş grubum için milli takım açılırsa kesinlikle oynarım!

NFLTR: Sence Türkiye’de lise çağında şuanda Amerikan futbolu oynayan gençlerin Amerika’dan bir üniversiteden burs alabilme ihtimali var mıdır?

Tabii ki bu oyuncudan oyuncuya göre değişir. Türkiye’de lise çağındakiler için Amerikan futbolu olduğunu duymadım açıkçası. Buradaki çocuklar çok erkenden başlıyorlar benim bile onların seviyesini yakalamam çok zamanımı aldı. Off-season da onlar baksa sporlar yaparken ben hep çalıştım koçlardan yardım istedim, antrenmanı hiçbir zaman bırakmadım. Türkiye’de lise oyuncuları çok iyiyse Division III bursu alabilirler belki ama Türkiye’deki seviyedeyse çok zor çünkü Türkiye’de gelişen bir spor, Amerika’da ise oturmuş bir spor ve buradaki lisedeki öğrenciler cidden çok çalışıyorlar burs almak için. Sonuç olarak pek düşünmüyorum, tabi bu oyuncuların kapasitesine bağlı.

NFLTR: Yine yazışmalarımızda Baltimore Ravens’ın yıldızı Ray Lewis’in oğlu Ray Lewis Jr.’ın takım arkadaşın olduğundan bahsetmiştin. Kendisi ile ilişkin nasıl, takımda böyle büyük bir yıldızın oğlunun yer alması sizi nasıl etkiliyor?

Ray benim takımda ve okuldaki en yakin arkadaşım. Genelde hep beraber takılırız. Ray bizim takımda çok büyük etken. Amerika’nın ilk 20 running back’leri arasında. Bir maçta 504 rushing yard yaptı. Tabi onunda hızı üstünde çalışması lazım ve biraz ağırlık basması lazım. Ray takımlardaki kaptanlardan biri. Ben, Ray, QB Mitch ve bu yıl mezun olan defensive end’imiz ASA kaptanlardı. Ray, babasının Ray Lewis olduğunu hiç bir zaman hissettirmiyor, onla ilgili röportajlarda görürseniz ona babası hakkında sorulan sorularda genelde onun için bir baba olduğunu, kendisinin ona bir NFL yıldızı gibi değil bir baba olarak baktığını söyler ki cidden öyledir. Hiçbir zaman babası hakkında konuşmayı sevmez takımda ve hiç onun oğlu olduğunu hissettirmez, hiç şımarık değildir. Ray çok iyi bir takim arkadaşıdır.

NFLTR: Peki, Ray Lewis, sizin takıma ne gibi destekler veriyor, kendisiyle birebir diyalogun var mı?

Ray Lewis, homecoming maçımıza geldi, maçtan önceki antrenmanımıza katıldı. Bize arada koç aracılığıyla e-mail atıp başarılar dilediği oldu. Bense Ray Lewis ile bayağı zaman geçirdim, burada şuan onun off-season dönemi ve gecen bir hafta, buradaki Boca Raton’daki evinde kaldık ben, Ray, Asa, Mitch ve Kirby diye bir TE/LB. Onla antrenman yaptık ve cidden çok iyi, çok cana yakın biri. Bize her down da son gücünüzü verin, hiç bir downda tembel olup görevinizi ihmal etmeyin teorisini kafamıza yerleştirdi. Gerçekten çok iyi biri ve kendisine Türkiye’yi gösterdim ve bir ara gelmek istediğini söyledi.

NFLTR: Bu güzel sohbet için teşekkür ederiz ve kariyerinde sana başarılar dileriz. Eklemek istediğin herhangi bir şey var mı?

Son olarak benle röportaj yapıp, incelik gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Umarım okurlarınıza bilgi verebilmişimdir. Soruları olanlarla birebir konuşmayı çok isterim çünkü Türkiye’de Amerikan futbolunun ilerlemesini istiyorum. Türkiye’de bu sporun ciddi bir şekilde ilerleyebileceği kanaatindeyim tek sorun yatırım ve reklamdır. Türkiye’de çoğu insan football hakkında, insanların birbirlerinin üstüne atladıklarını, topunda yumurta seklinde bir top olduğundan başka bir şey bilmiyor ve Türkiye’de bu sporun yaygınlaştırabilirsek ciddi anlamda başarının ortaya çıkacağını düşüncesindeyim. Bu yaz Türkiye’deyim umarım bir kaç takım antrenmanlarına katılıp Türkiye’deki gerçek Amerikan futbolunun nasıl olduğunu biraz daha öğrenebilirim ve biraz daha yardımım dokunabilir ve umarım Türkiye milli takımında oynayıp Türkün gücünü gösterebilirim. Benimle yaptığınız bu röportaj için çok teşekkür ederim, NFLTR ailesine sevgiler.