Merhaba NFLTR takipçileri geçen hafta sizlerinde bildiği gibi bu hafta için bu sene NFL’e gelen D-back’ler hakkında bilgiler vereceğimi söylemiştim. Geçen haftaki yazımın sonuna benim hayatta gördüğüm en iyi iki atletten biri olan Taylor Mays‘in videosunu koymuştum (birincisi Devin Hester). Taylor Mays kimdir? Mays 191 cm boyunda 105 kilo ağırlığında ender bulunan bir safety olup 40 yard’ı Chris Johnson kadar hızlı olan (4.25 civarı) 320 cm’e dokunabilen, bench press’de 24 tekrar yapabilen sadece GARİP olarak adlandırabileceğim bir sporcudur. Videosunun izleyebildiyseniz eğer bir de google’da görsellere bakıp ondan ne kadar uzakta olduğumuzu

Mays özellikle çok iyi defans oyuncuları çıkartan USC takımının çok büyük bir parçası olarak NCAA kariyerini geçirirken Draft’da San Francisco tarafından 2.turda seçilerek NFL kariyerini başlatmış oldu. Geçtiğimiz yıl pek fazla süre bulamasa da birkaç maçta kendine ilk 11’de yer bularak değerlendirmiş ama yine de sorunlu koçu yüzünden sezonun çoğunda yedek beklemişti.

Eski bir oyun kurucu olarak pek fazla dikkat etmediğim D-Back’leri bu adam sayesinde tam da o koyduğumuz video da düşüncemi değiştirmesi maçları izlerken artık “ne olur bir big hit gelsin” düşüncesini kafama sokan bu adam, beni bu sene gelen bir çok D-Back’i zlemeye yöneltti diyebilirim. Kesinlikle eminim ki şuan bu yazıyı okuyan herkesin bir kere eli, Youtube’da “big hit”e gitmiştir. O izlediğiniz videolar da daha çok gördüğünüz kişiler genelde safety’lerdir. Bunlara örnek vermem gerekirse Brian Dawkins, Sean Taylor, Ed Reed, Roy Williams gibi bu sporun efsanesi olan ve yavaş yavaş yerlerini yeni nesil atletlere bırakan müthiş sporcuları söyleyebilirim.

Peki D-Back’leri değerlendirirken nelere bakmalıyız? İlk başta çok zor bir hareket olan D-Back’lerin football sahasındaki koşmaktan daha çok kullandıkları back pedal dediğimiz tekniğin koordinasyonuna bakılmalı. Çoğunuz bu spora başladığınızda bu hareketi koçlarınızdan öğrenmiş ama yapamamış olabilirsiniz üzülmenize gerek yok bu çok normal ülkemizde oynadığımız sporlara oranla daha alçak yapılan ve adımlamanın yanlara doğru değil tam geriye doğru daireler şeklinde yapılmasından dolayı uygun bir yapıya sahip değilseniz yapmanız mümkün değildir. Bu tekniği mükemmel şekle ulaştırmış bir D-Back ikinci olarak çok yüksek bir reaksiyon seviyesine sahip olmalı yani oyunun koşumu yoksa pas mı olduğunu iyi çözüp mümkün olduğunca pozisyonunu doğru oluşturmalı. Hızlı ve seri bacaklara sahip olması gereken D-Backler koşu oyunlarında koşu oyunlarında onlara gelen WR blokundan kurtulup koşuyu kesmeli, pas oyunlarında da back pedallarının bitiş noktalarında WR’ın dönüşlerine iyi reaksiyon verip takiplerini sonuna kadar sürdürmeliler.

Tabi farklı bir açıdan bakarsanız da siz her ne kadar iyi olduğunu düşünseniz de eğer sevdiğiniz oyuncu, iyi bir D-Line ve Linebacker’lar dan oluşan bir takımda yer alıyorsa istediğiniz sonuçları size veremeyecektir. Mesela koşu oyunların da Linebacker’lar ve D-Line oyunu 2.seviyeye taşımayacak kadar iyiyse Safety’ler arkada sadece oyunu izlemek durumunda kalırlar. Pas oyunlarında eğer QB ve WR uyumsuzluğu varsa O-Line, QB’sine yeterli zaman veremiyorsa D-Back’ler olduklarından daha rahat oyun sergileyip istatistiklerini arttıramazlar. Bu yazımda size tanıtacağım oyuncuları sadece kişisel özellikleriyle anlatacağım, bu sene geldikleri takımlarda neler yapabileceklerini tahmin etmek yerine, ilerleyen maçlarda sizler gibi takip ederek değerlendireceğim…

Bu sene D-Back’ler arasında lige birinci sıradan giren ve yukarıda anlattığım süper starlar arasında kısa zamanda yerini alacak olan 1990 doğumlu Patrick Peterson; 1.tur 5.sıradan Arizona tarafından seçilen genç oyuncu aslında çok fazla big hit yapabilen bir oyuncu olmasa da inanılmaz atletik yetenekleriyle bu açığını kapatmış ve sadece NFL’deki koçları değil yıllarca her koçu etkisi altında tutmuştur. Lise yıllarında RB’de oynayan Peterson, NCAA kariyerinin son yılında inanılmaz maçlarda inanılmaz Return’ler yapmış ve bütün ilgiyi üstüne toplamıştır.

Fiziki yapısına baktığımız zaman Cornerback’lere oranla uzun ve ağır olan Peterson 184 cm boyunda ve 99 kilo gibi ilginç bir ağırlıktadır. İnanılmaz bir atlet olan Peterson bu yıl Combine’lar da 40 yard koşusunda ikinci en iyi zamanı yaparak 4.34 gibi inanılmaz bir rakam koşmuş ve eğer maç içinde bir pas arası yaparsa neler olacağını bize şimdiden göstermiştir. Diğer bir inanılmaz rakamdan bahsedersek Combine’ların en iyi üçüncü dikey zıplamasına ortak olmuş ve tam 96 cm zıplamıştır. Bunların üstüne bu sene birde lige giren en büyük Cornerback olması bu atletik yetenekleri sahaya dökebilirse onun uzun yıllar lige damgasını vuracağını gösteriyor diyebiliriz.

NCAA dönemine baktığımız zaman Peterson sadece üç yıl oynamış, son yılında yaptığı başarılı istatistiklerle bir çok ödül almış ve geleceğin en spektaküler oyuncularından biri olacağını göstermiştir. İstatistiklerini değerlendirdiğimizde kariyerinde 7 pas arası yapmış olması aslında onun çok fazla havadan gelen toplarla işi olmadığını gösteriyor diyebilirim çünkü NCAA’de bu sayıyı bir yılda yapabilen bir çok oyuncu olduğunu söyleyebilirim. Çok fazla big hit yapamadığını söylediğimiz Peterson’nın kariyerinde sadece bir tane fumble forced olması da onun diğer bir eksik yanı gibi gözüküyor. Yılda ortalama 40 tackle’a yakın bir istatistik yakalaması LSU gibi iyi bir takımda oynamasının sonucunda bir Corner’a göre iyi diyebilirim.

Oyun özelliklerine baktığımız zaman inanılmaz güzel bir tekniğe sahip olan Peterson benim görüşümce zaten bu özelliği ile lige girmiştir. Hızlı back pedal’ı ona avantaj sağlayıp neredeyse WR’ların yaptığı bütün zorlu rotalara cevap verip her pozisyonda onlara yetişmesini sağlamıştır.

Cornerback’lerin genel olarak ufak oyuncular olmaları onların özellikle Power RB oynayan oyuncuların karşısına çıkmasını zorlaştırmakta ve CB’leri sadece cut tackle yaparak böle güçlü RB’lerin karşısında durmalarını sebep olmakta. Peterson’a baktığımız zaman böle bir tekniği pek fazla kullanmak zorunda kalmaması da onu özel yapan şeyler arasında diyebilirim. Kariyerinin ilk yıllarında RB oynaması ve son yıllarında Returner olması ona yüksek bir oyun görüşü katmış ve hücum oyuncularının neler yapabileceğini önceden tahmin edip reaksiyon verebilme özelliğine sahip olmasına neden olmuştur. Bence asıl onu tehlikeli yapan özelliği ise pek fazla pas arası yapamasa da yaptığı zamanlarda topla yaptığı koşular, NFL’in ona getireceği bakış açısı ve tecrübe ile ilerleyen yıllarda çok fazla TD yapacağını söyleyebilirim.

Bu yazıyı yazdığım sıralar da ilk maçına çıkan Peterson, Raiders’a karşı oynadığı maçta takımının en çok Tackle’ını yaparak (4) lige ne kadar hazır ve istekli olduğunu göstermekteydi.

Bu sene izleyebildiğim D-Back’ler arasında benim için ikinci sırayı alan Miami Üniversitesi’nden gelenDeMarcus Van Dyke ile devam etmek istiyorum. Van Dyke lige 3.turda Raiders tarafından seçilerek girerken Combine’larda inanılmaz bir 40 yard koşarak 4.28 gibi bir corner back için müthiş bir rakam yakaladı. İsmi gibi karizmatik bir saha karakterine sahip olan Van Dyke dört yıl boyunca birçok atlet oyuncu çıkartan Miami Üniversitesi’nin defans yıldızlarından biri oldu. Onun 3. turdan lige girmesini daha çok düşük istatistiklerinin neden olduğunu düşünüyorum.

1989 doğumlu 185 cm boyundaki Van Dyke normal bir corner back kilosu olan 80 kiloya sahip. Uzun kolları ve bacakları ile inanılmaz bir yön değiştirme ve patlama yeteneğine sahip olan Van Dyke bir çok big hit İle gözleri üstüne çekmeyi başarmıştır. Gerçekten sahaya çıktığın da enerjisini sahaya yansıtan, dört periyot boyunca oyunda kalan ve bir çok NFL koçunun corner back’lerde istediği özellik olan açık koşuları durdurmada ki başarıya sahip bir oyuncu olduğunu söyleyebilirim.

Man-to-man savunmada çok başarılı olan Cover oyunlarında yeterli bir bilgiye sahip olan Van Dyke benim görüşümce fırsat verildiği takdir de NFL’de uzun yıllar oynayacaktır. Bu özelliklerinin yanında Returner olarak da oynayabilen bir oyuncu olması, en azından bu sene için çok forma şansı bulmasa da belki onu Returnler’de izleme şansı bulabileceğimiz anlamına geliyor. Eğer sizde sert oynamayı seven D-Back’leri seviyorsanız takip etmek isteyeceğiniz bir oyuncu diyebilirim.

Son olarak diğer bir corner back olan Virginia Tech oyuncusu 1988 doğumlu Rashad Carmichael sizlere tanıtacağım. Houston Texans tarafından 4.turda draft edilen Carmicael, dört yıl NCAA’de oynamış ve son iki yılında diğer iki yıla göre daha çok zaman bularak bir corner back’e göre gayet iyi istatistikler gerçekleştirmiştir. Toplamda 115 tackle’a sahip olan oyuncu 75 solo tackle yaparak kendisine verilen görevi gayet iyi biçimde gerçekleştirmiştir. Son iki yılında yaptığı 10 pas arası ile yukarıda tanıttığım diğer iki oyuncuya göre daha iyi pas defansı yaptığını söylenebilir.

Fiziki özelliklerine baktığımız zaman 178 cm boyunda 87 kilo ağırlığında olan Carmichael combine’lar da benim onu normalde izlediğim performansı gösterememiş ve seçiminde 4.tura kadar düşmüştür. Açıkçası benim izlediğim maçlarda yetişemediği bir hız veya yüksekliği görmediğim oyuncu beni bu seneki combine’larda şaşırtmıştır.

Oyun özelliklerine baktığımız zaman onun en iyi özelliğinin hisleri olduğunu söyleyebilirim, onun NCAA görüntülerini izlediğiniz zaman yaptığı pas aralarında nasıl pozisyona dahil olup topu aldığını sizde görebilirsiniz. Pozisyonları inanılmaz reaksiyon ve QB okuma özellikleriyle kendine çevirebilen bir corner back olan Carmichael benim görüşüme göre tam NFL’e göre bir oyuncu olup sadece biraz daha koşu oyunlarında oyuna dahil olması onu ilerleyen yıllarda kendinden çok fazla söz ettiren bir oyuncu haline getirebilir.

Yazımın son kısmında bu sene lige giren çok fazla göz önünde olamayan ve alt sıralardan girmiş Safety’lerden Clemson’dan, draft’da seçilmeyen ama sonrasında Saints’le anlaşan DeAndre McDaniel ve Florida’dan 5.turda lige giren ve Buccaneers tarafından seçilen Ahmed Black var. Bu iki oyuncuda benim izlediğim maçlarda takımlarına çok büyük yarar sağlamış ve birçok ödül almıştı. Hangi sebepten dolayı alt sıralarda kaldıklarını bilemiyorum ama şans buldukları takdir de iyi yerlere gelebileceklerine inanıyorum.

Corner back’lere döndüğümüz zaman izledim birkaç oyuncuyu daha sizlere önere bilirim ama bu oyuncular hakkında kesin bir garanti veremesem de takip edilmeye değeceğini düşünüyorum…

2.tur 2.sıradan Aaron Williams, Texas’dan gelip Bills tarafından draft edildi.
3.tur 31.sıradan Curtis Brown, diğer bir Texas Longhorns oyuncusu, Steelers tarafından draft edildi.
4.tur 16.sıradan Chimdi Chekwa, Ohio State’den NFL’e girdi. Raiders tarafından draft edildi..
Ve son olarak da yine Ohio State oyuncusu olan Jermale Hines 5.tur 27.sıradan seçilerek Rams ile lige girdi.

Son kısımda isimlerini verdiğim oyuncuların birçok maçını izlediğim için ben onlara garanti versem de lig içindeki inanılmaz düşünce yapıları bu oyuncuların isimlerini yıllarca belki hiç duymamamıza neden olabilir.

Bir sonraki yazımda bu seneye damgasını vuracak olan birkaç d-line oyuncusu tanıtarak devam edeceğiz haftaya görüşmek üzere…