Pittsburgh Steelers (14-4) vs Green Bay Packers (13-6)

Bir sezonun daha sonuna geldik. Bu sene ekran başında uğruna sabahlayacağımız maçın adı belli oldu; Steelers vs Packers. Daha önce de yazmıştım, ben AFC tarafından Patriots’ın gelmesini çok büyük olasılık olarak görüyordum.

New York Jets, Patriots’ı eleyerek Steelers’ın işini kolaylaştırdı. Zaten Superbowl konusunda oldukça tecrübeli olan Steelers bu anlamda rakibine oranla bir adım önde. Diğer tarafta Packers bileğinin hakkıyla normal sezonda NFC’yi zirvede tamamlayan ilk üç takımı (PHI, ATL, CHI) deplasmanda yenerek finale kadar geldi. Ligin en iyi savunmalarına sahip iki takımın mücadelesi oldukça keyifli olacak. Gelelim karşılaştırmaya;

Steelers Koşu Hücumu (#11) vs Packers Koşu Savunması (#18)

Steelers normal sezonda koşu istatistiklerinde (ypg) 11. sırada yer alsa da Ravens gibi güçlü bir savunmaya karşı bile koşu/pas hücum dengesini bozmadan oyun stratejisini geliştirdi. AFC finalinde Jets karşısında pas hücumu yapmaya fazla gerek bile kalmadı. Jets’e karşı yerden 43 denemede 166 yarda kazanan Steelers hücumu pas hücumunu sadece 19 kez tercih etti. Tabi bu istatistiğin oluşmasındaki en büyük sebep Steelers’ın ilk yarı sonunda elde ettiği 24-0’lık skor avantajı oldu.

Packers koşu savunması normal sezonda pek parlak bir görüntü çizmese de playoff turlarında yaptığı maçlarda hiçbir rakibine 100 yarda üzeri  vermedi. Özellikle Eagles ve Falcons gibi ligin iyi koşan takımlarını düşük istatistiklerde tutmayı başaran Packers için, Steelers koşu hücumunu diğerlerinden ayıran bir özellik bulunmamakta. Steelers’a karşı maç kazanmanın yolu koşu hücumunu durdurmaktan geçiyor. Bunun bilincindeki Packers savunması stratejisini buna göre kuracaktır. Başarılı olacaklarını düşünüyorum.

Seçim Packers

Steelers Koşu Savunması (#1) vs Packers Koşu Hücumu (#24)

Açıkçası bu karşılaştırmada fazla söz söylemeye gerek yok. Steelers’a karşı koşu hücumu ile maç kazanmak pek kolay değil. Yıllardır bu alanda ligin en iyi takımlarından biri Steelers. Zaten son 5 yılda 3. kez superbowl oynuyor olmalarının en büyük sebebi Amerikan Futbolu’nda maç kazanmak için en önemli kuralı iyi yapıyor olmaları; Koş ve koşuyu durdur (run the ball, stop the run).

Packers playoff’larda normal sezon istatistiklerinde göründüğü kadar kötü bir görüntü çizmedi. Hatta takıma sonradan katılan J. Starks playoff’larda istatistiksel olarak birçok ünlü koşucuyu geride bırakarak zirvede tamamladı. Bu durum, Packers’ın Steelers karşısında rahatça koşabileceğini göstermese de, Packers’ın pas hücumunda başarı elde etmesi halinde pas/koşu dengesini sağlaması için bir koz olacaktır. Yine de bu alanda tercihim Steelers’dan yana.

Seçim Steelers

Steelers Pas Hücumu (#14) vs Packers Pas Savunması (#5)

Steelers pas hücumunu koşu hücumunu utilize etmek için kullanıyor. Oynadığı iki playoff maçında da B.Roethlisberger ve arkadaşları göz yaşartıcı performanslara imza atmadılar. Fakat Big Ben topu pas tutucuları arasında iyi paylaştırdı, hakkını verelim. Özellikle Ravens karşısında A.Brown ve E.Sanders’ın da H.Ward ve H.Miller’a ek olarak sahneye çıkması Steelers hücum kurgusunun rahatlamasını sağladı. Jets karşısında da pas hücumu yapmaya pek gerek kalmadığından istatistikler düşük kaldı. Steelers pas hücumun normal sezonda yaşadığı en büyük sıkıntı ise ligin en çok sack veren takımlarından biri olmaları. Tamam Big Ben bazen zor durumlardan büyük oyunlar çıkarabiliyor fakat finaldeki rakipleri bu konuda pek aman verecek gibi değil.

Packers pas savunmasında normal sezonu hem sack hem de interception istatistiklerinde ikinci tamamladı. Playoff maçlarında 3 maçta toplam 10 sack yapan Packers, QB üzerinde kurduğu baskıyı 6 interception ile taçlandırmayı başardı. Steelers’ın bu konuda ciddi sıkıntı çekeceğini düşünüyorum zira pas koruması konusunda ciddi sıkıntı çekiyorlar. Eğer Steelers koşu hücumundan da verim elde edemezse maçın Packers’a döneceği kısım bu alanda yaşanabilir.

Seçim Packers

Steelers Pas Savunması (#12) vs Packers Pas Hücumu (#5)

Steelers savunmasında eğer zayıf bir halka varsa o halka bu alanda… Tamam T.Polamalu, J.Harrison, J.Farrior gerçekten insan üstü oyuncular. Zaten Steelers’ın ligin en çok sack yapan takımı olmasının sebebi bu ekip. Fakat bu Pazar ligin en mobil QB’lerinden birine karşı oynayacaklar. Steelers pas savunması özellikle 3 ve fazlası pas tehdidi olan takımlar karşısında oldukça zorlanıyor. Normal sezonda Patriots karşısında aldıkları yenilgi bunun en büyük kanıtı. Rakip Packeers bu alanda ligin en tehlikeli takımlarından biri.

Packers ligin en tehlikeli pas hücumlarından birine sahip.  A.Rodgers normal sezonu #3, Playoff’ları da #1 Passer Rating ile tamamladı. G.Jennings’in dışında 3 tane daha ciddi pas silahı bulunan Packers hücum hattı, Rodgers’ı yeteri kadar koruyabilirse Packers bu alanda da ciddi bir fark ortaya koyabilir. Packers’ın iyi tempo yakalayabilmesi için yerden de arada bir can yakması gerekecek. Eğer Packers yerden hiç varlık gösteremezse Rodgers için oldukça uzun sürecek bir maç olabilir. Yine de tercihimi Packers’dan yana kullanacağım.

Seçim Packers

Gerek finale kadar gösterilen performans, gerekse yukarıdakine benzer analizler Amerika’da ki otoriteler tarafından da favorinin Packers olarak gösterilmesini sağlamış. Son 5 yılda 3. kez Superbowl oynama başarısını göstermiş ve ve bundan önceki iki sefer kupayı kaldırmış bir takıma karşı durmak cesaret istese de bu maçta tercihimi Packers’dan yana kullanacağım.  Bu iki takımın aralarında 2009 yılında oynana son karşılaşmada Steelers normal zaman tamamlandıktan sonra yaptığı TD ile maçı kazanmayı başarmıştı. O maçta iki QB toplamda 900 yardalık pas istatistiği yakalamış maç toplamda 70 sayı barajını aşmıştı. Bu hafta da böyle heyecanlı bir maç izlemeyi umuyor bol bol skor üretilmesini umuyorum.

Green Bay Packers -2,5

Over 44,5