İstanbul Cavaliers’ın bu sezon yaptığı transfer camiada büyük yankı uyandırmıştı. Ancak gün itibariyle Cavaliers’ın büyük beklentilerle transefer ettiği yabancı oyuncular WR Igor Vukoje ve RB Desmond Mays, Türkiye’den ayrılmış durumda. Igor Vukoje, 6.Haftadaki DAÜ Crows maçından önce takımdan ayrılırken, aynı maç Desmond Mays’in de Cavaliers kariyerinin son maçı oldu. Sezonun hemen başında head koçları John Douglas Harper’ın ayrılışıyla sarsılan ve ilk iki maçını kaybeden Cavaliers, daha sonra ard arda üç galibiyet alsa da son iki haftada aldığı mağlubiyetler ile playoff potasının dışında sezonu tamamladı. Bunda takımda yaşanan değişimle beraber, sakatlıkların ve yabancı oyuncuların takımdan ayrılmasının da etkisi büyüktü.

Öte yandan Cavaliers’ın bu transferleri yapmasındaki esas amaç CEFL’de başarılı olma arzusuydu. Hedefini “Avrupa’da başarı” olarak koyan Cavaliers organizasyonu Desmond Mays’i özellikle Avrupa maçları için büyük umutlarla transfer etmişti. Şimdi ise CEFL maceralarına hücumlarının en önemli iki ismi Igor ve Desmond olmadan devam ediyorlar.

Geçtiğimiz günlerde, Türkiye’den sessiz sedasız bir biçimde ayrılan Desmond Mays ile kısa bir röportaj yapma imkanı elde ettik. Aslında kendisiyle ülkemize gelmeden önce bir röportaj yapmak istiyorduk ancak çeşitli sebeplerden ötürü o röportajı gerçekleştirememiştik. Şimdi ise kendisine bireysel kariyeri ile birlikte Türk futbolu hakkında düşüncüleri de sorduk ve Cavaliers’dan ayrılma sebepleri üzerine konuştuk. Öncelikle kendisini tanımayanlar için bilgilerini ve istatistiklerini paylaşıyorum. Keyifli okumalar dilerim…

Adı: Desmond Mays

Doğum Tarihi:
3 Ekim 1986

Pozisyon:
Running Back

Forma Numarası:
7

Boy/Kilo: 180 cm 106 kg

40 yard dash:
4.6
5-10-5: 4.4
225 Bench Press: 26 reps
Vertical: 34″

Lise Kariyeri

– Normangee High School mezunu – 2005
– İki defa Texas Class A “Yılın Oyuncusu Ödülü”
– İki sezon 2,500 yarddan fazla koşarak All-State ve All-District seçilme
– All-State ve All-District 22-A rushing for more than 2,500 yards both as a Junior and Senior on state team
– Texas Deniz Kuvvetleri”Yılın Oyuncusu Ödülü” – 2003
– 2863 yard koşu ile okul tarihinde bu kategorinin lideri
– Panthers ile Class A bölgesel finallerinde oynama başarısı
– Colt McCoy, Jamal Charles gibi NFL oyuncularıyla birlikte Texas Coaching Association All-Star maçına seçilme başarısı

Kolej Kariyer

Mississippi College 2008 İstatistikleri

– Takım genelinde en çok skor yapan oyuncu (13 TDs)
– Toplam yardlarda takım birincisi (1,311)
– Receiving Yards’da takım dördüncüsü (22 Catches, 174 Yards)
– Tüm zamanlarda bir sezonda en çok touchdown koşusu yapan 3.oyuncu(13)
– Tüm zamanlarda bir sezonda en çok sayı yapan 4.oyuncu (78)
– Tüm zamanlarda bir sezonda en çok yard koşan 6.oyuncu (1,137)
– Division 3’de tüm ülkede en çok yard koşan 22.oyuncu
– Kariyer rekoru olan Howard Payne maçında koştuğu 206 yard ile birlikte +100 koştuğu altı maç
– 2008 All-Conference 1.takımı Running Back’i
– Takımının hücum MVP’si ödülünün sahibi

NFLTR: Kişisel kariyerinden bahsederek başlayalım, Türk futbol severler olarak senin kolej yıllarında NFL Draftı’na girdiğini duymuştuk. Öncelikle bize o tecrübenden biraz bahseder misin?

Baylor Üniversitesi’nin Pro Day’in, 17 NFL gözlemcisinin önünde deneme idmanına çıkmak için seçilmiştim. 17 NFL gözlemcisinin önünde böyle bir seçmeye çıkmak benim için bir rüyanın gerçek olmasıyla. Gerçekten iyi bir performans sergiledim ve draft edileceğimi düşünüyordum ancak işler beklediğim gibi gitmedi.

NFLTR: Nasıl oldu da bir Amerikalı olarak denizaşırı ülkelerde Amerikan futbolu oynamaya karar verdin? İstanbul Cavaliers’ı seçmendeki neden neydi?

Farklı şeyler görmeyi seven biriyim. Bu gerçekten güzel bir deneyim olacak bir şeydi. Oyanacağım takım olarak İstanbul Cavaliers’ı seçtim çünkü şehri araştırdım ve oldukça güzel şeyler duydum. John Harper için oynamak çok ilgimi çekmişti, kendisi takıma katılmaya karar verdiğimde head koçtu.

NFLTR:
Türkiye kariyerin boyunca iyi bir performans sergiledin ve performans dikkatlere çarpıyordu. Kendi performansını değerlendirmen gerekirse neler demek istersin?

Maçlarda iyi oynadığımı düşünüyorum. Yapabileceğimin en iyisini yapamadım ama head koç olmadan olabildiğince iyi oynadığımı düşünüyorum. Bir head koç oyunun tüm bölümlerinde büyük bir rol oynar. Dolayısıyla başımızda bir head koç olsaydı bu çok büyük bir şekilde performansıma etki ederdi.

NFLTR: İstanbul Cavaliers – DAÜ Crows maçı Türkiye kariyerinin son maçıydı. Takımın hücumunu sırtlıyordun ancak maçın son çeyreğinde oyunu terk ettin. Sonrasında Cavs hücumu çabalamaya devam etti ancak maçı kaybetti. Oyunu terk etmenin sebebi sakatlanman mıydı yoksa seni, maçı terk etmeye zorlayan başka bir sebep mi vardı?


O maçta sahadan çıkmamdan önceki oyunda sert bir darbe aldım. Bir sonraki oyunda oynamaya çalıştım ancak başımın döndüğünü hissettim ve sonrasında oynamamam gerektiğini biliyordum. Sahadan çıkmamın sebebi başımdan sakatlanmamdı. Baş sakatlanmalarının her türlüsü oldukça tehlikelidir.

NFLTR:
Peki, İstanbul Cavaliers kariyerinin bu kadar kısa sürmesinin sebeplerini bizimle paylaşabilir misin?

Burada daha fazla kalmayı dilerdim ama planlı idmanların olmaması ve bir head koçun olamaması Amerikan futbolu oynamayı imkansız hale getirdi.

NFLTR: Türkiye’deki kariyerin sırasında bir tane Avrupa maçına çıktın. Avrupa’daki Amerikan futboluyla Türk Amerikan futbolunun seviyesini kıyaslaman gerekirse neler söylemek istersin?


Böyle bir kıyaslama yapılamaz bile. Avrupa futbolu çok daha iyi çünkü Avrupa futbolu organize ve planmış.

NFLTR:
Türk takımları ve hakemlerinin performanslarıyla ilgili neler söylemek istersin?

Türk takımları, Amerika’da gördüğüm takımlar gibi değiller. Birkaç Türk oyuncuyla konuştuktan sonra, Türk futbolunun da rekabetçi olduğunu gördüm ama Amerika’da gördüklerime kıyasla pek o kadar da değil.

NFLTR:
Türk takımlarına ve hakemlerine seviyelerini ileriye taşımaları için söylemek istediğin herhangi bir şey var mı?

Türk ligleri için tavsiyem takımların planlanmış idmanlar yapmaya odaklanmaları ve Amerikan futbolu oyununa çalışmalarıdır. Aynı zamanda hakemlerin de oyuna çalışmaları lazım böylece verdikleri kötü kararlarla maçlar o kadar önemli faktörler olmazlar. Benim tavsiyelerim bu şekilde ve bunların Türkiye’de futbolun daha iyiye gitmesine yardımcı olacağını düşünüyorum.

NFLTR: Kariyerinde bundan sonra ne gibi planlar var ve ileride seni tekrar Türkiye’de oynarken görebilecek miyiz?

Eğer organizasyon daha planlı olursa ve takımda bir head koç olursa, tekrar Türkiye’de oynamayı çok isterim. Şuan için ise yeni sezonda oynayabileceğim takımlar bakıyorum.