İyi günler NFLTR takipçileri, 4. Amerikan Futbolu Dünya Şampiyonası’nın düzenlendiği Viyana şehri bugün(dün) aynı zamanda 11. IFAF Kongresine ev sahipliği yaptı. Başkan Sn. Şahin Kömürcü ve benim Milli Takım head koçu sıfatımla delegasyonda hazır bulunduğum kongrede olimpik spor olma, dünyadaki Amerikan futbolu yapılanmasını düzenleme ve birleştirici bir gövde oluşturma yönünde ciddi adımlar atıldı.

Kongre programı sabah 9:00’da Marriott Otel’deki buluşma ile başladı. Daha sonra hep birlikte Amerika’nın Viyana Büyükelçisi’nin evindeki resepsiyona gitmek üzere yola konuldu. Büyük bir amerikan futbolu fanatiği olan Büyükelçi’nin yaptığı konuşmanın ardından IFAF Başkanı Tommy Wiking, Amerika Football Federasyonu Başkanı ve Avusturya Amerikan Futbolu Federasyonu Başkanlarının yaptıkları konuşmaların ardından BBQ ziyafetine geçildi.

Hemen tüm ülke federasyonlarının hazır bulunduğu buluşmanın bir de sürprizi vardı. 4. Dünya Şampiyonası’nda Kanada karşısında ünvanının koruyacak olan son şampiyon Amerika takımı da tam kadro resepsiyonda hazır bulunmaktaydı. Amerika’nın QB’i ve defans oyuncuları ile grup elemeleri, kalan maçların tahminleri ve Amerikalı oyuncuların gözünden dünyadaki amerikan futbolu programları üzerine keyifli bir sohbet etme imkanı yakaladım.

Japonya-Kanada maçında favorileri olmadığını ve kim kaybederse yazık olacağını belirtem Amerikalı oyuncular final maçı için de temkinli konuştular.
Türkiye’deki amerikan futbolu programını büyük bir ilgi ile karşılayan Amerikan takımı oyuncuları ülkemizde import oyuncu bulunup bulunmadığı ve şayet import oyuncu uygulamasına geçersek ükemizdeki takımlarda oynamayı son derece sıcak karşıladıklarını belirttiler.

Ancak, büyük kısmı değişik seviyelerdeki College programlarından çıkma olan oyuncular, ilk fırsatlarını Arena, daha sonra sırasıyla CFL – UFL ve nihayetinde NFL olarak basamakları tırmanmak isteğinde olduklarını, şayet bunu başaramazlarsa Güney Amerika’da Meksika, Brazilya gibi programları tercih ettiklerini, en son olarak da Avrupa ya da Asya-Pasifik programlarında yer almayı tercih ettiklerini belirttiler.

Resepsiyonun ardından kısa bir şehir turu yapıldı ve en nihayetinde Marriott Otel’de, yerel saat ile 14:00’da Kongre oylamasına geçildi. 11. IFAF Kongresi’nde alınan en kritik kararlar sanıyorum IOC (Dünya Olimpiyat Komitesi) etik değerlerine uyum sağlanması sebebi ile lokal federasyonları tamamen IFAF çatısı altında birleştirilmesi ile WADA (Dünya Anti-Doping Komitesi)’nın uygulamalarına uyumluluk kararları oldu diyebiliriz. Bir çok lokal federasyon 1 yıllık bir geçiş süreci neticeside tamamen IFAF çatısı altında birleşebilirse, Dünya Olimpiyat Komitesi kriterlerince elimizi güçlendirme şansı yakalayabileceğimiz vurgulandı.

Bununla birlikte bir çok yeni ülkenin katılımının oylandığı kongrede Panamerika Temsilcisi olarak Arjantin Federasyon başkanı seçildi.

Oldukça başarılı bir temsil gösteridğimiz kongrede, IFAF yönetim kurulunda bir temsilcimiz olması teklifinde bulunan IFAF Başkanı Tommy Wiking, kongre boyunca en çok Türkiye delegasyonu ile vakit geçirmeyi tercih etti diyebiliriz. Bunun sebebi olarak da, 4-5 milyonluk birçok Avrupa ülkesi yerine 80 milyonluk nüfusa sahip ülkemizin amerikan futbolu gelişimi için pek çok programın önünde olduğu ve bu çerçevede ülkemizi bu yıl içinde 2. kez ziyaret etmeyi düşündüğü, hatta IFAF şubesi açmak için teklifte bulunduğunu da sevinerek okurlarımızla paylaşabiliriz. Oldukça başarılı bir temsil gösterdiğimiz  ve daha da güçlenerek çıktığımız IFAF Kongresi tüm IFAF üyesi federasyonlar için düzenlenen akşam yemeği programı ile sona erdi.

Yarın Avustuya yerel saati ile saat 15:00’da gerçekleştirilecek olan 7.lik ve saat 19:00’daki 3.lük müsabakaları hakkında detaylı bir yazıda buluşmak üzere herkese iyi günler diliyorum.