Ligde üçüncü hafta geride kalırken, her geçen sene rekabetin arttığı ve artık favori kelimesinin istisnalar dışında bir anlamı kalmadığını görüyoruz. İstanbul’da üç, Kıbrıs’ta ise bir maç vardı. Alınan galibiyetler ve mağlubiyetler ligin playoff oynayacak takımlarını tahmin etmekte zorlaştırırken, playout oynayacak takımlar hemen hemen belli olmaya başladı. Maçların analizini tek tek yapamayacağım çünkü hepsini izleme fırsatım olmadı. Ama alınan sonuçlara göre ligin nasıl şekilleneceği ve ilerisi için bir kaç tahminim olacak.

İTÜ Hornets: 0 – Gazi Warriors: 16

Maç pazar günü İTÜ Maslak Stadında oynandı. Kapalı ve yağmurlu havada oynanan maçı 16-0 Gazi Warriors kazandı. Bu maçın skoru bakımından oldukça cılız ve ortada olduğu gözükse de iki takım için amaç tamamen farklıydı. İTÜ Hornets maçı kazanması halinde hem ligde ses getirecek hem de playout oynamamak için avantaj yakalamış olacaktı. Gazi Warriors ise önünde ki ciddi maçlardan önce yeni sisteminde ki eksik yanları görerek bunları düzeltme amacında sahadaydı.

Maça hücumda başlayan Warriors ilk drive’ında sayıyı buldu. Burak Şenyuva’nın pasında Ali Artuk Şedele rahat bir touchdown ile takımını 6-0 öne geçirdi. Ardından Burak Şenyuva koşu oyunuyla ekstrayı takımına kazandırdı ve maç 8-0 oldu. Gazi Warriors defansı gerek pas oyunlarında gerekse koşu oyunlarında başarılı bir savunma gerçekleştirerek sayı yemeden maçı tamamladı. Maç uzun bir süre karşılıklı turnoverlarla devam ederken Gazi ofansı sahaya double-wing sistemiyle dizildi ve ilk drive’ında sayıyı buldu. Yine Ali Artuk Şedele’nin 30 yardlık koşu oyunuyla maçta durum 14-0 oldu.

Gazi Warriors defansı endzone’da Hornets QB’si Tuğbay’ı sackleyerek safety kazandı ve durumu 16-0 yaptı, ilk yarı ve maç bu skorla bitti. Maçta her iki takımında oyuncuları devamlı olarak tansiyonun yükselmesine sebep oldu. İTÜ benchinden Gazi oyuncularına yönelik ”dizini alın, kırın onu” tarzında bağrışların yükselmesi sonucu, oyun durduğu sırada İTÜ oyuncusu 17 numara Gazi oyuncusu 62 numaraya arkadan beline girerek fitili ateşledi. Her iki oyuncuda oyundan atılırken, hakemlerin mağdur olan oyuncunun sinirle söylediği, küfür içermeyen bir haykırıştan dolayı Gazi 62 numaralı oyuncuyu oyundan atması oldukça düşündürücüydü. Olaylar bu pozisyondan sonra tamamen kontrolden çıkarken, İTÜ 21 numaralı oyuncu Gazi 52 numaralı oyuncuya cut block yapması (kural dahilinde değil) ve ardından gelişen pozisyonda Gazi 52 numaralı oyuncunun, 21 numaralı oyuncuya elinin içiyle kaskına vurması ikisinin de atılmasına sebep oldu. Açıkçası hiç bir oyuncu kafasına odunla vurulmadığı sürece o denli acıyla haykırmaz. Zaten bunun numara olduğunu kalkıp gülünce görmüş olduk. Sonuç olarak Gazi Warriors iyi bir idman maçı yapmış oldu, yeni sisteminde ki eksikleri tamamıyla görmüş oldu ve Üniversiteleri Ligi yarı final maçı için çalışmalara başladı. Ama bu maçta ki en belirgin sorun tecrübeli baş hakemlerin yanına atanan diğer hakemlerin tecrübe eksiği oldukça can sıkıcı bir durum. Sonuçta baş hakemin her pozisyonu görme şansı yok, bu sebepten her bölgeye ayrı hakemler atanıyor fakat tecrübe eksiği inanılmaz göze çarpıyor. Umarım önümüzde ki maçlarda hiç bir takım için maçın kaderini değiştirecek yanlış kararlar verilmez. Bu maçta verilmedi ama atılan oyuncuların uyarı almadan ve çok kolaylıkla atılması bir otorite oluşturma çabası olarak gözlendi.

Ligde ki diğer maçlara bakıldığı zaman, Boğaziçi Sultans sahasında Red Deers’ı yenerek bu haftanın tahminlerini terse çevirdi. Bu maçtan sonra Sultans’ın, Warriors ve Falcons dışında zorlanacak bir rakibi de kalmadı. İlk iki sıra için yerini sağlamlaştırdı ve yoluna emin adımlarla ilerliyor. Red Deers ise bu mağlubiyetle ilk iki iddiasını zora soktu. İstanbul Cavaliers ise bu haftanın en zorlu maçlarından birinde Falcons’u yenerek eski gücüne dönemeye başladığının sinyallerini verdi. Bu galibiyet ile ligdeki ilk galibiyetini alan Cavaliers playofflar için iddiasını sürdürdü. Ligin flaş ekibi DAÜ Crows sahasında Ankara Cats’i farklı mağlup ederek ikinci galibiyetini aldı ve playofflarda çok can yakacağının sinyallerini verdi. Lig sonunda tahminimce oluşacak sıralama şu şekilde:

1-Gazi Warriors
2-Boğaziçi Sultans
3-Hacettepe Red Deers
4-DAÜ Crows
5-İstanbul Cavaliers
6-ODTÜ Falcons
7-İTÜ Hornets
8-Ankara Cats

İkinci ligden ise;
A grubundan İzmir Efeleri
B grubundan Koç Stallions gelecektir diye düşünüyorum.
İki takımında Ankara Cats’i yenebileceğini sanmıyorum fakat İTÜ Hornets’ın gücü bu takımlara yetmeyebilir.

Değerlendirme biraz erken olmuş olabilir fakat son iki dışında değişmeler olacaktır. Açıkçası ilk ikinin bu şekilde olacağını düşünüyorum fakat ardından gelecek olan dört takım tamamen muamma. DAÜ’nün bu sıralamada belirleyici olacağını düşünüyorum ve DAÜ-Red Deers maçı üçüncüyü belirleyecektir.

Herkese sakatlıksız, zevkli bir dördüncü hafta dilerim.